Clarificari privind CIC - 2004 (2)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ce sa spun aissa, raman la parerea initiala ca legea va hotari ce si cum in timp util.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AdaBB spune:

Marius, te rog sa ma lamuresti si pe mine:
indemnizatia pt. concediu pre si post natal nu se plateste in functie de salariul de baza al gravidei? Exista un plafon maxim? Tu ai facut un calcul 5* ...., iar Alina a scris 85% din salariul mediu; suma maxima este de circa 32.000.000 lunar??
.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Candy spune:

Va rog lamuriti-ma si pe mine cu calcului indemnizatiei pentru per. concediului prenatal (cele 126 de zile) si a CIC, eu urmand sa nasc in ianuarie 2005: eu lucrez la un ONG cu contract de munca pe per. nedeterminata si am salariul calculat in USD, platibili in lei la cursul BNR, astfel ca salariul este diferit in fiecare luna, in functia de evolutia cursului valutar. Care salariu se ia in calcul? Cel din cartea de munca/contractul de munca, sau cel real, reflectat in fluturasul de salar (care ste mai mare)?
In plus, din ianuarie 2004 mai lucrez cu contract de munca cu timp partial la o alta firma. Se ia in considerare si acest salariu, se cumuleaza sau cum?
Multumesc mult!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Calcul indemnizatie concediu de maternitate (pre si postnatal):
85% aplicat la media VENITURILOR LUNARE (deci nu la salariul din carnetul de munca)din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu

De indemnizatie de maternitate beneficiezi atat de la firma unde ai functia de baza, cat si de la firma unde ai contract cu timp partial.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lumi686 spune:

Buna tuturor,
Am si eu o intrebare pentru cine se pricepe sau a trecut printr-o situatie asemanatoare: o sa nasc la sfarsitul lui decembrie in State,dar pana atunci o sa am cele 10 luni necesare pentru a obtine CIC.O prietena s-a interesat pentru mine si i s-a raspuns ca din moment ce o sa am schimbat domiciliul in State,nu o sa mai am dreptul la CIC.Este adevarat?Mi se pare cam aiurea,din moment ce am lucrat si dat banu' la buget si nu o sa renunt la cetatenia romana.Si inca ceva;o sa ma marit cat de curand cu un cetatean american.Credeti ca e si asta un inconvenient ca sa nu pot intra in CIC?Si ca sa intri in CIC e necesara prezenta fizica a copilului in tara sau e suficient certificatul de nastare?Multumesc anticipat de raspunsuri.

Mergi la inceput

ART. 138 din Legea nr. 19/2000
(1) Plata indemnizatiilor de asigurari sociale INCETEAZA incepand cu ziua urmatoare celei in care:
a) beneficiarul a decedat;
b) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile legale pentru acordarea indemnizatiilor;
c) beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de asigurari sociale;
d) beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania a incheiat conventie de asigurari sociale, daca in cadrul acesteia se prevede ca indemnizatiile se platesc de catre celalalt stat.

ART. 136 DIN lEGEA NR. 19/2000
(1) Indemnizatiile de asigurari sociale se achita beneficiarului, reprezentantului legal sau mandatarului desemnat prin procura speciala de catre acesta.

***interpreteaza si tu acest ultim articol si vezi cum e mai ok :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anca_B spune:

As dori sa va intreb in cazul in care o persoana doreste sa intre in CIC trebuie sa complecteze neaparat Anexa 39/ord.340/2001 sau este suficient si o cerere simpla.

Va multumesc

Mergi la inceput

Anexa 39 se completeaza obligatoriu, firma o va depune la Casa de pensii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lumi686 spune:

Cool,!
Multumesc de raspuns.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns brotacel03 spune:

Am si eu o intrebare legata de concediul pt. cresterea copilului.
O prietena incheie concediul pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani in martie 2005, iar in iunie 2005 urmeaza sa nasca al doilea copil. Ce posibilitati sunt pentru a beneficia de indemnizatie si pentru al doilea copil? Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.

Mergi la inceput