Romania - plai de dor si ... jele !

Romania - plai de dor si ... jele ! | Autor: tata lu Toma

Link direct la acest mesaj

sau
Frumoasa tara, pacat ca-i locuita !
sau
Avem o tara, cum procedam ?
sau
Mai bine ne duceam in Grecia !
Si recenta noastra hoinareala de pe plaiurile mioritice ar putea purta zeci de astfel de titluri pentru ca orice vacanta in Romania este o pendulare continua intre extazul din fata naturii binecuvantate de Dumnezeu si agonia in care intri atunci cand incepi sa interactionezi cu oamenii acestor locuri…
Destul cu filozofia ieftina si hai la drum !
…………………………………………………………………………………………………
In mod surprinzator reusim sa incarcam in masina toate bagajele necesare celor doua spatamani de aventura pe care le avem in fata.
Asadar patul pliant pentru Toma, olitele, jucariile pentru somn, jucariile pentru nisip, cartile preferate, masinutele preferate, umbrela de plaja, umbrelele de ploaie, barca, pernuta, paturica, hainele de munte, hainele de mare, saltelele de plaja, bocancii, canadienele, caciulile, sepcile, slapii, medicamentele, cremele solare, aparatele impotriva tantarilor, aparatele foto/video, zeci de casete audio adica practic toata casa minus mobila si frigideru’ sunt indesate in masina care suporta cu stoicism agresiunea noastra. Culmea este ca incapem si noi in masina.
Pornim ! Doamne Ajuta!
Prima escala a periplului nostru, indelung si minutios pregatit in ultimele sapatamani este pe plaiuri valcene la Manastirea dintr-un lemn.
De fiecare data cand intru intr-o manastire ma incearca aceeasi senzatie de liniste, de pace, de timp care s-a oprit in loc. Pardon, de fiecare data cand intram intr-o manastire...
Acum nu apucam sa respiram aroma florilor multicolore care inunda cerdacurile chiliilor pentru ca Toma incepe sa strige in gura mare :
- Taaaaaaaaaaatiiiiiiiiiiii ce-i asta ?
- Sssssssss! E o toaca !
- Ce face toaca ? Cum ? Cand ? De ce ? Cine ?
Reusim cu greu sa epuizam subiectu’ “toaca” , dupa ce, evident, mai si ciocanim in ea si incepem sa urcam agale la umbra stejarilor seculari dintre care, legenda spune, ca lipseste cel din care a fost construita acum 400 de ani micuta biserica de lemn. Plimbarea este intrerupta de Toma pe care stejarii il lasa, evident, rece, dar care descopera la umbra lor o radasca imensa, radasca ce devine brusc personajul principal al discutiei.
Punctul culminant al escalei este pentru noi apa limpede si rece din fantana manastirii iar pentru Toma fantana in sine si mai ales scosul apei din aceasta.
Gata ! Sa mergem ca secam fantana si o sa moara maicutele de sete
Lasam in urma micuta manastire si parcurgem un drum judetean (prost) spre Horezu, urmatoarea noastra escala.
Foamea e foame asa ca oprim la un popas sa infulecam. Daca facem abstractie de WC (nu va spun decat ca e undeva in “fundu’ curtii” ) putem spune ca am nimerit bine pentru ca ciorbele sunt bune rau si fripturile babane.
De ce oare o fi asa de greu sa gasesti un WC curat in tara asta ?!
Beau si eu o bere (fara alcool, din pacate) si plecam mai departe.
Oprirea de la Manastirea Horezu (sau Hurezi) este o reeditare a celei anterioare doar ca la scara ceva mai mare asa ca nu mai insisit si trec la partea cu ceramica de Horezu – cel mai important centru de olarit din tara.
Asadar intram in unul din multele magazine de gen care strajuiesc soseaua si descoperim cu placere atelierul in care sub ochii mari ai lui Toma se nasc minunate bijuterii din lut.
Placerea devine si mai intensa cand una din “olarite” il invita sa invarta roata.
In timp ce Toma olareste, noi cumparam o farfurie clasica superba. Spun clasica pentru ca descoperim, cu tristete, ca alaturi de motivele si formele autentice au aparute amfore kitchaloase si alte vase cumplite care nu au nici in clin nici in maneca cu vestitul Cocos de Horezu.
Plecam spre Novaci, locul in care vom poposi la noapte.
Ajungem la pensiunea unde rezervasem camere acum doua saptamani si reconfirmasem acum doua zile si unde, bineinteles, nu au camerele pe care le rezervasem (cu baie) dar ne pot indruma peste drum unde au niste camere cu WC in curte.
Urmeaza niste explicatii puerile din partea lor pe care nu are rost sa le ascultam asa ca ne luam catrafusele si ne instalam la un mic hotel pe care il zarisem la venire.
Romanie – plai de dor !
Mai avem timp sa facem o mica excursie cu masina la Ranca, o mica statiune montana (1600m alt.) aflata in apropiere. Drumul este o nebunie, panta este abrupta iar peisajele iti taie rasuflarea. Este prima parte dintr-o veche sosea (construita de nemti) numita Transalpina, sosea care urca la peste 2000 de metri si leaga Novacii de Sebes. Din pacate asfalt e doar pana la Ranca, restul fiind intr-o stare jalnica !
Sus sunt in jur de 10 grade asa ca dam putin cu nasul afara din masina si ne grabim sa-l bagam la loc, reusind totusi sa “admiram” zecile de vile care au transformat Ranca intr-un fel de Poiana Brasov a zonei.
Repede acasa ca mai e si maine o zi. Noapte buna !










Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns country girl spune:

Tata lui Toma, dincolo de jalea ce razbate din povestirea ta,

daca mergeati WE trecut in Horezu la Popasul cu stejari era organizat chiar celebrul targ traditional de olarit. Au venit mesteri din toate zonele traditionale Corund, Mures, Suceava si bineinteles Horezu. Ah, sa nu uit si mesteri tineri (absolventi de arte plastice unii dintre ei) din Baia Mare care, pe langa ceramica traditionala, promoveaza ceramica cu un design modern la mare trecere in germania pentru decorarea locuintelor (printre care si mult hulitele amfore)

drumurile sunt cam proaste in zona aceea si, din pacate, potentialul turistic, de necontestat, este insuficient exploatat. Nu-i place romanului sa puna in valoare ce are iar serviciile turistice sunt in faza de frageda pruncie deocamdata.

am si eu un of: pe tot litoralul gasesti restaurante italinesti si libaneze (vreo 2 in Constanta) dar nici unul turcesc sau tataresc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana904 spune:

Baiii termina cu prostiile, nu ma demoraliza acum cu texte gen "Frumoasa tara, pacat ca-i locuita" si "Mai bine ne duceam in Grecia"!!! Nu de alta dar plecam simbata spre Oradea, nu stiu unde o sa poposim pe drum, nu stiu unde o sa stam acolo, citind postul tau imi dau seama ca n-am pierdut nimic nefacind nici o rezervare la vreo pensiune!
Nu-mi ramine sa zic decit "Doamne ajuta!!"

Hai, pove mai departe, mi-am notat deja Manastirea dintr-un lemn.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:


Adevaru' e ca atunci cind v-am citit "traseul de vacanta" m-am crucit in sinea mea. Mi-am zis ca ori sinteti nebuni de legat (a se citi: incredibil de curajosi), ori Toma e de o cumintenie si o putere de adaptare iesita din comun. (gindeam, evident, prin prisma faptului ca sint si eu fericita mamica de pusti de aproape 3 ani, si am emotii si cind plec pina la piata cu el!)
Astept continuarea, cu agenda in fata, sa iau notite.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns country girl spune:

quote:
Originally posted by diana904

Baiii termina cu prostiile, nu ma demoraliza acum cu texte gen "Frumoasa tara, pacat ca-i locuita" si "Mai bine ne duceam in Grecia"!!! Nu de alta dar plecam simbata spre Oradea, nu stiu unde o sa poposim pe drum, nu stiu unde o sa stam acolo, citind postul tau imi dau seama ca n-am pierdut nimic nefacind nici o rezervare la vreo pensiune!
Nu-mi ramine sa zic decit "Doamne ajuta!!"

Hai, pove mai departe, mi-am notat deja Manastirea dintr-un lemn.



Eu te-as sfatui sa mergeti la Oradea pe drumul de Deva, Vatza etc Gasiti si cazare la conditii deosebit de surprinzator de bune pt Romania (mai ales la Vatza), vedeti si Apusenii si pana la Deva mergeti pe valea Oltului, Sibiu si vezi si manastirea dintr-un lemn

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana904 spune:

Multumesc de sugestii Country Girl!Mi-am scos traseul de pe viamichelin.com, ei zic ca in 6h43 faci traseul, acum totul depinde de copii, cum suporta ei drumul. Oricum eu inclin spre a-l strabate in 2 zile..om vedea. Multumesc tuturor pentru sfaturi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Arhistefy spune:

Ce frumos povestesti! De-abia astept urmarea...



Nu te teme de ziua de maine, Dumnezeu este deja acolo.

Cu drag,
Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

tata lui Toma!!
asteptam continuarea...
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Nu inteleg unde-i "jele.."!!!
Ca mie mi s-a parut o excursie frumoasa si plina de peripetii...daca nu ar fi fost, ce ai mai fi povestit?
Mie imi place sa mi se iveasca "neprevazutul" in cale si o gramada de peripetii si provocari!!!
Sinzi si DAvid

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nora spune:

quote:
Originally posted by sinzi_ana

Nu inteleg unde-i "jele.."!!!
Ca mie mi s-a parut o excursie frumoasa si plina de peripetii...daca nu ar fi fost, ce ai mai fi povestit?
Mie imi place sa mi se iveasca "neprevazutul" in cale si o gramada de peripetii si provocari!!!
Sinzi si DAvid



Mie mi se pare de jele sa-ti faci o rezervare, sa-ti fie confirmata cu doua zile inainte si cand ajungi in locul cu pricina sa nu mai fie valabil!

Mi se pare de jele sa nu poti vedea cat de frumoasa e Romania din cauza drumurilor proaste si a asfalturilor inexistente...

Locuiesc in Belgia unde, din punctul de vedere al naturii, nu-i mare lucru de vazut, dar turismul exista bine merci; au investit in turism si au exploatat totul la maxim si se bucura de ce au in ciuda vremii ploioase.

Noi avem si soare si munti si mare si dealuri si degeaba! Tare pacat, imi vine sa plang...

Asa e, tata lu Toma, Frumoasa tara, pacat ca-i locuita!

Cu toate astea, mi-e tot timpul dor de Romania si sunt asa fericita cand ne intoarcem in vacante... Doar ca dupa doua zile sunt deprimata vazand ca tot nu merge bine tarisoara asta... Si uite asa intr-un balans permanent, intre tara de suflet si tara de adoptie...

Oricum, bun povestitor tata lu Toma!

Nora, mamica lui Andrei(20aprilie 1999) si a lui Victor(12 iulie 2001)
http://community.webshots.com/user/NoraCosmin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carola spune:

quote:
Originally posted by country girl

Tata lui Toma, dincolo de jalea ce razbate din povestirea ta,


am si eu un of: pe tot litoralul gasesti restaurante italinesti si libaneze (vreo 2 in Constanta) dar nici unul turcesc sau tataresc.




Country Girl, exista un restaurant turcesc in Constanta.este pe langa gara.

Mergi la inceput