fontanela

fontanela | Autor: adicali

Link direct la acest mesaj

salut!
am si eu o intrebare legata de fontanela.am nascut in austria si acolo mi s-a spus sa ii dau zilnic copilului o picatura de oleovit, echivalentul romanesc al vigantolului.acum fetita mea are 3 luni si azi am fost la dr si a spus care fontanela inchisa si ca ar trebui inlocuit oleovitul cu vigantol.
ce stiti depre inchiderea fontanelei si ce efect are vigantolul in asta?
merci

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maria m m spune:

Tot ce pot sa-ti zic este ca eu si acum (la 11 luni si ceva...aproape un an)ii sau fetitei mele vigantol.

maria, de Paula si Miruna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda141 spune:

Fontanela ar trebui sa se inchida pe la 1 an, la 3 luni emult prea devreme sa fie inchisa, vigantulul contribuie la inchiderea ei si mai mult, daca are tendinta sa se inchida prea repede se da numai o picatura sau deloc. Normal se dau 2-3 picaturi. Mie mi-a zis sa-i dau 2 picaturi si asa i-am dat de cand s-a nascut pana acum la 5 luni si nu s-a inchis fontanela.

Monica si bebe Albert
( 19.ian.2004)
http://community.webshots.com/user/monica1816

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Samy spune:

Vigantolul se da incepand din prima luna de viata pentru fixarea Ca in organism avand un aport consistent de vitamina D3. Implicit ajuta la inchiderea fontanelei. Daca e nascut toamna (cum e cazul fetitei mele de 8 luni) fontanela se inchide mai greu, nefiind scoasa la soare. Dar oricum pana la varsta de 18 luni problema ar trebui sa se rezolve. Daca nu, se face din timp o injectie cu vit.D3.
Samy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionela-roxana spune:

Probabil medicamentul ce i l-ai dat tu a fost prea puternic si a dus la inchiderea fontanelei mai devreme!
Acum nu stiu ce ai putea face, sincer.

Roxi si bb Rares 9. april.2002
http://ca.f2.pg.photos.yahoo.com/saracutionela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Nu vreau sa te sperii, dar am auzit, nu stiu daca e adevarat, ca daca fontanela se inchide mai devreme de 5 luni trebuie facuta o incizie pentru a o deschide la loc, sa permita creierului sa se dezvolte. Nu ma bazez pe informatia asta, dar ar fi bine sa verifici...
Sinzi si David
http://community.webshots.com/user/sinzi_ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

Fetelor, iertare, dar aveti(unele dintre voi) un stil de speriati omul.
In primul rand, sunt mai multe fontanele. Cineva(adi4u, parca), pe chat, imi spunea ca unii copii se nasc si cu 5.
Din cate m-am documentat si eu, daca este vorba despre fontanela de deasupra fruntii (scuze, nu stiu cum altfel sa ma exprim), aceea ar trebui sa se inchida pe la 2 luni, e normal. Daca este vorba despre cea de la ceafa, se inchide mai tarziu.
Eu am un baietel de 4 luni jumate si prima fontanela i s-a inchis la 2 luni iar cealalta inca nu, normal. Dar....eu nu ii dau nici vigantol, nici calciu, nimic...doar vitamina A si D, la prescriptia medicului.
Fetelor, fara suparare, dar luati-o mai usor cand va "buluciti" sa dati raspunsuri in asa fel incat sa panicati sarmana mamica.
Adicali, parerea mea este sa consulti mai multi medici si sa vezi care e situatia bebelasului. Multa sanatate.

Saphir si Amos Daniel (26.02.04)
http://community.webshots.com/user/ClimAmos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirupati spune:

Frate, hai ca m-ati speriat. Mie nu mi-a zis nimeni sa dau vigantol alor mei ! Ce e aia, ce face ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Saphirel.

Asa e!Bebelusii se nasc cu multe fontanele. Capsorul lor e asa moale incat printii habar n-au la nastere cate locuri in care oasele nu sunt sudate pe capsorul galustii. In plus fontanelele sau petele moi ("soft spots") tradus asa direct din engleza (mi se pare mult mai sugestiv) dureaza putin si pe la doua luni nu mai raman decat doua:
Fontanela posterioara: in partea din spate prin raport cu centrul capului. Aceasta e normal sa dispara prin sudarea oaselor pana la 4 luni.
Fontanela anterioara: cea mai mare si indentificata intr-un final si de cel mai aiurit parinte. Ca de puiul tine capul drept, il piepteni de zor si dai de pata aceea moale. Provine din necesitatea de sudare a patru oase. Ehhh fontanela aceasta se poate inchide incepand cu noua luni. Dar media copiilor netratati cu suplimente de Calciu si alte cele este 12-14 luni.
Fontanela cea maricica poate si ea sa para ca s-a inchis mai devreme. La unii bebei se formeaza un fel de membrana care face dificil ca prin palpare doar sa se decida daca e inchisa au ba.

Foarte, foarte rar fontanela maricica se inchide mai devreme si capsorul lui bebe nu are diametrul care trebuie. Adica am vazut la pediatru un baietel de culoare cu un capsor gigantic dupa mine. Dar se pare ca si fontanela i se inchises mai repede... si ca pur si simplu asa avusese el un puseu de crestere se pare des intalnit la cei de culoare. Intr-adevar niste luni apoi era un baietel vesel si bine proportionat.

In Olanda si State am primit un complex de vitamine A, D si cred E pentru ca bebe e alaptat si slab laptele lui mami in vitamina D. Deci nu calciu. Daca bebe era pe formula nu primeam cred nimicuta...

Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oake spune:

Adicali,
Despre care fontanela e vorba? Aia posterioara sau aia anterioara?
Vigantolul este VITAMINA D. Ajuta la fixarea calciului in organism. Pe timp de vara nu se administreaza calciu, iar la unii copii nu se recomanda nici administrarea de vitamina D daca sunt expusi suficient la soare. Desi multi doctori inca se intreaba cata vitamina D se formeaza sub actiunea razelor solare la copii, si prefera administrarea de vitamina D sub forma injectabila (la 3 luni) sau sub forma de picaturi.
Fontanela anterioara, adica aia de deasupra fruntii, e bine sa se inchida spre varsta de 1 an, pentru a lasa loc creierului sa se dezvolte. Daca despre asta spui ca s-a inchis,sub nici o forma nu da Vigantol bebelac-ului tau. Mai rau face.
Si chiar daca e vorba despre cea posterioara, care se spune ca se inchide mai devreme, tot nu inseamna ca duce lipsa de vitamina D, CI DIMPOTRIVA, are PREA MULTA.
Sfatul meu: schimba doctorul pediatru. Daca e in stare sa spuna ca fontanela s-a inchis de prea putin calciu sau prea putina vitamina D, inseamna ca nu stie pe ce lume traieste.
Iar tu nu te speria, dar nici nu lasa problema "balta". Mai du-te si la alt doctor si vezi ce-ti spune.

Multi pupici pt. mamici si pt. pitici
Oake si Bebitza

http://community.webshots.com/user/bebitza_vlad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Oake

Vigantolul este vitamina D? Nu este calciu?
Suuuuuper, eu intelesem se pare gresit ca in .ro se da si bebeilor nealaptati vit D si celor alaptati inclusiv calciu.
Si in pluschiar daca nu se depaseste limita de 18 luni pentru inchiderea fontanelei maricele tot se injecteaza doze de soc.
Multzam!

Oake dar daca Vigantolul este vit D si fontanela este cea posterioara. Atunci fontanela s-a inchis intr-un timp bun (i.e. intre 2 si patru luni) si omul i-a zis sa schimbe produsul austriac cu cel romanesc. Adicali nu scrie in postul ei ca pediatrul i-a zis ca fontanela s-a inchis de prea putin calciu.

Haidi mey!

Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput