Divergente de opinii in educatia copiiilor!

Divergente de opinii in educatia copiiilor! | Autor: Nora

Link direct la acest mesaj

Buna ziua tuturor,
am si eu intrebare pentru voi referitoare la relatia cu partenerul vostru in educatia piticutilor vostrii.

Asta pentru ca noi ne tot ciondanim si, mai mereu, avem alte pareri. El e parintele permisiv iar eu "cel rau". Eu zic ca nu-i e voie, el zice "ba e voie!".

· la culcare: ei au mereu chef de joaca si trebuie sa trag de ei sa-i culc. Rau e ca tre' sa incep cu tati. El vine mai tarziu de la serviciu si toti trei se bucura sa se joace impreuna. Imi propun mereu sa-i bag in pat la 8.30 si nu reusesc mai nicodata inainte de 9-9.30.
· computerul : au tot felul de jocuri plus inca un million pe internet. Mie mi se par inca prea mici sa petreaca , uneori chiar si o ora, in fata calculatorului. La fel, tati e mereu de partea lor cand eu spun "gata!".
· televizorul : nu am nimic impotriva desenelor animate, imi plac si mie foarte mult. Cred ca cei mici au ce invata din exemplele eroilor de acest gen. Doar ca si aici ne disputam pe seama cantitatii !
Si as mai avea exemple…

Bogdan, sotul meu, e un om minunat si un tatic model. Doar ca exagereaza. Daca nu s-ar implica in educatia celor mici, nu ar fi asa greu sa ma impun. Dar el, imediat cum intra in casa, indiferent de oboseala, se ocupa de ei. Si atunci, cum apar eu cand spun : asta nu e bine, asta nu se poate, gata cu joaca, treceti la masa, stingeti televizorul, prea mult la calculator, etc, etc.

Normal, copiii simt conflictul dintre noi si speculeaza imediat orice divergenta.

Cam asta ar fi, in mare. Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa fiu in continuare mamica cu regulile, sa ma lupt cu ei in fiecare seara la culcare si pe unde mai trebuie ? Sau sa mai las de la mine ? Nu scap din mana copiii in felul asta ? Au 3 si 5 ani! Daca acum nu avem reguli, ce ne facem mai tarziu?

Repet, nu e chiar o problema majora. Doar ca as vrea sa fie mai bine, as vrea sa fim mai des de aceeasi parere, sa nu ne ciondanim pentru nimicuri si atmosfera in casa sa fie placuta, cu copii sanatosi si bine educati. E prea mult ?

Multumesc. Multa sanatate si copii fericiti!

Nora, mamica lui Andrei si a lui Victor
http://community.webshots.com/user/NoraCosmin

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

sa discuti cu tati intre 4 oki si sa puneti la punct o strategie COMUNA!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Emilia B. spune:

Nora,
e fff importatnt ca copiii sa nu simta conflict intre voi doi.
Luati-va intr-o seara un pic de timp amandoi la masa, si nu va ridicati pana nu ajungeti la un acord, la o intelegere. Cat considera el suficient, cat tu, de ce consideri tu asa, de ce considera el asa, si stabiliti o linie de mijloc.
Oricum, o ora la computer nu e chiar asa de mult, dar despre ora de culcare, sunt de acord, trb sa fie clara situatia, hai... la 9, daca nu iti dorm si dupaamiaza. Pentru ca aveti si voi nevoie de intimitate ca cuplu, nu neaparat sex...
In orice caz, orice faceti, faceti impreuna, de comun acord, comunicati, discutati, ca asta e cheia!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Nora, si noi am trecut prin momente asemanatoare. Am luptat si am reusit sa-l conving si pe al meu sotior ca nu face bine, iar divergentele sa le rezolvam intre patru ochi. Iar la faza cu calculatorul l-am amenintat pe sotul meu ca-l stric. I-am zis ca din greseala se poate varsa pe el o cana cu apa. A ramas stana de piatra, iar apoi mi-a replicat "ai fi in stare", i-am raspuns ranjind "oho, si inca cum!". Acum Alex are voie la calculator doar in weekend, max. 2 ore pe zi si numai daca nu este pedepsit.
E greu, dar nu imposibil. Bafta multa!

Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirod spune:

Fa-l sa inteleaga ca amindoi trageti 'o caruta' si nu puteti unul 'hais' si celalalt 'cea' ca va dati peste cap pina la urma!
O discutie intre voi doi, calma, fara sa va enervati...mai lasi tu de la tine, el de la el...si in fata copiilor nu mai trebuie sa va contraziceti...observatiile si de o parte si de alta se fac intre 4 ochi, fara spectatori...

DORIS

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bibi spune:

Tocmai citeam un articol in suplimentul revistei mami despre calculator. Spuneau ca maxim 30 minute/zi petrecute in fatza calculatorului nu sunt nocive pentru prescolari.

Iar in ceea ce priveste educatia picilor subscriu si eu ca regula nr. 1 este perfecta colaborare intre parintzi. Socotelile se regleaza apoi, departe de ochii si urechile lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena_ltd spune:

Nora, evident ca si eu o sa pledez pentru stabilirea unui cod de reguli ale casei. Stabilit de tine si de sotul tau. Negociati si ajungeti la o solutie favorabila pentru amandoi. Se poate ca fiecare dintre noi sa gresim ori cu toleranta, ori cu autoritatea, dar tocmai discutiile si stabilirea unor reguli ale familiei dau o orientare echilibrata in educatia picilor. E important ca amandoi sa fiti de acord deciziile finale.
Totusi, totusi, totusi. Daca nu cazi la pace deloc si deloc cu consortul, iti sugerez o incercare mai neortodoxa. Lasa-l, domnule, cateva zile singurel cu plozii. Sau macar o zi si o noapte. Un we. Sa-i culce el cand vrea, sa traga de ei dimineata, sa le suporte nervisorii de oboseala, sa le inghita refuzul la mancare si tot asa.
Inainte de orice, e esential ca sotul tau sa inteleaga ca divergentele voastre de opinie referitoare la educatia si programul picilor ii afecteaza in primul rand pe ei. Poate taticul castiga acuma in imagine, dar pierderile sunt pe termen lung si mai greu de corectat, inclusiv sub aspectul sanatatii lor. Asta sa ii dea de gandit, zic io.

Elena, mama Oanei si a lui bb Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nora spune:

Multumesc mamici pentru raspunsuri. Aveti, cu siguranta,cu toatele dreptate, dar ce te faci cand lui tati nu-i plac "sedintele" si nici educatia? "Ai doi copii, nu trei!", imi zice. Are doua modalitati de a incheia o discutie care se vrea serioasa: sa faca misto ori sa se enerveze. Adica nici o rezolvare, in ambele cazuri!

Asta cu lasatul singur acasa e o super idee. Doar ca suntem singuri, fara bunici, in Belgia si nici nu prea as avea unde merge. Mie tare mi-ar place, dar nu am cum sa gasesc o plecare "soft". El e cel care lucreaza, eu ma ocup de copii, imi tot perfectionez franceza si sper sa-mi gasesc, nu in foarte multa vreme, de lucru. Asa ca... Nu am cum sa plec. Oricum, s-a mai intamplat sa mai ramana singur, pentru cateva ore, cu copiii si a fost dat totul peste cap. Ei s-au distrat foarte bineiar eu am gasit casa cu fundul in sus. Nu cred ca le-a spus de prea multe ori ca nu se poate ceva!

Am mai incercat si varianta "vorba dulce mult aduce!" si asta parca merge mai bine: "Da, dragul meu, ai dreptate!; Ce bine te pricepi sa faci asta!; Ce mult te iubesc si ce mandra sunt de tine"...
Doar ca nu poti face asa tot timpul...

O sa mai incerc sa discut cu el si va mai povestesc.

Foarte interesante sunt pentru mine experientele voastra, cum ati reusit sa-i dati pe brazda, ceva trucuri si idei cum numai femeile pot avea!

Pupici,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iris spune:

la noi e cam tot asa, nora: fetele au aproape 3, respectiv aproape 5 ani, tati vine dupa 7 seara acasa, exact cind eu tre sa birui in lupta ca altfel simt ca explodez citeodata; si trag de ei, si apoi fac sedinta cu tati si ii explic a o suta oara ce si cum trebe ca sa fie bine; am observat ca dupa cite o simbata dimineata petrecuta cu copiii in casa daca vremea e rea , citeva zile am liniste, adica facem dupa program , adica pricepe si tati ca trebuie sa existe ritualul si programul daca vrei liniste si pace,nu ca doara sa vrea ghionoaia; asa ca lupta continua sub vigilenta indrumare a mamei; groaaaaaznic; citeodata ma satur si facem concurs seara, eu sa le zoresc aproape sa se bage in pijamale , macar sa fie in stadiul de pijamale cind vine tati destabilizatorul;...ei, dar vremea trece si probleme sint inca mici;
cit despre tv, am noroc, fetele au destbilizat legatura video-tv si nimeni nu stie s-o repare; am noroc ca tati e afon iar eu nu mai am chef sa le vad holbindu-se a zecea oara la donald&co, pauze deci; iar calculatorul sa mai astepte citiva ani pina si-o dovedi utilitatea, jocuri puteam juca impreuna, prefer sa alerg si sap la nisip
oricum rabdare si pepsi , asta e reteta...si citeodata valeriana...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elara spune:

In esenta repet ce au zis si celelalte fete.

FFFFFFFF IMPORTANT: Nu va contraziceti in fata copiilor! Chiar daca te roade ca el a decis altfel asteapta sa ramai singura cu el si accepta pe moment decizia lui. El trebuie sa faca la fel cand tu le spui copiilor sa faca ceva. Si pentru remedierea acestor situatii pe viitor: - Dicutati serios si decideci o strategie COMUNA!

Daca refuza sa coopereze fa-l sa inteleaga ca e nociv pentru educatia copiilor ceea ce se intampla si ca unul dintre voi (in speta tu) va purta pe nedrept stigmatul de "bau-bau" iar celalat sot va fi cel "bun". Si asta nu e deloc bine. El nu vrea sa-ti faca asa ceva, nu?

Eventual ajungeti al compromisuri. Mai lasi tu, mai lasa el, dar ce ati hotarat impreuna trebuie sa ramana BINE STABILIT si sa respectati amandoi si in primul rand copii. Si copii sa intelega ca e decizia "lui mami si tatai" nu doar a unuia din voi, ca ei sunt micuti si pentru lucruri marunte sunt capabili sa poarte "pica" unui din parinti pentru anumite restrictii.

Numai bine.

"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nora spune:

Iris, ca tare ai fost simpatica! Apropos de legatura video-tv, aici m-ai lovit tare, ca tati al nostru e expert de-adevaratelea! A facut un super sistem intre video-statie audio-dvd-satelit si televizor de se minuneaza toata lumea! Adica, tehnic, e super misto, poti, de ex, sa inregistrezi de pe satelit pe video in timp ce te uiti pe dvd! Chestii complicate, sta zile intregi si deseneaza scheme( a facut electronica) si apoi le pune in aplicare, mandru nevoie mare. Iar cu computerul, ce sa mai zic, ca avem doua, legate in retea! Ii lasa pe copii sa se joace la calculatorul din camera noastra si-i "supravegheaza" cu Web-Cam din living!!! Aproape in fiecare zi mai vine cu vreo idee noua, super-tehnica, din care eu nu inteleg nimic! Si mai e si mandru sa le arate copiiilor. De fapt, si el e un copil si tocmai si-a gasit parteneri de joaca!

Hai ca mai vorbim, va pupacesc!

PS 30min/zi in fata calculatorului doar sau adunat cu televizorul? Ca daca-i doar calculatorul, poate n-ar fi asa grav, dar daca pun si televizorul...

Pe mine ma streseaza ca se holbeaza ca prostutii la niste ecrane, in loc sa se joace. De aceea, ma straduiesc mereu sa le fac alt program. Cand e vreme frumoasa iesim, dar ce te faci cu ploaia belgiana ca iti vine sa!

Mergi la inceput