Cioran: un nebun ?

Cioran: un nebun ? | Autor: Rayuela

Link direct la acest mesaj

Nu stiu daca s-a discutat aici despre Emil Cioran,s-ar putea sa fiu un pic depasita,insa eu incerc..daca exista un subiect pe tema asta,rog moderatorii sa-mi stearga mesajul.
Am avut intotdeauna o mare dilema in privinta acestui om.Prima carte pe care am citit-o a fost" Lacrimi si sfinti"..Citeam doua pagini..o aruncam de pereti..ma enervam cumplit..reveneam spasita si reincepeam lectura..Cert este ca aceasta carte si-a atins scopul:sa provoace o rana.Am continuat cu Amurgul gindurilor,Despre neajunsul de a te fi nascut,in franceza Syllogismes de l'amertume si Histoire et utopie.Cel mai mult m-au fascinat insa Caietele..
Sint curioasa..dintre cei care l-au citit pe Cioran..l-ati iubit sau detestat?Nu cred ca exista cale de mijloc cu acest.."nebun".

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Imi place cum ai pus problema si trebuie sa spun ca l-am iubit si l-am detestat pe Cioran pe masura ce l-am citit, dar acum, ca nu am mai citit nimic de el de ceva timp, am ramas cu sentimentul ca il iubesc.
Tin minte o emisiune cu Tutea, in care acesta spunea ca ar dori sa-l impace pe Cioran cu Dumnezeu.
Si un interviu cu Cioran, la Paris, unde spunea ca este suparat pe Dumnezeu pentru ca i-a refuzat omului libertatea suprema: aceea de a se sinucide.

A scris cateva lucruri care imi plac si acum:

"Suntem toti, cu Eliade in frunte, niste fosti credinciosi, suntem toti niste spirite religioase fara religie"
"Nu locuim intr-o tara, locuim intr-o limba. Asta si nimic altceva inseamna patria."

Si mai sunt pareri de ale lui care ma amuza de-a dreptul:

"A-ti iubi aproapele este de neconceput. Cine-i cere unui virus sa iubeasca alt virus?"
"Daca ne-am putea vedea cu ochii celorlalti, am disparea pe loc"

Cum sa nu-l detesti?
Cum sa nu-l iubesti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:

da, asta e farmencul lui Cioran: ca starneste in tine niste sentimente contradictorii...paradoxul este ca ma simt acasa in cartile lui...un rebel contagios, plin de farmec,caruia greu ii rezisti ...si pe mine m-a rascolit la un moment dat al vietii mele, dar m-a si linistit cumva ...ca nu sunt singura nebuna care ii impartasea anumite opinii...apoi mi-a mai trecut ...apoi iar mi-a revenit..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Intotdeauna l-am citit cu placere. Ce-i drept, te rascoleste...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

L-am iubit cand l-am citit in adolescenta. Nu m-am mai gandit de ceva vreme la scrierile lui, m-ati facut curioasa cum l-as percepe acum.. nu am nici o carte de-a lui aici, dar ma duc in curand in Romanika si imi iau biblioteca de acolo la purecat

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Donia,foarte relevante exemplele date de tine!!Cit despre Cioran vis a vis Tutea..cred ca te referi la Exercitii de admiratie..a fost un documentar facut de Liiceanu,acum vreo..sa tot fie 10 ani???
Adevarat,pe Cioran il iubesc ca indrazneste "sa spuna cu voce tare ce altii spun numai in soapta"..dar il urasc pentru felul "obraznic" in care o face
Pe Tutea il iubesc neconditionat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Io-l urasc, oarecum, dar cred ca nu pentru scrierile sale neaparat.
Sa nu ma spuneti maica-mi, ca am suparat-o de curand cand i-am zis ca il urasc si pe Liiceanu
Nu va mai expun motivele, dar poate exista cineva care mi le impartaseste :))))
Julie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

quote:
Originally posted by lai

L-am iubit cand l-am citit in adolescenta. Nu m-am mai gandit de ceva vreme la scrierile lui, m-ati facut curioasa cum l-as percepe acum.. nu am nici o carte de-a lui aici, dar ma duc in curand in Romanika si imi iau biblioteca de acolo la purecat

Lai

Si eu la fel...!

Laura, mama lui Andrei

http://community.webshots.com/user/tcatlaura

http://www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Initial creeata de Rayuela
Sint curioasa..dintre cei care l-au citit pe Cioran..l-ati iubit sau detestat?Nu cred ca exista cale de mijloc cu acest.."nebun".

l-am detestat si il detest in continuare. un ipocrit si un mizantrop ranchiunos care manca la cantina si dadea lectii altora despre eroism si sinucidere. mai mult nu spun, din respect pentru cei care il iubesc.
nici pe arghezi nu-l pot suporta, avarul poeziei romanesti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by conchita
l-am detestat si il detest in continuare. un ipocrit si un mizantrop ranchiunos care manca la cantina si dadea lectii altora despre eroism si sinucidere. mai mult nu spun, din respect pentru cei care il iubesc.

Uite ca sunt oameni cu care ma inteleg
J.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

quote:
Originally posted by conchita

quote:
Initial creeata de Rayuela

Ah, Conchita! Mi-ai uns sufletul cu mesajul asta!

Claudia

Mergi la inceput