Cioran: un nebun ?
Raspunsuri - Pagina 2
qsar spune:
quote:
Originally posted by conchita
l-am detestat si il detest in continuare. un ipocrit si un mizantrop ranchiunos care manca la cantina si dadea lectii altora despre eroism si sinucidere. mai mult nu spun, din respect pentru cei care il iubesc.
Da. Parca ma aud pe mine, cu ceva ani in urma, spunand acelasi lucru... si cu aproape aceleasi cuvinte... plus lichea.
Q
Banti spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Initial creeata de Rayuela
Sint curioasa..dintre cei care l-au citit pe Cioran..l-ati iubit sau detestat?Nu cred ca exista cale de mijloc cu acest.."nebun".
l-am detestat si il detest in continuare. un ipocrit si un mizantrop ranchiunos care manca la cantina si dadea lectii altora despre eroism si sinucidere. mai mult nu spun, din respect pentru cei care il iubesc.
nici pe arghezi nu-l pot suporta, avarul poeziei romanesti.
Perfect de acord cu tine, conchita, dar totusi Psalmii lui Arghezi imi plac...
Eu am ramas cu un gust amar despre Cioran cind am vazut interviul facut de Liiceanu (sper ca nu ma insala memoria :-) cu el acum citiva ani si mi-am dat seama de fapt ca "geniul" acestui om e de fapt unul mic si neinsemnat. Pacat ca a murit asa cum a trait, ca nu cred ca
si-a dat seama in ultima clipa ce cumplit a gresit stind departe de Dumnezeu si intoxicind si sufletele altor oameni cu lehamitea lui.
Ioana
Rayuela spune:
ohoooo..vad ca se inmultesc rindurile celor care nu-l pot suferi!!
Am avut si eu multa vreme sentimentul ca Cioran nu este decit o lichea nemernica,ma iritau atit de mult unele afirmatii incit aruncam(la PROPRIU) cartea!!Imi venea dsa o calc in picioare,ca pe un gindac de bucatarie
De cind am citit Caietele...am inceput sa-l percep altfel pe omul,nu neaparat scriitorul,Cioran.M-am recunoscut in multe dintre angoasele si dilemele sale si chiar pot afirma ca m-a ajutat citeodata,culmea..cind eram cu moralul JOS!!..sa-mi revin la..normalitate.
Pe Tutea insa il ador,ati citit Invatatura prin invecinare?Are un umor extraordinar,il iubesc!!Cica la o masa festiva,Nichita Stanescu ii spune nevestei sale,aratind spre Tutea care statea in apropierea lor:"Uite un OM-IDEE..nu ca noi,FA!!!!"
heheh
Banti spune:
Ca m-am gindit iar la Cioran, saracu', pe linga cele enumerate mai sus trebuie sa fi fost tare nefericit...Mie mi se pare chiar de compatimit. Un om care a putut spune ceva de genul (nu-mi amintesc citatul exact, scuze) ca Isus Cristos ne chinuie pe toti doar pentru ca El nu a murit pe o canapea, mi se pare doar demn de mila. Probabil el a apucat sa moara pe canapea...
Ioana
Laura _Oprescu spune:
super discutia!...Cioran e unic si prin felul lui arogant de a pune problema, mie imi place ...nici eu nu l-am recitit acum..dar asta mi-a fost impresia si am ramas cu ea....
pe de alta parte ,dupa cum a fost subiectul Cioran :un nebun? putem discuta infinit... nu nebunii ascund samburele de geniu? nu sunt ei cei care nu poarta masca sociala asumandu-si astfel riscul de a fi respins de societate? normal ca intinde coarda...excesiv..exact cum spunea cineva citeam cartile lui si mai le aruncam mai le luam inapoi...imi venea sa le rup ,dar imi venea sa si comentez pe margini...brrrrrr! ce senzatii...nici macar nu pot sa spune ca erau placute...erau cumplit de acute..asta imi amintesc clar...cu ochii de acum ar fi interesant sa il recitesc dar nici nu imi doresc asta!e bine ca l-am citit,dar l-as lasa acolo undeva intr-un sertar ..nu l-am uitat ,dar nu vreau sa ii reiterez amintirea..e complet diferit de senzatia pe care ti-o da un alt scriitor...dar e unic! zau, de nu -a rascolit cu tot ce inseamna asta: bune,rele,frisoane,dezgust...
qsar spune:
quote:Taman invers... geniul ascunde si-un sambure de nebunie. Reciproca nu-i valabila. Exista si nebuni stupizi.
Originally posted by Laura _Oprescu
pe de alta parte ,dupa cum a fost subiectul Cioran :un nebun? putem discuta infinit... nu nebunii ascund samburele de geniu? nu sunt ei cei care nu poarta masca sociala asumandu-si astfel riscul de a fi respins de societate?
Rayuela spune:
quote:
Originally posted by qsarquote:Taman invers... geniul ascunde si-un sambure de nebunie. Reciproca nu-i valabila. Exista si nebuni stupizi.
Originally posted by Laura _Oprescu
pe de alta parte ,dupa cum a fost subiectul Cioran :un nebun? putem discuta infinit... nu nebunii ascund samburele de geniu? nu sunt ei cei care nu poarta masca sociala asumandu-si astfel riscul de a fi respins de societate?
Citat din "Jurnalul unui geniu":
"Diferenta dintre mine si un nebun este ca eu sint nebun"
Salvador Dali
Rayuela spune:
Exemplu de magarie tipic Cioran:
"Orice femeie pare sau curva sau invatatoare"
Si o definitie a nebuniei cioraniene:
"daca ai fost nebun,dar ai incetat sa mai fii,nu faci decit sa-ti supravietuiesti.eu,la douazeci de ani!Nu ma pot gindi la cel ce am fost fara sa detest personajul care sint acum"
sau
"Mi-am petrecut dimineata intrebindu-ma daca am nebuni in familie,printre strabunii mei nu prea indepartati..."
Citate din Caiete 1957-1965
Laura _Oprescu spune:
na,ca am trimis mesajul inainte de a-l fi finisat...luati-ma ca atare..mai voiam sa zic ca intr-adevar de nenumarate ori am injurat citindu-l...L-am injurat!dar desi nu este scriitorul meu de suflet nu pot pretinde ca nu a existat si ca nu m-a rascolit..