Cind se vopsesc ouale?

Cind se vopsesc ouale? | Autor: Andrada

Link direct la acest mesaj

Stiu ca exista o interdictie...
Deci in ce zile avem voie sa le vopsim?
Si cite zile le putem tine?
Multumesc,
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adda spune:

Mama le vopseste intotdeauna sambata. Daca ar fi sa o luam logic, cum ouale rosii simbolizeaza sangele lui Hristos, n-ar avea nici un sens sa le vopsim inainte de vineri pentru ca Mantuitorul atunci a fost rastignit, in Vinerea Mare. Aceasta zi e mult prea trista pentru crestini pentru ca atunci a fost varsat sangele Lui si, din respect, nu se face treaba (mancare sau alte pregatiri de sarbatoare). De aceea, sambata este cea mai potrivita zi pentru inrosit ouale si pentru pregatit bucatele pentru Paste. Cozonacii si pasca se fac in Joia Mare, dar restul preparatelor se fac sambata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Eu si mama pana acum le-am vopsit in Joia Mare.Nu stiu cand e bine totusi sa fie vopsite.

Am gasit un site interesant despre sarbatoarea Pastelui:
http://www.paste.ro

Mergi la inceput

Se pare ca e corect si bine sa vopsim ouale in Joia mare!!

"Joia mare

Joia Mare, numita si Joia Patimelor sau Joia Neagra, este ultima joi din Postul Pastelui.

In credinta populara aceasta zi este termenul final cind femeile trebuie sa termine de tors canepa. In Joia Mare se fac cununi pentru fiecare persoana din familie, cununi care se arunca pe acoperis pentru a se vedea, dupa vestejirea si caderea lor, cine va muri in decursul anului.

Exista credinta ca in cursul zilei de Joia Mare nu este bine sa dormi, caci cine doarme in aceasta zi va ramâne lenes un an intreg. In special daca doarme o femeie, va veni Joimarita care o va face incapabila de lucru tot anul. Joia Mare este considerata o zi binefacatoare si aparatoare a mortilor. De aceea, mortii vin in fiecare an in aceasta zi la vechile lor locuinte, unde stau pana in sambata dinainte de Rusalii. Deoarece in Joia Mare deobicei nu e prea cald dimineata, se fac focuri in curtea casei, pentru ca mortii sa se poata incalzi.

Toate slujbele, pomenirile si parastasele care au inceput in prima sambata a Postului Mare, dureaza numai pana in Joia Mare. In unele locuri se duc la biserica bauturi si mancaruri, care se sfintesc si se dau de pomana, pentru sufletul mortilor. In alte parti se impart la biserica coliva si colaci. Joia Mare este ultima zi din Postul Mare, zi in care se pomenesc mortii. Din aceasta cauza, in unele zone se numeste si Ziua Mortilor. Inrosirea oualor de Pasti se face in Joia Mare, afirmandu-se ca ouale rosite si fierte in aceasta zi nu se strica pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodata. O alta traditie este nunta (maritarea) urzicilor, ceea ce inseamna inflorirea si, implicit, incetarea acestora de a mai fi bune de mancat. In decursul Saptamanii Mari sunt trei privegheri. Cea mai insemnata e in noaptea de Joia Mare, cand se citesc cele 12 evanghelii.

In unele parti fetele care merg la slujba religioasa iau o sfoara si fac cate un nod dupa citirea fiecarei evanghelii. Cand se duc acasa si se culca, pun aceasta sfoara sub perna, fiind incredintate ca il vor visa pe cel care le este predestinat. Din Joia Mare pana in ziua de Pasti, nu se mai trag clopotele la biserici, ci numai se toaca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

Hehe! M-am amuzat la culme! Sper ca nu credeti ca e si adevarat :))!
anto

quote:
Originally posted by Idora

In Joia Mare se fac cununi pentru fiecare persoana din familie, cununi care se arunca pe acoperis pentru a se vedea, dupa vestejirea si caderea lor, cine va muri in decursul anului.

Exista credinta ca in cursul zilei de Joia Mare nu este bine sa dormi, caci cine doarme in aceasta zi va ramâne lenes un an intreg. In special daca doarme o femeie, va veni Joimarita care o va face incapabila de lucru tot anul. Joia Mare este considerata o zi binefacatoare si aparatoare a mortilor. De aceea, mortii vin in fiecare an in aceasta zi la vechile lor locuinte, unde stau pana in sambata dinainte de Rusalii. Deoarece in Joia Mare deobicei nu e prea cald dimineata, se fac focuri in curtea casei, pentru ca mortii sa se poata incalzi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andruska spune:

Si la noi in familie tot in Joia mare se inroseau ouale si eu am pastrat traditia.

la toata lumea !!!!!!!!!!

Andra mamica lui Matei (6.02.2004) si Andrei (18.09.1999)

Album Andrei:
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=954&cid=448

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

In Joia Mare se vopsesc, dar e bine si Sambata.

Ca o deviere de la subiect,(si o gluma), referitor la ce a scris Idora despre dormitul in Joia Mare: nu am stiut de aceasta superstitie, dar daca e asa, apai inseamna ce eu nu pierd nici un an in care sa nu dorm in acea Zi.
Stiti ce vreau sa spun, nu?!

Laura, mama lui Andrei

http://community.webshots.com/user/tcatlaura

http://www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

quote:
Originally posted by tlaura

Ca o deviere de la subiect,(si o gluma), referitor la ce a scris Idora despre dormitul in Joia Mare: nu am stiut de aceasta superstitie, dar daca e asa, apai inseamna ce eu nu pierd nici un an in care sa nu dorm in acea Zi.
Stiti ce vreau sa spun, nu?!

S-ar zice ca nici eu n-o ratez desi, anul trecut de ex. am facut si pasca si am vopsit si ouale in Joia Mare. Plus Cristi, numai de dormit n-am dormit, dar...
Andrada, la fel stiu si eu: joi sau sambata. Anul asta le voi vopsi sambata, asa s-a nimerit.

Claudia si Cristi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Eu stiu ca cel mai bine e in Joia Mare, dar cine nu are timp atunci, le poate vopsi si simbata. Oricum, nu se vopsesc vinerea!!!!!

Paste Fericit!!!!

Ralu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pomeanm spune:

De cand stiu si eu cum e cu traditiile, ouale s-au vopsit intotdeauna vinerea. Se si numea ziua asta Vinerea oualor. Poate cand nu s-a putut s-au vopsit sambata, dar de obicei vinerea.
Salutare!

Mergi la inceput

Aici e steul cu subiectul despre Joia Mare si mai gasiti si alte articole interesante:
http://www.thebans.com/romania/customs/oua.asp#j

Mergi la inceput