viata in Germania

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Crystinne spune:

quote:
Originally posted by Crystinne


Dar despre recunoasterea diplomei de facultate din Romania? Aveti ceva noi informatii? Eu am diploma de economist de la ASE, specialitatea management si am auzit ca s-ar recunoaste titlul si nu profesia. Voi aveti idee ce inseamna asta??

In schimb un tip tampit de la Arbeitsamt mi-a spus ca trebuie sa ma duc sa fac la VHS nu stiu cate cursuri de germana de specialitate si apoi nu mai stiu ce... Tare ciudat a fost tipul ala desi el saracul s-a chinuit sa fie amabil dar numai tampenii mi-a spus.
Ati auzit ceva?Fetelor, dar despre asta nu aveti nici o informatie? :-(
A fost mai demult un subiect pe tema asta dar ma gandeam ca au aparut ceva noi informatii.

Ohh... imi pare rau ca nu-mi aduc aminte ceva demn de povestit despre viata in Germania. Dar promit ca o sa ma mai gandesc. E intr-adevar bine venit subiectul asta, orice informatie poate sa ne prinda bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana spune:

quote:
tinatache:
Dar TOEFL/GMAT cat costa? atat deocamdata dar mai am:))Pentru GMAT gasesti aici informatii si teste:

http://www.mba.com/NR/exeres/555F3715-7CF6-4A67-91CA-51E194355645,frameless.htm
http://www.800score.com/gmat-home.html
http://www.veritasprep.com/

Ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AlinaPopa spune:

Buna!

Ce stiam eu cu DSHul si cu TestDAF: Unul e echivalentul celuilalt, adica, daca dai DSHul nu mai e nevoie sa dai TestDaful si invers. Problema cu TestDaful e ca trebuie sa iei nota maxima la toate probele (Leseverstehen, Hörvestehen, schriftlicher Ausdruck si mündlicher Ausdruck) pt a fi luat in considerare. Adica, daca ai luat sa zicem nota maxima la 3 probe si la a 4-a ai luat mai putin, nu se pune, adica mai tb sa il dai odata. Avantajul acestui test este ca il poti da si in Ro la Goethe Institut, pe cand DSHul nu se poate da decat in Germania. Personal recomand DSHul, caci pe asta trebuie numai sa il treci, deci nu cu nota maxima.

Nu stiu daca e suficient ZMPul la Fachhochschule. Stiu in schimb ca se poate da acest DSH si la Fachhochschule si e mai usor decat daca il sustii la Uni.

Die Sprachkenntnisse können nachgewiesen werden durch:
• Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer
Studienbewerberinnen und Studienbewerber (DSH)
• Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz, 2. Stufe
• Kleines oder Großes Sprachdiplom des Goethe-Instituts
• Zentrale Oberstufenprüfung (ZOP) des Goethe-Instituts
• TestDaf (Test Deutsch als Fremdsprache), Stufe 5
• Sprachzertifikate gemäß bilateralem Abkommen mit anderen Staaten
• Prüfung zum Nachweis deutscher Sprachkenntnisse (PNDS)

Asta era scris pe siteul unei Fachhochschule. Deutsches Sprachdiplom se poate da si in Bucuresti, dar e mult mai greu decat DSHul. Acelasi caz e si pt Kleines oder Großes Sprachdiplom. Zentrale Oberstufenprüfung (ZOP) este putin mai greu decat DSHul, dar si asta se poate da in Bucuresti. La TestDaf scrie ca tb luat cu Stufe 5, adica cu nota maxima. De celelalte 2 posibilitati nu stiu.
Daca s-ar face o scala de la cel mai usor examen la cel mai greu, ar fi ZMPul, apoi DSHul, la egalitate cu TestDaf(dar sa nu uitam ca aici tb nota maxima!!), ZOPul, Kleines Sprachdiplom si Großes Sprachdiplom.

Cu recunoasterea diplomelor: pot spune cum am facut eu cu diploma de Bac pt a-mi fi recunoscuta aici. Banuiesc ca aceleasi drumuri ar fi de facut si cu diploma de la orice universitate. Mai intai tb sa mergi la Ministerul Invatamantului, sa iti puna o stampila pe diploma (intotdeauna tb sa ai cu tine originalul), apoi Min Afacerilor Externe (inca o stampila), apoi Min Justitiei (o apostila) si apoi mergi la notar si o traduci si o legalizezi.

Cu studiul aici e ok, dar e mult mai greu decat in Ro. Trebuie sa inveti f serios, nu numai cu 1 seara inainte. Si nu tb sa te bazezi pe copiat sau alte metode... Scoala e chiar scoala! Asa este cel putin in cazul facultatii unde sunt eu. Poate in alte parti o fi altfel, nu stiu!

Acum trebuie sa plec, dar o sa revin mai tarziu cu amanunte!

Alina

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Originally posted by Crystinne

quote:
Originally posted by Crystinne


Dar despre recunoasterea diplomei de facultate din Romania? Aveti ceva noi informatii? Eu am diploma de economist de la ASE, specialitatea management si am auzit ca s-ar recunoaste titlul si nu profesia. Voi aveti idee ce inseamna asta??

In schimb un tip tampit de la Arbeitsamt mi-a spus ca trebuie sa ma duc sa fac la VHS nu stiu cate cursuri de germana de specialitate si apoi nu mai stiu ce... Tare ciudat a fost tipul ala desi el saracul s-a chinuit sa fie amabil dar numai tampenii mi-a spus.
Ati auzit ceva?

Chrystinne, mie mi-au echivalat diploma din tzara (inginer chimist) fara probleme, dar nu la Arbeitsamt, ci la comisia de echivalari a universitatii. Oare asta nu are aceeasi valoare ca cea de la arbeitsamt ?


Elena&Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osolita spune:

quote:
Originally posted by Crystinne
Fetelor, dar despre asta nu aveti nici o informatie? :-(
A fost mai demult un subiect pe tema asta dar ma gandeam ca au aparut ceva noi informatii.Povestea cu recunoasterea diplomelor de economist e urmatoarea: daca te duci la Kulturministerium al landului in care locuiesti ar trebui sa-ti recunoasca diploma de economist. Ti se da o hartie pe care scrie ca esti Oekonomist dar pe care nu ti-o baga nimeni in seama, cel putin eu n-am vazut nici un anunt in ziar care sa caute Oekonomist ci Diplom-Betriebswirtin sau eventual Diplom-Volkswirtin.
La biroul de recunoastere a studiilor de la universitate ti se recunosc studiile doar pana la Vordiplom, adica doar primii 2 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns peca spune:

quote:
Originally posted by AlinaPopa

Cu recunoasterea diplomelor: pot spune cum am facut eu cu diploma de Bac pt a-mi fi recunoscuta aici. .
desi am mai scris undeva, mai scriu si aici odata

eu am procedat asa pt. recunoasterea diplomei de bac,
Am primit de la o tipa adresa unde trebuie sa imi trimit actele dar nu si ce si cum. Am scris o scrisoare ( la pc., cu germana mea de balta) si am trimis-o la :
Zeugnisanerkennungsstelle für den Freistaat Bayern
Pündterplatz 5, 80803 München
tel: (089) 38 38 49-0


in care le-am scris ca am facut intre cutare si cutare ani scoala generala, apoi cutare cutare liceu, am terminat cu media de bac..., locuiesc aici prin casatorie de..., si as vrea sa stiu daca mi se recunoaste biploma de bac, ca si abitur, aici.

In nici 2 saptamani am primit o scrisoare de la ei, in care mi s-a spus ca da, si niste harti care trebuia sa le completez si sa anexez cele necesare.
M-am apucat eu si am facut copiiile acasa, si am trimis totul. Dar mi-au raspuns inapoi ca trebuie copiii de la un birou autorizat sau primarie, cu stamipla. Am retrimis actele (6€/ per copie), si in cca. o luna mi-a venit acasa hartia.

Ma asteptam sa imi vina si nota de plata, caci tipa care mi-a dat adresa mi-a spus ca ea a platit cca. 200€. Dar nu am primit nimic. Cand am sunat la FHS-Wü, rectorul ala m-a intrebat daca imi scrie o nota echivalenta pe hartie si am spus ca nu, si cica atunci trebuie sa mai trimit odata hartiile si sa cer sa imi echivaleze notele, caci poate nu primesc drept de studiu in orice domeniu. Si aceasta echivalare trebuie sa o platesc si costa destul de mult.
Dar cand i-am citit ce srie in Bewertung pe foaie, si anume: " Nachweis der Qualifikation für ein Studium an der Universitäten; frei Wahl der Studienfächer" mi-a spus ca nu mai am nevoie de o echivalare fiindca mi s-a dat deja drept de studiu la libera alegere chiar intr-o uni si ma pot declare super norocoasa. Lucru care nu l-am priceput eu atunci, dar acum stiu cu ce se papa.

Cam asta este "povestea" mea. Acum as fi curioasa daca totusi stiti sigur daca am nevoie de o echivalare de nota!

P.S. am uitat sa va spun eu am facut aceste demersuri in primavara lui 2002. Iar in vara lui '03, am facut acelasi lucru pt. vecina mea, dar pt. recunosterea profesionalei,(croitorie), si i s-a recunoscut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Crystinne, si eu am sunat la acelasi birou de recunoasteri la care a trimis Peca pt diploma de bac. Am intrebat ce e cu diploma de economist si atata m-a ametit ca pana la urma mi-a dat de inteles ca nu-mi poate da nimic semnificativ. Nu exista nici un acord intre Romania si Germania , aici diploma nu e nerecunoscuta dar nici recunoscuta e... un fel de 2 feluri. Mi-au trimis acasa niste hartii pe care nu le-am mai completat ca imi trebuiau si copii traduse si legalizate. Acuma imi pare rau ca nu am facut traducerile pana acum, insa de recunoastere nu-mi pare rau... as putea sa trimit si acuma dar nu
stiu la ce mi-ar folosi...

Peca, ai facut traducerile aici? Sau stie cineva daca pot traduce si aici actele pe undeva?Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns peca spune:

da, am facut traducere dipl. de bac aici, caci desi aveam una din ro, nu mi-au recunoscut-o( desi e facuta de pers. autorizata de staul german ), motivul spus de ei: si statul german trebuie sa castige; traducerea m-a costat 52 sau 62€ nu mai tin minte exact. Alte traduceri nu mi-au cerut.
La prietena mea, caruia i-a recunoscut profesionala, ca si ausbildung, nu i-a cerut traducere , doar copie cu stampila!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crystinne spune:

Va multumesc mult fetelor pentru raspunsuri!!!!!
Am sa incep si eu sa ma uit pe net unde trebuie sa scriu ca sa imi recunoasca diplomele. Presupun ca nu in München pentru ca eu locuiesc in Bonn. Eu am auzit ca noi apartinem de Düsseldorf.

Nu am stiut ca trebuie sa echivalez pe rand amandoua diplomele :-( Si eu am si toate actele traduse din Romania, ceea ce presupun ca e egal cu zero.

Apropos de traduceri cineva mi-a recomandat o traducatoare din Nurnberg, care spune ca nu ia deloc scump si ca este foarte de treaba. Trebuie doar sa fac rost de adresa ei si v-o dau si voua daca va intereseaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osolita spune:

quote:
Originally posted by Crystinne
Nu am stiut ca trebuie sa echivalez pe rand amandoua diplomele :-( Si eu am si toate actele traduse din Romania, ceea ce presupun ca e egal cu zero.


Crystinne, cred ca nu m-am exprimat suficient de bine, eu am vrut doar sa subliniez faptul ca desi ti se recunoaste diploma de economist asta nu inseamna ca diploma respectiva e echivalentul unei diplome germane de BWL sau VWL, ti se recunoaste ca esti Oekonomist insa din pacate meseria asta nu stiu daca "exista" in Germania.
Daca iti propui sa ramai in Germania, vrei sa profesezi in domeniul economic si mai ai chef sa inveti, poti sa te duci la biroul de recunoastere al studiilor de la o universitate si acolo ti se vor recunoaste primii 2 ani, mai faci inca 2 si apoi primesti diploma germana.
Nu exclud ca se poate sa te angajezi si cu diploma de Oekonomist, dar cred ca e foarte greu.

quote:
Originally posted by peca
o nota echivalenta pe hartie si am spus ca nu, si cica atunci trebuie sa mai trimit odata hartiile si sa cer sa imi echivaleze notele, caci poate nu primesc drept de studiu in orice domeniu. Si aceasta echivalare trebuie sa o platesc si costa destul de mult.Peca, eu mi-am recunoscut diploma de bacalaureat la Behörde für Schule in Hamburg si mi s-a echivalat si media de la bacalaureat in sistemul german de notare fara sa platesc absolut nimic. M-am prezentat personal la oficiul respectiv, i-am dat persoanei respective copii dupa diploma originala si dupa traducere si mi-a recunoscut pe loc diploma si mi-a echivalat nota(echivalatul notei dureaza 1 minut cat se uita intr-un "catalog" sa vada care sunt echivalentele notelor din alte tari).

Mergi la inceput