rezumat indemnizatie crestere copil
Buna, fiind jurist am sa scriu aici ce am inteles, sotia mea intrand dealtfel in concediul de ingrijire a copilului (cic)incepand cu 05.01.2004. Nu de alta, dar foarte multi consuma energia si timpul moderatorilor, punand aceleasi intrebari, fara sa citeasca alte raspunsuri. Am rugamintea ca, in cazul in care e ceva gresit, moderatorii sa intervina .
Exista deci doua situatii:
1. mamele (sau tatii)carora li-i s-a stabilit dreptul la cic inainte de 31.12.2003. Asupra acestora nu mai insist, deoarece este un fapt consumat. Indemnizatiile stabilite raman la valorile la care au fost calculate. Singura deosebire este ca, incepand cu 01.01.2004, indemnizatia respectiva nu va mai fi impozitata, adica cuantumul ei va fi mai mare cu suma oprita pana acum ca impozit. Cic-ul intrerupt, fie in 2003 fie acum in 2004, poate fi reluat, fara insa ca indemnizatia sa difere sau sa fie calculata in alt mod. La reluarea cic/ului indemnizatia va fi aceeasi cu cea aflata in plata la momentul intreruperii. Cu alte cuvinte, daca pe durata intreruperii, a avut loc o indexare a acestor indemnizatii, ea nu se aplica la reluarea in plata .
2. mamele a caror drepturi se stabilesc dupa 01.01.2004:
in aceasta situatie, indemnizatia bruta se va stabili dupa regulile cunoscute, adica 85% din salariul mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asig. sociale de stat, (7.682.000 lei), adica 6.529.700 lei. Valoarea neta a indemnizatiei se obtine scazand cei 7,5% (1% plus 6,5% reprezentand somajul si cas-ul), rezultand o valoare de circa 6.040.000 lei . Aceasta indemnizatie nu se impoziteaza. Deci suma pe care o va incasa lunar mamica (taticul) este de 6.040.000 lei, e fixa in sensul ca nu variaza functie de cate zile lucratoare are luna pentru care se plateste si se achita pana cel mai tarziu ziua in care angajatorul lichideaza drepturile banesti ale salariatilor pentru luna respectiva. Se plateste din suma datorata de angajator la bugetul asig. soc. de stat, iar daca , de exemplu, acesta sustine ca sumele virate nu acopera aceasta suma, este obligat sa le solicite de la Casa de asigurari.
Pentru cazul 2, singura conditie este ca mama respectiva sa fi fost asigurata in sistemul asigurarilor sociale de stat cel putin 10 luni calendaristice inainte de solicitarea cic (angajatorul sa fi platit la zi sumele retinute angajatului in acest scop). In aceste 10 luni nu intra cele 126 zile de concediu de maternitate (din acest concediu de maternitate, mama trebuie obligatoriu sa execute 42 de zile de concediu de lauzie, ca sa poata solicita cic). Data la care se stabileste dreptul la cic este data la care a fost depusa cererea prin care se solicita acest lucru.
Va multumesc pentru rabdare, sper sa fi fost de ajutor.
Raspunsuri
liviu`s spune:
Multumim pentru demers. Oricum, sa sti ca o sinteza a facut-o si Marius, putand fi accesata la http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19316
onix spune:
Atentie!
Cele 10 luni (din 12) pentru intrarea in CIC trebuie indeplinite pana la data nasterii copilului (nu pana la solicitarea CIC). In cele 10 luni intra si bucata de concediu de maternitate efectuata inainte de nasterea copilului (sau altfel spus prenatalul).
Nedumerirea mea cea mare este la ce se refera urmatoarele aliniate din 577:
(4) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplica persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(5) Pentru persoanele care, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului se face avandu-se in vedere stagiul de cotizare realizat pana la data nasterii copilului, astfel cum a fost reglementat pana la data prezentei ordonante de urgenta.
Poate cineva din cei in domeniu sa-mi explice?? Se schimba calculul CIC daca am fost asigurata mult inaintea aparitiei acestei ordonante??
Multumiri,
Ramona
dragos1967 spune:
Adevarat!
Prevederea pe care ai subliniat-o face parte din Legea 577 care e data pentru aprobarea ORDONANȚEI DE URGENȚĂ Nr. 9 din 27 februarie 2003 pentru modificarea și completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.
Aceasta prevedere, aparuta, e adevarat, in M.O.nr. 1/05.01.2003 modifica practic reglementarea acordarii cic in perioada de dupa martie 2003. Sustin acest lucru, cu atat mai mult , in aceeasi Lege 577, la pct.8, se prevede clar modul de stabilire a drepturilor dupa 01.01.2004, respectiv 85% din salariu mediu brut...
Daca e sa spunem ce a facut aceasta Lege in domeniul acordarii cic, cred ca practic a introdus obligativitatea executarii celor 42 de zile de concediu de lauzie.
ili spune:
Onix,
si altii au pus de mai multe ori aceasta intrebare dar nimeni nu a dat un raspuns exact si concret,
ili
ami si cristi spune:
cele 10 luni de cotizare la bugetul asigurarilor trebuie sa fie din ultimile 12 luni anterioare dateide nastere a copilului sau se pot cumula cu alte luni?
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by ami si cristi
cele 10 luni de cotizare la bugetul asigurarilor trebuie sa fie din ultimile 12 luni anterioare dateide nastere a copilului sau se pot cumula cu alte luni?
10 luni de cotizare la bugetul asigurarilor sociale de stat din ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului.
ManuClau spune:
Foarte ciudat! Abia ma obisnuisem cu gandul ca in CIC am sa iau 85% din salariul mediu pe economie... Acum iar s-a schimbat?
Va rog lamuriti-ma pentru ca e foarte important sa stiu cat o sa iau in CIC - salariul meu real este mare si diferenta de venit in perioada asta conteaza foarte mult. Adica as fi super avantajata sa se revina la criteriile anterioare, adica 85% din media veniturilor de pe cartea de munca. Cine ma poate ajuta in sensul asta?
Si as mai vrea sa stiu daca exista o limita maxima de zile luate pentru concediul post-natal (adica sa merg la job cat mai mult si sa-mi iau cele aprox 4 luni dupa nastere, pana in CIC).
Mersi in avans!
Manu & BB in burtica - 24 saptamani
ami si cristi spune:
dar eu ca tata pot beneficia de cic daca sunt asigurat din 2000 si am avut o intrerupere in perioada 01.06-01.11.2003, iar ami urmeaza sa nasca in iunie 2004? merci
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by ami si cristi
dar eu ca tata pot beneficia de cic daca sunt asigurat din 2000 si am avut o intrerupere in perioada 01.06-01.11.2003, iar ami urmeaza sa nasca in iunie 2004? merci
Din pacate, nu indeplinesti conditia celor 10 luni de contributii la asigurarile sociale de stat din ultimele 12 luni anterioare nasterii.
Dgc spune:
Buna ziua,
Am o nelamurire. Daca sunt insarcinata, avand o luna de sarcina si vreau sa ma mut la alta societate (precizez ca societatea unde lucrez in prezent plataste toate darile catre stat), inseamna ca ai continuitate? Deci problema este urmatoarea, daca eu ma mut acum la alta societate fiind insarcinata intr-o luna este vre-o problema cu cele 10 luni? Nu inteleg chestia asta prea bine, logic este sa nu am probleme ca eu teoretic am platit in fiecare luna la stat.