rezumat indemnizatie crestere copil

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by Dgc

Buna ziua,
Am o nelamurire. Daca sunt insarcinata, avand o luna de sarcina si vreau sa ma mut la alta societate (precizez ca societatea unde lucrez in prezent plataste toate darile catre stat), inseamna ca ai continuitate? Deci problema este urmatoarea, daca eu ma mut acum la alta societate fiind insarcinata intr-o luna este vre-o problema cu cele 10 luni? Nu inteleg chestia asta prea bine, logic este sa nu am probleme ca eu teoretic am platit in fiecare luna la stat.



Nu este nici o problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dgc spune:

Va multumesc mult pentru raspuns. Pot sa stau linistita acum si pot sa ma mut la alta firma linistita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dgc spune:

Imi cer scuze daca abuzez. Dar as mai avea o intrebare.Cumnata mea este insarcinata in 2 luni, nu mai lucreaza din luna august 2003, a fost ieri la asigurari sa plateasca, dar acolo la un ghiseu i-au spus ca trebuia platit cu 10 luni inainte si la alt ghiseu cu 6 luni. Care este adevarul? Este foarte dezorientata si nu stie ce sa faca. Ea nu a stiut ca este insarcinata.
Se poate plati si pentru lunile din urma?
Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinutzu spune:

quote:
Originally posted by dragos1967

Adevarat!
Prevederea pe care ai subliniat-o face parte din Legea 577 care e data pentru aprobarea ORDONANȚEI DE URGENȚĂ Nr. 9 din 27 februarie 2003 pentru modificarea și completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.
Aceasta prevedere, aparuta, e adevarat, in M.O.nr. 1/05.01.2003 modifica practic reglementarea acordarii cic in perioada de dupa martie 2003. Sustin acest lucru, cu atat mai mult , in aceeasi Lege 577, la pct.8, se prevede clar modul de stabilire a drepturilor dupa 01.01.2004, respectiv 85% din salariu mediu brut...
Daca e sa spunem ce a facut aceasta Lege in domeniul acordarii cic, cred ca practic a introdus obligativitatea executarii celor 42 de zile de concediu de lauzie.




Dragos,
Mie nu mi se pare del9oc a fi asa.
La stabilirea cuantumului CIC, potrivit prevederilor Legii 577/2003, trebuie avute in vedere dispozitiile art.III alineatele 4-6 din OUG9/2003, astfel cum a fost aceasta modificata prin legea de aprobare, si care stipuleaza ca:
"(4) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplica persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.(adica 17 martie 2003)
(5) Pentru persoanele care, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului se face avandu-se in vedere stagiul de cotizare realizat pana la data nasterii copilului, astfel cum a fost reglementat pana la data prezentei ordonante de urgenta.
(6) Pentru situatiile prevazute la alin. (5) cuantumul brut lunar al indemnizatiei este de 85 % din baza de calcul stabilita ca medie a veniturilor lunare corespunzatoare perioadei ce a constituit stagiu de cotizare conform alin. (5), cu respectarea celorlalte prevederi ale art. 99 din Legea nr. 19/2000, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta ordonanta de urgenta.""

Practic legiutorul instituie o exceptie de la regula prevazuta la art.125, alineat 2 din L19/2000, astfel cum a fost modificata prin punctul 8 din Legea 577/2003.
"8. La articolul I punctul 29, articolul 125 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 125. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85 % din baza de calcul stabilita conform art. 99.
(2) Pentru drepturile care se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) este de 85 % din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat."
Practic textele de mai sus ar trebui coroborate pentru a avea un raspuns pertinent. In opinia mea, beneficiaza de indemnizatie IC reprezentand 85 % din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (aprox. 6,5 mil. brut), asiguratii carora dreptul de primire a indmenzniatiei dupa 31.12.2003, cu conditia sa fi devenit asigurati dupa data de 17.03.2003.
Pentru cei care anterior datei de 17.03.2003 aveau calitatea de asigurat, indemnizatia se calculeaza potrivitart.125, alineat 1 din Legea 19/2000, chiar daca depun cererea de CIC dupa data de 31.12.2003.
In acest context ma mira declaratiile Ministrului Muncii, care spune raspicat ca pt. toti asiguratii care au depus cererea dupa 31.12.2003, indemnizatia este de 85 % din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Dar este an electoral si postul de ministrul este eminamente politic.
Tare imi e teama ca, dupa alegeri sa nu ne trezim ca treb'e sa dam ceva bani inapoi.
Astept comentariile voastre argumentate pe margine acestui material, considerand ca problema ar trebui clarificata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by onix

Atentie!
Cele 10 luni (din 12) pentru intrarea in CIC trebuie indeplinite pana la data nasterii copilului (nu pana la solicitarea CIC). In cele 10 luni intra si bucata de concediu de maternitate efectuata inainte de nasterea copilului (sau altfel spus prenatalul).

Nedumerirea mea cea mare este la ce se refera urmatoarele aliniate din 577:
(4) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplica persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(5) Pentru persoanele care, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului se face avandu-se in vedere stagiul de cotizare realizat pana la data nasterii copilului, astfel cum a fost reglementat pana la data prezentei ordonante de urgenta.
Poate cineva din cei in domeniu sa-mi explice?? Se schimba calculul CIC daca am fost asigurata mult inaintea aparitiei acestei ordonante??
Multumiri,
Ramona



Ramona, voi incerca eu sa-ti explic: respectivele alineate au fost preluate intocmai din OUG 23/2003. Daca citim Nota de fundamentare a respectivei ordonante, gasim dezlegarea problemei:
http://www.guv.ro/notefundam/afis-nota.php?id=177

"Astfel, pentru persoanele care anterior datei de 17 martie 2003 au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau până la împlinirea vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se prevede a fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția de asigurări sociale din ultimele 6 luni anterioare datei nașterii copilului.
Pentru persoanele care devin asigurate în sistemul public de pensii după data de 17 martie 2003, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului se prevede a fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția de asigurări sociale din ultimele 10 luni anterioare datei nașterii copilului."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olimat spune:

deci pana la urma cum este:

toate persoanle ce isi depun cererea de CIC dupa 31.12.2003 iau indemnizatia unica sau nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

Da, pt.toate cererile depuse dupa 01.01.2004 pt. concediul de crestere a copilului se aplica articolul 125 aliniat 2 din legea 19/2000 adica indemnizatie unica.

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by olimat

deci pana la urma cum este:

toate persoanle ce isi depun cererea de CIC dupa 31.12.2003 iau indemnizatia unica sau nu?



DA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Dgc, din cate inteleg cumnata ta nu mai lucreaza si vrea sa-si plateasca singura asigurarile pentru a putea benefica de prevederile legale.
Cu 10 luni inainte trebuia achitat pentru a putea beneficia de plata in concediul de ingrijire a copilului pana la varsta de doi ani, care incepand cu 2004 este unica in jur de 6 milioane/luna. Concediu de ingrijire copil= CIC.
Cu 6 luni inainte achita pentru a beneficia de concediul de maternitate (126 de zile prenatal+lauzie; atentie ca legea conditioneaza acum numarul de zile minim de luat in prenatal). Venitul din aceste 126 de zile de concediu de maternitate este de 85% din media veniturilor asiguratului pe ultimele 6 luni. De aceea trebuie sa plateasca cu 6 luni inainte de a naste. In concluzie cu cat venitul asigurat acum este mai mare cu atat si asigurarile de plata vor fi mai mari dar si venitul in cele 126 de zile va fi mai mare.
In mare eu cam asa inteleg legea in forma ei actuala. Rog pe cei care stiu mai bine ca mine sa ma corecteze daca este cazul. Nu as vrea sa induc pe nimeni in eroare.

Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Andreea, cele 6 luni de contributie necesare pt obtinerea concediului de maternitate se calculeaza in raport cu prima zi de concediu medical.

Mergi la inceput