Cum e sa traiesti in Statele Unite ale Americii ?

Cum e sa traiesti in Statele Unite ale Americii ? | Autor: Spin

Link direct la acest mesaj

De multe ori m-am contrazis cu lumea pe tema asta . Eu sustineam ca viata in occident este mult mai buna decat in Romania, in special SUA. As vrea sa aud si sa citesc pareri de la voi, cei care traiti acum acolo, cum a fost inainte si cum este acum. S-a schimbat ceva in viata voastra in sensul pozitiv ? Exista o raza de lumina pe care in Romania nu ati gasit-o ?

SPIN

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

spin,e forte frumos in romania....mie imi pare tare frumos dar binenteles in vizita ca daca ar fi sa locuesc in romania ,cred ca as pleca de acolo.....cu 100o la ora.mie imi place aici in usa.m-am casatorit imi merge bine de tot,copii inca nu am dar cit de repede o sa imi fac si copii,sunt de toate...tot ce iti doresti.eu am fost in romania acum 2 ani si am stat aproape 3 luni,dar itii spun drept ca deja nu mai am mai avut stare sa stau si abia asteptam sa ajung inapoi aici in usa,.eu voi merge de sarbatori in 2004 in romania impreuunna cu sotul meu si cred ca vom sta o luna.....vreau sa imi cunosc si eu socri mei din oradea si mai mult de aia vom pleca....eu va doresc an nou fericit.la multi ani2004!!!!mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

eu am un singur cuvant pentru experienta de aici: provocatoare. si asta la cote inalte, din toate punctele de vedere. pun pariu ca asa m-as fi simtit in oricare alt tinut de pe glob, asa am catalogat si viata acasa. nu stiu cat de tipica sunt ca personalitate, dar cred ca m-am nascut cu rucsacul in spate, nu ma sperie necunoscutul, nici strainatatea, nici limbile straine, oamenii diferiti sau obiceiurile absolut noi pe care le intalnesc. ma ofilesc pur si simplu in lipsa schimbarii continue, a noutatii, a misterului. asta poate parea superficial la prima citire. dar asta sunt, cu asta defilez. asa ca USA sunt pentru mine ca o mana cereasca prin diversitate si complexitate. noutatea life style de aici a fost absoluta pentru mine, nu mai vizitasem america inainte de a ma stabili aici. am calatorit foarte mult inainte si asta fac si aici. Spin, spune daca vrei detalii concrete despre mundanul american ca iti ofer cu placere. deocamdata ma limitez sa spun ca sunt complet fericita si ma simt implinita, nici mai mult nici mai putin decat am fost acasa. nu traiesc neaparat la alt nivel(calitativ) de satisfactie, ci la unul diferit, atata tot.am pierdut cate ceva, am castigat altceva. civilitatea imi prieste, pe alt plan insa. acasa faceam parte din boema bucuresteana, aici sunt un anonim printre alte 240 de milioane si traiesc cat se poate de banal in comparatie cu ei. fata de cei de-acasa, cica m-am ajuns, iar criteriul lor principal de apreciere este ca avem cate o masina pe cap de locuitor in familie :))) din punctul meu de vedere, n-am ajuns nicaieri inca, mi-ar placea sa traiesc catva timp in America de Sud, apoi cate putin in fiecare parte a lumii, sa acumulez experiente si intelesuri noi pentru ca, in final, sa ajung la mine insami. ca o sa se intample aici sau la Vascautii din Deal, mi-e complet, dar complet indiferent.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Spin, este bine daca esti o luptatoare cu un tel bine definit si care nu face prea multa psihoanaliza (cel putin la inceput). Este bine daca esti flexibila, adaptabila, dezbarata de snobismul si orgoliul "studiilor superioare" romanesti.
Este rau daca esti complet singura, fara nici un fel de sprijin moral, daca o duceai "binisor"in Romania pe baza de "invirteala" si nu de valoare, daca te multumesti pe vecie cu slujba de casier la alimentara locala, daca te lasi inglodata in propria neputinta si disperare.
SUA nu este buna sau rea, este potrivita caracterului tau sau nepotrivita. Din pacate, este greu sa-ti dai seama daca ti se potriveste pina nu ajungi aici. Mie mi-au trebuit cam 3 ani sa ma adaptez, asta in conditiile in care m-am maritat cu un localnic. Si stii care este culmea ? Ca am inceput sa ma simt bine abia in clipa in care n-am mai incercat sa ma adaptez si am inceput sa-mi traiesc viata asa cum mi-as fi trait-o si-n Romania daca s-ar fi putut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DanaR spune:

Dragilor, LA MULTI ANI!
Ce mi-as dori eu ar fi sa incercati sa ii convingeti pe cei care vor in America ca merita sa traiesti acolo. ... ceva PRO, fetelor.

Va pupa DanaR... eu imi doresc in America dar nu stiu de ce!

Mergi la inceput

Nu de poate, Dana, nu ar fi cinstit. De la distanta, America este fascinanta. Si de-aproape ramine fascinanta pentru unii dar sint si destui emigranti frustrati, in special dintre intelectualii ale caror meserii nu au cautare si care se vad obligati sa-si schimbe meseria. Apoi sint si romanii cu "gasca" dupa ei in Romania, toata ziua pe la prieteni, familie mare, weekend-uri la munte etc...Si pentru ei America poate fi dura, cu saptamina de lucru de 50-60 de ore, concedii scurte, prieteni putini si ocupati.
Exista America vazuta si cea nevazuta. Cind am aterizat la NY pe JFK m-a uimit nebunia, atmosfera de Indie mutata in America, engleza pocita a lucratorilor de pe aeroport. Cind sase luni mai tirziu mi-am facut luna de miere la Palm Beach, am cunoscut cealalta fata, a banului "vechi" : case cu iesire la ocean si plaja particulara, mici magazine unde un Picasso original este expus intr-o vitrina oarecare si unde se vind antichitati de necrezut (inclusiv medalii comemorative de pe vremea regelui Carol I al Romaniei ! ), diamante atit de mari incit par indecente si false, hoteluri unde chelnerul iti serveste cele mai neinchipuite cocktail-uri pe plaja iar camerele au bar individual cu bauturi de care auzi numai in filme, strazi unde sint Mercedesul este cea mai ieftina masina pe care o poti vedea. Eu am avut norocul unui sot care a stiut pe unde sa ma plimbe si ce sa-mi arate. Am fost cu el si-n Harlem si pe pirtiile de schi din Vermont. Am vizitat libraria Congresului din Washington dar si spitalul saracilor din acelasi oras (cu nimic mai prejos de spitalul comunal din Afumatii din Deal, de exemplu).
America este un continent. Pentru unii poate fi muma, pentru altii ciuma. Nu exista doua experiente similare. A mea a fost una de succes, deocamdata. Dar nu ar fi cinstit sa generalize, pentru ca am intilnit destui frustrati pe forumurile romanesti. Faptul ca ai cistigat un greencard nu inseamna si ca esti pregatit sau potrivit pentru America.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaelabebe spune:

Da! Totul...si numai spre bine!

Toate cele bune!

mihaelaH

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

quote:
Originally posted by amuleta

Nu de poate, Dana, nu ar fi cinstit. De la distanta, America este fascinanta. Si de-aproape ramine fascinanta pentru unii dar sint si destui emigranti frustrati, in special dintre intelectualii ale caror meserii nu au cautare si care se vad obligati sa-si schimbe meseria. Apoi sint si romanii cu "gasca" dupa ei in Romania, toata ziua pe la prieteni, familie mare, weekend-uri la munte etc...Si pentru ei America poate fi dura, cu saptamina de lucru de 50-60 de ore, concedii scurte, prieteni putini si ocupati.
Exista America vazuta si cea nevazuta. Cind am aterizat la NY pe JFK m-a uimit nebunia, atmosfera de Indie mutata in America, engleza pocita a lucratorilor de pe aeroport. Cind sase luni mai tirziu mi-am facut luna de miere la Palm Beach, am cunoscut cealalta fata, a banului "vechi" : case cu iesire la ocean si plaja particulara, mici magazine unde un Picasso original este expus intr-o vitrina oarecare si unde se vind antichitati de necrezut (inclusiv medalii comemorative de pe vremea regelui Carol I al Romaniei ! ), diamante atit de mari incit par indecente si false, hoteluri unde chelnerul iti serveste cele mai neinchipuite cocktail-uri pe plaja iar camerele au bar individual cu bauturi de care auzi numai in filme, strazi unde sint Mercedesul este cea mai ieftina masina pe care o poti vedea. Eu am avut norocul unui sot care a stiut pe unde sa ma plimbe si ce sa-mi arate. Am fost cu el si-n Harlem si pe pirtiile de schi din Vermont. Am vizitat libraria Congresului din Washington dar si spitalul saracilor din acelasi oras (cu nimic mai prejos de spitalul comunal din Afumatii din Deal, de exemplu).
America este un continent. Pentru unii poate fi muma, pentru altii ciuma. Nu exista doua experiente similare. A mea a fost una de succes, deocamdata. Dar nu ar fi cinstit sa generalize, pentru ca am intilnit destui frustrati pe forumurile romanesti. Faptul ca ai cistigat un greencard nu inseamna si ca esti pregatit sau potrivit pentru America.

Curata conciziune!!!!Cam asa ar fi fost si raspunsul meu daca mi-as fi gasit cuvintele. Doua cuvinte despre NY-ul pe care-l amintea amuleta. Si eu am avut aceeasi mirare cind am aterizat pe JFK. N-am sa uit insa cit oi trai eu fascinatia care m-a cuprins din ziua aceea cind l-am "vazut" din taxi pentru prima oara!! Fascinatie care nu ma paraseste nici azi dupa atitia ani! In privintza razei de lumina, ea exista fireste, ca sa parafrazez pe cineva "in ochii privitorului".
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabid spune:

Bine,bine ...fascinatia Americii!!!Dar,cum va descurcati acolo?Cum e cu serviciul,cum e cu casa?Cum sunt chiriile?Ce salarii ati gasit acolo?Sunt mai mari ca in Romania?
Cum te descurci daca pleci cun copil de gradinita din Romania?

Gabi.

Mergi la inceput

Gabi, intrebarile tale m-au facut sa zimbesc ( cu simpatie, desigur ). Lupta pentru existenta in SUA este tot asa de grea ca si cea din Romania. Insa lucrezi mai intens, mai organizat si ca atare, mai productiv. Deci vei fi platit cu un ban care valoreaza mai mult si poti cumpara mai multe.
Salariile variaza de la 20.000 /an inainte de taxe la 200.000 /an . Cit costa sa traiesti ? Daca stringi cureaua, 2000 pe luna de familie, daca vrei sa fii mai lejera, cam 4000-5000 pe luna. Gradinita costa cam 400 pe luna, asa ca daca ai 2 copii la gradinita, fa si tu adunarea... Mincarea cam 150-250 pe luna de persoana, mai putin daca esti o gospodina priceputa si strinsa la punga. Hainele nu conteaza, sint ieftine. Benzina costa cam 15-20 dolari pe saptamina, depinde cit o folosesti. Chiriile sint foarte variabile si ele, de la 500 pe luna la 2000, rata la casa la fel. Lumina si caldura sint cam 150-200 pe luna adunate, telefonul cam 30 pe luna plus ce vorbeti cu Romania. Internetul cam 15 dolari pe luna, apa si gunoiul cam 30-40 pe luna. Asigurarea la masina 200-700 pe an, in functie de masina. Adauga la toate 10-15 % daca traiesti in NY sau LA .
Cu serviciul : salariatii lucreaza 40 de ore pe saptamina, eu lucrez 55 cu regularitate. Gasirea unei slujbe poate dura de la 1 luna la 1 an, depinde de profesie. Cum spuneam, America este un continent, pina nu gusti, nu intelegi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

quote:
Originally posted by amuleta
Gabi, intrebarile tale m-au facut sa zimbesc ( cu simpatie, desigur ). Lupta pentru existenta in SUA este tot asa de grea ca si cea din Romania. Insa lucrezi mai intens, mai organizat si ca atare, mai productiv. Deci vei fi platit cu un ban care valoreaza mai mult si poti cumpara mai multe. Salariile variaza de la 20.000 /an inainte de taxe la 200.000 /an . Cit costa sa traiesti ? Daca stringi cureaua, 2000 pe luna de familie, daca vrei sa fii mai lejera, cam 4000-5000 pe luna. Gradinita costa cam 400 pe luna, asa ca daca ai 2 copii la gradinita, fa si tu adunarea... Mincarea cam 150-250 pe luna de persoana, mai putin daca esti o gospodina priceputa si strinsa la punga. Hainele nu conteaza, sint ieftine. Benzina costa cam 15-20 dolari pe saptamina, depinde cit o folosesti. Chiriile sint foarte variabile si ele, de la 500 pe luna la 2000, rata la casa la fel. Lumina si caldura sint cam 150-200 pe luna adunate, telefonul cam 30 pe luna plus ce vorbeti cu Romania. Internetul cam 15 dolari pe luna, apa si gunoiul cam 30-40 pe luna. Asigurarea la masina 200-700 pe an, in functie de masina. Adauga la toate 10-15 % daca traiesti in NY sau LA .Cu serviciul : salariatii lucreaza 40 de ore pe saptamina, eu lucrez 55 cu regularitate. Gasirea unei slujbe poate dura de la 1 luna la 1 an, depinde de profesie. Cum spuneam, America este un continent, pina nu gusti, nu intelegi.
Da ,da la detroit toate sunt mai ieftine......pt ca o jumatate de taxa o acopere companiile de masini...fordu...e.t.cde ex...taxa la mincare e 3%....iar in alte parti cred eu ca e 6%,iar la haine incaltaminte....s.a.m.d.....e numai 6%.La detroit....e viata mai usoara!!!don't worry....be happy.mona78

Mergi la inceput