Cum e sa traiesti in Statele Unite ale Americii ?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lucia_cs spune:

Nu sunt de mult aici, dar ceea ce pot spune este ca nu este atat de ideala cum pare la tv, sau cum dorim noi sa o vedem la tv.

La tv se arata gropile de pe asfalt, dar eu nu le-am vazut niciodata, aici sunt strazi ca in Romania.

La tv lumea isi permite orice, aici lumea face economie. Eu sunt de nerecunoscut, acasa nu ma uitam la preturi, mult timp nu am stiut cat costa o paine, dar aici incep sa retin preturile de la magazine intregi si fac mereu comparatie si nu cumpar anumite produse decat la promotie.

Viata omului este pusa pe primul loc.

Sunt multe de zis, oricum, viata e totusi buna p'aci.

Lucia sotia lui Csaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

hai sa va raspund si eu pt ca eu am o situatie mai diferita... eu in Romania am fost distrusa si stressata desi aveam un apartament si un serviciu nenorocit care nu-mi placea intre noi fie vorba, dar depindeam complect de parinti financiar si ei m-au terorizat pe chestia asta ca depindeam de ei...., aicea mi-am gasit oarecum linistea.

Eu nu am probleme legate de educatie si joburi etc, pana una alta fac ceva ce imi place si imi continui studiile, dar la o adica as face orice pt bani, ma refer la job.

Noi traim f strans pt americani: avem burse de 14000$/an fiecare deci 28000$/familie (impozitul e de cam 1800$/an pe toata familia), avem un bebelus de 6.5 luni si platim chiria de 639$/luna plus electricitatea in medie 60$, avem de platit masina (a costat 3000$ si mai avem vreo 900$ de platit la ea cu 125$/luna) si avem si diverse alte cheltuieli legate de credit carduri de exemplu, asigurarea de sanatate avem fiecare 400$/semestru, copilul s-a calificat la Healthy Families (are gratuita....)...Datorita credit cardurilor si al unui management oarecum bun al banilor avem tot ce ne trebuie si nu am fi avut in Romania nici in vise si avem credit bun (inca...): masina din 98 dragutica de 2 ani nu a avut nici o problema, apartament mare frumos 1100 sq fts cu 2 bai, masina de spalat vase, rufe, te miri ce prin casa, televizor de 52 inch, dvd palyer, camera photo digitala, tot ce ne trebuie pt copilas deasemenea. Cladirea unde stam are si piscina si sala de fitness si e intr-un loc frumos ca parca ai fi intr-o statiune...
Eu cand am venit aicea am stat in mare mizerie in cartierul chinezesc ca era f ieftin si sa stiti ca exista si alta fata a americii....ma rog nu era totusi mai rau decat in Ferentari cred....
La universitate oamenii sunt extraordinar de amabili si prietenosi si mie imi place asta.

Acum apare marea noastra problema e cresa si pana acum am reusit sa stau acasa in majoritatea timpului cu copilul dar nu se mai poate! da! costa 125-220$/saptamana! daca calculati un pic, noi nu avem cum plati asta si sa mai traim normal.... asa ca suntem disperati....ori primesc parintii viza si ne ajuta pe o perioada, ori trebuie sa divortam ca sa ne calificam eu ca mama singura pt cupoane de daycare....si noi lucram in cercetare medicala si suntem oameni muncitori! dar asta este statutul nostru si nu avem drept de munca inafara campusului si pe langa asta nici timp de asta (munca la negru) nu am avea in nici un caz (dupa minim 10-12 ore pe zi la facultate)... copilasul nu as vrea sa-l trimit in Ro si nici nu am unde caci parintii nostrii lucreaza si ei...nu stiu zau ce o sa facem....

dar cu toate astea, desi imi e dor de familie (nu i-am vazut de 3 ani) si de Ro si mi se pare f frumos acolo, nu as pleca de aicea nici moarta, caci numai in SUA pot sa am viata pe care mi-o doresc.

Am si prieteni nemultumiti si care nu se adapteaza pt ca nu vor, dar eu personal nu-i inteleg ca doar nu-i tine nimeni aicea legati....

va pupic si sper ca nu v-am ingrozit ....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucia_cs spune:

Mi-ar place sa zic si eu ca aici am viata pe care nu o am in Ro, dar inca nu pot spune asta. Pot spune ca aici fac calcule de buget, cum nu-mi inchipuiam ca am sa fac vreo data.

In Romania, din punct de vedere financiar stateam mai bine. Si aici o ducem bine, sotul meu lucreaza la o universitate mare si este inginer de sistem, deci nu suntem moti de foame nici aici. Poate ca aici e nasol pt ca nu pot munci, si tre' sa ne descurcam numai cu un salariu bun, care este ca doua medii.

Ma rog, nu partea materiala e importanta, mie imi place aici din alte motive.

- viata omului e pusa pe primul loc;
- nici cel mai sarac nu moare de foame sau ramane cu datorii la intretinere;
- oamenii sunt foarte linistiti;
- oamenii sunt onesti;
- daca chiar vrei, aici te poti realiza pt ca esti bun, nu pt ca ai dat spaga sau stiu si eu ce alte modalitati, sau sa nu reusesti de loc;
- aici medicul prima data te opereaza, adica te salveaza, dupa aceea iti cere bani (legal).

sunt mai multe, dar v-as plictisi sa vi le tot spun.

Lucia sotia lui Csaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AlinaN spune:

quote:
Mincarea cam 150-250 pe luna de persoana, mai putin daca esti o gospodina priceputa si strinsa la punga.

Vreau sa va intreb, pe cele care locuiti in SUA, daca sunteti de acord cu aceasta estimare a costului mincarii/luna/persona si daca se refera la mancarea gatita acasa sau la cea mancata in restaurante.

Si daca este convenabil de servit masa numai la restaurant.

Multumesc mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cleomax spune:

da, perfect de acord cu pretul dat de amuleta. se refera la mancarea gatita acasa, la restaurant poti lasa atat la o singura masa. preturile au saltat brusc in ultimii patru ani, dar trebuie adaugat ca mai difera si de la o zona la alta. asa cum a spus si ea, se poate si mai ieftin, dar calitatea scade corespunzator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mn spune:

quote:
Originally posted by AlinaN

quote:
Mincarea cam 150-250 pe luna de persoana, mai putin daca esti o gospodina priceputa si strinsa la punga.

Vreau sa va intreb, pe cele care locuiti in SUA, daca sunteti de acord cu aceasta estimare a costului mincarii/luna/persona si daca se refera la mancarea gatita acasa sau la cea mancata in restaurante.
Multumesc mult.

Alina,

depinde foarte mult de zona si de "Restaurant".
Adica daca incluzi fast-food-urile in categoria restaurant atunci iti ajunge $250/luna la fel este si cu "all you can eat" (minca cit poti) unde platesti vreo $10 si maninci cit poti. La un restaurant mai fancy platesti vreo $10-15/masa.
Oricum cel mai rentabil, ieftin si mai sigur este sa faci tu mincare. Daca in scimbim facut-ul mincari este un chin, si esti foarte ocupata cu alte activitati (si sunt o groaza aici) atunci vei ajunge sa maninci la restaurant.
Noi in general gatim si mergeam la restaurant numai vinerile dar decind cu andrei si o groaza de parinti in jur...nu mai este nevoie.
Un alt aspect la gatit este si de unde cumperi mincarea, daca vrei sa simti gustul legumelor ca si cel din tara atunci va trebui sa cumperi de la magazine organice...si aici ajungi sa platesti mai mult de $250 pentru a cumpara doar alimentele.
Costul mincari ca si altele se bazeaza foarte mult pe cit te tine bugetul. Recordul nostru a fost $600/luna cu totul, asta se intimpla acum 5 ani cind am venit prima data aici. Din acei $600, $300 era chiria, $100 telefonul (stiiti cum este pentru prima data) iar restul de $200 mincare si alte chestii necesare pentru 2 persoane/luna. Acum dupa ce lucram amindoi, cu 5 ani vechime...nu mai calculam cit stricam ...doar megem cu valul si verifica ca si contul sa creasca in banca nu sa scada.

numai bine,
mircea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crism spune:

quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------

Multumesc mult.

La noi bugetul pentru mancare este de peste 600$ pe luna pentru o familie de 4, in care includ pampersi, servetele ude, sapun, shampon, detergent pentru vase, masina de spalat vase si pentru ruge. Ocazional mancam la restaurant unde se plateste cam in jur de 30$ pe masa, cu bacsis cu tot. Mie imi place sa gatesc asa ca mancam rar in oras...

Cristina, sotia minunatului Sean, mamica la doi pitici frumosi, Connor Ryan 3 ani si Elena Maria 1 an.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

quote:
Originally posted by AlinaN

quote:

Multumesc mult.

Noi cheltuim mult mai mult pe mancare; eu, sotul si cel mic. Avand in vedere ca facem majoritatea cumparaturilor la sfarsit de sapatamana si de fiecare data cheltuim in jur de 100$, plus cheltuielile intermediare din cursul saptamanilor,(tot mancare, daca uitam sa luam ceva), asta ne duce cam la 500-600$ lunar. Repet, doar mancarea si scutecele pentru copil care le luam de la acelasi supermarket. Deci, nu stiu cum ar putea o familie sa cheltuie doat 150-200$ lunar, pe mancare. Mi se pare f. putin.

Laura, mama lui Andrei

http://community.webshots.com/user/tcatlaura

http://www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adivio spune:

Iata si parerea unui nou venit de numai 5 lui.
America e incredibila la prima vedere, dar cum noi locuim in NY, va pot spune si cealalta fata care m-a izbit inca din primele zile. Si aici gasesti tarabele pe strada, si aici gasesti cersetori si oameni fara adapost, si muzicanti sau oameni care vind te miri ce in statiile de metrou. Dar, depinde de tine si de standardul tau sa alegi. Noi platim chiria 790$/luna, cablu cam 100, inclusiv internet, lumina 30-40, iar mincare pentru 3 persoane in jur de 400$/luna. Ce pot spune cu mina pe inima este ca mincarea si mai ales carnea nu are gustul din Romania, dar mai exista si magazine romanesti unde poti gasi cam ce doresti(ma refer la produse tipic romanesti)- numai ca preturile sunt putin mai maricele.
E adevarat, grija fata de om este prioritara aici, chiar si atunci cind esti refuzat, o fac politicos si fara sa te jigneasca. Copii sunt practic excesiv protejati de lege. La noi doar sotul lucreaza pentru ca deocamdata studiile mele nu prea se potrivesc aici, dar nu pot sa spun ca nu ne permitem sa inlocuim (de exemplu) jucariile ramase in Ro si poate chiar in plus. In plus, piata este diferita aici pentru ca este intr-adevar libera, adica nu este nimic controlat de stat si concurenta este foarte mare. Cam atit, daca mai vrei iti mai spun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cleomax spune:

quote:
Originally posted by tlaura
Deci, nu stiu cum ar putea o familie sa cheltuie doat 150-200$ lunar, pe mancare. Mi se pare f. putin.

laura, de persoana, nu de familie/luna

Mergi la inceput