alaptat cu probleme la inceput
as dori sa incurajez mamicile care au probleme la inceput cu alaptatul,adica daca cel mic nu trage suficient lapte si nu se satura ;nu e o situatie rar intalnita.fara sfatul potrivit o mama disperata ca ii scade mult bebele in greutate ar putea renunta.bebe al meu s-a nascut prin cezariana cu 2900 si la 10 zile a ajuns la 2450.am sunat disperata pediatrul care ne-a speriat ca nu e bine bebe si ca ar avea probleme.(ulterior am aflat ca dl.dr.asa sperie toate mamele primipare ca sa le taxeze mai mult si le cheama la spital) .norocul a fost ca am ajuns in urgenta la alt dr pt ca el nu era de garda si s-a suparat ca nu am contactat-o pe tipa pe care o recomandase.aici mi-am dat seama ca cei 2 domni dr sunt pe langa subiect.unul zicea ca trebuie sa ia 100 ml la o masa,celalalt 50,unul ca are probleme la cap daca doarme asa mult,celalalt ca e normal sa doarma 16-18 ore.ideea e ca eu,fiind medic am renuntat sa mai stau in spital si am plecat acasa in aceeasi zi pt ca nu avea rost sa-mi pierd timpul si sa mai ia bebe cine stie ce boala de acolo.ambii mi-au recomandat sa trec pe lapte praf ca nu va trage bebe niciodata,din experienta lor de 35 de ani.eu am fost mai hotarata si cred ca o mama stie ce e mai bine pt.bebe al ei.am facut proba suptului.il cantaream inainte si dupa alaptat si ii dadeam in completare tot laptele meu scos cu pompa.e mai bine sa scot lapte inainte,il trezeam la 3 ore si noaptea la 4-5 ore,ii schimbam scutecul ca sa-l trezesc bine ca sa traga mai bine,chiar il lasam sa planga 5-7 secunde,il cantaream inainte,il tineam la san 30-40 min sa nu-si piarda reflexul de supt ,il cantaream dupa sa vad cat a tras de la san(la inceput 30 ml,apoi din ce in ce mai mult),ii dadeam laptele muls imediat ca sa nu adoarma si ii completam ratia.in maxim o saptamana nu am mai folosit pompa,bebe tragea bine si lua in greutate.acum are 8 luni si inca il alaptez.sa aveti vointa si sa nu renuntati usor.concluzia:sugarii trebuie sa suga non stop,cand vor ei,la 3 min ,la 1,2,3 ore ,cum scancesc trebuie sa li se dea san si va fi bine.
Raspunsuri
spic de grau spune:
Eu stiu un lucru - cand alaptezi TREBUIE:
- sa arunci toate ceasurile din casa
- sa dai cantarul altuia, in cazul in care ai unul
- sa cantaresti copilul o data/luna (minim) sau o data/saptamana (maxim) (noi o facem aici in centre specializate de protectia mamei si a copilului).
- sa nu dai copilului biberon in primele 6 saptamani, chiar daca e cu laptele tau. (eventual se poate da suplimentul la seringa).
- sa te iei doar dupa mamele care au alaptat cel putin 6 luni, si sa uiti sfaturile gen: "iti plange prea des asta inseamna ca nu ai lapte suficient / ai lapte de proasta calitate etc".
Atata timp cat nu bagi supliment, corpul se adapteaza la cerintele copilului si va secreta cantitatea suficienta de lapte! Cu conditia ca mama sa bea suficiente lichide si sa doarma suficient de mult. (si as mai zice eu - sa nu fie stresata de X si Y cu pareri descurajante).
lorellay spune:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134143
aici sunt multe mamici de ajutor..eu le pup pe toate!
Sorana de Diana (10.11.2008) si Codrin (15.02.2005)
Where there's a will there's a way!
www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[ Codrin]
www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana]
Pico spune:
Spic de grau- punct ochit,punct lovit! Exact!
Si mie in maternitate mi-au spus ca Ana nu suge suficient,ca nu am lapte bla,bla,bla (noroc ca eu eram la al 3-lea copil si aveam ceva experienta)si vroiau sa ma mai tina.La proba suptului mereu ieseau 10-20 g iar eu simteam ca copilul suge.Pana la urma am plecat acasa si nu am avut nici o problema,am alaptat-o 1 an si 3 luni.
Ca sa nu mai zic ca in maternitate aveau tetinele alea niste gauroaie...bb trebuia doar sa deschida gurita iar tetina si gravitatia isi faceau treaba.
Sunt total de acord ca copilasul trebuie pus la san cand vrea el...program,ul este o tampenie....parerea mea.
Pup proaspetele mamici si...faceti cu simtiti voi,asa e cel mai bine!
Raluca , Ioana Carrina(09.04.2003), Maria Carolina( 26.11.2005)si Ana Iasmine(06.10.2007)
makydenis spune:
Cred ca in Romania se face o mare greseala in privinta alaptatului: nu se incurajeaja DELOC alaptatul, mai bine spus se descurajeaza total, in schimb bebei de 1-2 ore primesc in maternitati lapte praf. Ma intreb este nevoie. chiar si in prima zi de viata sa se dea bebeilor lapte praf. In strainatate cum se naste un copil e pus pe burta mamei, sau chiar la san.
Ce credeti cine e avantajat in toata chestia asta: firmele producatoare de lapte praf, poate unii pediatrii platiti bine de firmele producatoare sa le reclame produsele.
Dezavantajati: bebei si imunitatea lor, si mamele.
Mentionez ca nu vorbesc din inchipuiri, am experienta maternitatii.
Sanatate si laptic din belsug!
MsBB spune:
Citat: |
citat din mesajul lui spic de grau Eu stiu un lucru - cand alaptezi TREBUIE: - sa arunci toate ceasurile din casa - sa dai cantarul altuia, in cazul in care ai unul - sa cantaresti copilul o data/luna (minim) sau o data/saptamana (maxim) (noi o facem aici in centre specializate de protectia mamei si a copilului). - sa nu dai copilului biberon in primele 6 saptamani, chiar daca e cu laptele tau. (eventual se poate da suplimentul la seringa). - sa te iei doar dupa mamele care au alaptat cel putin 6 luni, si sa uiti sfaturile gen: "iti plange prea des asta inseamna ca nu ai lapte suficient / ai lapte de proasta calitate etc". Atata timp cat nu bagi supliment, corpul se adapteaza la cerintele copilului si va secreta cantitatea suficienta de lapte! Cu conditia ca mama sa bea suficiente lichide si sa doarma suficient de mult. (si as mai zice eu - sa nu fie stresata de X si Y cu pareri descurajante). |
Bravo , Spic de grau! Nici ca as fi putut zice mai bine!
Pe mine una, toate sfaturile si parerile atotstiutorilor aproape m-au adus in pragul depresiei . Cand proaspata mamica n-are nevoie de altceva decat de liniste si calm vine cate o tzatza sa-ti zica ea ca nu-i suficient laptic, ca-i zer ( in viata mea n-am auzit mai mare prostie), ca-i rau pt burtica bb-ului
Of,of, mai, mai !
Cum a intrat Andra in viata mea...
Mandra bea laptic si iata... a mai crescut un pic...
Nicoleta spune:
Eu asa am patit la primul copil, panica, sfaturi proaste si multe... alte probleme si dureri... si nu am reusit! A doua oara, la bb2, am interzis intrarea in casa a persoanelor cu pricina si am cerut sfaturi doar de la cele care alaptau de mult timp!
Nicoleta, mama lui Stefan si a lui Matei
-------------------------------------------------------------------------
"Toata lumea vrea sa ajunga in Rai, dar nimeni nu vrea sa moara pentru asta!"
Sheannamp spune:
Exista deja un topic in care se discuta despre alaptat si unde orice sfat si incurajare e bine venit
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134143