Va rog sa imi spuneti ce sa fac?
In primul rand doresc sa va urez tuturor un calduros LA MULTI ANI si un An nou Fericit.In ciuda crizei acest an sa fie THE BEST.
Am sa va spun pe scurt povestea mea,deoarece aceast aproblema incet,dar sigur,ma distruge.
In urma cu vreo trei ani am cumparat un apartament in Spania,deaorece atat eu cat si sotul meu aveam un loc de munca stabil,si decat sa platim banii pt chirie am preferat sa cumparam un apartam.Noi nu a trebuit sa platim avans,banca ne-a dat un imprumut de 200.000 Euro cat ai zice peste.Noi locuim intr-o zona turistica si am considerat ca putem sa il vindem cand plecam din Spania far anici o problema.Lucrurile s-au stricat si nu mai se vinde.Am fost la banca sa vorbim despre situatie.Adica noi am ramas fara locuri de munca si nu mai putem sa platim 1300 Euro pe luna.Banc anu sta de vorba cu noi,si ne-au dat in judecata pt ca nu mai platim.Foarte multe banci din Spania,se inteleg cu proprietarii si banca ramane cu apartamentul si clientul nu mai datoreaza nimic bancii.Banca l acare am facut noi imprumutul nu vrea s acolaboreze.Intrebarea mea este
daca in timp ar putea sa ne imbargheze bunuri in Romania?
Raspunsuri
A_Iulia spune:
Banca se intelege cu proprietarii atunci cand poate sa-si recupereze mare parte din banii dati - adica daca v-ar fi dat cei 200k EUR, ati fi platit o parte din ei bancii, si ce ar incasa acum pe apartament nu le-ar genera o paguba importanta (si-ar recupera banii, nu neaparat si dobanda)
Daca voua v-a dat 200 k EUR sa va luati casa, si acum casa valoreaza 60k EUR, iar voi nu ati platit decat 10 k EUR (dau un exemplu), tu vrei ca banca sa suporte pierderea asta?
Inteleg ca vreti sa va reintoarceti in Romania si sa ignorati in Spania procesul pe rol (sau decizia curtii). Inca nu cred ca functioneaza baza de date la nivel EU cu rau-platnici, dar probabil ca va exista in curand. Insa nu stiu daca faptul ca ai un proces deschis acolo - sau o decizie judecatoareasca ca esti debitor - nu iti va face probleme in RO, fiind ambele tari comunitare.
olim spune:
lore si eu stau in spania si cred ca ar fii mai bine sa incerci sa vinzi tu apartamentul chiar daca la un pret mai mic, si sa ramai cu o ipoteca din diferenta care o ai de dat la banca.
Ai spus ca sunt case care raman bancii, intr-adevar exista, dar cand valoarea casei e maimare decat datoria pe care o ai de dat inapoi, sau pe aceasi linie.Insa asa cum a spus adina iulia, nu poti vinde casa cu 60.000 si restul pana la 200.000 sa il piarda banca.
Incearca sa vinzi casa chiar daca la un pret mai mic si restul il transformi in prestamo personal.
Cat despre embargarea mie cei de la Caixa mi-au spus ca daca e diferenta mare te caua in Romania, si oricum intri intr-o baza de date si nu mai poti lua credit niciodata de la nici o banca.
De ce nu incercati sa faceti o NOVACIoN , adica sa cereti o micsorare de euribor, n general nu supune nici o cheltuiala.
In ce zona stati in Spania?la ce banca ai ipoteca?
Mami si www.flickr.com/photos/olimpiabota/" target="_blank">Alex
CristinaT spune:
e inseamna imbargheze ?
Prima problema este ca vreti sa va stearga datoria. Nu am auzit banca care sa fac asa ceva. Ei incearca sa-si recupereze toti banii, plus cheltuieli de urmarire si dobanzi peste dobanzi. Ce as incerca eu ar fi sa incerc prin discutoia cu banca o reesalonare a datoriilo, adica a creditului. Daca am facut acest credit pe 20 de ani voi incerca sa il fac pe 40 ani, pe 60 ani pe maxim cat pot, astfel incat sa am ratele cat mai mici.
In tara nu exista o baza de date care sa verifice daca ai datorii prin alte tari, dar nici vei putea lua prea multi bani, sunt si aici alte norme cel putin in ceea ce priveste cumpararea unei case e mult mai greu.
14 febr - 9 ani
si :)
olim spune:
embargare inseamna sa ii sechestreze bunurile din tara, banca sa le vanda si sa isi recupereze datoriile.
daca nu lucreze banca nu prea iti accepta o reesalonare, deoarece ai nevoie de contract de munca si de o fisa de salariu(nomina).
eu zic sa incerci sa vinzi casa si restul datoriei sa ti-o treaca pe un credit eprsonal.
multa bafta sa ai
olim spune:
si ce implica a te declara falit?
eu cred ca fiind in comunitate totusi ar putea sa te caute in Romania mai ales daca ai proprietati pe nume tau in tara, nu?
monabella spune:
N-as vrea sa fiu in pielea ta!!!
E ceea ce se intimpla in SUA cu imprumuturile pt. case. Nu!! bancile nu mai vor sa ramine cu case nevandabile si cred ca e o chestiune de timp pina ce numele vostru - ca rau platnici - va intra intr-o baza de date europeana - astfel incit cit veti trai - in caz ca nu va platiti datoria - sa nu mai beneficiati de nici un imprumut.
Nu stiu cum suna legea falimentului in Eurozone dar aici daca ai declarat bankrupcy nu e o fericire....
Si nu zau, chiar ca nu-i inteleg pe-astia care nu se intind cit le e plapuma!
Ca sa-ti raspund strict la intrebare as vinde tot ce am ca sa achit datoria la banca. Daca eram in locul vostru nu as fi facut-o daca nu as fi avut cum sa o achit avind in vedere tot ce se putea intimpla mai rau. Si mie aici in toti anii trecuti bancile mi-au oferit marea cu sarea. Puteam sa-mi iau palate si sa ma bag in datorie pina in git dar am refuzat si pe buna dreptate.
mathilda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monabella N-as vrea sa fiu in pielea ta!!! E ceea ce se intimpla in SUA cu imprumuturile pt. case. Nu!! bancile nu mai vor sa ramine cu case nevandabile si cred ca e o chestiune de timp pina ce numele vostru - ca rau platnici - va intra intr-o baza de date europeana - astfel incit cit veti trai - in caz ca nu va platiti datoria - sa nu mai beneficiati de nici un imprumut. Nu stiu cum suna legea falimentului in Eurozone dar aici daca ai declarat bankrupcy nu e o fericire.... Si nu zau, chiar ca nu-i inteleg pe-astia care nu se intind cit le e plapuma! Ca sa-ti raspund strict la intrebare as vinde tot ce am ca sa achit datoria la banca. Daca eram in locul vostru nu as fi facut-o daca nu as fi avut cum sa o achit avind in vedere tot ce se putea intimpla mai rau. Si mie aici in toti anii trecuti bancile mi-au oferit marea cu sarea. Puteam sa-mi iau palate si sa ma bag in datorie pina in git dar am refuzat si pe buna dreptate. |
monabela,
nu e pe toata viata. in europa e 5 ani, in canada 7. adica timp de 7 ani nu poti face un imprumut, apoi esti curat.
CristinaT spune:
cine ar fi crezut asa ceva?? cum sa crezi ca dai pe casa 200.000 euro si valoreaza 60.000? cum sa crezi ca nu se vor vinde case sau terenuri sau nici macar masini? Ma gandeam ca la noi sunt preturile un pic umflate, dar nu in halul asta.
14 febr - 9 ani
si :)
bird70 spune:
Voi cand ati cumparat apartamentul nu ati facut o asigurare care sa acopere diferenta dintre datorie si ce obtineti din vanzarea casei daca sunteti in situatia ca nu mai puteti plati? La noi nici nu iti da banca imprumut daca nu ai o astfel de asigurare. Daca ai avans mare atunci nu trebuie sa faci asigurarea asta dar daca ai avans mic sau deloc trebuie sa o faci.