jogging

Ma apuc de alergat in vederea slabirii bruste si definitive.
Astazi am facut exercitii la domiciliu ,15 minute.
Ma gindeam sa urc si cobor scarile, dar la noi cind introduci cartela in interfon se aprinde lumina cit urci pina la etajul 4 dupa care se intrerupe si pe intuneric nu mi s-a parut amuzant.Desi n-am pic de conditie fizica m-am decis sa incerc!Intrebare de necunoscatoare:cum ma imbrac,numai in trening sau imi iau si o gecuta?Vad prin filme cum se intorc transpirati,performanta pe care eu o realizez partial doar cind sterg covoarele si mi-e teama sa nu pic lata pe traseu,incapabila sa ma intorc acasa alergind,nu prind turturi retur?
A slabit cineva asa sau mai bine ma las?
Raspunsuri

Luna75 spune:
dulcetica,daca timpul si vremea iti permite ...nu mai sta pe ganduri - iesi si alearga,cat mai mult cu atat mai bine
sa nu te astepti din prima la cine stie ce...putina incalzire,mers rapid dupa care 3-4 minute alergare,iar mers...ziua urmatoare maresti timpul de alergare si tot asa pana ajungi sa alergi 10-15 minute lejer
in legatura cu imbracamintea,cat mai lejer posibil
Mult spor ! si iti doresc sa te infectezi cu virusul alergarii - daca se lipeste de tine numai scapi pe veci
Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

petaluda spune:
Si eu m-am apucat de alergat de cand s-a facut mai cald, si ca sa slabesc putin si ca sa am o conditie fizica mai buna ( adica sa nu mi se taie respiratia daca urc 5 etaje pe scari )
Eu ma imbrac asa: pantaloni de trening, tricou si bluza de trening. Daca mi se face tare cald imi scot bluza si o leg pe solduri. Am vazut lume care vine si cu geaca, dar dupa cateva minute o agata prin pomi. Ti se face repede cald alergand.
Ce conteaza mai ales sunt incaltarile: incearca daca poti sa iti cumperi un model special pentru alergat. Ideea e ca trebuie sa fie talpa facuta astfel incat sa amortizeze socurile alergarii. In lipsa lor risti sa ai probleme cu genunchii.
Eu mai am si o borseta ultra-plata, in care pun telefonul, cheile si bani pentru sticla de apa.
... asta e tinuta mea, de "amatoare", dar am constatat ca " profesionistii " poarta colanti, greutati la glezne, si suport fixat pe brat pentru sticla de apa.
Apoi la tehnica...eu incep prin incalzire: cu picioarele departate incerc sa imi ating varful pantofului cu degetele, apoi acelasi lucru cu piciorul pus pe ceva mai inalt, ma intind cu bratele in sus... apoi dau un tur in mers rapid. Si apoi incep sa alerg.
Stau o ora ( adica 10 ture de parc ). Sa nu crezi ca alerg timp de o ora: defapt alerg cam jumatate de tur, si merg in pas rapid cealalta jumatate.Mai mult n-am reusit pana acum. In nici un caz nu ma asez sa ma odihnesc. Incerc sa merg sa alerg in fiecare zi. In plus o ora trece repede cand am i-podul cu mine, pun muzica in ritm alert...sau am timp sa imi pun gandurile in ordine.
Nu stiu cand si daca se vor vedea rezultate dar oricum rau nu are cum sa imi faca, si macar simt apoi ca am facut efort in muschii de la picioare ( asta e la mine zona cu probleme ). In plus ma simt apoi mai relaxata, dorm mai bine noaptea, si inca o chestie care merge la mine: cand ma gandesc cat efort am depus dimineata la jogging parca nu imi vine sa imi bat joc si sa infulec o ciocolata sau cartofi prajiti.
Am auzit ca e mai bine sa alergi daca poti pe pamant mai degraba decat pe asfalt, asfaltul fiind mai dur socurile fac rau articulatiilor. Nu stiu daca asa e, insa eu am avut de ales si am preferat sa alerg in parc unde e pamant.
Spor la alergat.

alot spune:
Inainte de toate felicitari pentru decizie. Sper sa se lipeasca bine de tine.
Sa iti povestesc din experienta mea.Eu fac jogging cand si cand. In principiu cand ma simt tare incomod si mult prea .
Incaltamintea e desigur cea mai importanta si o sa te ajute mult o pereche de adidashi "care stiu sa alerge".
Eu alerg pe o pista de atletism din cauciuc special si e excelent.
O sa vezi, la inceput o sa-ti simti coapsele grele, parca ti se intind muschii pe tine; dar dupa vreo saptamana devine placut, incepi sa vezi diferente in modul de a respira, rezitenta, numarul de ture facute.... o sa inceapa sa iti placa.(la mine cam pe aici intervine totdeauna ceva si ma las. abia dupa cateva luni reusesc sa ma apuc din nou) Of.
Poate ma apuc si eu din nou. Mi-ar prinde tare bine.
Spor la alergat si sa mai scrii cum iti merge...poate se mai motiveaza lumea pe aici (adica eu).
Ana
Talia
calatorii
www.flickr.com/photos/11072826@N02/1037562319/" target="_blank">tot Taliuta mea

josefine spune:
e sanatos sa alergi, dar mi-a zis o tipa care si-a luat doctoratul in chestii de slabit ca mai degraba slabesti daca tragi de fiare.

dulcetica spune:
Nu sint tare lamurita cum sa ma imbrac deoarece si in Grecia si in emirate e cald si nu suporta comparatie.
Aflu niste informatii care mi se par nostime,adica sa-mi iau colanti?Eu ma gindeam sa alerg prin cartier pe la mine cind se intuneca putin.Habar n-aveam ca exista incaltaminte speciala pentru alergat.Eu o sa incep fara investitii,adica cu ce am prin casa si apoi mai vad eu daca merita deranjul.Din pacate afara ploua si o sa amin, ca altfel mi-ar trebui un trening de ploaie,etc,etc.,nu?
In cit timp se cunosc rezultate? Adica pot slabi sau doar se tonifica un pic musculatura?
Si eu m-am gindit ca lucreaza doar muschii de la picioare si restul corpului nu se implica prea tare ,dupa cum spunea Josefine.Problema mea cu aparatele este veche,nu reusesc sa fac aproape deloc.Presupun ca de la atita vegetat mi s-a atrofiat musculatura, insa ce sunculite am ,o nebunie.

Luna75 spune:
dulcetica,alergatul antreneaza mai toti muschii si ca fosta amatoare d e tras fiare pot sa spun ca mai degraba slabesti de la alergat decat de la fiare - as spune de fapt ca impreuna ar fi formula perfecta pentru corpul ispititor la care visam
in ceea ce priveste imbracamintea dupa cum am mai spus cat mai lejer - asa cum te simti tu mai bine insa incaltamintea neaparat de calitate (mai ales daca te apuci serios de treaba)
Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

dulcetica spune:
Eu sper de azi sa incep ,desi de marti nu-i prea bine,insa n-am cu cine-l lasa pe Rares ca sotul meu are inca treaba la birou.

bambooica spune:
In calitate de 'jogger'-ita cu state vechi (~5 ani), imi permit sa-mi dau cu parerea si sa arunc si ceva sfaturi.
Accesorii esentiale:
1. Adidasi de calitate: sa nu stranga/roada, sa fie jumatate de numar mai mare decat incaltamintea normala pentru ca in timpul miscarii sa nu stalcesti degetul mare, sa aiba gel sau o ceva asemanator ca functie pentru a amortiza miscarea pe calcaie->genunchi->spate.
2. Sosete de bumbac -- sanse mai mici de iritatii, respira piciorul
3. Sutien special de sport -- 'turteste' sanii (sigur nu vrei sa ii simti miscand brownian sau sa trebuiasca sa te opresti pt a-i pune 'la cutie' ;) ).
4. Atunci cand alerg afara, si e rece, pt mine e musai sa am o pereche de manusi subtiri (altfel din cauza frigului+vantului, mi se face pielea ca smirghelul), un fular/guler ceva in jurul gurii pt a nu inhala direct aer rece. Un fas subtire ('foita') in caz de ploaie, altfel, pantalon scurt/lung, un tricou si o bluza de trening si esti ready to go. Iarna, cand e mai frig, cateva tricouri (daca nu ai doar unul de alergator profesionist care protejeaza de vant si ploaie ;) ) unul peste altul, si macar unul cu maneca lunga.
5. Un ceva cu casti: radio mic, cd-player, iPod, etc. Mai ales cand alergi des, plictiseala se poate instala rapid.
Eu prefer sa alerg 'mult' (40 de minute) si usor decat putin si repede. Ideea mea e sa accelerez atat cat sa fiu transpirata fleasca la final, dar sa fiu in stare sa vorbesc. Si da, am slabit. Tinta mea a fost sa slabesc, combinat cu o alimentatie sanatoasa (fara grasimi, prajeli, mezeluri si alte gogomanii cu chimicale in ele) si am slabit intr-un ritm de 500g pe saptamana.
La un momet dat, ajunsesem la saturatie. Atunci am inceput sa diversific: in loc de 3 ori pe saptamana alergare, doar de 2 ori, plus un curs de greutati/aerobic si/sau bazin. Dar diversificarea s-a intamplat dupa ani buni doar de alergat :). Ce am reusit sa rezolv cu aerobicul/greutatile, a fost sa-mi modelez muschii. Am realizat ca nu e suficient sa slabesti petru a arata bine, trebuie sa lucrezi un pic si muschii.
Recomand jogging-ul la oricine nu are interdictie de la medic. Nu doar pentru pierderea sunculitelor ci si pentru starea generala de bine si relaxare (endorfinele sa traiasca). Si, daca e cazul, poate fi privit si ca o pauza de la lumea inconjuratoare. Esti doar tu insati cu gandurile si muzica ta.
Cheers!

dulcetica spune:
Tocmai m-am intors de la jogging.Am alergat 8 minute.Dar va rog sa ma credeti ca daca mai alergam un metru faceam stop cardiac ,insuficienta respiratorie si intram in moarte clinica.
Stiti cum respiram?Ca suflul exploziei. Daca ma pot da jos din pat,probabil o sa alerg si miine.M-am cam lamurit cum e cu imbracatul :m-am incalzit in ultimul hal.Nu s-a intimplat nimic spectaculos in legatura cu reactia celor de pe strada:au ris doar niste liceeni de mine.
Nu mai alearga nimeni?

ocebine spune:
Si eu sint la faza de incepatoare...Merg dupa schema asta: www.coolrunning.com/engine/2/2_3/181.shtml" target="_blank">http://www.coolrunning.com/engine/2/2_3/181.shtml
Pe 3 Mai am o cursa 5k (pentru caritate - strins de fonduri pentru cercetare in problema cancerului) si am inceput incetisor (io nu le am cu educatia fizica deloc). M-am apucat de 3 saptamini si acuma alerg cu usurinta (cit sa vorbesc dar nu sa-mi dau sufletul) cam o mila jumate (scopul e sa ajung la 3 mile).
Pentru mine ideea nu e sa slabesc (lucru imposibil pentru mine) ci sa-mi intaresc putin corpul...sa am mai multa energie.
Eu alerg dimineata rau de tot (5:15) si am si ciinele dupa mine care este extrem de iritant:eu imi dau sufletul iar el se uita la mine "haide, cind te apuci de alergat, ca eu te astept"...fug iar el MERGE elegant pe linga mine. Nici macar nu oboseste...tot vioi e cind ajung acasa.
Anamaria
"I used to be Snow White, but I drifted."