Atitudinea imigrantului
Inspirata fiind de o discutie din acest subiect(ideea ii apartine mishei ) dar neputind continua elegant acolo ,m-am 'otarit sa intreb publicul larg cum se face sau ma rog,cum e mai bine.
In conditiile in care in tara de adoptie f multi nu au aceeasi sansa cu nativii pt obtinerea unui job-lucru adevarat-ce atitudine credeti ca e de adoptat sau cum ati facut voi si a "mers":
-ne tragem eticheta "emigranti amariti"si ne ducem fara nici macar o speranta la vreun interviu,doar asa de flori de cires
-ne tragem o atitudine pozitiva,ceva de genul ca daca nu e jobul asta,vine altul deci exista incredere in sansa proprie
-ne tragem o atitudine aroganta pt ca mai demult,undeva am fost l'ombelico del mondo si acum nu avem nici o sansa doar pt ca nativii(nemti,americani,spanioli sau ce sunt ei)sunt prosti dar sunt nativi si ne "salta"jobul de sub nas
Sigur,lista continua dar acum doar astea imi vin acum in cap .
Va rog din suflet sa vorbim linistit .
Alina
Raspunsuri
Cristina_A spune:
Si care dintre aceste atitudini iti va aduce jobul?
When you want something you never had, you have to do something you've never done.
Fotografii
Lauraa spune:
Depinde si despre CE TARA vorbim. In USA e aproape egal de unde vii ca majoritatea vin de undeva sau au parinti "veniti". Asa ca sansele sa gasesti un job la fel de repede ca bastinasii sunt mai mari decat (de ex) in Italia unde ca roman esti actualmente vazut ca sarea-n ochi.
In Germania ..ce sa zic, si aici depinde si de zona geografica dar si daca te afli in mediu urban sau cvasi-rural. EU vad ca ne-am mutat acum intr-o localitate mica si senzatia de "urmarire" e mult mai pregnanta decat in orasul mare in care am locuit. Sunt curiosi, esti exotic, cum ai venit, ce faci,etc. Sigur ca exista discriminare, sa vad eu tara in care nu exista nici un fel de discriminare (poate NZ sau Aussie). Tocmai de aia o sa incerc sa imi iau cetatenia germana pentru ca asta cantareste destul de multicel in gasirea unui job.
andacos spune:
Si daca "ne tragem "cetatzenia tzarii unde locuim momentan,gata nu mai suntem emigrantzi?Poate pina deschidem gura.
Si de ce ne deranjeaza atit de mult in definitiv si la urma urmei aceasta eticheta?De fapt ce suntem?Cind am poposit unde am poposit nu ne-am gindit la asta?
Acum,ca sa raspund la intrebare eu adopt a doua varianta scrisa de tine,discriminare asa pe "fatza" chiar nu exista ca nimanui nu i s-a spus"stitzi ne pare rau,dar suntetzi emigrant si nu cred ca va putetzi integra in colectivul nostru".Si bineintzeles ca multzi aplicind principiul "l´OMBelico del mondo",se asteapta ca toate portzile sa le fie deschise cit mai larg daca se poate i cu scaune cit mai caldutze!
Dana
mathilda spune:
alina
in europa de vest
1. tb sa-ti echivalezi studiile(sa iei diploma de la ei)
2. sa inveti limba si s-o stapanesti la un nivel bun-foarte bun
3. sa iei cetatenia tarii respective(te ajuta enorm)
si daca indeplinesti toate astea 3 concomitent iti spun eu ca reusesti sa iei un job bun
acum- nu amesteca europa cu america- piata muncii e diferita intre cele 2 continente.numai uitate sa vezi ce diferente enorme sunt intre un C.V. si un resume. in resume nu tb sa scrii data nasterii, natioanalitatea, ce limbii stapanesti, care e lb materna, nu sexul etc- se considera discriminare
mult succes
Letitia1 spune:
alina
in europa de vest
1. tb sa-ti echivalezi studiile(sa iei diploma de la ei)
2. sa inveti limba si s-o stapanesti la un nivel bun-foarte bun
3. sa iei cetatenia tarii respective(te ajuta enorm)
si daca indeplinesti toate astea 3 concomitent iti spun eu ca reusesti sa iei un job bun
acum- nu amesteca europa cu america- piata muncii e diferita intre cele 2 continente.numai uitate sa vezi ce diferente enorme sunt intre un C.V. si un resume. in resume nu tb sa scrii data nasterii, natioanalitatea, ce limbii stapanesti, care e lb materna, nu sexul etc- se considera discriminare mult succes
Nu stiu cum o fi in Europa de vest, da aici in UK avem CV si nu trebuie sa pui data nasterii, sexul, nationalitatea, limbile etc. CV sau resume e acelasi lucru.
Personal nu m-am simtit niciodata discriminata la un interviu, la locul de munca sau oriunde in alta parte, dar parca totusi de cind mi-am luat cetatenia lucrurile merg mai usor si mai bine (sau asa mi se pare mie).
Mathilda, cind ai zis "tb sa-ti echivalezi studiile(sa iei diploma de la ei)" inseamna ca trebuie sa faci din nou facultatea sau ceva cursuri echivalente? Is curioasa cum e in Canada. Aici trebuie s-o iei de la capat ca nu da nimeni 2 lei pe diploma ta.
mathilda spune:
letitia eu mi-am echivalat diploma in Belgia
si aici,in canada, tb sa iti echivalezi studiile - sunt unele domenii cand nici macar diplomele intre provincii nu sunt recunoscute.
mathilda spune:
letitia,
nu am luat-o de la capat in belgia. mi-au echivalat anumite materii dar a tb sa mai dau examene la 13 materii.
Ancuta-Maria spune:
quote:
Originally posted by Letitia1
Aici trebuie s-o iei de la capat ca nu da nimeni 2 lei pe diploma ta.
Cam asa... desi teoretic ar trebui recunoscute diplomele, nu sunt. Si iaca, dupa facultate in Ro, acum fac colegiul la ei... O sa o iau razna de la atata scoala
Cat despre atitudine... eu zic ca e normal sa reusesti ceva mai greu intr'o tara straina... totul e sa nu te dai batut, pana la urma vei avea ocazia sa arati ce poti/stii.
„timpul nu-i menajeaza pe cei care se cred in afara lui” (Francois Fayolle)
Alina spune:
Lauraa ,asa e,discriminarea depinde mult de locatie,normal ca cei de la orase mari sunt deschisi dar cu timpul vor fi toti asa,nu stiu unde naiba ma sunt cercuri si activitati unde sunt 100%nemti,cum mai ziceam,in extrem de multe familii,cel putin un verisor are o sotie "altfel" .
Eu am cetatenie germana si m-a ajutat intr-o masura.Nu stiu cit de mult sau de putin dar de obicei am simtit mai multa atentie cind am spus si completat "deutsch".
Dana asa e,chiar daca ai cetatenie,tot poti fi ocolit.
Asta e faza ca am impresia ca atitudinea asta de "emigrant amarit"vine in comparatie cu pozitia pe care am fi avut-o daca ramineam in tara .DAR nici in tara situatia nu mai e chiar asa,sunt multi cu studii superioare care lucreaza sub pregatire.Insa in Ro e discutabila "scoala superioara",stim bine cum au aparut univ dupa Revolutie .
Nah,daca noi ne zicem "emigranti amariti"cum naiba sa ne zica nemtii "ausländeri prosperi"?!
Mathilda ,eu ma refeream la ce atitudine adoptam in gasirea unui job dupa ce am parcurs etapele descrise de tine:un niveul bun al limbii,vreo diploma prin tara de adoptie,cetatenia,etc.
Alina
danyce spune:
Alina, eu am reusit punand in aplicare punctul doi pomenit de tine. Normal ca dupa toate etapele pomenite de Mathilda. Ma dusesem sigura pe sansele mele pt ca aveam un feeling ca o sa iasa: ma sunasera intr-o zi de vreo 5 ori sa dea de mine (dar eu aveam zi de shopping si eram ba in lift, ba in cabina de proba, ba la WC, asa ca nicicum nu nimeream telefonul). Si da, scrisesem clar pe CV ca am cetatenia olandeza, dar si locul nasterii, plus studiile efectuate in Ro si echivalate aici. Au fost curiosi sa afle care roman scrie mai corect ca un olandez (scrisoarea de intentie) si mai si poseda cunostintele si motivatia de care aveau ei nevoie. Am ras de ignoranta lor si am glumit pe seama asta, dar tot m-au angajat si m-au ales pe mine in defavoarea olandezilor.
Edit: vreau sa adaug ca fiecare ar trebui sa creada in sansa sa, sa nu-si piarda speranta ca intr-o zi isi va gasi un job potrivit chiar intr-o tara straina. Eu va recomand celor care locuiti prin tari straine sa nu solicitati prin birourile de detasare/agentiile de plasare, sa scrieti direct la sursa, la firma care v-ar interesa. Si asta nu prin prisma cuiva care doar viseaza sa ajunga acolo, ci chiar punctand coerent si concret in scrisorile voastre ce credeti voi ca puteti aduce pozitiv firmei respective. Nu uitati sa spionati putin: informati-va bine despre firma si activitatile sale, cam ce ar trebui sa stie un angajat intr-un anume domeniu la ei.Subliniati exact acele cunostinte si calitati ale voastre care s-ar potrivi mai bine firmei.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei