Atitudinea imigrantului
Raspunsuri - Pagina 2
copiloi spune:
In topicul citat in prima postare, misha_germ a folosit expresia de "emigrant amarat" intr-un anumit context si fara conotatii dramatice. Dar bineinteles (si ca de obicei) ati luat-o personal (se stiu ele la cine ma refer) si ati radicalizat discutia, intorcand vorba fetei pe toate partile si pe mai multe topice, batand apa in piua pana la urma.
Legat de atitudinea imigrantului fata de gasirea unui job, cea mai buna "miscare" in 99% din cazuri este obtinerea unei diplome in tara de adoptie, pentru ca apoi sansele de a gasi un job OK cresc considerabil. Cu o diploma "noua", cu un nivel bun al limbii sa vezi atunci ce atitudine "iti tragi" in cautarea unui job. Din start pleci cu alte sanse. Cand ai ce oferi, stii si ce sa ceri.
Restu-i vorbarie goala.
Alina
***
Alina spune:
Daniela ,si mie mi se pare punctul 2 cel mai bun...dar pt ca am vazut ca unii iau in ris punctul asta de vedere,vorbesc din statistici si ziare fara macar sa fi incercat concret,am fost si sunt interesata de fapte asa cum tu ai povestit .
In Olanda exista discriminare?
Alina
copiloi spune:
Unii nu vorbesc din ziare si statistici (pe sistemul: da-le incolo de studii, stim noi mai bine!), dar nici din experienta proprie!!! Ci doar din auzite.
Nah, unii reusesc in viata, altii doar incearca!
Alina
***
danyce spune:
Alina, exista si in Nl intr-o anumita masura discriminare. Tocmai de aceea am editat mesajul precedent cu sfaturile respective. Daca le cunosti bine limba si ai nationalitatea e mai usor sa "razbesti". Eu cred ca in Nl e vorba, de fapt, mai mult de ignoranta vis-a-vis de Europa de Est si de capacitatile est-europenilor.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
MissParker spune:
Eu nu prea m-am lovit de discriminare personal, de aceea nu ma pot pronunta prea categoric. Ceea ce am vazut indirect insa prin sotul meu (care e de mai putin timp aici si vorbeste cu accent) m-a facut sa-mi dau seama ca unul din cele mai importante criterii (suna superficial, dar realitatea asa este) este factorul limbii germane: vorbesti foarte bine germana, corect gramatical si fara accent, ti se deschid usile si esti tratat ca unul de-ai lor.
Stiu ca asta denota cat de limitati sunt nemtii, fiindca poti fi un profesionist exceptional, un inginer sau un programator de superclasa si fara sa stii foarte bine germana, dar am constatat ca asta ii impresioneaza pe toti: sa vorbesti foarte bine germana.
Eu cu asta am punctat dintotdeauna: faptul ca vorbesc germana exact ca ei, am vocabular elevat, gramatica si ortografia le stapanesc mai bine ca multi nemti, iar din accent nici nu se aude ca n-as fi nemtoaica. La modul cum e tratat sotul meu am observat insa acea tendinta a nemtilor cand vorbesc cu Ausländerii: sa ridice tonul si sa lungeasca cuvintele, ca si cum saracul Ausländer ar fi si handicapat si surd... Pariez ca nemtii nici nu sunt constienti de asta, o fac reflex si asta spune mai multe despre ei insisi decat despre persoana cu care vorbesc.
Ca sa raspund la intrebarile Alinei, eu nu sunt nici "amarata", nici "aroganta", m-am dus la interviuri cu constiinta faptului ca am ce oferi si ca sunt cea mai buna pentru job (altfel de ce sa ma mai duc?).
Jobul actual l-am primit exact pe aceste considerente: seful mi-a spus (ca l-am intrebat ) ca fusesera 35 de candidate, dar - pe langa rezultatele impecabile de la teste - eu m-am evidentiat si prin "acea ambitie sanatoasa" (der gesunde Ehrgeiz).
Am facut Facultatea de Limbi Straine si am diploma de traducatoare, iar aici lucrez ca legal secretary, dar sunt mai bine platita ca o profesoara (oricum nu asta era visul meu, dar pe vremea mea era singura posibilitate de a studia limbi straine); in plus la ora actuala in Romania se cere pentru orice post de secretara o diploma de facultate, nu??? Asa ca eu mi-s multumita asa.
Si da, discriminare exista peste tot. Si invidie... De astea nu prea poti scapa usor...
Felicia 18+ mami under construction pentru - David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE
Sheannamp spune:
Mesaj de la moderator:
Atacurile la persoana (indiferent cat de subtile, printre randuri si aparent fara specificarea persoanei) sunt interzise de regulament.
Din cauza numeroaselor reclamatii primite, acest topic va fi intens monitorizat si orice incercare de a continua acest razboi tacut va duce la inchiderea subiectului.
Multumesc pentru intelegere!
copiloi spune:
Sheannamp, pai insasi deschiderea subiectului este un atac la persoana, cu iz de "reglare de conturi". Chiar autoarea topicului recunoaste (sau se da de gol):
quote:
Originally posted by Alina
Daniela ,si mie mi se pare punctul 2 cel mai bun...dar pt ca am vazut ca unii iau in ris punctul asta de vedere,vorbesc din statistici si ziare fara macar sa fi incercat concret,am fost si sunt interesata de fapte asa cum tu ai povestit.
Ca de obicei, hotii striga hotii.....
In rest, numai bine!
Alina
***
Alina spune:
Daniela ,aici cred ca s-a mai risipit din ignoranta nemtilor vis-a-vis de est-europeni,zi de zi ma mir ca tot mai multi de-aici au avut de-a face cu oameni de-acolo si au avut cite o experienta buna/sau mai putin buna .
De agentiile de plasament(Zeitarbeit)nu stiu prea mult dar cred ca e mai simpla calea direct catre firma...mai simpla si mai sigura!
MissParker ,da,faza cu limba e cit se poate de adevarata.Sunt niste meserii care sunt destinate exclusiv celor cu o germana perfecta,scris si vorbit,egal ca au terminat aici facultatea.
Sotul tau este informatician?
Sa stii ca pe-aici cunosc multi informaticieni de mare clasa,apreciati si nu am auzit ca limba sa-i fi defavorizat cumva.Probabil ca orasul asta fiind mare,exista si mai multa toleranta.
Dintre medicii ausländeri pe care-i cunosc,nu toti stapinesc perfect limba si totusi au o gramada de pacienti nemti.Totusi in situatiile astea,in primele consultatii pacientii sunt foarte suspiciosi dar daca reusesti sa-i convingi,e ok.
Sotul meu e neamt si prefera medicii ausländeri,zice ca i se pare consultatia mult mai destinsa .
Ce ma bucura e ca copiii nascuti aici din parinti straini,scoliti aici,sunt 100%integrati.Si copiii astia mai au si marele avantaj ca mai cunosc cel putin,si o alta limba .
Eu m-am lovit de discriminare(din aia mascata )pe care o urasc cel mai tare insa si de destula apreciere in laboratorul unde lucrez sau printre cunoscutii nemti,balanta se echilibreaza.
Insa si cu discriminarea asta...nu stiu cit o sa mai mearga,am mai zis ca nu prea mai vad loc unde sa fie numai bastinasi 100%.
Ma bucur ca pina acum am intilnit romani "neamariti" .
Alina
ilse spune:
Da Alina exista discriminare in Olanda si inca cum, hai ca poate vis-a-vis de est-europeni (ceea ce printre altele sincer si asta mi se pare o discriminare, ca doar tot europeni suntem, sa le zicem si noi cumva inapoi vest-europeni sau cum??) poate nu e asa de mare, dar sa vezi vis-a-vis de marocani sau turci, la greuuuuuuu as spune...asa ca mitul asta cu tarile tolerante, merita vandut la cei care nu locuiesc aici de ani buni de zile, restul care lucreaza aici, care sunt zi de zi aici si aud mereu prin presa tot felul de "balacareli" la adresa tarile "fost-comuniste" zau ca numai sa nu ai sange fierbinte in tine sa ramai asa super-calm si sa nu te miste cumva.
Pe cv-ul meu mereu a ramas numele meu de familie romanesc, asa am vrut, desi pot folosi numele sotului care e olandez, nu spun ce mi-au auzit urechile ca intrebari: incepand cu tara, religia si alte tampenii care nu vad ce legatura aveau cu profesia mea si portofoliul meu de proiecte...asta dupa ce initial erau toti impresionati, incepeau cu intrebari de genul: dar unde ai facut facultatea, cat de buni sunt arhitectii in romania, am auzit ca acolo nu se face izolare la case, ca se construieste ca in turcia, etc, etc...cand insa le spuneam ca am diploma de olanda wow, dintr-odata eram "interesanta".
Singura mea miscare desteapta a fost sa aplic pt o companie internationala si evident acolo nu am fost intampinata de asemenea doze de "abureli" totalmente nelegate de capacitatea mea profesionala, tot ce i-a interesat a fost cat de buna sunt si atat.
Deci pentru mine in Olanda clar exista discriminare legata de "background-ul" persoanei care vine la interviu.
Pe deasupra mai era si un clip acum ceva timp, danyce poate ti-l aduci aminte, cu un marocan care aplica pt un job, si care vaea toate datele necesare obtinerii lui, in schimb nu putea sa-l obtina din cauza numelui...abdul, mohamed, whatever...asa ca saracu se gandea sa semneze sa zicem peter de vries...
columbiana spune:
pentru ca titlul e general (desi topicul se invirte in jurul Germaniei), am sa-mi spun si eu parerea: cred ca e o utopie sa afirmi ca discriminarea nu exista; (este peste tot,doar ca uneori in anumite state legislatia incearca inlaturarea ei, ramine insa mentalitatea sa se schimbe) in diferite forme: a femeii, religioasa, a minoritatii, a imigrantului, de culoare, etc;
binenteles ca exista si in Canada- mai pronuntata in Quebec unde nationalismul quebecos si lupta lor pentru apararea limbii franceze ( a celei scrise, ca cea vorbita este destul de maltratata de accentul quebecos) merge pina la absurd citeodata, si mult mai subtila sau aproape inexistenta in provincii anglofone ca Ontario;
asta nu inseamna ca imigrantul n-are sanse, sansele sunt peste tot, trebuie sa le identifici si exploatezi, si tot reusesti pina la urma; exista companii multinationale, straine, exista orase mari unde e multiculturalism, unde intri mult mai usor la un job;
intr-adevar, limba stiuta si o diploma locala iti maresc foarte mult sansele, si in unele domenii e si necesara (desi uneori la interviu, vazind persoana HR in imposibilitatea sa-mi pronunte numele de familie, si mai interesata de chestii personale decit de cele profesionale, gen: de ce am venit aici, daca utilizam computere in evidenta contabila in Romania , ce parere am despre quebec, am realizat ca n-am nici o sansa si ca nu prea au intrat imigranti in firma respectiva, chiar cu diploma mea de aici cu tot si cu franceza+engleza stiute bine);
atitudinea potrivita adoptata, cred ca e cea care serveste obtinerii jobului , sa-i convingi ca esti bun si calificat pentru jobul respectiv;
cred ca opinia unui/unei imigrant(e) casatorita cu un nativ este totusi subiectiva, pentru ca un partener de viata nativ iti deschide usa spre asa zisa retea de relatii si recomandari, asa zisa piata de oferte ascunsa, uneori iti asigura un nume local, iti favorizeaza contactul cu cultura locala ( si atitudinea-adaptata tipului de societate este extrem de importanta)
http://www.floriinro.ro/
tongue in cheek