malformatii grave?????
![](images/user_woman.png)
buna seara , am mai scris pe forum dar mes s-a pierdut nu-l gasesc nicaieri , ajutati-ma va rog
am 24 saptamani si la ecografie mi s-a diagnosticat ventriculomegalie 10.6 . in rest totul normal , analize bune..
ce inseamna asta si ce ma sfatuiti sa fac pentru ca doctorul meu nu a reus sa ma lumineze prea mult . voi face amniocentezi in urmatoarele zile dar raspunsul dureaza si ma tem sa nu fie prea tarziu pentru a lua o decizie corecta pentru mine si pentru copil .. stie cineva ceva??, va rog ajutatima..
Raspunsuri
bAly spune:
Silana, din ce am gasit eu pe net cred ca nu e caz sa-ti faci probleme.
pe scurt diagnosticul de ventriculomegalie se pune pt orice bb ce are ventriculul mai mare de cuprins intre 10 si 15 mm. Din ce ne-ai spus tu la bb al tau nu e mult peste limita de 10 mm deci nu este grav.Ventriculii mai mici de 12 mm sunt asociati cu o dezvolate normala in 97% din cazuri.(http://www.obfocus.com/questions/qanda10.htm)
Marea majoritate a cazurilor se rezolva dela sine si copilul are o dezvoltare normala fara probleme neurologice.Cam in 1/3 din cazuri venttriculul se micsoreaza, si in aproximatov 60% din cazuri ramine la aceeasi dimensiune, but fara nici un alt efect.Daca nu exista nici o alta problema crommozomiala (si aici cred ca de asta a recomandat dr tau amniocentezza)pentru copii nascuti cu ventriculomegalie moderata dezvoltarea pe termen lung este normala.
Aici este linkul dupa care am incercat sa-ti traduc:
http://www.childrenshospital.org/az/Site562/mainpageS562P0.html
Ti-am scris pentru ca si eu am trecut cu fetita mea mare prin ceva asemanator (ea a fost diagnosticata la ecograful de la 19 sapt cu 'choroid plexus cyst' - risc de sindrom down 1%), dar dupa ce ne-am documentat pe internet noi am ales sa mergem inaite nefacind nici amnio ( oricum decizis in privinta aminiocentezei va apartine, eu nu am facut-o datoruta riscului de a pierde sarcina care era de 3% > decat de acela de a fi bb cu pb)
Eu iti doresc multa sanatate si o sarcina usoara in continuare. Si pt linistea ta poti sa faci si aminio, dar eu cred ca bb e perfect sanatos.
Alina, mamica de 2 fetite, Andreea cea nazdravana si
Laura
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
gama spune:
Silana, si mie acum 3 ani mi s-a pus acelasi diagnostic, numai ca era vb doar de ventriculul stanga si avea parca in jur de 8 spre 9mm, m-a pus sa mai astept 2 sapr ca sa revin la eco sa vada daca a fost doar o faza tranzitorie de dezv(am fost la Dr Albu), dar nu mi-a recom.amniocenteza.Eram tot prin sapt 22.Unii copii sunt mai "dezvoltati"intrauterin, al meu a fost mai maricel la nastere.Acum,sfatul meu ptr.linistea ta, (ptr.ca recunosc ca eu un an dupa nastere m-am tot gandit la hidrocefalie si altele)este ca ar fi bine sa faci investigatii.
Multa sanatate iti doresc, si sa stii ca te inteleg f bine, mai ales ca acum sunt iar insarcinata in 20 sapt.si mai am un pic pana la cea mai imp.eco la 22 sapt,iar acum am o alta 'distractie" cu ultimul dr.la care am fost la eco ptr.triplu test,zicandu-mi ca are femurul scurt si ca nu stiu ce nu se mai vede....
Aventuri, care eu sunt sigura ca se vor termina cu bine!
si Matei(2.aug2004)
silana spune:
va multumesc bAly si gama , am facut amnio de dimineata , pana la raspuns mai dureaza dar si eu sunt sigura ca o sa fie totul bine . sunt mai linistita putin .. sa va mearga si voua totul bine si sanatate .