Seara greceasca
Dragelor,
In fiecare vara cand vine sora mea cu prietenul ei pe la mine, organizez niste "seri" cu mancare de peste hotare, anul trecut am avut seara italiana, de exemplu, iar anul acesta vreau sa fac o seara greceasca. Problema e ca nu stiu decat sa fac tzatziki, in rest nu stiu ce as putea gati, cu ingrediente pe care sa le am la indemana si sa nu fie foarte complicat.
Ma ajutati cu cateva idei?
P.S. Intre timp m-am inspirat tot de la un subiect de aici si voi face si o seara libaneza :-)
Leah
Raspunsuri
melina34 spune:
pt seara greceasca poti sa faci mousaka, placinta cu spanac si brinza,daca va place incercati ouzo, daca nu metaxa tonic(e ca un gin tonic dar se face cu metaxa si apa tonica)succese!
M.
Guguluff spune:
http://papabun.blogspot.com/2007/02/cronic-mythos-dezamgire-greceasc.html
Uite un link cu o cronica de restaurant grecesc. Restaurantul a fost dezamagitor dar poate te inspiri cu niste feluri de mancare, ia denumirile si cauta retete pe Google: Kleftiko sau Bifteki gemisto au fost gustoase. Ei au o bucatarie mediteraneana, usoara. Salatele de rosii cu feta, busuioc proaspat si ulei de masline de calitate nu trebuie sa lipseasca. Am mai mancat salata de icre taramo salata(parca) deci icre facute in casa dar acrute, cu multa lamaie. Sigur iese ceva frumos si interesant.
ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
melina34 spune:
am uitat desertul: baclava, kataifi(pe astea nu trebuie neaparat sa le faci, vezi ca exista cofetarii grecesti si le cumperi gata facute!)
M.
J G spune:
ok, o sa incerc sa-mi amintesc ce mancam acolo acum cativa ani.
Gyros Pita - un fel de shaworma facut cu o lipie mica si mai pufoasa (din aluat crescut) umpluta cu carne de porc, cartofi prajiti, ceapa, varza si ca topping mustar si ketchup.
Nu-mi aduc aminte numele dar era un fel de macaroane cu carne tocata de porc, bagate la cuptor si stropite cu sosuri apoi - nu imi placea.
Se mananca foarte mult miel, dupa cum zice Melina diverse patiserii cu spanac si branza.
Si bineinteles inchei seara cu Karpouzi! (adica pepene rosu).
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
J G spune:
Si sa nu uitam souvlaki (frigarui fara legume, original se fac din carne de capra). Apoi avem salata greceasca (rosii, ardei, ceapa, castraveti, masline si br. feta).
Cat despre bauturi, gasesti cele traditionale de cumparat, eu acolo am baut multe cocktail - uri, preferatul meu fiind Mojito (ok, stiu, e de fapt de origine cubaneza dar cata lume stie??) - adica frunze de menta, zahar brun, suc de lime, rom alb, sifon si gheata - yummmmmyyyyy...
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
melina34 spune:
lavinia, dar sarmalele ti se par romanesti?baklava si kataif ai sa gasesti in turcia la fel de bine ca in grecia si romania,so what?
M.
Camelia spune:
Parerea mea e ca o mare importanta au condimentele specifice bucatariei grecesti.Eu am condimente specifice pentru salata greceasca, pentru souvlaki, pentru tzatziki, peste, pui, cartofi etc.Daca ai condimentele, treaba devine foarte simpla.Poti face o salata taraneasca, souvlaki cu garnitura de orez si , ca desert, Galaktoboureko (un fel de placinta cu gris).
Daca te hotarasti la ceva anume si ai nevoie de vreo reteta, te ajut cu cea mai mare placere.Eu am carti de bucate grecesti chiar de la mama lor.
Tinteste spre luna. Chiar daca nu reusesti, macar vei fi printre stele.
Camelia spune:
Souvlaki sunt frigarui. Carne taiata cuburi (eu am intalnit doar din carne de porc), insirata pe betisoare si facuta pe gratar.Din pacate, nu stiu exact cu ce se condimenteaza.E un amestec de ierburi din care n-am reusit sa "descifrez" decat oregano.
Tinteste spre luna. Chiar daca nu reusesti, macar vei fi printre stele.