concediul prenatal -ptr. d-nul Marius
cred ca doar dvs. ma puteti lamuri in urmatoare problema:
pana pe data de 28 ianuarie 2007 am beneficiat de concediu de crestere al copilului de pana la 2 ani apoi am intrat in somaj incepand cu 29 ianuarie in somaj(iar cu DPN celui de al doilea copil va fi in jur de 3 iulie 2007) deoarece societatea la care lucram anterior si-a restrans activitatea si nu mai avea sediu in suceava ea fiind din iasi (societatea),acum sunt in somaj desi nu am luat niciodata somajul deoarece imi trebuia stagiul de cotizare de la o societe din iasi si de la una din bucuresti,de la cea din iasi a venit ,iar de la cea din bucuresti inca nu ,in concluzie dosarul nu este inca pus in plata dar speram ca va fi ,intrebarea este este obligatoriu sa iau concediu prenatal adica o parte din alea 126 de zile si daca daca cine imi plateste concediul ,sau unde trebuie sa il duc deoarece la fostul angajator nu cred ca mai e cazul daca sunt in somaj?(am intrebat la ajofm suceava dar imposibil sa ma lamureasca cineva si pe mine).
si care ar fi avantajul daca ar fi sa iau concediu din cele 126 de zile sau ar fi mai bine sa merg direct din somaj in concediu de crestere al copilului(daca iau concediu dupa astia 2 ani de cic pot lua lunile de somaj de care nu am beneficiat inainte sau cum ca sunt inc eata totala?
va multumec anticipat si imi cer scuze ca am scris asa mult
Raspunsuri
marius spune:
Ai scris mult dar hai sa simplificam un pic povestea ta. Care este data probabila a nasterii? Din acel moment cu 12 luni inapoi cu exactitate ce anume ai facut?
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
Anul 2007
iulianama spune:
mult si prost nu?
imi cer scuze
DPN 3 iulie 2007
iar anterior adica acum sunt in somaj ,iar anterior somajului am fost in concediu de crestere a copilui adica primul copil care acum are 2 ani si 3 luni.
Cic am terminat pe 28 ianuarie 2007,iar incepand cu 29 ianuarie am intrat legal in somaj deoarece angajatorul si-a restrans activitatea.
marius spune:
Deci in acest caz este OK. Trebuie sa fi asigurata minim 12 luni anterior datei nasterii copilului. Asta inseamna - serviciu sau somaj sau CIC sau prenatal sau medical dar 12 luni continue. Din ceea ce vad ca ai scris indeplinesti aceasta conditie. Asa incat este OK.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
Anul 2007