Abuzul asupra copiilor - facem sau nu ceva?
Raspunsuri - Pagina 8
denizel spune:
quote:
parerea mea este ca un copil care a fost bine educat nu ar trebui sa mai primeasca nici o pedeapsa corporala dupa varsta de 5-6 ani. Bineinteles ca daca palma nu a realizat nimic pana la varsta aceea, sansele ca dupa aceea sa mai remedieze ceva sunt mici.
Nu vreau sa ma apuc acum de discutii pentru ca e clar ca avem opinii diferite in ce priveste cresterea si educarea copiilor. Doar pentru ca gandesc diferit nu inseamna ca automat nu am dreptate.
Noi ca viitori parinti am citit tot ce se putea citi despre educatie, am luat parte la seminarii, am observat pe cei din jurul nostru, ne-am analizat trecutul, si bazat pe toate acestea am decis in ce fel ne vom educa copiii. Sotul meu a luat doar o palma la fund in copilarie, iar eu si sora mea am luat mult prea multa bataie, nemotivat, si abuziv uneori, asa ca stiu bine ce inseamna.
Greieras, , eu inteleg perfect ce sustii tu.
Un singur lucru nu inteleg si nu cred ca-l voi intelege vreodata:
In 'confruntarea' cu un adult, cel mai inflexibil adult din lumea asta, in momentul in care concluzionezi ca ai epuizat toate metodele, treci la palme? Chiar la o inofensiva palma la fund?
De ce oare este permis ca, atunci cand vine vorba despre copiii nostri, acceptam cu usurinta ca numai palmele sunt cele care pot remedia situatia? Si de ce palme (chiar si numai la fund) unor fiinte care nu se pot apara si care, sunt sigura, ar primi o corectie zdravana in momentul in care ar raspunde tot cu palme? :-) Este ingrozitor de nedrept!!!
De ce trebuie sa avem 'rabdare' cu toti capsomanii cu care ne interesctam de-a lungul vietii si tocmai cu copiii nostri sa aplicam metoda cea mai la indemana si cea mai injositoare: palmele!?!
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Fomalhauti spune:
Eu cred ca fiecare mamica "stie sigur" ce este bine pentru copilul ei. "Stie sigur" dintr-o sursa in care are incredere: dintr-o carte, de la un medic sau de la o bunica. Oricum, nu exista nici o sansa sa isi schimbe parerea atunci cand o persoana oarecare, de pe strada, ii spune ca ceea ce stie din sursa ei de incredere este gresit. Spun asta din proprie experienta. Daca se face un concurs de "mama care a primit cele mai multe sfaturi pe strada" concurez cu sanse maxime. Niciodata, dar niciodata, nu mi-am schimbat comportamentul, nu am facut ceva sau nu am renuntat sa fac ceva fiindca asa mi-a spus cineva necunoscut pe strada.Nu ma consider cea mai desteapta persoana din lume, nici cea mai citita, dar nu stiu de ce as banui ca cealalta persoana stie mai bine decat mine ce e bine pentru copilul meu. Stiti care e culmea? Exista cel putin un sfat care mi s-a dat de cateva zeci de ori (nu, nu exagerez!) si care s-a dovedit a fi corect. Dar eu nu am schimbat nimic fiindca mi-au spus numerosi trecatori. Am schimbat ceva in momentul in care eu am citit intr-un anume loc (nici macar nu-mi amintesc unde am citit prima data). Va povestesc. Acum 16 ani, in revistele frantuzesti si cartile americane care mi-au cazut in mana scria ca bebelusul trebuie culcat pe burta. Fiindca altfel poate aspira lichidul de varsatura. Logic, nu? Fiul meu cel mare dormea pe burta in carucior. Iarna avea si gluga pe cap...O groaza de lume care se uita in carucior imi spunea ca "se sufoca". Dar eu stiam mai bine. Cel de-al doilea fiu al meu nu a vrut sa doarma pe burta, dar fetita mea, acum 12 ani a dormit tot pe burta, atat in pat cat si in carucior. Asa ca am mai auzit de zeci de ori "vai, se sufoca". Abia acum 9 ani, cand m-am apucat sa citesc din nou, aparusera studii legate de "moartea subita" si atunci am inceput sa-mi culc bebelusii pe spate.
Sfatul "pune-i caciula in cap" l-am auzit cu siguranta de mai mult de o suta de ori, avand 6 copii pe care i-am tinut fara caciula de primavara devreme pana toamna tarziu. Dar nu intentionez sa schimb acest lucru, desi am auzit si numeroase explicatii: face otita, meningita...
Cat despre: "unde da mama, creste", mi se pare o mare prostie, dar va asigur ca unii (si unele) sunt convinsi...
Fomalhauti spune:
Inca ceva: eu personal folosesc "invelitoarea de ploaie" exclusiv pentru a proteja copilul de ploaie, dar am intalnit numeroase persoane care considera ca protejeaza de vant sau de "curent" (o notiune care mie imi cam scapa...)
denizel spune:
quote:
Originally posted by Fomalhauti
Inca ceva: eu personal folosesc "invelitoarea de ploaie" exclusiv pentru a proteja copilul de ploaie, dar am intalnit numeroase persoane care considera ca protejeaza de vant sau de "curent" (o notiune care mie imi cam scapa...)
Da, mai, dar ca sa protejezi cupilu' de 'curent', nu trebuie sa-l sufoci in carut. Poti foarte bine sa-l tii in casa, cu geamuri, usi inchise. A, da, si cu caciulita pe cap .
Repet deci: intrebarea mea "spunem sau nu spunem?" nu se referea la chestii minore cum ar fi caciulita, imbracatul prea gros sau prea subtire sau mai stiu eu ce situatii care nu sunt (chiar :-)) periculoase pentru copil.
Intrebarea se referea strict la situatii in care copilul este in pericol. Eu cred ca un bebelus tinut sub folia aia, in plin soare, intr-o zi calduroasa, este in pericol.
Probabil ca nu i s-a intamplat nimic, dar daca era un copilas cu probleme...nici nu vreau sa ma gandesc...
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
anca74 spune:
quote:
Originally posted by greieras
Cred ca vorbim de lucruri diferite. Afirmatia ta trece doar din cateva cuvinte dintr-o extrema in cealalta. O palma la fund (nu peste fata)nu este egala cu shuturi sau pumni.
1. Afirmatia mea nu trece "doar din cateva cuvinte dintr-o extrema in cealalta". Nu faceam decat sa enumar variatele posibilitati puse la dispozitia adultilor in lupta crancena in a-si disciplina/stapani copchii.
2. Nu cred ca nu ai dreptate. Ai doar un punct de vedere diferit de al meu.
3. Daca tu, care ai luat bataie mai mult decat sotul tau in copilarie, cunosti diferenta intre cele doua situatii, atunci gandeste-te bine care din ele este mai potrivita cresterii copilului tau.
4. Personal, cu riscul de a ma repeta, sunt convinsa ca un om echilibrat si rational este in stare sa gaseasca alte modalitati in a-si tempera odrasla. In clipa in care arzi o scatoalca unui copil, automat trimiti mesajul ca esti incapabil(a) sa gasesti o alta solutie unei situatii tensionate. Si nu te amagi ca un copil nu este in stare sa priceapa acest lucru.
Acest aspect este valabil si in relatiile cu adultii; unii dintre noi aleg sa urle ca nebunii, sa arunce cu lucruri prin casa, sa injure sau sa molesteze fizic pe cel/cei care-i "scot din sarite".
Altii aleg sa ramana calmi si sa-si pastreze sangele rece.
Care din ei crezi ca-s mai in castig, cei care se comporta precum pacientii de la spitalul 9 din Bucuresti sau cei calmi si stapani pe situatie?
Vorba dulce mult aduce.
io
http://tac.families.com/ezb/864408.png
greieras spune:
Da Anca74, am spus deja, suntem din scoli diferite. Noi am pus totul in balanta si am ales.
Gloria si Eva (22 dec. 2004)
Pasti 2006
Craciun 2006
Elenalove27 spune:
quote:
Originally posted by carmenp
cred ca as fi intrebat-o daca asa tine folia peste carut mereu sau ce rol are folia aceea si`n functie de raspunsul primit si mimica fetei;)) mi-as fi terminat ideea sau nu O:-)
tzucurei de tzucurei 1, 2, 3,
ontopic:SUBSCRIU pe carmenp.
offtopic:
am citit si vad ca nu mai sunteti topic la subiect...adica de la copilul in carucior sub plastic...se discute la copii batuti etc.
www.flickr.com/photos/8199369@N08/sets/" target="_blank">poze/aprile,2007
"Happiness is not having what you want.It is wanting what you have."Anonymous
denizel spune:
quote:
Originally posted by Elenalove27quote:
Originally posted by carmenp
cred ca as fi intrebat-o daca asa tine folia peste carut mereu sau ce rol are folia aceea si`n functie de raspunsul primit si mimica fetei;)) mi-as fi terminat ideea sau nu O:-)
tzucurei de tzucurei 1, 2, 3,
offtopic:
am citit si vad ca nu mai sunteti topic la subiect...adica de la copilul in carucior sub plastic...se discute la copii batuti etc.
www.flickr.com/photos/8199369@N08/sets/" target="_blank">poze/aprile,2007
"Happiness is not having what you want.It is wanting what you have."Anonymous
Elenalove, din punctul meu de vedere, aceste discutii sunt mai mult decat necesare.
Intr-o tara in care expresia "te pocnesc de nu te vezi" sau "iti sar dintii din gura" sunt auzite de zece ori pe zi, in orice parte a orasului te-ai afla, cred ca e genul de subiect nuami bun pentru 'sticky' :-)
Daca asa cere regulamentul si nu putem devia discutia impusa de prima postare, pot modifica titlul subiectului astfel incat sa fie inclusa si marea, marea problema reprezentata de abuzul fizic asupra copiilor.
speed spune:
quote:
Originally posted by denizel
Daca asa cere regulamentul si nu putem devia discutia impusa de prima postare, pot modifica titlul subiectului astfel incat sa fie inclusa si marea, marea problema reprezentata de abuzul fizic asupra copiilor.
denizel,eu iti urez succes dar nu cred ca o sa ajungi la vreun rezultat...problema e ca de cite ori se mentioneaza abuzul fizic discutia ajunge la "o palma la fund nu a stricat nimanui" .poti sa scrii de 100 de ori,in toate culorile curcubeului si cu marimea 100 ca e vorba de abuz fizic si nu de mult pomenita scatoalca la fundulet, concluzia tot asta o sa fie " prefer ca odraslei sa-i fie administrate palmute la fund din cind in cind decit sa ajunga in institutii" . exemplul cu copilul batut crunt fiindca a scapat un covrig pe jos: da,mi se pare abuz fizic,mi-e frica sa ma gindesc ce pateste copilul acasa pentru traznai mai mari...in cazul asta nu e vorba doar de o scatoalca la fundulet !
Sheannamp spune:
Denizel, a venit cu o idee care merita putin detaliata!
Ce este abuz si ce disciplina? Unde tragem linia?
Avem noi (atunci cand suntem simplii martori, straini si neimplicati afectiv) oare dreptul sa intervenim intre parinte si copil atunci cand noua ni se pare ca se comite o greseala in cresterea/educarea acelui copil?
Si nu ma refer aici la acea datorie civica de care vorbea cineva, de a impiedica un act violent sau care pune clar in pericol sanatatea fizica si psihica a copilului respectiv!
Vorbesc despre acele fapte care pot fi catalogate atat drept abuzuri, exagerari cat si binefaceri in functie de educatia si cunostintele fiecaruia!
Oare, simpla fapta de a da sfaturi, chiar si aici , pe DC, precum si contrazicerea altora nu intra in categoria de care se discuta la acest subiect?
Edit: din motivele mai sus expuse mi-am permis sa dau curs ideii lui Denizel si sa modific titlul acestui subiect. Evident ca autorul are drept de veto asupra acestei decizii
Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!