Abuzul asupra copiilor - facem sau nu ceva?
Raspunsuri - Pagina 28
ariel_7000 spune:
am gasit ceva interesant, se potriveste cu tema:
"Scatoalce pentru copii – Câteva gânduri despre consecinte
De ce scatoalcele asa-zis „inofensive” sunt daunatoare?
1. Scatoalcele îl învata pe copil violenta (foarte devreme si adesea cu efect pe viata).
2. Scatoalcele distrug la bebelusi si la copiii mici certitudinea de a fi iubiti.
3. Scatoalcele nasc frica: asteptarea urmatoarei pedepse.
4. Scatoalcele perpetueaza o minciuna, pretinzând ca sunt în scop educativ, când în realitate parintii pedepsesc astfel deoarece si ei au fost batuti în copilarie.
5. Scatoalcele provoaca mânie si dorinta de razbunare, care sunt mai întâi reprimate, pentru a-si gasi mult mai târziu (cu tapi ispasitori) expresia distructiva.
6. Scatoalcele programeaza copilul sa accepte argumente lipsite de logica („daca-ti fac rau, este pentru binele tau”) si sa nu înregistreze durerea umilintei ca durere.
7. Scatoalcele distrug la copii sensibilitatea si compasiunea fata de altii si fata de ei însisi, iar în acest fel le rapesc acestora posibilitatea de a se dezvolta.
Ce mesaje le sunt transmise copiilor prin batai?
1. Ca un copil nu merita respect.
2. Ca tortura are sens (ceea ce este principial gresit, deoarece tortura experimentata de copil îl învata pe acesta numai sa tortureze si el pe altii).
3. Ca propria suferinta nu are voie sa fie simtita, ca trebuie ignorata (ceea ce este periculos pentru sistemul imunitar).
4. Ca violenta merge mâna în mâna cu iubirea (originea perversiunii).
5. Ca negarea sentimentelor este sanatoasa (iar de cele mai multe ori corpul plateste mai târziu pretul pentru aceasta greseala). "
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
Save the Earth /Is the only planet with chocolate!
docdecap spune:
am citit si eu duminica seara tot topicul, mi-a luat mult timp.
acuma, eu am experienta de psiholog de a 'repara' copii raniti. dintre toti clientii mei, cred ca pot numara pe degetele unei maini cati nu au fost abuzati intr-un fel sau altul de parinti (fizic, emotional).
si sunt oameni ok, cu vieti aparent normale.
dar ei sunt varfurile, cei care s-au luptat, cei care au vrut sa depaseasca asta si viata lor sa o ia pe un alt drum. oricum, faptul ca au venit la psiholog e un indiciu bun.
si totusi, dupa ce lucreaza la 'repararea' copilului, ii vezi cum infloresc, si ma gandesc ce ar fi putut fi de la inceput daca aveau din prima aripile intregi.
si am auzit povesti cutremuratoare, batai, incest, insulte.
una dintre cliente prin gimnaziu era FERM CONVINSA ca trebuie sa fie adoptata, ca nu te poti purta asa cu copilul tau natural. va dati seama, fiecare se apara cum poate.
iar in ceea ce priveste interventia fata de o persoana care isi abuzeaza copilul in public trebuie sa fie ferma si orientata clar impotriva adultului, cu fermitate, ca si cum ati vrea sa atentionati clar un copil, pentru ca de fapt asta sunt, dupa cum se vede dupa reactia la amenintari cu DPC sau politia sau etc. cam lunga fraza, sper ca ati inteles.
si as mai adauga inca un efect la lista de mai sus (care mi se pare bine construita)
despre reprimarea maniei: asta apare dintr-o ambivalenta greu de trait si de tolerat la varsta copilului: "mama (sau tata), pe care o iubesc, acuma o urasc din tot sufletul". sunt lucruri contrare pe care nu le traim bine nici ca adulti, d-apai ca si copii.
si marturisesc ca spun asta din proprie experienta.
eu as mai da o precizare definitiei de adultcentrism: cand nevoile /emotiile /dorintele parintelui sunt intotdeauna mai importante ca cele ale copilului.
e tarziu acum, ma duc la somn, dar daca mai e cineva interesata sa se re-discute despre acest subiect, am aparut si eu pe aici.
Mami de dom' inginer (15.01.2008)
anca_a spune:
"Mainile tale ar trebui sa protejeze nu sa pedepseasca. Campania Consiliului Europei de sensibilizare impotriva pedepsei corporale aplicate copiilor".
Ati vazut clipul? Ce parere aveti?
Credeti ca va avea vreun efect? Sau romanul va continua sa isi loveasca copilul pe ideea ca bataia e rupta din rai si educatie fara bataie nu se poate.
Gargoyle spune:
Offf, tare dureros subiectul asta. Nu am putut citi tot, parca imi vine sa inchid calculatorul. Sunt atatia parinti care considera bataia ceva normal. Si-si zic ca ce daca, si parintii lor i-au batut si nu s-a intamplat nimic. Au uitat frica si durerea si... Si taica-meu a facut-o si numai bine nu mi-a prins. Acum, cand vad copii batuti mi se urca sangele la cap si-mi vine sa matur cu parintii de pamant. Eram la mare in vara asta si era langa noi un grup maricel de adulti. Pe langa ei si o fetita de vreo 3 ani. Cred ca distractia lor favorita era sa o certe, sa o bata si sa o mai bata o data pentru ca plange de durere... Si radeau... Mi-a fost greu sa ma duc sa tin teorie, pareau tare taranoi si pusi pe caft, dar am zis tare ca unii oameni sunt complet idioti... s-au prins de ce dar i-a durut in... Stiu ca un copil poate sa te enerveze, de multe ori iti vine sa pleci unde vezi cu ochii, dar sa lovesti! E atat de usor pentru ca e atat de mic si nu riposteaza. Sefului/vecinului/rudei care te innebuneste i-ai face la fel? Dar sa stiti ca am senzatia ca a atentiona un parinte violent are consecinte... tot asupra copilului. Probabil ca va fi prima directie de descarcare a nervilor.
alinabv spune:
Am citit si eu cele scrise in acest forum si m-au oripilat unele actiuni povestite de catre d-voastra.
Eu una nu sunt de acord cu nici un fel de rele tratamente asupra copiilor!!!Sunt de parere ca orice copil este ca o bucata de lut care se modeleaza continuu....pana moare.....asa cum toti ne modelam continuu.
Singurele actiuni prin care putem educa un copil sunt exemplul personal, discutiile si exemplele pozitive!
RECLAMA!te rog sa iti modifici semnatura altfel urmatoarele mesaje vor fi sterse automat
birth_reborn spune:
Educatie prin violenta...
Unde-i logica aici? Dar sufletul parintelui? Eu cred ca e bolnav...
lisaelisa spune:
Eram cu fetita in parc, cand, aud o voce de femeie care striga enervata : " Stai linistit fir-ai tu al drak-ului. Te omor "
Intorc capul in directia de unde se auzea vocea, si o vad pe cea in cauza : o mama cu un baietel de cel mult 1 an si jumatate.
Cand am vazut ca nu se oprea din a-si traumatiza propriul copil, am strigat la ea sa lase copilul in pace.
Ea imi raspunde ca face ce vrea cu copilul ei.
Eu ii raspund : " Ce vorbesti domne', crezi ca copilul este o frunza din copac ! Ia sa chem eu gardianul ! "
A tacut, si-a luat copilul si-a plecat.
Bietul copil. Mi-am dat seama ce ii facea " draga de ea " cand erau singuri.
Intotdeauna am luat apararea celui slab abuzat de cel puternic.
Parerea mea este ca ar trebui sa luam atitudine ori de cate ori vedem ceva in neregula.
lisaelisa
mami de ingeras dragalas
anca_lanyy spune:
drddraga denizel am citit si iar am citit...si m-am ingrozit pai ce fel de mame fac asa ceva?????????????eu una a-si fi spus ceva,ce daca nu era al meu dar cand vad cate ceva ce nu imi convine mie ca parinte nu pot sa tac din gura.bai fratilor e un suflet ca si noi si el simte...eu nu le pot numi mame.imi pare rau pentru acesti copilasi care sunt lasati la voia intamplarii toti ar trebui sa facem ceva,in primul rand sa nu mai tacem din gura....restul vine de la sine.te poop
Liliana82 spune:
Am citit primele pagini cu acea mamica ce avea caruciorul acoperit cu folie de plastic.. !!! Cu siguranta ce-a mai buna atitudine ar fi fost sa intrebi de carucior etc... Dar legat de abuzul copiilor am o foarte mare dilema...
Eu locuiesc intr-o "resedinta de judet" si ce reuseste sa ma impresioneze aproape de fiecare data cand ies in oras sunt acei "puradei" care intra in bar sau restaurant si se aseaza langa masa pana le dai ceva...
Initial vine unul care e cel mai mic, dupa care daca tot obtine ceva la 5 minute dupa el vine o "armata" de vre-o inca 5. Asta nu ma deranjeaza in mod deosebit ca se intind dar initial gandeam ca daca eu nu le dau atunci cu siguranta cineva ii va lua la "scatoalce" daca nu aduc nimic . Puradei puradei da asa frumosi copilasi ca mi se rupea sufletu cand vedeam cum se luau chelnari de ei si cum ii repudiau respectabilele pesoane ("crema societatii" ) deranjate de la mese .... Bun asta pana cand intr-o seara in cercul nostru se nimereste si un "inspector la protectia copilului" .Ca de obicei "puradei vin eu ma scotecesc prin buzunare si dupa ce pleca, prietenul nostru , ce e drept putintel luat de bere , incepe sa imi faca o super teorie sa nu le mai dau niodata nimic caci eu prin asta incurajez trimisu copiilor la cersit! Si ca daca nimeni nu le mai da nimic atunci nici parintii nu-i mai trimit! Bun atunci eu i-am zis bine dar daca eu nu le dau atunci copii aceia vor fi batuti daca nu "scot suma" si probabil daca nu cotizeaza viciile parintilor. IAr asta ar trebui sa previna ei cei de la protectia copilului sa nu se mai intample asa ceva. El mi-a raspuns ca daca iau copii de pe strada acestia sunt dusi in centre de plasament care sunt pline de orfani , apoi parinti vin si ii iau din nou acasa si in cele mai fericite cazuri se aleg doar cu amenda, caci legal acei parinti nu pot fi decazuti asa de usor din drepturi. Daca incep ancheta si ajung sa ii decada din drepturi atunci acei copii vor ramane cel mai probabil toata viata in orfelinate caci au deja peste 5 ani si sunt tigani , iar personanele care adopta prefera copii 1- 3 ani cu ochi albastri! ... In schimb eu ca cetatean daca iau acei copii acasa sai spal sa le dau de mancare si sa am grija de ei ma pot trezi cu dosar penal de sechestru de minori ! si eventual porocese pentru daune financiare pretinse de parinti. si asta PERFECT LEGAL!
anca_a spune:
Of of saracuta Lilianutza cum sufera ea pentru copiii strazii, respinsi de societatea nedreapta in care traim.
Si cum isi macina mititica plapandul sufletel, atat de greu incercat de marea dilema existentiala : sa-i mai salveze, sa nu-i mai salveze.
Interesant cat ii este de mila de copiii altora in timp ce samburelul din burtica are deja semnata condamnarea la lapte praf.
Intortocheate sunt caile Domnului.
Children's advocate