Abuzul asupra copiilor - facem sau nu ceva?
Raspunsuri - Pagina 21
Andrada spune:
"Ori, abuz (fizic, psihic, emotional) este orice manifestare prin care copilul se simte umilit, neglijat, bagatelizat, batjocorit, privat de iubirea parintilor, neacceptat asa cum este el, nedreptatit etc. etc. etc."
E un inceput Miss Parker, dar definitia nu mi se pare corecta dupa parerea mea. Copiii se pot simti umiliti, neglijati, neiubiti citeodata si fara sa fie abuzati. Iar toate cele de mai sus fac parte din viata intr-un fel sau altul. Cred ca o anume persistenta si un scop malitios ar putea contura ideea mai bine,
A
PS de ex eu n-am considerat abuz tarcul de lemn pe care l-a facut o femeie amarita in casa de la tara ca sa stea fetitza de un an linga bunicul paralizat pina vine ea de la serviciu. Mie aia mi s-a parut dragoste, dar ziarele au vuit de "copilul tinut in cusca ca animalele"...(e adevarat ca n-am fost acolo)
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
principe spune:
nu este usor de combatut aceasta atitudine,tinind cont ca am fost crescuti intr-o societate in care primul mijloc de a ne tine in friu era abuzul ... parintii nostrii si noi am fost tinuti in friu prin diferite mijloace abuzive.
cind eram copil daca as fi putut alege intr-e a mi se trage o palama la fund ,si a ma face de rusine ,cred ca as fi ales palma(la scoala metoda ce-a mai intilnita era umilinta) mi-era teama cind incepeam anul scolar sa nu am parul curat,sa am paduchi ,fiindca copii cu paduchi ajungeau batjocura scolii...rugam p mama p tata sa ma controleze bine de n ori ca sa nu cumva sa am ceva .... de teama de a fi umilita .
toti stim ce spun psihologii,bataia ...oribil ...nu se poate... raneste copilul.....sunt deacord,nu este buna ,doare ,dar cred ca mai tare dor cuvintele,palmele cred ca se uita mai repede de cit cuvintele.
am un baietel de 10 luni ,niciodata nu m-am rastit la el sau l-am batut,nu vreau sa-i fie teama de mine ...dar nu pot acuza ca este o crima o palmuta.nu sunt psiholog si nu stiu cit de afectat poate sa fie ,exista diferenta zic eu intr-e palmute si bataie ,palmuta de atentionare,data la fund ,si bataia ,data unde se nimereste.
cit priveste situatia din ro si usa, sunt doua extreme ,in ro poti sa faci ce vrei cu copilul tau,iar in usa vecinii ,statul,copilul chiar pot face ce vor cu tine.
am sa ma explic:
orice vecin daca ii pici un pic mai anapoda te poate denunta ptru orice ca,cinta cocosul ,ptru ca latra ciinele ,ptru ca ,copii tipa ,ptru ca copilul tau este obez ,ptru ca este slab ,ptru ca vede nu stiu ce film etc.(am ex concrete ,nu le dau ca as lungi-o pina miine)
copilul la fel, daca este mai rebel si invata ca este protejat de societate te manipuleza si nu poti sa faci nimic te ameninta .... ca te denunta la politie,daca nu faci ce el vrea(alt ex ,de familie ro)
personal cred ca un copil mic trebuie luat de la parinti doar in caz ca are viata in pericol ,caci al lua la o virsta mica ,cind el crede ca tot ce este pedeapsa este fiindca el a facut ceva rau ,cred ca separarea de parinti o vede ca pe o pedeapsa ptru ca nu sa purtat bine ,si deci remediul poate fi mai rau ca boala.deci mai bine lucrat cu parintele ,indrumat.
ce putem noi face ???
a atentiona parintii violenti de pe strada, este un inceput ,poate o sa inceapa sa le fie rusine,ca sunt atentionati.
la scoala ,eu nu as accepta in nici un moment ca ,copilul meu sa fie batut ,umilit de catre profesori.
cred ca in scoli ,gradinite exista comitete de parinti ,sa se discute problema serios in comitete.sa nu se acepte abuzul de nici un fel ca mijloc de educare.
monica mami de print
denizel spune:
@guguluff
quote:
mi-a adus aminte de cazurile super dese in care un elev frustrat intrea in clasa cu un pistol si impusca colegii si profesorii, la rand. Ultimul caz de care auzisem s-a lasat cu peste 35 de morti. Astia sunt copii, criminalii astia, au 13-14 ani, unii si mai mici fac rost de arme si le folosesc. Nu mai zic droguri si alcool... In State se incepe viata sexuala la 12-13 ani si pana la 18 s-au saturat de sex si au incercat tot in domeniu. Eu cred ca orice societate are tarele ei, sa nu mai spunem ca suntem inapoiati ca eu as fi preferat sa-mi cresc fetita acum cateva zeci de ani, nu acum cand ma gandesc ca atunci cand eram eu in liceu, eram numai vreo 5-6 care nu fumam din 30 de copii. Dar in 10-15 ani cum va fi? Eu cred ca SUA are multe probleme cu generatiile tinere, si obezitatea si violenta in scoli, etc.
Guguluff, pai tu sustii punctul meu de vedere :-)
Cine sunt copiii si adolescentii violenti sau drogati sau incapabili sa discearna intre bine si rau?
Aproape toti copiii/adolescentii/adultii cu probleme din jurul nostru, provin din familii in care nu s-a auzit despre respectul pentru copil.
Provin din familii in care copilul trebuie sa-si 'stie locul', la modul cel mai umilitor cu putinta.
Provin din familii in care ei nu au niciodata vreun cuvant de spus si incearca sa-si verse frustrarile si neputinta asa cum pot.
quote:
Denizel, daca nu ne educam copii asa cum credem de cuviinta, cine o sa aleaga in locul parintilor? Tu propui sa ia statul toti copii care au primit o palma la fund si sa umple orfelinatele, nu? Eu zic ca s-a mers cam departe cu lasarea copiilor in ale lor, copilul nu se creste singur, nu poate sa aleaga el cum vrea.
Nu, Guguluff, nu m-ai inteles!
Eu nu propun sa ia statul copiii batuti si sa se umple orfelinatele cu ei. Doamne fereste!
Eu pledez pentru informarea parintilor asupra consecintelor utilizarii unor anumite tipare de educatie si gandire.
Pledez pentru constientizarea faptului ca exista semnul egalitatii intre copil si parinte.
Parintele nu este mai presus de copil, iar copilul nu este proprietatea sau subalternul parintelui.
Singurul 'drept' al parintelui este acela de a creste un copil fericit, sanatos fizic si psihic, echilibrat, cu respect pentru sine si pentru cei din jur.
quote:
Tot parintele ia decizia asta, buna sau rea. Adultcentrismul asta o avea baze reale dar cine propui sa decida daca nu parintele, pe baza experientelor lui de viata.
Guguluff, nu mai avem scuza lipsei de informatie.
Un parinte caruia ii pasa si care vrea cu adevarat sa ia o decizie buna o poate face.
Problema este: vrea?
Sau mai bine ia deciziile cele mai comode pentru el, pt. parinte?
quote:
Daca este un rrom care si-a petrecut viata din cersit si furat asta il va invata pe puradel, daca este profesor universitar va depune presiuni asupra copilului sa faca 2-3 doctorate. Deci nu e bine nici cum.
Atat tiganul, cat si profesorul universitar, daca fac presiuni asupra copilului, gresesc!
Aici, pe forum, discutiile in contradictoriu s-au purtat intre oameni obisnuiti, cu acces aproape nelimitat la informatie.
Oamenii care stiu sa tasteze, care scriu aproximativ corect dpdv gramatical :-)) si care stiu sa deschida net-ul, nu au nici o scuza atunci cand sustin ca palmele nu reprezinta un abuz. Noi vorbeam aici, deocamdata, despre palme, nu?
quote:
Nici ei nu sunt atat de firavi pe cat se crede, stiu ce vor si ne joaca pe degete. De cand cu libertatea asta vezi copii care se dau cu fundul de pamant daca nu primesc ce vor. Vad parinti care sunt imbracati ca vai de lume dar copilul merge in Jeep-an de jucarie de 5-600 lei. Noi suntem sefii si ei trebuie sa invete de la noi, nu sa ne escrocheze sentimental si sa-i laudam cand injura sau sparg ceva(am vazut caz: lasa ca asa e bine sa fie dur, nu sa-l calce toti in picioare- copil de 4-5 ani care isi batea parintii si injura ca-si baga si-si scoate)... O sa tragem tot noi dupa generatiile astea scapate de sub control si o sa ajungem ca la americani sa le dam bani de droguri ca sa nu intre in sevraj.
Vii cu exemple extreme si, dupa parerea mea, irelevante.
Cat despre restul parerilor tale, sunt ale tale si nu vreau sa le comentez.
Imi permit doar sa spun ca parintii care sustin ca ei sunt sefii si ca un copil nu este atat de firav pe cat pare, mai are enorm de mult de invatat .
Cred ca "tragem dupa generatiile astea scapate de sub control", tocmai fiindca multi, prea multi parinti se cred sefi.
Nu trebuie sa ingaduim atitudini lipsite de respect ale copilului, dar asta nu inseamna ca singura solutie e bataia sau afisarea superioritatii parintelui.
-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
claza spune:
In calitate de mama careia i-a mai plecat palma spre fundu copilului, desi am cetit tot subiectu nu m-am simtit indreptatita sa comentez. Apoi mi-am dat seama ca tocmai de-aia trebuie sa comentez - daca eu personal n-am fost intotdeauna suficient de inteleapta ca sa rezolv altfel situatiile respective, nu inseamna ca palma la fund reprezinta intr-adevar singura sau cea mai buna solutie!
Poate marturia mea in sprijinul ideii ca pana si o palmuta este un abuz are valoare tocmai fiindca NU pot spune "eu nu mi-am plesnit niciodata fetita, n-am tipat la ea si am tratat-o intotdeauna cu respect".
Inteleg cum se poate intampla sa-ti pierzi controlul, dar asta nu te indreptateste sa transformi acest comportament in ceva acceptabil, si care are drept scop "binele copilului". Ar fi un pas inainte sa recunoastem ca atunci cand ni s-a intamplat sa scapam o palma copilului, asta a fost pur si simplu o GRESEALA a noastra, o forma de a ne gestiona frustrarile noastre, care a fost declansata de nervii sau oboselala noastra - si niciodata ceva "meritat" sau benefic pentru copil.
Editez ca mi-am adus aminte ca cineva povestea cum s-a potolit copilu si-a adormit in 5 minute dupa ce a luat faimoasa palmuta. Oare nu cumva mamica era stresata ca nu mai adoarme odata copilu, iar copilu prelua starea ei de agitatie si de aceea nu mai putea adormi odata, chiar daca-i era somn rau? Si nu cumva faimoasa palmuta a avut drept efect potolirea nervilor mamicii, permitandu-i astfel si copilului sa se calmeze si sa adoarma? Eu personal am trecut prin situatia asta de un milion de ori cu Ilinca, si STIU sigur ca in cazul nostru asta era explicatia.
Andrada spune:
Claza buna observatie si pentru admiterea greselii,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
MissParker spune:
quote:
Originally posted by Andrada
"Ori, abuz (fizic, psihic, emotional) este orice manifestare prin care copilul se simte umilit, neglijat, bagatelizat, batjocorit, privat de iubirea parintilor, neacceptat asa cum este el, nedreptatit etc. etc. etc."
E un inceput Miss Parker, dar definitia nu mi se pare corecta dupa parerea mea. Copiii se pot simti umiliti, neglijati, neiubiti citeodata si fara sa fie abuzati. Iar toate cele de mai sus fac parte din viata intr-un fel sau altul. Cred ca o anume persistenta si un scop malitios ar putea contura ideea mai bine,
A
Mie dupa parerea mea (de fost copil abuzat) definitia asta mi se pare corecta. Ca n-o fi perfecta, completa, indisputabila etc. etc., asta e altceva. Cand copilul se simte cum am scris eu mai sus, crede-ma, este abuzat. If it walks like a duck...
Si inca ceva. Din experienta mea de copil abuzat, iti pot spune ca la parintii mei nu a existat nici un scop malitios. Tocmai aici apare tragedia! Consistenta da, greseli majore ridicate la rang de metoda, refuzul autocriticii, narcisism patologic, manifestari de borderline, control total, orbire emotionala, toate le-am vazut la parintii mei, dar malitiozitate niciodata. Si stii de ce? Fiindca ei insisi erau niste copii-adulti care dadeau mai departe din ignoranta si orbire ceea ce li se facuse si lor. Da, e mai usor de recunoscut malitiozitatea, e mai usor de combatut abuzul cand identificam cate o nota de rautate, egoism etc. in comportamentul sau mentalitatea parintilor care abuzeaza de un copil, dar uiti ca majoritatea adultilor care abuzeaza de un copil sunt cei care in realitate nu vor sa abuzeze, insa se afla prizonieri ai acelei constrangeri de repetare din care nu vor putea evada pana cand nu-si vor vedea propria cusca in care se invart in zadar si pana nu-si vor putea rezolva propriile lor probleme cu trecutul.
Da, mi-ar fi fost mai usor s-o condamn pe mama fiindca ma batea din "rautate" (na, malitiozitate), insa ma bucur ca dupa 3 ani de terapie incep acum sa vad si sa inteleg si propria ei tragedie. Nu as fi putut s-o fac inainte de a-mi fi trait toata furia pentru ce mi-a facut (abuzul constant si indelungat), insa acum incep sa nu mai am nevoie de aceasta furie, incep s-o vad pe mama in intreaga ei dimensiune tragica. Asta ma va ajuta ca in final sa accept in totalitate realitatea si s-o iert, candva...
Concluzia: exista foarte mult abuz fara malitiozitate.
Felicia
Poze cu noi si vacantele noastre
Adevar > Autonomie > Identitate
denizel spune:
Pai da mai Felicia, asta-i problema de fapt. Ca nu sunt facute cu rautate, dar ca sunt parinti care se incapataneaza sa tina ochii straaaans-strans inchisi si urechile astupate cu trei straturi de plumb.
Cred ca ar fi foarte interesant de vazut cati dintre fostii parinti batausi sau insultatori sau mai stiu eu cum abuzatori, si-ar schimba metodele daca ar avea sansa unui nou inceput.
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
miau-miau spune:
foarte multi, chiar daca nu o recunosc, mai ales la batrinete. Doar de aceea mai toti bunicii rasfata nepotii, chiar daca si-au cam altoit copii.
denizel spune:
Aaaa, stii de ce nu cred ca e asa? Pentru ca bunicii nu se poarta cu nepotii ca si cum ar fi copiii lor. E drept ca ii adora, ii rasfata si nu le refuza aproape nimic dar, nu stiu cum sa zic, e ceva in neregula in toata chestia asta.
Unii dintre ei, pe de o parte vor sa-si spele cumva pacatele, iar altii merg pe principiul "pe mine sa ma iubeasca, nu ma intereseaza"
Eu as vrea sa stiu cum ar face daca ar fi din nou la 25-30 de ani si ar avea copiii lor, pe care trebuie sa-i stapaneasca si sa-i educe.
Ma uit ma mama mea: o viata intreaga m-a chinuit cu mancatul . In permanenta aveam ceva de terminat din farfurie. Horror!
Si, cel mai mare fix il avea in legatura cu dulciurile care nu tb. mancate inainte de masa.
Ei, acuma, ar fi in stare sa-i dea lu' fi-meo masa integrala de dulciuri . Stie ca dupa ce pleaca ea intru eu la aparat, deci esentialu' e sa fie cupilu' multumit :-))
A, tot mami , care era destul de aspra cu noi, zice ca traumatizez cupilu' daca, dupa o traznaie maaaaare cat casa, il trimit o jumatate de ora la el in camera :-))
Nu-mi vine sa cred ca daca ar lua-o de la inceput cu mine, nu m-ar tine pedepsita la mine in camera.
MissParker spune:
Revin ca sa postez un citat din cartea "Reclaiming your life" (Jean Jenson) cu o definitie buna (fara a fi exhaustiva) a abuzului:
Abuzul se defineste prin "orice actiune lipsita de dragoste"; altfel spus, orice actiune care ataca realitatea copilului. Realitatea copilului include trupul lui, gandirea lui, comportamentul lui si sentimentele lui.
Abuzul fizic include lipsa de respect fata de corpul copilului – bataia, palmuirea, pocnirea, zgaltairea, lovitul capului, ciupitul, atingerea exagerata etc.
Abuzul sexual include incestul, molestarea, aluziile si glumele porcoase, voyeurismul sau refuzul respectarii sferei private a copilului (intratul in baie peste copil etc.).
Abuzul de natura emotionala include maltratarea verbala (jignirea, tipetele), pretentiile de perfectiune de la copil, neglijarea sufleteasca, neacceptarea copilului asa cum este el, abandonarea si controlul realitatii copilului (obligarea copilului sa gandeasca asa cum vrea parintele, sa se imbrace cum vrea parintele, sa-si aleaga prietenii dupa criteriile parintelui, sa se comporte asa cum vrea parintele).
Incestul emotional este atunci cand un parinte cauta la copil satisfactia relationala pe care ar trebui s-o primeasca de la partener sau de la un alt adult. "
Daca mai aveti si alte definitii, completari etc., hai sa le punem pe toate aici.