Abuzul asupra copiilor - facem sau nu ceva?
Raspunsuri - Pagina 17
ilse spune:
si in Olanda exista copii abuzati atat fizic cat si verbal, statistica spune ca in jur de cel putin o suta de mii, de aceea este o reclama foarte dura la televizor...daca se intampla abuzuri, in general se intampla in spatele usilor inchise, pe strada se va sesiza automat cineva, chiar eu am vazut un caz asemanator, tatal tipa la fetita si baietelul lui, acestia plangeau foarte tare,cred ca era un pic beat, ii tragea puternic de mana, imediat s-a sunat la politie, un alt barbat a inceput sa vorbeasca cu el, s-a interpus intre el si cei mici, o mamica s-a aplecat sa stea de vorba cu ei, in 5 minute politistii erau acolo, si l-au luat cu ei, nu fara peripetii, era si o politista cu ei, inteleg ca au mereu o femeie pentru cazuri de femei sau copii abuzati, aceasta le-a dat apa copiilor si biscuiti, a ramas cu ei, a sunat-o imediat pe mama, mai departe nu stiu ce s-a mai intamplat...cert este ca peste tot sunt copii abuzati din pacate
-------------------------
zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
mary,
mamica de ilse (3 ani) si sven(1 an) si surpriza +5
ilse spune:
acum am citit mai din urma si vreau sa va spun ca fapt divers, ca aceasta problema cu supraincalzirea bebeilor a fost o mare problema pentru olandezi zeci de ani buni, inca de pe 1700, metoda folista de mame pentru nou-nascuti era sa-i puna intre straturi multe de hainute, cearceafuri, pledulete, una la mana, din cauza vremii mai racoroase de-a lungul anului (acum nu mai e cazul:)) datorita incalzirii globale) si doi la mana, prejudecata ca un copil mic, are nevoie de foarte multa caldura, e un pic de adevar aici ca un nou-nascut trebuie tinut un picut mai la cald decat noi pana isi regleaza organismul la mediul extrauterin, dar nu atat de cald incat, saracele mame olandeze, ani de-a randul nu stiau de ce mureau copiii, sugarii mai ales subit...astazi Olanda este una dintre tarile cu o mare experienta in neonatologie si pediatrie, dar i-a luat muuuuuult timp sa scoata din "ideile populare" de supra-incalzit copiii inradacinate atat de bine in folclor.
si astazi mai vad uneori mame, e drept mai putin educate, care isi tin copiii cu saculet de picioare in carut la temperaturi de 30 de grade, unde in mod normal, marea majoritatea a olandezelor ii tin foarte dezbracati.
mary,
mamica de ilse (3 ani) si sven(1 an) si surpriza +5
speed spune:
putin off topic dar nu rau de tot : am rasfoit mai demult o carte "protecting the gift" de gavin de becker.mi s-a parut foarte instructiva,am sa o comand de pe amazon sa o citesc din nou cu atentie si din scoarta in scoarta.cartea trateaza modul in care adultii trebuie sa-si protejeze copiii in diferite situatii,e acoperit aproape totul,chiar si ce trebuie sa urmaresti cind angajezi o bona,etc.mi-am adus aminte de un sfat in legatura cu ce trebuie sa faci-sau ce trebuie sa-i spui copilului sa faca-daca se pierde pe strada sau magazin etc.in general parintii isi invata copiii ca atunci cind/daca se pierd sa caute ajutor de la cineva imbracat in uniforma .autorul cartii insa sfatuieste impotriva acestei practici,argumentind ca un copil nu poate face distinctia intre uniforme(adica nu recunoaste neaparat uniforma de politist) iar daca cere ajutorul unui "security" de magazin de exemplu asta nu inseamna nicidecum ca sa afla pe maini bune.sfatul autorului e ca in aceste situatii copilul sa fie invatat sa ceara ajutorul unei femei,de preferinta unei femei cu copii,in opinia lui aceasta fiind cea mai "safe" optiune.asta in legatura cu discriminarea barbatilor,homosexualilor,travestitilor etc.da,se discrimineaza la greu si foarte bine se face. la fel,cartea trateaza si alte probleme,cum ar fi de pilda recunoasterea semnelor de abuz sexual sau de alta natura asupra copilului.as recomanda cartea respectiva tuturor parintilor.
carina spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by carina
Noi, ca indivizi ce facem? Cum luam atitudine? Haideti sa fim practici si realisti.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
Carina, pai incepem in propria ograda: nu ne batem copiii.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)
Credeam ca asta se subintelege
Ideea este ca educatia este majoritar o chestie privata si nu publica. De obicei copiii se bat acasa si nu in public (cel mai mult) si atunci exemplul personal in cazul asta nu ajuta.
Asa ca intrebarea mea ramane: ce putem face?
Eu sunt copilul care ar fi apreciat nespus ca cineva sa ii invete pe ai mei ca bataia nu este un mod de educatie (bine ca tata aplica iar mama era pasiva). Stiu ce inseamna sa iei bataie si sa fii umilit pentru orice, doar in functie de starea de spirit a parintilor. Ironia este ca si ei sustineau ca era in numele educatiei, pentru binele meu.
Mai trist este ca sora mea a mers mai departe cu ideea ca educatie fara bataie nu se poate, asa ca aplica cu spor. Teoria ei e si mai sadica: bataia se aplica de devreme, cu varguta, fara nervi
Din pacate, eu ma intalnesc cu ea cam de 2 ori pe an si stam prea putin impreuna ca sa ajute cu ceva ceea ce ii spun eu.
Cand Carina nu manca (pe la 1.5-2 ani) eram amarata si ceream solutii de la mama si de la sora mea (e cu 7 ani mai mare ca mine). Sfatul era mereu acelasi: ti-am spus ca tre sa ia bataie altfel nu stie ce-i bine si ce-i rau .
Eu personal ma gandeam sa am o discutie cu educatoarea Carinei in care sa o rog sa faca o lectie despre ce inseamna respectul, despre modul in care sa se comporte daca cineva (parinti, frati, bunici, vecini, etc) ii loveste sau le vorbeste urat. Eu cred ca un adult care loveste un copil, iar acesta il intreaba de ce face asta, de ce nu poate mai mult decat violenta, se va opri, va incerca sa se inteleaga.
Ce ziceti?
greieras spune:
Cititi aici http://www.be-free.info/enparents/physicalAbuse.htm
Gloria si Eva (22 dec. 2004)
Pasti 2006
Craciun 2006
anka-maria spune:
Iar ma bag ca musca in lapte dar nah, ma mananca.
In clasele 1-4 am avut o invatatoare nebuna. Era considerata cea mai eficienta, copiii ei aveau rezultate uimitoare. Am dat spaga un curcan si o damigeana de vin sa ajung la ea in clasa.
Sa va explic acum cum erau obtinute rezultatele: snopea copiii in bataie. Palme peste fata, urechi, cap, tras de par din banca pana la catedra, dat cu capul de tabla! ba chiar pe doi i-a dat cap in cap.
O singura data a venit tata sa ma ia mai devreme de la ore si auzind ce sa intampla in clasa (tanti avea o voce care-ti sfredelea in creier si urla "va dau pe toti cu capul de tabla") a intepenit.
M-a compatimit sincer tot drumul pana acasa si a concluzionat cu "vezi sa n-o superi pe doamna".
Ideea e ca era imposibil sa n-o superi. Aproape orice o supara pe madama si incasam toti batai cumplite. Imi amintesc scene de groaza cu caiete peste fata, carti aruncate in cap si alte d-astea.
A ajutat la ceva? Drac stie, cert este ca n-am ramas cu sechele, decat cu impresia ca sunt multi nebuni pe lumea asta care n-ar trebui sa se ocupe de educatia cuiva.
Da' am crescut si eu si am inceput sa-mi pun intrebari, cum de parintii mei, oameni educati si inteligenti, n-au reactionat in nici un fel la ce se desfasura in clasa.
Raspunsul e foarte simplu, amandoi au fost abuzati la randul lor. Mama in urma unei batai cumplite era sa se arunce intr-o fantana. Lui tata bunicul i-a spart nasul de 2 ori. Nu spun ce povesti de groaza mi-a fost dat sa aud de la amandoi. Si culmea toate povestile se terminau cu "si uite ca n-am mai murit".
Si totusi undeva lantul s-a slabit. Desi partizani ai ideei ca "bataia n-a facut rau nimanui", pe mine m-a lovit tata de fix 3 ori de cand ma stiu. Mama niciodata. Un prim pas a fost facut, macar ei la randul lor n-au mai fost parinti abuzivi.
Nu indeajuns de mult in schimb cat sa iei si atitudine cand cineva iti bate copilul(chiar si la scoala). Pasul asta imi revine mie.
Cu mine incepand lantul se va frange. Doua generatii mai tarziu decat mi-as fi dorit.
---------------
Just me
Guguluff spune:
Eu vad asa situatia: sunt parinti care isi molesteaza copii fizic sau moral in mod repetat si parinti normali care mai scapa o amenintare sau o palma la fund sau o zgaltaietura, din cand in cand. Mie, personal mi se pare o prostie atitudine din State, unde, daca esti vazut ca ai dat o palma la fund copilului ai primit citatie de la tribunal a doua zi sau intra peste tine in casa si te iau pe sus. Sunt mii de parinti, in mediul rural, nu mai zic rromi sau alte nenorociri, care isi bat copii cu bestialitate, ii tin legati cu lanturi sau inchisi in beci si statul nu face nimic de teama comunitatii rrome din zona sau din comoditate. Sunt pline orfelinatele de copii abandonati sau luati de la astfel de familii dar legea adoptiilor este groasa si cu muuulte clauze si obligatii pt parintii adoptivi.
Eu zic ca nu are rost sa te bagi daca vezi un parinte ca-si cearta copilul sau o bunica care-i da nepotului una peste fund. Chestia cu folia peste carucior... Nu mai stiu, eu nu m-as fi bagat daca vedeam mama aia odata dar daca si a doua zi era la fel poate intram in vorba si o chestionam de ce-si tine copilul la clocitoare. Sunt cazuri si cazuri, nu poti sa stii ce situatie este de fiecare data. Poate copilul alergase in fata masinilor si mama l-a tras inapoi si apoi l-a zgaltait sau poate il certa doar ca a scapat un biscuite pe jos.
Si scriu si eu o situatie care m-a socat(am mai scris-o si la alt subiect si mi s-a dat dreptate) am 2 prietene care au copilasi de 11 luni si respectiv un an si 8 luni si ambele au cumparat scaune auto 9-36kg fara centuri proprii. Deci copilasii sunt tinuti doar de centura masinii intr-un scaun mult prea mare si larg pt varsta lor. Mie mi se pare mai periculos lucrul asta, din moment ce in caz de accident, scaunul ala poate sa-i faca mai mult rau decat bine. Sau vad zilnic, aproape, copii pe bancheta din spate a unor masini si nici urma de scaun auto sau centura. Aici este in joc viata copiilor, nu doar un mic shoc cauzat de o palma pe fund. Totusi le-am intrebat, ele au zis ca sunt ok daca asa se vand acele scaune si eu n-am mai insistat si nici nu m-am luat la harta cu alti parinti care-si tin copii total neasigurati in masina. Acum mai cred ca Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista...
ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
denizel spune:
Abuzul asupra copiilor-facem sau nu ceva?
Raspuns: Nu! Nu se poate!
De ce? pentru ca oamenii nu pot fi schimbati. Sunt dispusi sa mearga pana in panzele albe si sa-si consume ultima farama de energie pentru a demonstra un punct de vedere care lor li se pare corect.
Daca a da copilului cand si cand cate o scatoalca e corect pentru unii, nu poti sa-i convingi in veci ca s-ar putea sa greseasca sau ca exista alternative la scatoalce.
Solutia este una singura: teama de lege!
In momentul in care palmele, palmitele, pumnii, curelele, zgaltaiala sau furtunul de la aspirator in contact cu cc corpul copilului vor fi considerate delicte grave, pedepsite drastic de lege, va incepe sa scada si numarul abuzurilor fizice asupra copiilor.
Pana atunci, discutiile sunt in zadar, se ajunge oricum la certuri si toata lumea face ceea ce crede ca e mai bine in propria ograda.
Ce e mai bine poate fi ceea ce parintele stie de la parintii lui sau de la bunici sau pur si simplu cea mai simpla metoda ce se nimereste la indemana.
Oricum nu are nici o importanta: parintele stie intotdeauna ce e cel mai bine pentru copil...
La gunoi cu psihologii, la gunoi cu studiile de specialitate, la gunoi cu evolutia omenirii.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
carina spune:
quote:
Originally posted by denizel
La gunoi cu psihologii, la gunoi cu studiile de specialitate, la gunoi cu evolutia omenirii.
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Stiam eu ca facultatea mea nu e foarte serioasa. Acum m-am convins. (glumesc)
Eu chiar nu m-am legat de scapari, asa cum am zis si pe celalat topic, dar ma leg si nu sunt de acord cu bataia ca modalitate de educatie. Prin bataie eu inteleg inclusiv o palma aplicata unde vreti voi.
denizel spune:
Carinuta, ia uite ce am gasit :-):
Adultcentrism has emerged in the family therapy literature to describe the tendency by adults to view the world from an adult perspective and in so doing not understand or appreciate how children and young people are viewing things.
Este un echivalent in romana pentru termenul asta?