Rolul tatalui in educatia fiicei adolescente ?
Care este rolul tatalui in educatia fiicei sale adolescente ? Ce sfaturi ar trebui sa-i dea ?
De obicei , mamele sunt cele care sunt mai apropiate de fetitele lor, mai ales dupa varsta de 10 ani cand trec prin transformari importante ( le cresc sani , apare menstruatia , incep sa puna intrebari de genul " Mami, crezi ca sunt frumoasa ? "samd ).
Oare , tatal ce rol are in aceasta perioada din viata fiicei sale ?
Raspunsuri
conchita spune:
quote:
Initial creeata de coltofeanu
Oare , tatal ce rol are in aceasta perioada din viata fiicei sale ?
interesant subiect.
cred ca cel mai important rol e cel indirect, si anume modul in care o trateaza pe mama seteaza un model de comportament care va fi mai tarziu un reper pentru fiica in alegerea partenerului si in tipul de relatie cu acesta. degeaba este tatal perfect ca tata daca nu este si ca sot, caz in care transmite un mesaj contradictoriu. educatia adolescentilor, cred eu, trebuie insumata cadrului familial, nu scoasa din context si rezumata la relatia separata a tatalui cu fiica adolescenta sau a mamei cu fiul adolescent. prin urmare, consecventa in atitudine e cheia. daca da sfaturi, sa le si urmeze el primul si sa dovedeasca in practica daca crede in propriile sfaturi sau sunt doar teorii fara fond.
************
mami de Sonia Marie
Porumbita spune:
mama e mai pudica din fire (plus ca a avut o copilarie ff chinuita si o educatie ff spartana);
asa ca mie toate chestiile mai "sensibile" (de-ale femeilor, cum e cu baietii, ce sa permiti si ce nu, ce se intampla dupa sarutul cu care se termina filmul mi le-a explicat tata)
eu am fost mereu mai apropiata da tata (desi imi iubesc mama) si mi se parea f normal sa merg sa il intreb orice (nu cred ca i-a fost emreu usor/comod cu intrebarile mele); mama era responsabila cu dragalitul, mustruluitul pt chestii marunte; la tata mergeam cand erau chestii (pt mine) de imp. capitala...
tot tata e cel care mi-a dat incredere in mine (obisnuia sa imi spuna ca daca tu imi zici ca asa e eu merg pana in panzele albe pe mana ta)
Rufus spune:
Cred ca orice copil (baiat sau fata) are nevoie in adolescenta de sentimentul de siguranta pe care un tata normal poate sa-l ofere. Este si autoritate, dar si sprijin ( cu conotatii fizice).
Pentru fete este si model, dar asta din pacate nu e avantajos mereu. Barbatii au insa o abordare a problemelor diferita de a mamelor. In multe familii pe care le cunosc, mamele sunt mai stricte in educatie, tatii mai libertini. Asta pentru ca fiecare parinte are amintiri din copilarie.
Pentru ca am trei fete, in rugaciunile mele obisnuite nu uit sa bag si pasajul cu "Doamne, da-mi minte sa fac cum e mai bine...".
Intr-o fraza, cred ca rolul meu este si va fi sa le fiu alaturi.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
coltofeanu spune:
Rolul tatalui in viata fiicei sale adolescente cred ca este in primul rand de a o intelege , de a intelege schimbarile prin care trece , trairile emotionale , faptul ca nu mai este o "copilita" , ci se transforma pe zi ce trece intr/o domnisoara , in adevaratul sens al cuvantului . Si aceasta transformare nu este deloc usoara .Uneori , este chiar complicata. Mie mi/au trebuit ani buni sa inteleg ce imi doresc cu adevarat ,cine sunt de fapt eu , cum ma percepe lumea din jur..... Si cred ca aceste ganduri exista in mintea oricarei fetite adolescente. Fetita mea este la inceputul perioadei adolescente si pot sa spun ca au inceput sa apara cateva schimbari , nu numai fizice , ci si emotionale . Tot ce pot sa fac este sa discut calm , sa ma apropri de ea ca de o prietena , sa nu rad de anumite chestii care pentru ea sunt foarte importante , sa/i explic , atat cat ma pricep, ce se intampla cu ea. Aceste lucruri le poate face si tatal ei , de ce nu ? Cu foarte mare atentie si seriozitate!