Cancer la san - niciodata nu e prea devreme
Raspunsuri - Pagina 18
adrianaene03 spune:
quote:tu unde te-ai operat, in ce tara? cum te descurci cu epilatul la subrat? eu sint super ingrijorata cu limfedemul bratului superior , mare lucru nu putem face in noua situatie,; sint aproape la pamint cu psihicul, pling f. mult, incerc sa ma ajut cu niste pastilute dar nu-si prea fac efectul si nici nu prea dorm; incerc sa ma prefac ca totul e bine pt. copii si pt. parintii mei care sint mai in virsta, toata lumea ma sustine si ajuta cum poate si cu ce poate dar durerea din suflet nu mi-o pot intelega decit cei care sint sau au fost in aceeasi situatie; sint convinsa ca va treceoarecum perioada asta de adaptare la noua viata dar acum exista doua perioade : inaite de operatie si dupa operatie care nu vor mai fi la fel;
Originally posted by fausta_roquote:
Originally posted by adrianaene03
mesajul e si pt. ralu, pt, doina , pt. ille , pt. toate ... nu va suparati daca nu va mentionez pe toate; acum vesti: am venit azi acasa cu odrena lunga de care voi avea grija 12- 14 zile deci mi-a fost extirpat sinul drept iar la sinul sting doar sector, sint super socata inca trec dintr-o stare in alta, dAR VOI CELE CARE ATI TRECUT PRIN ASA CEVA STITI PREA BINE. dr. a fost si el socat pt. ce nu se astepta si ca mai buna solutie a fost sa-l scoata total, merg duminica si marti la pansat, astept pe 12 iunie rezultatul anatomopatologic si vom vedea tratamentul pe care v-a tb sa-l urmez, vor fi sigur cito si poate si radio.. toti ma sustin , am fost si la psihoterapeuta din fundeni , toti spun ca acum exista tratament si nu se mai moare din cancer la sin dar dupa cum vad draga doina ca se face tratamentul nu este prea incurajator
astept acum sa vina 12 iunie sa iau rezultatul , sa merg si la spitalul victor babes pt. alte teste de imunopatologie si apoi tratamentul final; ma doare putin mina dreapta si o simt amortita de la cot in sus; mai fac un anticoagulant in seara asta i bratul sting si de miine seara mi-a zis dr. sa iau cite 1/2 aspirina tamponata in rest nimic ;
ralu pisi tu ce medicamente mai iei? eu ami iau xanax pt. linistire dar nu prea isi face efectul pt. ca tot agitata sint
in rest nu ma doare nimic , doar la axila ma ustura putin dar cred ca de vina este leucoplastul asta nenorocit si ma deranjeaza butoiasul asta de plastic care tb sa-l tin atirnat si pe care tb sa-l maschez sa nu-i sochez pe copii. va pup
Oooof, Adriana, imi pare foarte rau si te inteleg atat de bine...incearca sa iti revii, conteaza foarte mult moralul in recuperare.
Stiu foarte bine prin ce treci. Nu este deloc usor. Eu am fost operata de doua ori la sanul stang. Pe mamografie se vazuse o tumora de 9 mm. Au facut initial tumorectomie. Chirurgul a fost foarte inspirat si a taiat putin mai mult decat zona de siguranta si mi-a facut reconstructie. La examenul anatomo-patologic au mai vazut o tumora de 3 mm, destul de aproape de cealalta, care nu se evidentiase la mamo. Si dupa doua saptamani a cazut cerul pe mine: mi-a spus ca e musai sa-mi faca mastectomie, caci nu se stie ce mai poate fi acolo. Asta in conditiile in care eu imi lasasem puiul in tara cu un bunic cardiac si o bunica vitrega, fata de care eram extrem de jenata ca trebuie sa-mi tina copilul atat de mult.
Mi-au facut mastectomia si dupa 5 zile in spital am venit in tara, cu firele inca nescoase. E urata senzatia pe care o ai sub axila. Usturimile acelea trec repede, dar cu senzatia de nefiresc acolo eu am trait 2 - 3 ani.
Trebuie sa te mobilizezi sa iti revii, in primul rand psihic. Gandeste-te la familia ta si lupta pentru ei. Au nevoie de tine. Nici nu iti inchipui cata putere avem in noi. Eu stiu sigur ca ai sa treci peste toate astea. Poti sa treci. Si ai sa treci. Te imbratisez si te sarut.
astept diagnosticul final, de fapt stadiul sau cum i-o zice ca sa pot incepe tratamentul; intre timp incerc sa-mi maresc imunitatea dar nu prea stiu cu ce; iau niste suplimente nutritive , mai beau sucuri , concret nu prea stiu ce sa fac , aud atitea si fiecare imi recomanda cite ceva ; voi ce ati luat?
deja sint super zapacita, va pup si citesc cu interes ce mai scrieti
idoina spune:
Buna,fetelor!Am vesti bune!Azi am vorbit cu un oncolog,altul decat cel care ma trateaza,si ma plangeam de "semicura"mea.E de bine,abia se intorsese de la niste specializari in Franta si mi-a spus ca e perfect tratamentul pe care il fac,asa cum il fac!Surpriza!Spune ca acel medicament nu trebuie administrat mai mult la stadiul meu,pentru ca sunt acoperita(expresia medicului).Deci e bine.Imi pare rau doar ca medicul meu curant nu si-a gasit timp sa-mi spuna asta inainte de a ma deregla eu psihic...
Ralu,tu cum te mai simti? Ce noutati ne mai impartasesti?Micuta Emma s-a impacat cu situatia?
Adriana,capul sus!Zambeste si totul va capata alt sens!Stii tu de ce spun asta!
Va pup pe toate!
idoina
octopusu spune:
fetelor care din pacate a trebuit sa treceti prin asa ceva, as vrea sa va pun o intrebare. Ma intreb de multe ori, atunci cand imi fac autocontrol, daca intradevar as recunoaste daca ar fi ceva, pt ca de multe ori ma intreb daca ma analizez bine sau daca ar iesi in evidenta(la palpare daca ar fi ceva). Deci, credeti ca as recunoaste daca ar fi ceva?
idoina spune:
Buna Octopusu!Daca te autopalpezi corect,cu siguranta ai putea sa simti eventualele nereguli(sper din suflet sa nu stii cum arata si sa nu afli niciodata).Daca vezi sau simti neregularitati ale conturului sanului,diferente de consistenta,forma sau culoare,scurgeri,fa un control medical.Personal fac controlul sanilor la dus,cu spuma pe mine,aluneca mainile mai bine.Pentru siguranta ta,fa-ti anual o ecografie de san,nu e dureroasa si nici nu iradiaza.Succes si sa nu ai probleme!Te pup!
idoina
ralu pisi spune:
[/quote]tu unde te-ai operat, in ce tara? cum te descurci cu epilatul la subrat? eu sint super ingrijorata cu limfedemul bratului superior , mare lucru nu putem face in noua situatie,; sint aproape la pamint cu psihicul, pling f. mult, incerc sa ma ajut cu niste pastilute dar nu-si prea fac efectul si nici nu prea dorm; incerc sa ma prefac ca totul e bine pt. copii si pt. parintii mei care sint mai in virsta, toata lumea ma sustine si ajuta cum poate si cu ce poate dar durerea din suflet nu mi-o pot intelega decit cei care sint sau au fost in aceeasi situatie; sint convinsa ca va treceoarecum perioada asta de adaptare la noua viata dar acum exista doua perioade : inaite de operatie si dupa operatie care nu vor mai fi la fel;
astept diagnosticul final, de fapt stadiul sau cum i-o zice ca sa pot incepe tratamentul; intre timp incerc sa-mi maresc imunitatea dar nu prea stiu cu ce; iau niste suplimente nutritive , mai beau sucuri , concret nu prea stiu ce sa fac , aud atitea si fiecare imi recomanda cite ceva ; voi ce ati luat?
deja sint super zapacita, va pup si citesc cu interes ce mai scrieti
[/quote]
Buna Adriana,
Incearca sa nu-ti faci prea multe griji, nu te ajuta cu nimic (cel putin mie asa imi spune toata lumea). Este normal sa te simti mai rau o perioada dupa operatie, dar vei fii din ce in ce mai bine. Iar in ceea ce privste tratamentul, mai vedem noi. Sunt tot felul de medicamente noi care te ajuta cu efectele secundare (si care cred ca se gasesc si in Romania). In legatura cu epilatul la subrat, mie mi-au spus asistentele sa folosesc un aparat electric, sau crema de epilat. Eu am un aparat electic, dar l-am incercat pe partea buna si m-am taiat rau de tot; deci nu merge neaparat. Am folosit in schimb crema (Veet)si a fost Ok. Insa ai grija daca nu ai mai folosit sa o testezi inainte pe alta parte a corpului unde nu ai probleme (in caz de alergie).
Limfodema este o problema care ma sperie si pe mine putin, dar din pacate nu ai de ales. Este foarte posibil sa nu se intample nimic niciodata, sau sa-ti apara maine, sau peste 20 de ani. Statisticile spun ca aprox 1 din 5 femei sunt afectate dupa operatie. Dar nu neaparat tu vei fii una din ele. Trebui sa ai foarte mare grija sa-ti tii pielea curata si supla, sa eviti taieturi, arsuri sau orice poate sa se infecteze. Sa nu cari greutati cu bratul afectat (inclusiv copii in brate), sa faci cat mai multe exercitii.
Intr-adevar, viata ta nu va mai fii la fel, dar asta nu inseamna neaparat ca toate schimbarile vor fii in rau. Acum este momentul in care o sa vezi care-ti sunt adevaratii prieteni, cat de puternica este legatura ta cu prietenii si cu familia. Dar la sfarsit o sa fii mult mai puternica, o sa ai mai multa incredere in tine. Plus ca toata chestia asta iti ofera o cu totul alta perspectiva asupra vietii. O sa vezi ca multe din lucrurile care ti se pareau foarte importante parca nu mai conteaza atat de mult. In schimb o sa inveti sa te bucuri mai mult de toate lururile marunte care ne umplu viata. Nu dispera Adriana, tot raul este spre bine; eu sunt convinsa de asta. Si cand vei fii si tu convinsa de asta, o sa vezi ca o sa dormi mai bine noaptea. Inca o data iti spun, daca vrei sa vorbim, da-mi pe PM nr tau de tel si te sun. Cred ca ne-ar ajuta pe amandoua sa vorbim. Te pup
ralu pisi spune:
quote:
Originally posted by idoina
Buna,fetelor!Am vesti bune!Azi am vorbit cu un oncolog,altul decat cel care ma trateaza,si ma plangeam de "semicura"mea.E de bine,abia se intorsese de la niste specializari in Franta si mi-a spus ca e perfect tratamentul pe care il fac,asa cum il fac!Surpriza!Spune ca acel medicament nu trebuie administrat mai mult la stadiul meu,pentru ca sunt acoperita(expresia medicului).Deci e bine.Imi pare rau doar ca medicul meu curant nu si-a gasit timp sa-mi spuna asta inainte de a ma deregla eu psihic...
Ralu,tu cum te mai simti? Ce noutati ne mai impartasesti?Micuta Emma s-a impacat cu situatia?
Adriana,capul sus!Zambeste si totul va capata alt sens!Stii tu de ce spun asta!
Va pup pe toate!
idoina
Doina, nici nu-ti dai seama ce ma bucur pentru tine. Bine ca ai insistat, acum cel putin esti linistita. Emma este mai bine acum. A fost cam bolnava zilele astea si daca mami a fost langa ea (tati a fost plecat in Franta pt 2 zile ) parca a revenit la sentimente mai bune. Dar tot din clubul lui tati face parte. Cred ca daca vreau si eu clubul meu ar trebui sa-mi fac un baiat.
Eu am inceput sa muncesc de acasa si parca nu ma mai plictisesc asa de rau. In curand sa incep sa ma mai duc si prin birou.
Si cam atat...
deeadance spune:
buna.eu am 18 ani si din pacate am un san mai mare un san mai mic si se vede...ffff tare diferenta si am si niste chestii micute pe sani parca ar fi mici cosuri(nu stiu cum sa explic mai bine).si ma cam ingrijoreaza oare sanii mei vor fi vreodata de aceeasi marime?dumneavoastra aveti o varsta,aveti copii si poate ati trecut prin asa ceva sau ati auzit asa ca va rog daca se poate sa-mi spuneti daca e ceva grav...oricum e si asa grav dar sa nu fie vorba de vreo boala .multumesc
fausta_ro spune:
Adriana, de cand m-am operat, am folosit doar crema epilatoare, nu am mai incercat cu aparatul electric, ca nu l-as fi suportat. Eu nu am facut deloc limfedem, nici macar imediat dupa operatie.
Incearca sa depasesti starea asta, nu iti face bine. Oricat te sprijina ceilalti, daca nu te mobilizezi singura sa o depasesti, nu vei avea o stare mai buna.
Ai primit rezultatul anatomo-patologic?
Eu, dupa operatie, am dat pe cicatrice cu o lotiune (Balneum Intensiv se chema, facut de o firma germana, Hermal). Este pentru ingrijirea pielii uscate si foarte uscate, nu precial pentru cicatrici.
ralu pisi, dupa cum scrii, cred ca ti-ai revenit foarte bine, felicitari! Si daca te-ai apucat de lucru, este si mai bine, te vei recupera si mai repede. Si eu am inceput sa lucrez imediat ce m-am intors acasa si nu am avut timp sa imi plang soarta.
Doina, ma bucur ca ai cerut si o a doua parere si ca raspunsul s-a potrivit cu situatia ta. Am patit si eu ceva asemanator: eu m-am operat in Luxembourg si am plecat de acolo cu prescriptia pentru chemioterapie si cu decizia ca nu este nevoie de radioterapie.
Cand m-am dus la Fundeni pentru tratament, mi-au dat unul cu muuult mai dur. ( in loc de 4 sedinte CMF prescrise in Luxembourg mi-au facut 8 sedinte FAC, FAC fiind mult mai dur decat CMF ). In plus, oncoloaga de la Fundeni insista sa fac si radioterapie. Am sunat-o pe doctorita din Luxembourg si mi-a spus ca in niciun caz nu e nevoie de radio. Ca sa fiu sigura, am trimis actele medicale la un profesor sin Frankfurt, care a spus si el ca nu este cazul de radioterapie. Asa ca m-am lamurit cu oncologii nostri...
Daca stiti vreun oncolog bun, postati-l pe forum, sa-i avem numele just in case. Oricum, daca la mine mai apare ceva, la oncoloaga aceea nu ma mai duc.
adrianaene03 spune:
quote:fausta , te rog nu ma speria prea tare, ce inseamna CMF si FAC; eu imi iau rezultatul anatomopatologic marti pe 12 iunie si probabil atunci imi stabileste si tratamentul ( tb. sa mai fac niste teste de imunochimie- la sp. Victor Babes dar in principiu imi poate stabili tratamentul si numai dupa rezult. anatomop.) Ce oncoloaga te-a vazut? mie mi-au spus ca tratamentul il stabileste o echipa formata din chirurgul oncolog, dr. chemioterapeut si dr. radioterapeut; si mi-au mai spus ca intradevar daca esti mai tinara iti da un tratament putin mai agresiv de chemio+radio pt. a fi mai siguri de eficienta tratamentului( de parca mai multa otrava iti garanteaza mai mult ca nu vei mai avea in viitor probleme...). sint mai bine cu psihicul acum , mai am si momente cind cad in butoi dar si cu incurajarile voastre , ale celor care ati trecut prin ce trec eu, incerc sa ma acomodez cu noua viata.
Originally posted by fausta_ro
Adriana, de cand m-am operat, am folosit doar crema epilatoare, nu am mai incercat cu aparatul electric, ca nu l-as fi suportat. Eu nu am facut deloc limfedem, nici macar imediat dupa operatie.
Incearca sa depasesti starea asta, nu iti face bine. Oricat te sprijina ceilalti, daca nu te mobilizezi singura sa o depasesti, nu vei avea o stare mai buna.
Ai primit rezultatul anatomo-patologic?
Eu, dupa operatie, am dat pe cicatrice cu o lotiune (Balneum Intensiv se chema, facut de o firma germana, Hermal). Este pentru ingrijirea pielii uscate si foarte uscate, nu precial pentru cicatrici.
ralu pisi, dupa cum scrii, cred ca ti-ai revenit foarte bine, felicitari! Si daca te-ai apucat de lucru, este si mai bine, te vei recupera si mai repede. Si eu am inceput sa lucrez imediat ce m-am intors acasa si nu am avut timp sa imi plang soarta.
Doina, ma bucur ca ai cerut si o a doua parere si ca raspunsul s-a potrivit cu situatia ta. Am patit si eu ceva asemanator: eu m-am operat in Luxembourg si am plecat de acolo cu prescriptia pentru chemioterapie si cu decizia ca nu este nevoie de radioterapie.
Cand m-am dus la Fundeni pentru tratament, mi-au dat unul cu muuult mai dur. ( in loc de 4 sedinte CMF prescrise in Luxembourg mi-au facut 8 sedinte FAC, FAC fiind mult mai dur decat CMF ). In plus, oncoloaga de la Fundeni insista sa fac si radioterapie. Am sunat-o pe doctorita din Luxembourg si mi-a spus ca in niciun caz nu e nevoie de radio. Ca sa fiu sigura, am trimis actele medicale la un profesor sin Frankfurt, care a spus si el ca nu este cazul de radioterapie. Asa ca m-am lamurit cu oncologii nostri...
Daca stiti vreun oncolog bun, postati-l pe forum, sa-i avem numele just in case. Oricum, daca la mine mai apare ceva, la oncoloaga aceea nu ma mai duc.
fausta_ro spune:
Adriana, draga mea, nu ai de ce sa te sperii. CMF inseamna ciclofosfamida + Metotrexat + 5-Fluorouracil. FAC inseamna Ciclofosfamida + Epirubicin + 5-Fluorouracil.
Si la mine s-au intrunit chirurgul cu oncoloaga si au hotarat ca este suficient sa fac 4 sedinte de CMF. Cu hartia aceea, semnata, parafata, am venit la Fundeni, la Dr. Ianculescu. Ea nu a fost de acord cu tratamentul, din cauza ca aveam G3, adica celule nediferentiate. Am acceptat, pentru ca mi s-au parut pertinente argumentele ei si crezand ca vor fi 4 sedinte. Dar ea nu a precizat niciodata cate si la intrebarea mea directa s-a eschivat, spunand ca vedem data viitoare. Cand am terminat-o pe a 8-a, chiar m-a intrebat: "Sa va las, sau sa va mai chem?"
Iar pentru radioterapie s-a cam sifonat ca nu am vrut sa o fac.
Stai linistita pana iti vin toate rezultatele si pana se hotaraste schema de tratament.