Fetele din Austria-(20)
Raspunsuri - Pagina 8
madutzu spune:
Ptr dana si nu numai:
www.migrant.at
Aici cred ca gasiti cam toate informatiile oficiale de care aveti nevoie
succes!!!
danat spune:
quote:
Originally posted by madutzu
Ptr dana si nu numai:
www.migrant.at
Aici cred ca gasiti cam toate informatiile oficiale de care aveti nevoie
succes!!!
Mada, mami de
Antonia****06.01.2001
Lukas******14.10.2003
Dorothea***16.10.2006
Multumesc, am sa studiez.
Apropos de dreptul de munca, parca am citit pe alte site-uri cu expati ca daca sotul - fiind cetatean UE - are drept de munca (pt ca se duce direct pe contract) atunci si familia are aceleasi drepturi ca cetateanul UE care are drept.
Nu stiu daca am inteles bine, poate se referea doar la dreptul de rezidenta. Trebuie sa citesc mai atenta detaliile.
Si daca nu am drept de munca, cum se procedeaza?
Cum se poate obtine acest drept de munca?
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Dana mama lu'Radu Stefan (Fecioras de 2003)
Radu mamii (intre 0-2 ani) si Raduc de la 2 anisori :-)
danat spune:
Tot eu (dupa ce am citit pe site-ul dat de Mada) referitor la dreptul de munca in Austria. Uite ce zice (eu pun in engleza pt ca germana nu-mi e inca asa cunoscuta):
" The employment of foreigners in Austria is regulated under the Employment of Foreign Nationals Act.
In principle a employer may only employ a foreigner if he/she has been granted an employment permit by the Employment Service or if the foreigner possesses an entitlement according to the
Employment of Foreign Nationals Act (e.g. work permit, exemption certificate, confirmation of free movement etc.) or the Settlement and Residence Act (e.g. proof of settlement, “long–term
resident´s EC residence permit” etc.).
Who is excluded from the Employment of Foreign Nationals Act and does not require a special work permit?
• Spouses and minor children (including adopted children and stepchildren) of Austrians und EEA citizens1 / Swiss citizens and their family dependants2 from third countries who are
entitled to free movement under EU law
• .......
1. Citizens from the new EU countries (with the exception of Malta and Cyprus) currently not yet have free access to the Austrian labour market, unless they are dependants of EEA citizens or Austrian nationals.
2. Family dependants of EEA citizens (who are entitled to freedom of movement) are spouses, legitimate or illegitimate children (including stepchildren and adopted children) unless they have not yet reached the age of 21 or if they are still provided maintenance as well as parents and stepparents as long as they are provided maintenance.
Who does according to the settlement and residence act (NAG) have unrestricted access to the labour market and does not require an additional permit or authorization?
Foreigners who possess
• Proof of settlement
• a “settlement permit – unrestricted” or
• a residence title “long term resident´s EC“
are entitled to an employment within the entire federal territory and do not need an additional permit according to the Employment of Foreign Nationals Act."
Voi nu intelegeti de aici ca , ca sotie a unui cetatean al Comunitatii Economice Europene (din care stiu ca Ro face parte), cetateanul avand work permit pt Austria, atunci am si eu ca atare permis de munca?
Sunt sigura ca voi fetelor care traiti de ani buni acolo stiti foarte bine cum stau treburile, de aceea tot insist, ca vad ca de pe net gasesc una si realitatea o fi alta....
Poate va gasiti timp sa ma lamuriti si pe mine .
Flaflo spune:
Danat, da sintem de ceva timp aici, dar de cind ne-am lovit noi de problemele astea legile s-au tot schimbat. Mai ales acum de cind Romania e in comunitate..... Teoretic asa reiese din ce ai citat tu, insa eu cunosc o familie unde el e venit cu contract, iar ea nu are drept de munca. Ce-i drept ea nici nu intentioneaza sa lucreze, asa ca nu stiu cit de serios s-a interesat.
E normal sa te intereseze toate aspectele inainte de a te muta, stiu cum e sa pleci in necunoscut, de aceea noi te vom ajuta cit putem.
Ligeea, clinica Döbling este privata, cu reputatie foarte buna, chiar multe fete de pe forum au apelat la doctori de acolo. Ce domeniu te intereseaza?
Colegele mele de "suferinta" dorm toate? Ca in afara de Mada cam bate vintul pe aici....
"As da tot ce stiu pentru jumatate din ce ignor!" Descartes
Flavia si Bianca
ligeea spune:
Stiu si eu ca e privata , intrabam deoarece si eu am fost la ea. Dar in Romania e cam asa -la pomul ludat sa nute duci cu sacul .
Nu stiu daca ai citit ce polemica e iscata acum cu Eliasul dar lucrurile stau la fel cu orice spital-e drept ca din sistemul public
Acum nu vreau sa fiu carcotasa sefa dar si la privat e cam la fel-daca sunt aceeasi doctori ce pretentii sa ai ?
Eram ci s-au parut profesionisti si seriosi , n-am asteptat curioasa daca ma insel in privinta clinicii Dobling - in sensul ca mie s-au paut profesionicti sisriosi , n-am asteptat pe holuri programata fiind , au fost politicosi si desi am asasinat-o cu intrabarile pe doctorita n-a parut sacaita si plictisita
Vroiam sa stiu daca in general e o OK si in opinia voastra , a celor ce locuiti acolo ca noi cei din tara avem, ,,simturile alterate
carolada spune:
saliu fetele
eu am terminat cu campingu pe anu asta,asa ca ma pot concentra la invatat. la anu in primavara termin,sper sa iau examenele din prima,desi e f.greu.in rest am excursii la greu cu scoala si planuiesc o minivacanta,deocamdata nu m am hotarat unde,vreau soare si relax.
ligeeaexperienta mea aici la doctor e limitata,am fost internata o data la spital undeam fost tratata ca o regina am mai fost la dentist unde a fost iar bine,rapid si eficient,si o data la o doctorita de ochi f.de treaba.deci pe total nota 10.
flafloce trasnai mai face micuta ta?
babeeunde esti,ne e dor de tine
danatcunosc si eu o fam.de romani el venit cu contract de cativa ani si ei i au dat acu drept de munca.cred ca depinde de la caz la caz,cel mai bine ar fi sa intrebe sotu tau aici la politie sau magistrat unde se dau vizele,ca fiecare land(judet)are alte reguli.
restu unde sunteti?
cami lipseste motivat,e in ro.
pupici
www.camping-kasern-salzburg.com
aventura spune:
Fetelor din Viena, ma scuzati ca dau buzna, merg in Viena saptamana viitoare si vreau sa iau carucior si poate si scaun auto. Gasesc si eu pe Mariahilferstrasse un magazin cu multe modele? Please...
Multumesc, Anca.
madutzu spune:
Aventura,
din cate stiu eu, pe Mariahilferstr nu vei gasi carucior. Eu te-as indruma catre TOYS"R"US:
http://www.toysrus.at/
daca ai ceva nelamuriri, suntem aici
Spor la cumparaturi
Adriana_78 spune:
Buna fetelor!
Am gasit intamplator subiectul asta - n-am stiut ca exista si o tema cu "fetele din Austria" ca poate va vizitam mai demult.
Cat am stat in Viena ce mai cautam disperata romani, mamici cu copilasi mici ca mine - insa nimic; desi sunt multi romani, nu e usor sa-ti faci prieteni; oricum nu are rost sa dezvolt acum subiectul.
Sper sa ma primiti si pe mine in grupul vostru si poate odata sa ne cunoastem si personal.
Deocamdata noi locuim in Ro(Piatra Neamt - cu planuri de mutat in Bucuresti), datorita sotului care a primit un job aici.
Sunt insarcinata in 11 sapt si voi naste in Viena, asa cum am nascut-o si pe fetita mea Lara. Am contactat-o pe Babee (pe care am descoperit-o intamplator la un alt subiect si am remarcat Austria) si ea m-a ajutat cu cateva informatii.
La prima sarcina am nascut la Semmelweis, acum as vrea sa nasc in alta parte, cred ca voi merge la St. Josef.
N-am apucat sa citesc tot ce ati scris in urma, de acum inainte voi urmari insa discutiile voastre.
un weekend frumos
Adriana 11, mami de Lara (22.05.2005)
danat spune:
Gruss Gott! (nu am caractere germane la tastatura)
Intru din nou cu o rugaminte: va rog sa imi spuneti care sunt bezirk-urile din Viena in care se afla mai multe "neubau" (gen bloc)si care sa aiba si zone verzi, magazine si transport cat de cat aproape.
Astept cu interes raspunsurile voastre si va multumesc de sprijin!