cercetare disciplinara: sfaturi???

cercetare disciplinara: sfaturi??? | Autor: julyjuly

Link direct la acest mesaj

Buna seara,

Azi a trebuit sa intocmesc formele necesare pt intocmire comisie care sa cerceteze abatere disciplinara in firma la care lucrez.
Am incercat sa conving managerul ce a propus aceasta solutionare a conflictului sa aplanam lucrurile prin alte cai, dar lucrurile au ajuns aici; salariatul a semnat convocarea si se pare ca vrea sa vina insotit de avocat la sedinta.
Are dreptul sa vina insotit de avocat?
Vrea sa ceara (in caz ca se ajunge la discutii privind plecarea lui din firma) salarii compensatorii...E vreo lege care stipuleaza clar cite salarii poate cere ?

Multumesc anticipat de ajutor, sfaturi, orice sugestie e de ajutor !

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Karina spune:

quote:
Initial creeata de julyjuly

Buna seara,

Azi a trebuit sa intocmesc formele necesare pt intocmire comisie care sa cerceteze abatere disciplinara in firma la care lucrez.
Am incercat sa conving managerul ce a propus aceasta solutionare a conflictului sa aplanam lucrurile prin alte cai, dar lucrurile au ajuns aici; salariatul a semnat convocarea si se pare ca vrea sa vina insotit de avocat la sedinta.
Are dreptul sa vina insotit de avocat?
Vrea sa ceara (in caz ca se ajunge la discutii privind plecarea lui din firma) salarii compensatorii...E vreo lege care stipuleaza clar cite salarii poate cere ?

Multumesc anticipat de ajutor, sfaturi, orice sugestie e de ajutor !

Nu sint jurist, dar iti spun din ce stiu eu.
Nu cred ca poate cere salarii compensatorii daca nu sint trecute in contractul colectiv sau individual de munca. Oricum, daca i se desface contractul de munca din motive disciplinare, atunci sigur nu are dreptul. Dar poate sa conteste modul de desfacere a contractului de munca si sa va dea in judecata.

Voi nu aveti juristi la firma? Daca el vine cu un avocat, si voi trebuie sa va prezentati cu unul, altfel va cam calca in picioare.

Asta e parerea mea, dar tu faci cum crezi ca e mai bine

ajutor ptr alexandru
Ajutor pentru Alexandru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Daca se ajunge la incetarea contractului de munca prin acordul partilor, eu stiu ca in acest acord al partilor poate sa intre si o componenta de plati compensatorii, indiferent ca erau sau nu prevazute in contractul initial.

Daca nu e prin acordul partilor si nici demisia nu si-o da (si inteleg ca nu si-o va da) treb sa ii desfaceti voi contractul de munca pe litera nu stiu care si poate sa va dea in judecata in termen de 15 sau 30 de zile nu mai stiu cate, scutit fiind de taxa de timbru. Deci daca nu l-ati prins cu mana in patrimoniul firmei sau ceva de genul asta... veti avea ceva discutii.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Am inteles ca s-a mai schimbat cate ceva, asa ca s-ar putea sa nu mai fie valabil ce zic eu mai jos.
Salariile compensatorii nu le-ai da pentru ca ai fi nevoita sau ca ar fi stipulat pe undeva (sunt, doar la restructurare, sau cam asa ceva).
Insa, pentru a disponibiliza pe cineva indiferent ca este abatere la locul de munca sau restructurare etc) - trebuiesc urmati niste pasi - deci termenul ar fi cam 3 luni, pana finalizezi toti pasii.
De aici vine ideea acordului intre parti - ii dai cele 3 salarii (sau doua sau unul sau nimic) scapi imediat de el cu acordul partilor si poti angaja pe cineva imediat.
Daca e restructurare/reducere de personal - nu mai poti angaja pe aceeasi pozitie/acelasi JD.- si oricum trebuie notificate fortee de munca referitoare la disponibilizare, apoi negocieri cu sindicatul - sau individual, dupa caz, - deci iar dureaza.

Acum am inteles ca s-a mai modificat din lege, in sensul ca poti disponibiliza mult mai usor. Dar daca n-am mai avut de-a face cu de-asta, habar n-am.

Adina + Olivia Karla 04.03.2004

Mergi la inceput