Nume pentru jucarii

Nume pentru jucarii | Autor: Bic

Link direct la acest mesaj

Sal'tare.
Copiii vostri le dau/le-au dat nume jucariilor/obiectelor din jur sau voi ati intzitat numirea lor? Dati-mi exemple, va rog.
Fii-mea abia a inceput sa spuna cuvinte si ma intreb daca sa gasesc u nume pentru jucari/obiecte sau si le va gasi ea.
Eu am citit ca e foarte important ca tu, adultul, sa continui sa-i vorbesti corect, ca unui om mare, in loc sa o imiti pentru ca astfel ca deprinde corect cuvintele. Dar pe de alta parte, tare sint dulci cind dau ei nume.

Smaranda, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii

www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp" target="_blank"> Alaptati,
www.lalecheleague.org/bfinfo.html" target="_blank"> alaptati,
alaptati!

Cum se poarta un bebelus in wrap si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=80475" target="_blank">discutia de pe DC

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crys3000 spune:

Parerea mea e ca mai intai trebuie sa ii spui copilului numele real al jucariei si pe urma daca vrea sa-i dea un nume sa-i dea.
Adica trebuie sa stie ca jucaria e un urs sau caine sau pisica si apoi e partea a doua daca vrea sa le spuna Teddy sau Kitty.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns codruta_grg spune:

Noi avem papusi: Moli, Ina, Bebe, Ashu (Ingerasul). Iar in rest se numesc ca in realitate: Lumpi (elefantul), Winnie, Donald, Afa (girafa), Bee, Mana (veverita mariana), etc. Toate sunt pe numele real al jucariilor. Stie ca are mai multi ursuleti, pe nume diferite.

Codruta & Petra Alexandra

asa crestem noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Chiar daca are mai multe jucarii de acelasi fel - catei, de exemplu, nici eu si nici Robert nu le-am botezat. La inceput ii denumeam eu deosebindu-i printr-o caracteristica de baza a lor. De exemplu, un catel (care latra) era "catelul 'ham-ham' ", asta fiind numele intreg si asa ii chema pe toti cateii nostri pentru ca, in prima faza, mi se parea important sa deosebeasca un catel de o pisica sau alt animal, nu un catel de alt catel. Apoi am trecut la diferente in cadrul aceluiasi grup, cum ar fi : "catelul portocaliu" sau "catelul mare cu urechi lungi", etc. Numai Scooby-Doo si Pluto si-au pastrat numele (sunt exact cei din desene), pe astia doi i i-am luat mai tarziu, cand deja invatase animalele, partile corpului, stia sa faca descrieri fizice.
La celelalte animalute a fost la fel, le "chema" ce erau. "Articulat", daca erau unice (avem o singura girafa care este "Girafa") sau prin descrieri, cum am mai spus: "ariciul cu fular" vs. "ariciul mic albastru din plastic". Cu cat mai multe cuvinte in descriere, cu atat mai bine, exersam vocabularul. Si acum, cand e mare, poate sa descrie un lucru in cel mai mic detaliu.

Sigur ca trebuie sa-i vorbesti corect copilului chiar daca este mic, doar trebuie sa invete limba. E valabil si pentru limba materna, si pentru cea straina (oricand ar invata-o pe a doua - odata cu prima sau mai tarziu). La inceput o sa pronunte cum o sa poata (de exemplu, pe la 1 an si jumatate Robert spunea "potitit" in loc de "politist" sau "acacai" in loc de "caracatita", dar, stiind de la noicum este corect, copilul va ajunge pana la urma sa spuna cuvantul asa cum este el.
L1 an si 11 ,cand a Robert sa faca propozitii si in scurt timp fraze, toate cuvintele le-a pronuntat corect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cocutica spune:

Noi am botezat numai primele jucarii ale Elenei pentru a-i putea povasti despre ele. Ce le-am dat? Pai... are un melc pe nume Clem(melc invers), un crab pe nume Brac ( nu mi-a placut cum suna Barc ), un ursulet Martinica, papusilor le-am dat nume seriose gen Ruxandra...dar avem si una...Domnisoara Cucu Vom vedea cum le va pronunta ea numele cand va sti sa vorbeasca...acum doar le saluta cu cate u chiot. Dar ne facem noi mari!

Cocutica si Elena (4 iunie 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Naty spune:

Ioana adora papusile, cam 90% din jocurile ei sunt cu papusi. Are foarte multe si fiecare are un nume. La inceput le-am botezat eu, cand a mai crescut (pe la 2 ani si 2 luni) a inceput sa le dea ea nume.
De vreo luna toate papusile noi sunt botezate Eva Ba chiar si unele din cele vechi au fost rebotezate asa.

Animalele de plus nu au nume, le zicem pur si simplu "maimuta mica", "maimuta mare", "pinguinul", etc.

Raluca, mami de Ioana - Alexandra
casatoria civila, burtica si Dodolina piticuta pana la 8 luni, poze noi
poze si mai noi
nanusha la 2 ani
nunta si luna de miere
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=52035" target="_blank">POVESTEA BEBELINEI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliaToma spune:

Eu nu am pus nume la papusi pana nu mi-a cerut Amelia. LA un moment dat a inceput sa intrebe" cum il cheama?"
Unele nume le-am pus impreuna, unele singura, unele eu.
Asa ca avem papusi: Dora, Mona, Panni, Irina, Dana, Rozi, Blondi..
Avem si bebei pe care ii cheama: Nanusha, Dorel, Costel, Alexandru( numele de baieti le-a pus tati) si Bebe cel mic.
Animalele nu au nume ca si la Naty: " ursul mare roz" "ursul mic roz", "iepurele portocaliu", etc.

Lilia si Amelia(26.09.2004)

Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emushi spune:

Noi suntem incepatoare la capitolul cuvinte, dar observ ca desi pronunta acum ceva mai corect, jucariile au ramas poreclite ca inainte. Acum Miruna are un an si 7 luni, si desi stie sa spuna "cutu", catelul de plus a ramas "hama"; desi acum zice "entehamp"la elefant, cand vorbeste despre elefantelul preferat ii zice "pampa", cum spunea acum cateva luni; spune corect "pisica" dar cea de jucarie (care miauna) se cheama "miam-miam". Iepurasii sunt unul "upu" cum a zis prima data (cel mai iubit), si restul "opito" (a doua varianta). In rest le denumim si noi dupa caracteristici - mare, mic, roz etc.

http://www.pagina-mirunei.piczo.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emushi spune:

Mai nou a facut o pasiune pt si in fiecare seara face inventarul ( pe limba ei Happy, Hopu,pitici Mocanosu, Doc, Hono, Usi si Mucu-muc - iar eu trebuie de fiecare data sa-i spun si varianta corecta ca altfel se enerveaza)
Incerc sa o las pe ea sa aleaga, astept sa mai creasca. Am intrebat-o intr-o zi cum o cheama pe o papusa si mi-a raspuns "Gabi";nu stiu de unde i-a venit ideea...avem un cumatru Gabi, dar pana la papusa....? :))

http://www.pagina-mirunei.piczo.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisimuky spune:

Fiul meu are o papusa cat el de mare si taica-sau a botezat-o Argentina ( dupa numele presupusei amante a lui Silviu Prigoana ). Pe susnumita o plimba fiu-meu prin curte cu caruciorul de o zapaceste de cap. Pe mine asa de tare m-a amuzat faza incat nu ma pot abtine sa nu rad cand vad ca se joaca fiul meu cu ea, danseaza cu ea, vorbeste cu ea la tel.mobil ( da' el i se adreseaza cu "Alo, Kiki ?"

Mamica de nazdravan Rares si Mihnea

Good things last forever.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Prima jucarie botezata de fata mea a fost o pantera roz, si avea 1 an si 2 luni. Nu putea spune "pantera roz" si i-a spus "papanii" Asa ca si azi, numele i-a ramas Papanii. Pana atunci, nici nu avea prea multe jucarii si le numeam simplu -ursuletul, catelul, etc.
Mai apoi, a inceput sa le puna ea nume, dupa personaje din povesti.
Pe la 2 ani jumate a inceput sa foloseasca nume ale prietenilor de la gradinita.
Acum, de la o vreme, isi numeste papusile diferit, si joaca cu ele diverse scene - uneori e Alba ca zapada, alteori e Anca (adica eu), alteori Eliza (adica ea), alteori face o familie si face dialoguri
Eu cred ca nu trebuie sa iti bati capul cu "numitul" jucariilor. Este important sa vorbesti copilului clar, cand i te adresezi, cand ii explici, dar nu cred ca e o problema sa ii spui sa il puna pe "cutu ham" la loc, in loc sa ii spui despre catelul de plus.
PS - eu citisem alta tampenie in urma cu ceva vreme... Cica este foarte important sa folosesti termeni "de dictionar" in loc sa spui "pasarica" sau "putzulica". Asta chiar mi s-a parut o tampenie!

Mergi la inceput