cum cotizam la pensiile facultative in cic
Persoanele sub 35 de ani precum si cele peste, daca vor, sunt obligate sa contribuie cu 2 % din venit pentru pensii private de stat. Nu stiu exact ce lege e insa esentialul asa suna.
Cum as putea eu, fiind sub 35 ani si in cic, sa cotizez?
In mod normal se opresc din salariu? Trebuie sa merg la casa de pensii sa depun personal sau mi se opresc automat din indemnizatie?
Raspunsuri
anyc79 spune:
Se face o mare confuzie intre pensiile private ocupationale (despre ele vorbesti aici) si cele private facultative.
Cele cu 2 % se vor face de catre angajator, deci in momentul in care se vor relua raporturile de munca. Acum se vorbeste ca ar deveni obligatorii incepand cu 1 sept 2007. Dar acest 2 % este infim. Singura noastra speranta sa mai avem pensie la varsta de 65 de ani este pensia privata facultativa. Este singura neimpozabila si care se poate lasa mostenire, renta viagera sau retragerea unei parti din ea.
Pensia ocupationala si cea de stat, sunt, peste un anumit plafon, impozabile si daca intervine un deces ambele se anuleaza.
Dar stim noi oare daca vom mai primi pensii la 65 de ani? Ne garanteaza cineva? Trebuie sa avem in vedere faptul ca inainte de 1990 pensia medie era egala cu salariul mediu iar acum este 30 % din salariul mediu. Deci, sa fim multumiti daca in 2020 va mai fi macar 10%.
annasibebica spune:
Desigur, eu ma gandeam la cea privata de stat. Dar tot nu mi-ai raspuns la intrebare. Cum cotizez eu, din cic, acum ca am contractul de munca suspendat.
anyc79 spune:
Pensia ocupationala, nu privata de stat, o face angajatorul, angajatilor sai, deci celor care se afla pe statul de salarii. Esti in Cic - nu esti pe stat deci nu cotizezi.
anyc79 spune:
Iti scrisesem si la mesajul anterior dar ai citit printre randuri "cotizezi cand se vor relua rapoturile de munca". o lamurire. Pensie privata facultativa este una si cea ocupationala (obligatorie pt cei pana in 35 de ani) e alta.
O pensie daca este privata nu poate fi de stat.
cibardela spune:
Sistemul de pensii din Romania are in alcatuirea sa 3 piloni, respectiv :
Pilonul I : Componenta obligatorie - administrata public, cadrul juridic fiind reglementat prin Legea nr.19/2000 referitoare la pensiile de stat.
Pilonul II: Componenta obligatorie (pentru cei cu varsta pana in 35 de ani si facultativa pt. cei cu varsta intre 35-45 de ani), administrata privat, cadrul juridic fiind reglementat prin Legea nr.411/2004 care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006, iar sistemul de pensii private va deveni functional de la 1 ianuarie 2008.
Pilonul III:Componenta facultativa,administrata privat, cadrul juridic fiind reprezentat de Legea nr. 249/2004, care reglementeaza pensiile ocupationale.
gabi.i spune:
Cotizatia la fondul de pensii de stat(9,5%,parca) se va imparti incepand de la 1 ian 2008 in doua: 2% vor merge la un fond privat de pensii iar 7,5% vor merge in continuare la fondul de pensii al statului.Deci nu este vorba de nici un ban in plus sau in minus atata doar ca ei vor fi directionati altfel urmand ca noi sa primim pensia atat de la stat cat si de la fondul respectiv pe care suntem liberi sa ni-l alegem intre 1 august 2007 si 30 noiembrie 2007.
Cred ca cele care sunt in CIC pot face adeziunea catre fondul de pensii privat unde vor sa li se vireze cei 2% iar depunerea banilor sa se faca odata cu reluarea contractului.