nelamuriri constructie mansarda bloc

nelamuriri constructie mansarda bloc | Autor: carmenp

Link direct la acest mesaj

locuiesc la etajul 4/4 si am decis sa ne construim deasupra mansarda (locuibila). firma care-mi construieste se ocupa de toata avizele mai putin de partea cu semnaturile vecinilor. ce stiti, este nevoie de semnaturile tuturor locatarilor din scara sau doar a 50%+1? am discutat cu mai multi notari ieri (unii care se ocupa de asa ceva si altii- cei mai multi - care nu-si bat capu` tocmai ca lucrurile-s foarte imbirligate) si parerile-s impartite in ceea ce priveste acest procent. si mai am o intrebare, in situatia in care obtinem avizul de constr. de la primarie cu cele citeva semnaturi, putem deveni ulterior proprietarii acestui spatiu? si ce se intimpla daca vreunui vecin din cei care n-au semnat i se pune pata si ma poarta prin tribunale dupa aia pe motiv ca el n-a fost de acord si vrea si el cota parte? ma intereseaza parerile celor care-au fost in situatii similare si`n mod special parerile persoanelor autorizate. multumesc frumos!

tzucurei de tzucurei 1, 2, 3,

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns joxy spune:

Din ce stiu eu (teoretic, nu practic) iti trebuie semnaturile a 100% proprietari.
Terasa blocului este proprietatea tuturor, face parte din acea "cota indiviza".
Iti trebuie un fel de renuntare a lor in favoarea ta. Partea proasta este ca fiecare proprietate are cota indiviza iar cota indiviza se poate vinde numai odata cu proprietatea, niciodata separat.

Riscanta miscare din partea ta.
Multa Bafta.

Cu respect,
G.

www.siteaudit.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenp spune:

mda...uite aseara vorbii c-o notarita care m-a asigurat ca merge cu 50%+1, la fel m-a asigurat si tipu` care se ocupa de autorizatia de constr. de la primarie, ce naiba sa mai inteleg?! ca n-am chef sa intru in litigii cu nici unul dintre vecini si`n acelasi timp e aproape imposibil sa obtin acordul de la toti pentru ca vreo 3 apartamente sunt inchiriate proprietarii fiind plecati din tara

tzucurei de tzucurei 1, 2, 3,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

si ai mei stau tot la 4/4 si tatal meu aveao o idee de acest gen in cap, dar trebuia acordul tuturor, iar un vecin de la parter, si nici macar de pe tronsonul nostru nu a fost de acord, si nu am demarat nici un act.
Eu cred ca ar fii bine sa te interesezi exact,si sa ai acordul tuturor ca sa nu ai surprize neplacute dupa ce totul e gata.

+8

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Carmen draguta,

Si eu am deschis un subiect asemanator,in vara trecuta.
Eu eram de partea cealalta a baricadei,nu am vrut sa semnez si practic nu au putut face fara mine.
Joxi are dreptate,asa e legea,nu poti vinde separat cota indiviza din care fac parte acoperisul(terasa),scara blocului,uscatoria.
La noi se ocupa o firma de aceste mansarde,firma care le promisese bani la vecini si termopane pe casa scarii dar in acelasi timp ne cerea si contractul de vinzare-cumparare,ei trebuiau sa scoata de-acolo partea indiviza la care renuntai,miscare care era ilegala,legea zice ca partea indiviza nu se vinde separat.
In alta ordine de idei,la noi in bloc mansardarea era o idee veche,inca de vreo 3 ani o alta firma incercase dar nu primise avizul de constructie de la Primaria Timisoara,se facusera niste masuratori si au ajuns la concluzia ca blocul nu suporta constructia...astia au renuntat,a venit alta firma care a zis ca rezolva ei pe la primarie.

La noi era vorba sa construiasca un apart cu vreo 5 camere;practic toata suprafata terasei plus ca intrarea o faceau prin uscatorie deci si asta trebuia cedata.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Si daca vecinul de la parter ar vrea sa mai construiasca un dormitor pe spatiul verde din fata blocului tu trebuie sa fii de acord, impreuna cu TOTI ceilalti locatari. De fapt si "de acord" asta e o exprimare improprie: trebuie sa-i cedati dreptul vostru asupra cotei indivize ce va revine! Ceea ce e cam altceva decat un simplu acord.
Sfatul meu sincer: e o investitie serioasa! Nu te baza pe sfaturile unor notari. Cauta legea locuintei care o mai fi in vigoare acum si te lamuresti singura. Ar fi tare nasol sa investesti, sa construiesti si pe urma sa i se scoale unuia pe chelie ca are si el 2mp cota indiviza in sufrageria ta mansardata. poate o fi si mai vesel asa vine, se tolaneste pe canapea, se uita la teveu, trage o dusca si p-orma pune si de-un party.

Andreea mamica lui Filip Stefan
Georgia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenp spune:

stii care e faza? practic mansarda am ridicat-o (fara autorizatie)acu vre 7 ani pen` ca`mi ploua in casa si nu numai mie, in balcoane aveau probleme toti pina la etajul 1. ei bine, la vremea aia mi-au dat toti semnaturi (hirtie de mina, nu prin notar) ca nu au niciun fel pretentii. intrarea intentionam s-o fac prin casa, nu prin uscator practic suprafata despre care e vorba-n propozitie e numai planseu`

tzucurei de tzucurei 1, 2, 3,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenp spune:

androix, noo? hai ca m-ai facut sa rid, am io o "simpatie", pe ala nu l-am mai vazut tolanit pe canapeaua mea, ha revenind ca de fapt mi-am dat seama ca`n mine mai zacea o intrebare;)): cit de mult ma pot baza pe sfatul unui notar? ca-n opinia mea notaru` cunoaste toate legile si atunci eu trebuie sa-i pun la indoiala cuvinteel? nu stiu, da`i varza`n capu` meu asta cu legile si notarii, o hi de la astenia de primavara


tzucurei de tzucurei 1, 2, 3,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lulu_boches spune:

Acoperisul- este proprietate comuna.Prin proprietate comuna se intelege toate partile dintr-o cladire aflata in proprietate, care nu sunt apartamente si care sunt destinate folosirii de catre toti proprietarii din acea cladire.Prorietatea comuna este indivizibila si este detinuta de proprietarii apartamentelor individuale, conform cotelor calculate.

Liana&Luana(17.09.02)

Bucuria vine din lucruri marunte...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Eu sincera sa fiu, nu m-as baza deloc pe notarita aia. Or trebui ei sa stie toate legile, desi nu cred, dar la capitolul asta ea sigur greseste. Stiu asta pentru ca am studiat problema fiind locatar la ultimul etaj cu probleme de ploaie in casa STIU sigur sigur ca e considerata cota indiviza, parte comuna alaturi de o bucata de pamant in fata blocului, alaturi de palier, alaturi de ghena de gunoi (toboganul adik), alaturi de tevile de apa, alaturi de tevile de caldura, alaturi de alte utilitati care se mai gasesc prin subsol, alaturi de subsol si ce-o mai fi.

Uite sap io pe net sa vedem daca trebuie sa-i pui la indoiala cuvintele. www.juridicaonline.ro/juridic.html" target="_blank">pe pagina asta gasesti legile In REGULAMENTUL-CADRU
al asociatiilor de proprietari, adik anexa 2 de la legea 114, uite ce zice referitor la partile comune: "Art. 3... c) Prin proprietate comuna se intelege toate partile dintr-o cladire aflata in proprietate, care nu sunt apartamente si care sunt destinate folosirii in comun de catre toti proprietarii din acea cladire.
Proprietatea comuna este indivizibila si este detinuta de proprietarii apartamentelor individuale, conform cotelor calculate.
Proprietatea comuna include toate partile proprietatii care sunt in folosinta comuna, ca: terenul pe care este construita cladirea, curtea inclusa, fundatia, structura de rezistenta, acoperisul, terasele, cosurile de fum, scarile, holurile, pivnitele, subsolurile, casa scarii, tubulatura de gunoi, rezervoarele de apa, ascensoarele.
Proprietatea comuna include instalatii ale cladirii aflate in folosinta comuna cu care a fost inzestrata cladirea in timpul constructiei sau cu care a fost dotata mai tarziu de catre proprietari, ca de exemplu: canale pluviale, paratrasnete, antene, instalatii de telefonie, instalatii electrice, conducte de apa, sisteme de incalzire si conducte de gaze care pot trece prin proprietatea comuna pana la punctele de distributie din apartamentele individuale.
d) Prin cota-parte se intelege cota de proprietate care ii revine fiecarui apartament proprietate individuala, din proprietatea comuna, si este inscrisa in actul de proprietate.
In situatia in care cotele-parti nu sunt inscrise in actele de proprietate, ele vor fi calculate pentru fiecare apartament, corespunzator cu raportul dintre suprafata locativa a fiecarui apartament si totalul suprafetelor locative ale tuturor apartamentelor din imobil."

Din lege am mai gasit asta: "Art. 64. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie situate in cladiri colective se poate face numai cu acordul proprietarului sau al asociatiei de proprietari. In vederea efectuarii acestei schimbari, este necesar avizul favorabil al proprietarilor si, dupa caz, al titularilor contractelor de inchiriere din locuintele cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii."

Eu inteleg de-aici ca poti sa schimbi destinatia unui spatiu, ATENTIE: nu zice ca e spatiu comun!, poate nu e necesar ca toti proprietarii sa-si dea acordul pentru schimbarea destinatiei acestui spatiu. Dar tot nu inseamna ca se transfera dreptul de proprietate.
Iar depinde daca sunteti deja asociatie de proprietari sau inca sunteti de locatari ca am inteles ca au regulamente diferite care le reglementeaza activitatea.

Eu daca as fi in locul tau, as incerca si sfatul unui avocat. Ala chiar trebuie sa stie toate legile, si daca mai este si specializat in litigii legate de locuinte la bloc e si mai bine.

Raman totusi la parerea mea ca poti sa te trezesti cu surprize neplacute. Chiar daca locatarii isi dau acordul, daca nu-ti transfera cumva dreptul lor de proprietate ce te faci daca unul din ei vinde maine apartamentul si se muta, si vine unul care vrea si el o bucata din canapeaua ta? si se trezeste sa-ti ceara chirie. Serios, sa stii ca nu fac bancuri, chiar poti ajunge in situatii de genul asta.

Andreea mamica lui Filip Stefan
Georgia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenp spune:

multam, androix, aseara fusei pe la vecini, a mai ramas sa iau legatura cu proprietarii ceilalti care nu locuiesc efectiv

tzucurei de tzucurei 1, 2, 3,

Mergi la inceput