iluminatul
Va rog sa va dati si voi cu parerea.....Inaltimea camerei la casa mea aflata in constructie este de 3.25 metri.Daca eu pun un candelabru in tavan,risc sa orbecai prin casa?Ce fel de candelabru sa fie?Cu becuri in sus,in jos?Cit de mare?Nici nu vreau sa arate ca o musca pe perete.Eu ma gindeam la corpuri de iluminat puse pe pereti ,insa sotul meu zice ca nu arata bine.Ce ziceti?mersi
Raspunsuri
daniela_b spune:
Lumina intr-un spatiu este extrem de importanta, ea este cea care poate pune in valoare sau distruge atmosfera (daca nu este gindita bine).
Ideal ar fi sa existe mai multe surse de lumina, pozitionate pe zonele de interes si acum exista mai multe posibilitati, nu e neaparat necesar sa puneti aplice, daca acestea nu va plac.
Lumina poate fi cruda, la vedere sau difuza si bineinteles trebuie sa fie adaptata la functia camerei respective. De asemenea conteaza si culoarea acesteia, de obicei nu se folosesc si alba (tip neon sau becuri economice) si galbena ( becuri obisnuite, spoturi) in acelasi loc. Eu as opta pentru surse de lumina ascunse, pe linga un candelabru cu personalitate cu 5-7 brate (intensitatea o mai dau si puterea becurilor) sau o sursa secundara tip lampa (lampadar) pe linga corpul de iluminat din tavan. Fara exagerare, exista extrem de multe variante insa depinde de gustul si stilul de viata al celor ce utilizeaza incaperea. De pilda daca veti utiliza o camera si ca living room si ca sufragerie, este necesar sa aveti si optiunea pentru lumina puternica de "lucru" ( de luat masa) si cea pentru relaxare (citit, seara TV in familie). Nu in ultimul rind, poti folosi surse mobile de lumina (sfesnice, suporturi pentru luminari) ce dau multa caldura ambientala, fara costuri mari si fara modificari la reteaua electrica.
In privinta modelului de candelabru nu te pot sfatui, nu stiu ce tip de decor ati ales.
http://www.youtube.com/watch?v=hWzrrwYMQ
kariguld spune:
viana,
Noi avem corpuri de iluminat pe pereti, da foarte bine. Si in living, avem doua candelabre cu becuri in jos, dar si becuri pe petreti. Candelabrul il aprindem foarte rar.
Cauta prin reviste sau prin magazinele de lampi si candelabre ca nu se poate sa nu gasesti ceva care sa va placa.
Kari