Dureri de crestere... [sic]
Raspunsuri - Pagina 2
titisha spune:
Intr-adevar asta da durere de crestere !
Nu am inca problema asta cu copilul, dar vorbim despre ce se bea in anturajul lui la chefuri, in cluburi si in week-end-uri petrecute la munte, mare ..
Si iata ce am aflat: atat baietii cat si fetele beau nu numai bere dar si vin si tarii ! Unii dintre ei chiar mai mult decat trebuie. In excursiile organizate de scoala se ascund de profi si tot beau.
Daca al tau bea in limitele permise si nu prea des, si chiar vorbeste cu tine despre asta, incerca sa te obisnuieste cu idea si sa accepti exact ca sotul tau, si nu-l pisa prea tare. Am vorbit si cu sotul meu ca sa stiu la ce sa ma astept, si el mi-a povestit ca in adolescenta era cam “pui de lele”, la 16 ani jumate incercase bautura si tigarile mai mult decat ocazional, iar parintii lui se prepeleau din cauza asta. Vezi totusi daca nu-l influenteaza prea tare anturajul! Sotul meu exact asta mi-a spus ca: era intr-un grup de copii vecini care au copilarit impreuna, se strangeu la cate unul acasa prin rotatie (ascultau muzica, jucau ping-pong pe masa din sufragerie in fata vitrinei cu cristaluri, cantau la chitara ,si bineinteles beau, fumau, ba mai mult mai goleau si frigiderul gazdei). Dar in facultate cand l-am cunoscut eu, era ok ! A fost numai furia adolescentei, zice el !
De baiatul nostru inca nu s-au lipit alcoolul si fumatul. Si este un plimbaret : Se duce la chefuri, in cluburi, este invitat si la aniversarile de majorat, in week-end-uri mai pleaca la munte cu gasca, dar nu a fost sa fie pina acum ! Sunt sigura ca o sa le incerce si el, ca de este in gena !
CriPOD spune:
Cre'ca ma mut la cabinetul Psi, poate primesc mai mult feedback...
titisha, de acord, o fi anturajul... Insa nu prea am ce-i face, cred ca e aceeasi situatie peste tot. La fel zice si sotul meu, ca si al tau, poate or fi chefuit impreuna .
Cand am ajuns in Ro, prietena mea se distra ca si-a gasit baiatul (de aceeasi varsta cu al meu, elev exceptional, la cel mai bun liceu, olimpic, parinti bine situati, blabla) pe terasa la bere cu colegii. Era foarte relaxata de asta. Fiu-meu mi-a spus ca l-a dus si pe el odata. La mama in oras, aceeasi chestie, a mers prin oras cu prietenii de gradinita si baietii aceia au baut, nu o data. A cunoscut un grup de copii din Timisoara cand am fost in Grecia (care erau "supravegheati" de cadre didactice), aceeasi poveste. Partea buna,taria nu e populara ori nu au acces la ea, nu stiu, cert e ca nu se foloseste.
Acum, asa cum am zis, mai devreme sau mai tarziu e normal sa bea cate o bere (poate ar trebui sa spcific ca eu nu beau aproape deloc - max 2 pahare de vin fff dulce pe an, se aduna din toasturi numai). Mi se pare normal, ar fi chiar ciudat sa nu, ca barbat. Ceea ce ma preocupa pe mine este, cum ne obisnuim noi, parintii sa trecem peste asta. Poate le prea stiu eu pe toate in legatura cu el, mi-as dori sa nu fie asa, sa mai cresca mare si fara sa observ eu, dar n-am ce face! Sa ma prefac nu pot!
Si daca stau sa analizez, cu mintea de-acum, nici la 25 de ani ai lui nu cred ca as putea sa-l vad "schimbat". De ce???
Cred ca-s defecta...
Cu fumatul nu-mi fac probleme, aici nu se-nghesuie tinerii pe fumat.
www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ
Adela99 spune:
'neatza!
mQQm uite cum ma faci tu sa scriu de teama ca te muti de aici :-)
mie mi se pare normal sa nu-ti placa sa-l vezi "schimbat", nici mie nu-mi place sa-l vad pe-al meu "atins"
s-a-ntamplat de cateva ori ca a "gustat" cum zice el. noi n-am negociat (pentru ca io nici acum nu stiu pe ce linie sa ma pun - daca ii spun ca e ok cateodata, numai pot sa-i fac observatii datile alea care-s ok si poate datile alea nu se multumeste cu a gusta ca oricum e ok, samd), am discutat in repetate randuri cu diferite ocazii, stie care is riscurile si din anumite motive a ales totusi de cateva ori sa guste
cu al meu trebuie sa ma gandesc foarte bine ce spun ca imi intoarce vorbele cand mi-e lumea mai draga. are un talent de a argumenta, de cele mai multe ori doar de dragul argumentarii si de a castiga discutia daca intru in jocul lui si argumentez si io "teoretic" sau asa la modul general, la urmatorea discutie ma trezesc ca ma "invinge" cu argumentele mele :-) asa ca tot ce spun io trebuie ancorat in realitatea noastra. nush cat de explicita am fost.
de fumat s-a lasat (daa, a fumat cateva luni bune) da' s-a apucat de snus
da' cu fetele cum stati? ca io de ex acu'ma pregatesc de mic dejun in trei
io nu prea scriu despre el, nu pentru ca n-as avea nevoie de pareri ci pentru ca am o retinere sa-l "dezvalui" lumii, mi se pare ca ii stirbesc integritatea
in schimb va citesc cu interes
edit ca mancai o litera
CriPOD spune:
Adela, bine ca stiu cum sa-ti fortez mana. Si eu am avut dubii cu rufele in public, dar prea am nevoie uneori de un zid sa sau de un (sau de un loc unde sa ma laud cu succesele )... Voi vedea cu timpul daca e + sau -
M-ai lamurit cu problema mea spinoasa, hop si eu pe .
Negocierea a venit ca o metoda de autoprotectie a mea (macar sa pun o limita sa pot sa ma pentru momentele alea)... Si ce ma sfatuiesti? Sa-l ignor sau sa-i tin teorie? Phua, asta cu teoria e mai greu decat daca ma trimiti la ocna. (Nu cred c-am zis inca, dar nici sotul meu nu bea decat foarte rar, nu prea avem alcool acasa, asadar ca exemple suntem ok, cred... asta pentru o imagine mai completa). Tu cand i-ai vorbit, pe ce ai pus accentul? De unde te-ai inspirat la logica discutiilor?
Eu nu merg niciodata la culcare pana nu se intoarce acasa, poate ar trebui, cu toate ca s-ar putea sa am surprize mai mari mai tarziu?!? Cine sa mai stie cum e mai bine...
Exact asa e si al meu, argumentativ, totul trebuie sa fie logic explicabil (si pe placul lui pe cat posibil), ca sa fie acceptat. I-am sugerat de prea multe ori ca ar face cariera de avocat, dac-ar pune mana si pe carte cu aceeasi ardoare .
Eu cu fumatul nu pot s-o fac pe ipocrita si sa ma oripilez, ca am fumat 20 de ani, abia m-am lasat de un an si m-as duce maine sa-mi cumpar altele, doar ca tot uit . Daca se-apuca, asta e, el va munci sa se lase, ca-i complicata viata pe-aici pentru un fumator, si-i frig tare, brrrr... As fi dezamagita, dar nu m-as da cu capul de toti peretii, desi nu stiu cum as putea trece peste clipele in care l-as vedea inhaland fumul in plamani...
Ce chestiune aia cu snusu'! Mersi de educatie, n-am auzit de asa ceva inca, si-as fi putut jura ca sigur am auzit de toate cele "valoroase", omul cat traieste invata! Daca privesti jumatatea plina a paharului, cum e si indicat, eu vad ca a ales raul cel mic din toate, bravo lui! Si mi se pare ca-i si mai ieftin decat nicorette !
Cu fetele, treaba sta ca nu prea-i iese pasenta din cate vad eu. Nu ca n-ar vrea, ptiu, ptiu, dar deocamdata nu a gasit . Dupa mine, e una calda, una rece!
Cea rece... Luna trecuta a trebuit sa-mi schimb de urgenta cartea de credit, c-a umblat pe un site cu si cand sa-si faca cont, aia au zis sa dovedeasca varsta cu un CC. S-a dus omuletu' si-a luat un CC din sertar, l-a pus acolo, a click next si a vazut ca aia de fapt ii iau banii. Si-a iesit urgent si discret. Cand ne-a venit sa platim, si-am vazut......la inceput s-a codit, dup-aia yada-yada-yada, si uite asa a mai invatat baiatul nostru o lectie importanta (desi era doar $6). Iar noi ne-am intrebat a cata oara daca nu cumva intelectul ii regreseaza pe motive de adolescenta. Incet, incet, uita tot ce i-am spus vreodata si invata el din nou, pe pielea lui.
Cea calda... Ieri ii cautam dupa resturi de mancare pe dupa pat si i-am gasit 3 prezervative cazute acolo: unul l-a primit pe plaja la Mamaia azi-vara (i-l tinu tata-sau ca nu avea jebe, si-i cazu astuia in benzinarie cand sa plateasca , m-am prefacut ca nu-l cunosc, desigur) iar doua i le-a dat chiar tata-su azi toamna. Toate 3 sigilate. I le-am pus pe noptiera... Aseara m-am uitat la ele, m-am uitat la el si-am zis: "Nimic? Nimic?". Stanjenit si agasat, a zis un nu, iar eu mi-am rotit ochii spre cer . L-am incurajat ca-i vine si lui randul, sa nu dispere . Acu' asta cu fetel e ceva normal (chiar indicat ), desi nu stiu cum va decurge cand voi fi in fata faptului implinit. El concepe ca ar merge mai degraba la sleepover la ele decat sa le aduca acasa la noi (cred ca ii e frica sa nu trebuiasca ei sa-mi faca mie breakfast, ca in weekend io asa de bine dorm pana la 11 si dupa, cam nasol pentru ei...)
Cred ca esti tare cool in atitudinea ta, ca si-asta e una durere de crestere taaree, si i-ai facut fata onorabil!!! Mai stai pe-aici, te rog, ca in curand va trebui sa ma inspir si eu!
Un weekend placut in continuare!
P.S. Imi pare rau ca abuzez de timpul cititorului chiar asa, da', oricat am incercat, nu reusesc s-o tin mai pe scurt.
titisha spune:
pana iti raspunde Adela, continui sa mai istorisesc eu cate ceva:
La parintii mei acasa se cumpara bautura decat atunci cand avem invitati la masa, iar despre fumat sa nu mai spun: erau si sunt chiar agresivi in importivirea lor. Cand pe fratele meu (cu 5ani mai mare decat mine) l-au simtit doar ca mirosea a bautura si a tigari a inceput criza . Nu au putut sa se detaseze de opinia lor contra alcoolui si fumatului, Il asteptau noaptea sa-l vada cum este . Iti dai seama ce conflict ??
Nu am reteta pentru asa ceva! Tot ce stiu e ca fratele meu i-a ingnorat total . Nu l-am vazut niciodata beat, nici atunci, nici mai tarziu, iar parintii nostrii fierbeau de unii singuri fara motiv!
Pe la 20 de ani cand in sfarsit puteam sa scap de pisalogeala parintilor mei m-am apucat eu de fumat si am continuat pana anul trecut . M-am ferit cat am putut, nu am fumat niciodata in fata lor .
La mine in familie: bautura este in bar (o mai incerca din cat in cand menajera), vineri si sambata seara cand sunt singurele zile cand cinam cu totii, eu si sotul bem intotdeauna un aperitiv si un vin la final, iar pana anul trecut fumam ! Dar copilul este oripilat cum de colegi de-ai lui ies din casa si se duc la club numai si numai cu gandul de a bea si a fuma !!!!
Poate chiar m-am trezit vorbind si eu fara vre-un sfat concret, dar ce pot sa spun ca fratele meu, sotul meu (chiar si eu cu fumatul ) care au incercat bautura si tigarile din adolescenta nu au ajuns departe – dependenti - si chiar imi place de ei ca stiu sa aprecieze placerea gustului unei bauturi bune, ca stiu ce sa o aleaga si stiu sa faca diferenta !!
chiar nu stiu cum sunteti voi : dar oare nu-ti faci f. multe probleme ?? ... zic si eu nu dau cu parul !! ...
Adela99 spune:
vai, nu ma intreba de sfaturi ca io de cele mai multe ori is pierduta in spatiu noroc ca asa cum el e grozav la argumentat - gurile rele spun ca are cu cine semana :-) - asa is io la actorie si nu-mi dau arama pe fatza, adica nu las sa se vada cand is depasita ceea ce duce uneori la replica finala spusa cu repros (din partea lui): Ms Perfect!
de unde ma inspir cand is inspirata? pai acu' doi ani am primit prin fimiu de la scoala o cartulie, iar in anu' urmator alta care sa zicem ca au pus temelia. prima e la modul general despre adolescenti, tigari, bautura, droguri; a doua la care ii zice in traducere libera: "Ajutor, am un parinte de adolescent!" :-) unde adolescentii povestesc despre anumite situatii cu parintii si cum vad ei lucrurile. in plus, vorbesc mult cu el - cand e acasa si nu sta pe calculator :-) - adica mai bine zis il ascult si mai intervin pe ici pe colo si partea buna e ca ma inteleg foarte bine cu prietenul lui cel mai bun
ce sa-ti zic, io zic sa nu-i tii teorii - io nu ma prea pot abtine ca de pilda aseara inainte de a pleca la un gratar la ora zece seara aici in apropiere la lac - la care el imi raspunde: vai, mama daca te-ar auzi cineva care nu ma cunoaste, cum imi vorbesti ar crede ca is dependent
nici io nu adorm pana nu vine acasa. si avem o intelegere - pe care n-o respecta :-( imi spui la ce ora apari acasa, daca intarzii imi dai telefon. si pentru ca n-o respecta, consecinta e ca sun io - gest care nu e apreciat de loc, da' de loc. intelegi si tu de ce, nu? uneori nici nu-mi raspunde pe motiv ca nu a auzit - cica.
mai nou am gasit alta solutie: ii dau sms. la sms raspunde
no, vazusi ce cool is?
cat despre fete si aici e cu dus si intors. bine cat is impreuna mai putin bine cand au probleme si mai rau cand se termina povestea ... si apoi o luam de la capat :-)
Adela99 spune:
titisha, tu esti o fericita!
al meu nu e oripilat de colegii/prietenii lui care beau si fumeaza doar daca intrec masura. tot e ceva. in rest ii intelege pe toti, le gaseste scuze, le ia apararea ... si asta nu e ceva rau, singura mea neliniste e ca e tanar, probabil influentabil si nu ma bazez intrutotu' pe puterea lui de discernamant
marcellinna spune:
quote:
mai nou am gasit alta solutie: ii dau sms. la sms raspunde
no, vazusi ce cool is?
Si la mine sunt mai apreciate sms-urile.
La noi (ca-s mama de fata) au fost altfel de dureri de crestere.
N-am treaba cu fumatul si alte de-alea desi tentatii ar putea avea cu duiumul.
La noi durerile au fost vesnic "cu ce ma-mbrac, cum imi fac parul, unde-mi e cutare sau cutare bluza/fusta /blugi etc.
La capitolul asta zici ca-i rupta din ma-sa ca si eu eram asa.
Imi aduc aminte ca stateam ore in sir in fata dulapului sa ma gandesc cum sa ma imbrac, in fata oglinzii la coafat.
Acuma la mine treburile erau ca trebuia sa hotarasc singura ca mama nici vorba sa stea la jocul meu, dar fata mea era scai agatata de mine si trebuia musai sa o ajut sa se hotarasca odata .
Cu invatatul n-am avut treaba cu ea in veci.Cred ca pot sa zic ca-s foarte norocoasa la capitolul asta.
In tara cat am fost a fost foarte buna la invatatura ,aici a facut chiar un salt,a inceput din clasa a 6-a si apoi dupa ce a invatat corect limba a fost trecuta direct intr-a 8-a.
Acuma e la liceul la care a vrut ea sa mearga, invata bine si stie ce vrea sa faca in viata .
Anul asta are un examen si mi-au zis la scoala sa nu-mi fac probleme ca la ea o sa mearga bine toate.
Are un cerc de prieteni restrans dar sanatos, amici o gramada, toti din scoala, nimeni din exteriorul ei, ca aici nu prea are cum sa se extinda.
In rest, nu-mi bat capul ca uneori are dezordine in camera ca tot ea e aia care-si face ordine, ba chiar ma ajuta foarte mult si pe mine.
Acum avem alte dureri legate de sanatate, nu stiu cum o sa fac fata psihic dar asta-i alta poveste.
Adela99 spune:
P.S. :-)
cand zisei "no, vazusi ce cool is? " ma refeream la faptul ca-l cicalesc cu telefonul nu ca-i trimit sms
CriPOD spune:
marcellina, incep sa am si eu problema imbracatului de anul asta cu ai'mica. Incerc s-o obisnuiesc sa isi aleaga seara ce vrea sa ia a doua zi, desi uitam de multe ori. Si staaaa acolo seara in usa dulapului de transpir, dar cand le vad pe scaun pregatite, imi trece. Vorbeam odata cu o invatatoare a fiului meu, cand era a 6-a, si-mi spunea cat de diferit e cu fetele fata de baieti. Si ca daca e sa fie mai naravasi, cu fetele ajungi la casa de nebuni, nu-i gluma...
Adela, ba esti f cool (tocmai pt ca te-ai dat pe sms)! Uite cum m-am mai desteptat si eu un pic, ca eu una nu m-am gandit deloc la faptul ca i-ar fi jenibil sa vorbeasca la tel cu mama-sa cand e cu prietenii... Mersi de sfaturi si de tot, conteaza mult pt mine!
A mai trecut un weekend fara evenimente deosebite , da' adevaru-i ca a dormit la un prieten vizavi cu trupa.
Apropos de tinut legatura, cumva, nu stiu cum, dar ne tine la curent... ce-oi fi facut de asta s-a prins asa de bine. Suna pentru schimbari in plan, unde merge, cat sta. Daca intarzie, ma suna de pe drum cam la ora asteptata si-mi spune.
titisha, revenind la adulti, eu sunt cu defect, nu cei care consuma alcoolul in moderatie. Am exagerat un pic prima data , si mi-a ajuns se pare pt restul vietii. Iar sotul saracu', asa singur, nu-i pica prea bine...
Revin, tocmai a aparut stirea asta si-am picat in buda instantaneu...