Cat sa-i dau?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irinai spune:

Eu pentru 4-5 ore pe zi ii dau 5 milioane pe luna. Plus 3 luni pe an concediu platit.
Si este nemultumita...Si stau in Bucuresti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana241 spune:

5 milioane pentru 10ore!!!Sincer eu,desi am mai lucrat ca bona,nu mi-as lua responsabilitatea de a sta cu un copil de 5luni...4ani..5 ani etc pentru atat!

In plus am sa intreb altceva..Dca voi mamele va intoarceti la munca inainte de cei doi ani pe care ati putea sa ii stati acasa!Logic ca ma gandesc ca veti castiga mai mult decat va ofera statul(6,5mil)..si atunci?cum de nu doriti sa oferiti bonei macar atat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamea spune:

Ma mut in Bucuresti si ma angajez ca bona, ptr 10 ore pe zi lucrate cu o pauza de o ora primeam salar de 7 milioane, din care mai aprea si 500 de mii garantie, si sambata lucratoare, si peste program si nici un premiu intr-un an lucrat la ei. Acum au urcat salariul unei contabile la 10 milioane, dar tot mi se pare putin. Pana termin cu indemnizatia sper sa-mi deschid firma mea.

Arta este lunga, viata este scurta
Catalina - Mamica de printesa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

Ioana, eu am fetita in clasa I, asa ca nu toate merg la munca inainte de 2 ani. Si sa fim seriosi, ai vrea ca bona sa primesti salariul pt care o mama merge la munca???....atunci mai bine sta acasa sa-si creasca copilul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Fiecare da bonei, atat cat considera! Nu este o regula si nici un statut care trebuie aplicat. Daca vrem sa fim multumite de bone si ele sa fie multumite de noi, atunci platim, ca sa-si faca bine treaba.
Si mai e un lucru important, fiecare are un anumit venit, mai mult sau mai putin, asa ca nu trebuie facuta o regula de plata.
Cei care au bani, vor plati intotdeauna mai mult, iar cei care au doar salarii fixe li se va parea mult si 5 milioane pt 10 ore.
De ce sa nu fim cinstite? Noi incredintam viata copiilor nostri unor straine, pe care trebuie sa le platim si sa cultivam o relatie buna si deschisa cu ele, ca sa nu avem surprize.
Mie personal nu mi-ar placea sa muncesc 10 ore pt 5 milioane si nici voua, cred?! E adevarat ca e o diferenta intre a fi economist, contabil, medic si a fi bona! Totusi toti trebuie sa primeasca bani pt munca lor.
Ptr fetele din tara, in general, toate salariile sunt mai mici in provincie, decat in Bucuresti, in orice domeniu. Asa ca de aceea vi se par mari salariile bonelor din Buc! Aici si viata e mai scumpa si preturile sunt altele.
Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucia52 spune:

Buna seara! Am citit subiectul inca de la inceput si nu m-am putut abtine sa nu raspund... nu in postura de mamica cu bebe mic, ci in postura de bona si mama cu copil mai mare... dar care a trecut prin ce treceti voi acum. Am avut si eu bona pe vremuri, o vecina, care nu avea copii dar care iubea copiii cu toata dragostea de care era in stare. O femeie extraordinara, cum rar intalnesti. Am ramas prietene pe viata si ma rog la Dumnezeu sa-i dea o batranete linistita, fara probleme si viata cat mai lunga. Acum sa trec la subiect... va raspund in calitate de bona. Cel mai corect raspuns este postat de Kariguld. Are mare dreptate in tot ceea ce spune... A fi bona nu este asa usor cum cred unii. Este o raspundere enorma, un consum fizic si nervos epuizant. Sfatul meu este urmatorul:
Cine gaseste o bona cu calitati corespunzatoare, corecta, blanda, rabdatoare, iubitoare de copii (asta conteaza cel mai mult), sa o respecte, sa o plateasca corespunzator si vor avea bona atat cat va fi nevoie... nu sa schimbe bonele la fiecare doua, trei luni. Nu este bine pentru copil. N-am auzit nici o bona sa plece de bine. Ori a fost platita necorespunzator, ori a fost tratata ca ultimul om. Imi cer scuze daca am scris prea mult.
Va doresc succes!
Lucia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ame-mih spune:

Si eu am o vecina care sta cu copilul meu. Este o femeie care iubeste copii foarte mult. Cand am discutat despre posibilitatea de a sta cu Razvan atunci cand eu incep serviciul nici nu s-a pus problema de bani. Era in stare sa stea si fara nici un leut. Eu am hotarat totusi sa-i platesc 3 milioane pe luna. Sta aproximativ 6 ore pe zi, fara sambete si duminici. Pentru ea este o bucurie numai faptul ca poate sta cu Razvan.
Amelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns julyjuly spune:

Ioana,

Fara suparare:
5 luni am avut bona careia ii dadeam DOAR 500 RON.

Logica spune ca:
daca o mama (poate fi si singura intretinatoare de familie, e posibil si gindeste-te la varianta asta) primeste, stind acasa cu copilul, 800 RON, de ce vrei tu ca bona sa primeasca 650 RON ?
pai mama care sta acasa pe 800 RON crezi ca aloca doar 150 RON cheltuielilor curente (hrana, imbracaminte, incaltaminte, medicamente si consultatii)? Din pacate, nu poate sa aloce doar atit pt copil.
Te-ai gindit ca pentru un salariu de bona de 800 RON, venitul familiei trebuie sa depaseasca lejer 3000 RON ?
Cite familii cu copii mici cunosti sa cistige atit ?
Cite din aceste familii recurg la bone ?

Eu gindesc ca bona trebuie sa posede acele calitati care sa o faca sa primeasca banii pe care-i pretinde.

Mamelor ce asigura pachet salarial complet bonelor: bravo lor! au buget, dar nu sunt sigura ca bonele lor sunt cele mai de top de pe piata.

Romanul e disperat sa ofere copilului tot ce e mai bun si de aici se ajunge ca o hainuta de copil sa coste ca una de adult; din atitudinea exagerata. Copilul merita cei mai bun, dar nu putem oferi tot pachetul decit daca primim si noi acelasi gen de pachet (adica complet). Problema e ca adesea, din dorinta de perfectiune, oamenii pierd contactul cu realitatea si dau salarii mari chiar daca bona nu are calitatile cele mai cele...

Eu am dat bonei doar atit caci atit am putut sa-i dau. As fi vrut mai mult (in timp), dar:
1. bugetul meu nu a crescut
2. nu a facut nimic sa ma motiveze s-o tin.

Cind i-am spus ca nu mai pot s-o tin, i-a replicat mamei mele ca de fapt merita mai mult, ca stie ea ca daca stai toata ziulica cu un bebeu se dau SI 800 RON. pai acest SI e buba: cine poate, are SI/SI/SI etc.....

A mea bona nu merita mai mult, dar nu vedea decit partea ei de adevar: asa mult se ocupa de copil, ca seara, cind ajungeam acasa, ala micu recunostea programul tv "Acasa"...asta era preocuparea ei esentiala - programele TV. Recunosc ca l-a invatat dulcele cuvant "acasa" inaintea altor cuvinte...

De ce sa-i dau unui om mai mult daca nu merita simai ales daca nu am de unde?

A fi bona nu e un simplu job, e o vocatie, caci copiii sunt cei ce trebuie sa beneficieze de calitatile de mama si de educator ale persoanei ce le sta in preajma, uneori mai mult decit o faci tu ca parinte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinai spune:

quote:
Originally posted by julyjuly

Mamelor ce asigura pachet salarial complet bonelor: bravo lor! au buget, dar nu sunt sigura ca bonele lor sunt cele mai de top de pe piata.

Nu este vorba de asta. Problema este ca primesc atat de mult pentru ca nu exista alternative. Bona mea ma ameninta periodic ca pleaca. Si i-am spus sa plece, ca nu ii pot da mai mult. Am incercat timp de o luna sa gasesc pe altcineva. Si ...surpriza...nu am gasit pe nimeni care sa vina pentru 4-5 ore pe zi, cu mai putin de 6 milioane. Fara menaj. Asa ca o pastrez pe asta, sunt nemultumita de ea si ea de mine, dar copilul este ferict si in siguranta si este singurul lucru de care imi pasa, pana la urma.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Noi tocmai am renuntat la bona, 6 mil pt 6 ore/zi. Fara menaj, nimic. Doar sa aiba grija de copil.
Vivi avea aproape 3 ani, relatia cu bona era super buna, insa nu prea avea ce invata de la ea.
Sigur ca multa lume e dispusa sa plateasca mai mult, dar daca ai si pe ce. Insa cand bona face greseli de vorbire si nu stie decat 2 poezii, ce sa mai vorbim de limbi straine...as intelege daca ar avea studii superioare, eventual vreo profesoara, sau chiar si o invatatoare/educatoare pensionata...

Asa ca am hotarat sa o dau la gradinita.
Are mai mult de o luna de cand merge la gradi, e cam acelasi pret (acum am trecut la program lung deci e mai scump), dar cel putin merita toti banii.
Inteleg ca nu e usor sa ai grija de un copil. Dar atunci cand ceri mai mult decat este pretul pietei, trebuie sa oferi si ceva avantaje suplimentare.

Adina + Olivia Karla 04.03.2004

Mergi la inceput