Cat sa-i dau?
Raspunsuri - Pagina 3
kariguld spune:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by julyjuly
Mamelor ce asigura pachet salarial complet bonelor: bravo lor! au buget, dar nu sunt sigura ca bonele lor sunt cele mai de top de pe piata.
--------------------------------------------------------------------------------
Poate nu chiar bravo lor, ca muncesc mult ptr banii pe care ii au! Iar remarca "...bonele lor sunt cele mai de top de pe piata..." eu zic ca e rautacioasa. Daca tu ai avut o experienta negativa cu bona ta, nu toata lumea a patit la fel, si nu toate bonele sunt rele si telenoveliste, mai exista si femei bune si care isi fac treaba bine. Si eu inclin sa cred ca partea asta e mai mare, decat a celor rele, ma rog, imi place sa cred ca-i asa! Am mai spus-o, fiecare da bonei atat cat considera ca poate sa dea, cei care dau mai mult poate si cer mai mult, dar au si de unde sa dea, iar cei care platesc mai putin, nu-i nici o suparare. Problema se pune de fapt, intre parinte si bona, intelegerea pe care o fac trebuie respectata de ambele parti. Iar o bona care incepe sa mai ceara bani si sa fie nemultumita, persoana aceea vrea numai sa castige bani multi si poate nici nu-si face bine treaba.
Pe de alta parte, sincer, cine vrea o bona la un bebelus de cateva luni, trebuie sa se gandeasca ca isi incerdinteaza copilul unei persoane straine si trebuie sa plateasca daca vrea ca sa-i fie bine copilului. Eu am prietene si colege, care si-au luat bone , ca asa e la moda, ca ele s-au saturat de anumite lucruri si.... daca tot e la moda?! Si unele au schimbat bonele la cateva luni, pt ca n-au stiut sa lege o relatie buna cu bona, au inceput sa le mai puna la diverse treburi si uite asa incep nemultumirile, din ambele parti.
Calitatile unei bone? Pai sa fie ca o mama, sa aiba caracter si suflet , sa fie serioasa si sa respecte dorintele parintilor.
Kari
ipearina spune:
Intre o bona si gradinita eu optez pentru a doua varianta. Cand implineste copilul doi ani trebuie sa merg la serviciu, asa ca il dau un an la gradinita particulara (ca numai aici e primit la doi ani), iar cand implineste trei ani il transfer la gradinita de stat. Costa o gradinita particulara, dar si o bona costa! Desi la gradinita se poate imbolnavi mai usor si mai des, tot mai multa incredere am in gradinita decat intr-o bona. Sigur sunt si bone de incredere totala, dar cred ca-s putine si greu de gasit.
Acum am nevoie de bona doar din cand in cand si nu mai mult de doua-trei ore intr-o zi (am gasit, totusi, o persoana, dar inca nu stiu daca se preface sau nu, are grija de un copil, o urmaresc cand iese cu el in parc).
toanca spune:
Fara a vrea sa supar pe nimeni...dar cred ca marea majoritate din voi ati avtu probleme cu bonele.
Eu nu am avut astfel de probleme cu bona.
Matei se intelege super bine cu ea, eu am legat o relatie foarte buna cu bona.
Si in aceste conditii mi se pare normal s-o platesc astfel incat sa fie toata lumea multumita.
Cautati de curiozitate pe la agentii sa vedeti cam ce salarii cer bonele.
kariguld, mie nu mi se pare ca trebuie sa-ti iei bona ca e la moda....ci pentru mine chiar a fost o necesitate si cred ca pentru multele dintre noi
Toanca si
Matei Alexandru 06.01.2006
poze
http://www.dropshots.com/toanca
http://www.dropshots.com/toanca1
http://www.dropshots.com/toanca2
ingridnen spune:
Desi Cristi an inceput gradi din toamna, noi am pastrat bona. E drept ca el nu doarme acolo, il ia la ora 13.00 si ramane cu el pana la ora 17 cand vine sotul acasa.
Pentru noi nu ar fi fost o solutie "il dam la gradi si renuntam la bona". Daca in primul semestru a fost relativ OK (nu s-a imbolnavit decat o data), in a doilea semestru..merge 1-2 saptamani la gradi si 2 le statea acasa. In conditiile in care nu am nici un ajutor (mama, soacra) cu cine sa-l las ?? Ca eu nu pot sa-mi iau lunar concediu (medical) pentru stat acasa cu copil bolnav ... si mai sant si vacantele... asa ca pastram bona pe termen nedefinit...
Platim 3 mil pentru 4 ore, fara menaj. Cand sta mai mult, calculez functie de ore.
Ingrid si Cristi 4 ani si 1 luna
bagheera1975 spune:
dragele mele eu am avut o experienta tare neplacuta. am gasit o bona recomandata prin biserica catolica si am mers p[e incredere si cuvant. rar proaste ca mine. am stabilit ca aceasta individa sa stea acasa pana dupa sarbatori ca vezi doamne trebuie sa mearga la biserica, sa se odihneasca, etc. lucruri normale si am zis ok. stau dupa ea o luna, anunt la birou ca am gasit in final o bona, imi iau concediu o saptamana ca sa o pot acomoda cu bebe. asta dupa ce in prealabil se vazuse deja cu cel mic care e foarte sociabil si s-au placut, am stabilit 7 milioane, ea fiind pensionara si program de 9-17. weekend liber, posibilitatea de a merge in vacante cu noi afara sau in tara, concediu si prime de sarbatori. ete cum vorbesc duminica trecuta cu ea si ramane stabilit ca luni dupa ce ma intorc de la doctor sa trecem sa o luam cu masina si sa mergem, acasa. zis si facut. si sun eu luni fetelor ba pe fix ba pe mobil, individa oha. m-a lasat balta cu nesimtire crasa pentru ca probabil si-a gasit in alta parte. nu a avut bunul simt sa ma anunte. si-a batut joc de mine, de timpul meu, de copilul meu, de serviciul meu care nu imi permite concedii aiurea in tramvai, etc. nu va pot descrie nervii si supararea prin care am trecut dupa ce toata dimineata am fost la spital si stim cu totii ca nu e placut sa umbli pe la doctori. asa ca daca e vreo lista neagra unde putem trece individe de genul asta sa imi spuneti ca o trec si eu pe tanti asta. au pretentia sa educe i sa aiba grija de copii? am mai aflat cu stupoare de la fiul ei si ca nu locuieste la adresa respectiva si multe altele. mi-a raspuns la telefon dar cand am sunat-o de pe alt numar, dupa care si-a inchis telefonul. la 54 de ani mi se pare aiurea sa minti cu nerusinare si sa iti permiti sa iti bati joc de oameni cand ai pretentia ca vrei sa fii bona. nu am cuvinte. mironosita care mergea la biserica si nu suporta ca fiul ei traieste cu o tipa si nici macar nu e insurat. cata ipocrizie. imi e sila si cred ca meritam macar un telefon. asa ca oamenii acestia carora le dam ce avem mai scump pe lume merita atat cat se poarta. eu pentru banii aia ai bonei muncesc de imi sar ochii si responsabilitatea ei fata de un copil e la fel ca a oricarui parinte. dar unii oameni care sunt parintii se poarta precum bona mea. e trist ca avem nevoie unii de ceilalti. imi e tare frica sa mai incerc dar sunt nevoita sa gasesc pe cineva. asa ca daca puteti voi sa imi recomandati pe careva, eu stau in crangasi, parcul e aproape, am nevoie in principiu de la 9 la 5 sau de la 10 la 6, weekend liber, concediu, eventual transport, masa, prime de sarbatori, la bani ne intelegem in functie de pregatirea pe care o are si de experienta, dar as vrea tare mult sa fie in primul rand om cu cei 7 ani de acasa ca m-am saturat de neseriosi. bebe are 1 an si 2 luni, e foarte sociabil, papa tot ce prinde, mai musca din cand in cand ca ne dau dintii si acum invatam sa facem la olita. are deja un program stabil asa ca e destul de usor de manevrat ca sa spun asa. va pup si bafta tuturor. ca avem nevoie.
ipearina spune:
Prime de Pasti si de Craciun???
Eu n-am primit niciodata astfel de prime, nu se obisnuieste in domeniul in care lucrez eu
. Sau n-oi avea eu merite deosebite asa cum au bonele? ![]()
Iepurel spune:
Bona noastra primeste (primea) 9 mil pe luna + plata ore suplimentare - numai 8 ore pe zi/5 zile pe saptamana. Iubea copilul, avea grija de el, dar...Deoarece programul de lucru nu imi permite sa vin acasa fix dupa 8 ore, o completa mama mea. Intr-o zi mama s-a imbolnavit si nu a mai putut sa stea cu Vladut. Ce credeti ca a facut bona?? A PLECAT si l-a lasat pe tata (care oricum nu prea stie ce sa ii faca lui bebe) sa aiba grija de copil pana m-am intors eu, fara sa ii intrebe daca au nevoie sa mai ramana. Acum va intreb: este iubire de copil ceea ce a facut? (Dincolo de faptul ca nu a stat niciodata suplimentar fara plata). Mie imi este foarte greu in acest moment sa mai gasesc sensul definitiei de 'bona iubitoare'. Indiferent de cati bani ii dai unei bone, intotdeauna isi va pune prioritatile personale inaintea familiei pentru care lucreaza. Intre timp s-a hotarat singura sa plece, si suntem in cautare de cresa/alta bona (in cel mai rau caz).