Nu ma mai inteleg cu fiica mea!
Raspunsuri - Pagina 17
didita spune:
Se poate si mult mai rau: o prietena a soacrei mele spala carpele de la ciclu pt mama vitrega... bineinteles ca de cum a putut a plecat de acasa si dusa a fost!
Eu nu sunt de acord cu platitul copiilor pt ajutatul in casa. Adica locuim cu totii in aceeasi casa, fiecare pune mana si contribuie cum poate la ce e de facut. Cand o sa fie la casa ei cine o sa o plateasca sa spale cada??? Sunt si contra recompenselor materiale pt note bune. Consider ca tebuie sa invete pt ei, pt a se realiza si nu pt a castiga 2 lei de la mine.
Elise spune:
Nu stiu cite femei si-ar pune copilul propriu sa spele toata baia, altfel nu obtine bani de iaurt.
Si, daca pe ala propriu l-ar pune, totusi, ar trebui sa se mai gindeasca la statutul de "vitrega".
La faptul ca oricum copilul respectiv a fost traumatizat de un divortz si de aparitia ta ca "intrusa" - macar pt. asta ar merita sa fii mai toleranta, daca intr-adevar iti pasa de relatiile cu el.
Elise & BBLisa
ruxij spune:
Sor-mea si cu mine n-am miscat un pai la mama acasa si am ajuns adulti responsabili, cu cariere, familii si case, ba ne-am apucat si de gatit si de tot restul, tot ce face o femeie acasa la ea, pentru ca asa am vazut acasa, nu pentru ca asa am facut acasa. E timp de smotru toata viata. .
MissParker spune:
quote:
Originally posted by Elise
din ultimele mesaje mi se pare destul de evident faptul ca adolescentul o ia "pe aratura" in momentul in care exista o reala problema a acceptarii copilului de catre parinte. Problema care evident, nu i-a fost comunicata copilului, dar tind sa cred ca o percepe cumva.
Puteti sa spuneti cu mina pe inima ca va adorati si dragaliti kupilul rebel in momentul de fatza cum faceati atunci cind l-ati adus de la maternitate si avea 2-3 kilutze si era scump si dragalash?
Si ca nu va surprinde, neplacut, persoana in care s-a transformat?
Da' pe el, copilul, cum l-o surprinde atitudinea MAMEI - care e aceeasi mama care ii alina toate durerile de cind era mic? Conflictul asta nu schimba radical si universul lui?
Si ce poate sa faca?!
Cu ce mijloace sa lupte?
SInt convinsa ca un copil - copil e, in fond, pina la 20 de ani - desi simte ostilitatea, n-are nici pregatirea, nici resursele asa gestioneze rational situatia creata. Asta e atributia parintilor.
Elise & BBLisa
Elise,
Felicia
Poze cu noi si vacantele noastre
Pentru a-ti cuceri libertatea nu trebuie sa ajungi in America, e suficient sa pleci din Spania.
Victoria_mami spune:
Chiar vi se pare mare lucru pentru o fata de aproape 16 ani sa sprayeze cada, faianta si ghiuveta si apoi sa o clateasca cu dusul??? Sunt convinsa ca daca nu as fi mentionat ca e fiica-mea vitrega toate ati fi reactionat altfel, ca e bine ca o responsabilizez samd... Si sa spele vasele de 2 ori/ saptamana... ce e asa mare lucru? Eu gatesc, vasele le poate spala sie a de 2 ori/ saptamana, nu-i asa??? Oare faptul ca incerc sa o responsabilizez ma face chiar asa o scorpie, doar ptr. ca sunt mama vitrega? Sau faptul ca am invatat-o la 12 ani sa se spele, ma face REA? Cine, sincer, e mai rea: eu ca incerc sa o invat sau maica-sa ca in 12 ani nu a invatat-o sa se spele macar, sau sa-si schimbe lenjeria intima si sosetele regulat??? Sau sunt rea pentru ca insist sa invete? Ca doar pentrue a invata, nu ptr. mine. Viata mea nu se schimba cu absolut nimic daca ea invata sau nu, daca ea se schimba sau nu, daca isi face curat in camera sau nu. Sa nu aveti impresia ca i s-a cerut sa spele wc-ul! NU! Si sa nu aveti impresia ca, vai de mine, ce bine curata baia... dar nu conteaza ca nu spala faianta ca lumea; important e sa realizeze ca are obligatii in casa! Si sa nu va imaginati ca pentru mine face nu stiu ce mare diferenta daca ea spala faianta sau nu; eu o spal zilnic, asa ca as putea sa o spal si acea sambata, o data la 2 saptamani cand ea o spala... sunteti toate impotriva mea acum pentru ca am spus ca sunt mama vitrega... sau, cel putin, asa dati impresia.
_
Mai bine mor neinteleasa de nimeni,decat sa ma tot explic toata viata!
Victoria_mami spune:
quote:
Originally posted by miau-miauquote:
Originally posted by Desiree2002
I-am facut, ca regula de baza fetei... sa spele vasele, ocazional (cam o data pe saptamana) si o data la 2 saptamani, sambata, cand e la noi sa curete faianta si gresia din baie, cada si ghiuveta;
Asta da copil, sa spele cada faianta si ghiuveta la mama vitrega acasa, simbata.
CAND le spala, stii cat timp ii ia? 10-15 minute, maxim...
_
simali spune:
quote:
eu n-as pune-o pe fie-mea sa imi spele gresia
quote:
Eu nu cred ca intr-o familie exista "gresia mea", "WC-ul meu", "canapeaua mea", etc. Cata vreme o gasca de oameni traim intr-o scorbura ea ne apartine si toti trebuie sa avem grija de scorbura asta asa cum ne pricepem mai bine. Si copiii trebuie sa ajute pentru ca si ei traiesc in scorbura respectiva. Eu ii trasez lui fi-miu de 6 ani "sectoare"; si lui ta'su ii trasez altele, la nivelul lui, desigur. Si amndoi fac ce li s-a trasat fara sa carcteasca. (o mai lungesc uneori sau incep cu "imediat" dar se apuca peste 1/2 de ora dar in mare fac). Uneori fac si concurs care termina primul. Am chiar si o idee fixa: fiecare sa invete sa stranga dupa el. N-are nimeni servitori.
Asa cum lor le place sa se joace sau sa se uite la televizor imi place si mie. Toti avem de fapt acelasi scop: cat mai mult timp pentru a face ceea ce ne place sau pentru a fi sau imreuna cu cei dragi. Nu face nimeni pasiunea vietii pentru frecat si spalat. Si atunci pana se v-a inventa robotul casnic e o chestie de bun simt si respect reciproc sa faca fiecare ceva acolo unde traieste.
alice
Victoria_mami spune:
quote:
Originally posted by simaliquote:
eu n-as pune-o pe fie-mea sa imi spele gresia
quote:
Eu nu cred ca intr-o familie exista "gresia mea", "WC-ul meu", "canapeaua mea", etc. Cata vreme o gasca de oameni traim intr-o scorbura ea ne apartine si toti trebuie sa avem grija de scorbura asta asa cum ne pricepem mai bine. Si copiii trebuie sa ajute pentru ca si ei traiesc in scorbura respectiva. Eu ii trasez lui fi-miu de 6 ani "sectoare"; si lui ta'su ii trasez altele, la nivelul lui, desigur. Si amndoi fac ce li s-a trasat fara sa carcteasca. (o mai lungesc uneori sau incep cu "imediat" dar se apuca peste 1/2 de ora dar in mare fac). Uneori fac si concurs care termina primul. Am chiar si o idee fixa: fiecare sa invete sa stranga dupa el. N-are nimeni servitori.
Asa cum lor le place sa se joace sau sa se uite la televizor imi place si mie. Toti avem de fapt acelasi scop: cat mai mult timp pentru a face ceea ce ne place sau pentru a fi sau imreuna cu cei dragi. Nu face nimeni pasiunea vietii pentru frecat si spalat. Si atunci pana se v-a inventa robotul casnic e o chestie de bun simt si respect reciproc sa faca fiecare ceva acolo unde traieste.
alice
Exact asa gandesc si eu! Dar diferenta dintre noi doua, Alice e ca tu, fiind propriul tau copil, ai dreptul sa-i dai sa faca cate ceva; eu, NU, ca sunt mama vitrega! Si eu am scris mai sus ce-i cer sa faca, ceea ce personal chiar nu mi se pare mare lucru; ii cer sa curete dupa ea, in primul rand si sa faca ceva (putin, repet) in casa.
Si asa e, nu are nimeni servitori; doar pentru ca sunt aici, nu inseamna ca am venit sa stau pe post de servitoarea ei si nici a lui taica-su. Cred ca nu i-ar place nimanui sa mearga la baie, nici macar dupa propria fiica de 15 ani sa curete wc dupa ce ea a facut treaba mare, sau sa curete capacul de sange cand ea e la ciclu! Na, c-am zis-o si pe asta!!! E normal, doar ca mie, ca mama vitrega si scorpie ce sunt, mi se pare ca nu e normal ca o domnisoara sa se ridice de pe wc si sa-i picure sange si in loc sa-l curete, lasa capacul jos... si sa-l curete urmatorul??? E NORMAL??? Nu cred! E normal ca pe o domnisoara de 15 ani sa o trimita taica-su sa se spele pe picioare si sa-si schimbe sosetele, ca-i put picioarele??? Inca mai credeti ca sunt rea, pentru ca vreau sa o fac sa inteleaga ce ma-sa nu a fost in stare sa o faca sa inteleaga in 12 ani, ca igiena prpoprie e importanta PENTRU EA!!!???
Faptul ca sunt mama vitrega nu are nimic de-a face aici, sunt chestiuni de pur bun-simt pe care incerc sa i le inoculez, cum ar fi, in primul rand respectul pentru spatiul in care locuieste si respectul pentru persoanele cu care locuieste in acelasi spatiu! Daca eu ma respect pe mine insami si pe ei sa nu las casa vraiste si praful de o palma pe mobila, si sa gatesc zilnic, cred ca si ea ne si se poate respecta macar cat sa curete wc-ul dupa ea, nu dupa noi si sa se spele, sa se schimbe, sa-si faca curat in camera!
_
Elise spune:
alice,
fraza completa era:
"eu n-as pune-o pe fie-mea sa imi spele gresia ca sa ii dau bani de buzunar oricit de dura as presupune ca e viata care o asteapta"
Daca faiantza si gresia's comune si fac parte din ciubul nostru, atunci si banii sint ai nostri, nu ai mei sau ai lui tat-su - si copilul nu trebuie sa ii castige de la noi.
Asta era ideea. Copilul e si el parte din familie, intr-adevar.
Iar tat-su nu imi da mie bani de cosmetica pentru ca am spalat vasele, iar eu nu-i dau lui bani sa-si repare mashina pentru ca a dat cu aspiratorul.
Dupa parerea mea, tactica asta nu l-ar invata sa simta apartenenta la familie, ci din contra.
Desiree - in ce priveste statutul de "mama vitrega", mie mi se pare ca am spus destul de clar care consider ca e diferentza: copilul poate fi mai suspicios fata de ce ii spui tu, comparativ cu ce-i spune tat-su. Iar daca tat-su ii cauta in coarn si tu intervii intre ei, nu cred ca fata o sa inteleaga ca rolul tau e pozitiv.
Elise & BBLisa
miau-miau spune:
hai sa-ti raspund serios de data asta. Nu esti rea, dar uite ce as face eu in locul tau:
as aloca fetei o baie a ei in care eu nu pun piciorul, camera ei in care tot asa eu nu pun piciorul, as angaja o femeie care sa faca curat cind ea pleaca ma maica-sa. Si in general as angaja femeie care sa curete in casa iar eu m-as ocupa de servici, as face plimbari, vacante, iesiri cu barbatul si fata cind e la noi, fara sa mai discut in viata mea de igiena ei, de curatenia ei, de picioarele ei, sau orice altceva. Daca e o problema, sa o sesizeze parintii ei iar daca nu o sesizeaza, inseamna ca nu e locul meu sa ma bag.
Eu inteleg ca tu ai intentii bune, dar da-te un pas inapoi, nu te mai baga si o sa vezi ce bine va intelegeti si ce vesela e toata lumea. Sau oricum, tu o sa fi mai vesela si ea ca o lasi in pace.
Tu ai mai scis la un mom. dat de barbate'tu ca are un prieten care intra incaltat dupa ce tu faci curat. Poate ai si tu o problema cu curatenia asta. Las-o la naiba de curatenie. Ia femeie de servici.
sper ca nu te-am suparat.