Sofer foarte incepator si foarte fricos
Raspunsuri - Pagina 3
Kefi spune:
Buna, Kitz-kitz,
Vad ca tu esti din Ontario, poate am gresit spunind Canada in general, dar in BC este cam asa cum am zis eu. Nu stiu daca imi e permis sa postez un link , dar il pun totusi, rog moderatorii sa il stearga daca nu este permis:
http://www.icbc.com/licensing/lic_getlic_passenger_learner.asp
Nu cred ca e imp. daca exista asa o lege sau nu, dupa mine este imp. ca sint oameni de profesie care considera ca e mai bine sa fii insotit la inceput de cineva mai experimentat - si calm, adaug eu.
Si pt tine Tora, ca parca intrebarea era de sfaturi pt incepatori, uite inca un link util, pacat ca e numai in engleza:
http://www.drivers.com/articles/LTDguide.pdf
Hm, as mai scrie, dar iar ma lungesc prea tare...
Kefi
marcellinna spune:
La multi ani DOR!!!
Scuza-ma Tora ca am facut un mic off-topic inainte de ati raspunde.
Eu mi-am luat permisul la venerabila varsta de 36 de ani.
Invatasem sa conduc pe o masina mica (un fiat punto)si noi acasa avem ditamai "vaporu'".
M-am hotarat asa de tarziu sa-mi iau permisul pt ca pur si simplu imi era frica sa conduc.
Ajunsa la varsta aia cu o artrita ce ma chinuia, intr-o zi mi-am spus "doar n-oi fi eu cea mai proasta din lume sa nu pot sa o fac si p'asta".
Prima ora de condus a fost trumatizanta de-a dreptul , desi am avut doi instructori (DD sa ledea sanatate) cu foooarte multa rabdare.
Acasa dadeam semne ca vreau o masina mica ,la fel ca cea pe care invatasem sa conduc, dar omul meu cel scump si drag a zis ca nici nu se pune in discutie.Avea dreptate, nici loc in garaj n-am, nici sa platesc taxe si asigurari la doua masini nu convine,mai ales ca el imi lasa masina la dispozitie.
Si iar a urmat un lant de dati traumatice ca mi-era o frica sa conduc masina noastra de nici nu va inchipuiti.
Doar gandindu-ma ca de n-as conduce ar trebui sa stau iar in picioare sa astept autobuzele si in autobuz iar in picioare cu bratele pline de cumparaturi, imi dadea putere sa trec peste toata frica.
Mi s-a intamplat de cateva ori la inceput sa fiu clacsonata (inecam motorul fix in intersectii) , am scos capul pe fereastra si le-am urlat "aveti rabdare nu vedeti ca sunt blonda!!!"
Sigur ca zambeau si asteptau .
Am trecut usor peste frica de a intra in aglomeratie, acum mai am una peste care sa trec.
Desi multi imi spun ca e usor, am o frica viscerala sa ies in autostrada.
O treaba care nici acum nu-mi place, sa conduc eu si sa fie dragul meu om in dreapta mea, desi in ultima vreme nu mai comenteaza la manevrele mele.
Tora eu zic sa te gandesti la ce-ar trebui sa faci daca n-ai avea masina si n-ai avea permis si poate-ti trece frica.
Victoria spune:
Tora,
Eu dupa ce mi-am luat carnetul nu am condus 3 ani...( ca tata ma batea la cap ca Rufus) apoi am ajuns la o firma unde mi-au pus cheile masinii (Volvo )in mana si m-au trimis cu niste mostre la Craiova...
In primul rand k nu am stiut sa scot masina din garajul subteran...era parcata cu "fatza la perete" si nu stiam ca la acel model de masina tre' ridicat 'gulerul' ala de la schimbator, ca Dacia antica pe care facusem io scoala nu avea asa ceva
Apoi am platit o zi un instructor auto sa se plimbe cu mine prin oras.Apoi am cumparat o harta, ca nu stiam pe unde se iese din Buc. spre Craiova, nici cum se ajunge la Craiova.Absolut intamplator am ajus la Craiova, apoi 10 ani am fost Area Manager pe 10 judete, faceam cam 5000 de km/luna.
Concluzia: cum ti-au zis si fetele, lasa-l pe Rufus acasa sau ia pe cineva calm langa tine, si incearca in fiecare zi, eventual seara sau in we cand nu e trafic.
Succes,
V
In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred. Gabriel Liiceanu
Elise spune:
Cel mai bine e sa conduci singura, de la inceput.
Iti faci curaj, pleci incet incet, copacel, depasesti cind consideri si daca tu consideri ca esti in siguranta, mergi cu ce viteza vrei, si cit mai pe dreapta....
Nu e nimeni care sa te dezaprobe - pe restul participantilor la trafic ignora-i daca au ceva de comentat, sau, daca nu poti sa-i ignori, baga avariile.
Isi vor da seama ca e ceva in neregula si te vor lasa in pace.
Eu am plecat prin mijlocul Bucurestiului cum mi-am laut permisul (prin 93, e adevarat...).
La primul drum, doar ca n-am calcat pe nimeni, si asta pentru ca fugeau toti mai repede decit conduceam eu.
In rest, am facut toate greselile posibile.
Dar cu fiecare km a fost mai bine... si intr-o luna deja nu mai aveam nici un fel de stress.
E adevarat ca a trebuit sa sofez zilnic destul de mult.
Daca faci pauze mari, te urnesti si mai greu.
Elise & BBLisa
anca74 spune:
quote:
Originally posted by Kefi
Buna, Kitz-kitz,
Vad ca tu esti din Ontario, poate am gresit spunind Canada in general, dar in BC este cam asa cum am zis eu. Nu stiu daca imi e permis sa postez un link , dar il pun totusi, rog moderatorii sa il stearga daca nu este permis:
http://www.icbc.com/licensing/lic_getlic_passenger_learner.asp
Nu cred ca e imp. daca exista asa o lege sau nu, dupa mine este imp. ca sint oameni de profesie care considera ca e mai bine sa fii insotit la inceput de cineva mai experimentat - si calm, adaug eu.
Eu am locuit si in Quebec si in Ontario, am carnetul de 11 ani si pot confirma ce ai spus mai sus. Cei care au carnetul de incepatori (adica au trecut testul teoretic si asteapta sa-l dea pe cel practic) nu au dreptul sa conduca singuri la volan timp de 1 an de zile.
Mie, personal, mi se pare corect: nu pui singur la volan un personaj care habar nu are sa conduca practic, ci doar sta bine cu teoria. Asta doar daca vrei sa-l vezi infipt in prima ridicatura de pamant... Este o chestie de securitate si nevoia de a invata comportamentul la volan in orice situatie: trafic, situatii neasteptate, vreme proasta, etc.
Fara cineva care sa va ghideze la inceput este greu sa le stiti pe toate. Se invata, nu zic nu, dar de ce sa invatam the hard way cand se poate sa profitam de experienta altora?!
Anca, aspiranta si viitoare ... curand, sper
============
How wrong it is for a woman to expect the man to build the world she wants, rather than to create it herself.
kitz-kitz spune:
Anca74,
Ca sa ai carnet de conducere in Ontario trebuie sa treci cel putin 2 teste:unul teoretic(G1) si unul practic (G2),care nu se pot sustine in aceeasi zi, ca in Romania.
Cu G1 ai voie sa conduci doar cu instructor sau cu o persoana cu experienta(G full de 4 ani) si nu doar pt 1 an,ci pana cand obtii G2(minim 8 luni,sau chiar ani de zile).Mie mi se pare absolut logic:cum sa ai voie sa conduci singur cand inca nu ai trecut un examen practic ci doar unul teoretic?.Dar doar cu G1 inca nu esti considerat sofer,nici macar unul incepator.
Abia cand obtii G2 esti considerat sofer incepator pentru un an de zile si ti se recomanda,daca vrei,sa ai pe luneta un semn N,prin care sa arati ca esti incepator.Ti se recomanda ,dar nu ti se impune.
La acest test practic(G2),m-am referit eu cand am contrazis-o pe Kefi.Odata ce obtii G2,ai voie sa circuli singur in masina .
Kefi spune:
Kitz- kitz,
Intentia mea cind am dat exemplul cu Canada a fost exact asa cum a fost inteleasa de Anca (si multumesc Anca pt sprijin , te-am urmarit si pe alte subiecte si imi plac ideile tale).
Procedeul descris de tine pt a obtine permisul in Canada este corect, este un sistem total diferit de al Romaniei, mai responsabil as zice eu. Diferenta intre noi doua este ca tu consideri ca esti sofer numai dupa examenul practic G4. Parerea mea este ca atunci cind iesi in strada cu masina si tu esti cel (sau cea) care conduci, responsabilitatea si deciziile sint ale tale, esti sofer in toata puterea cuvintului. Eu nu cred ca o scoala de citeva ore, urmate de un test practic iti confera destula abilitate si experienta ca sa poti sa iesi in trafic fara un indrumator linga tine. Statisticile spun ca cele mai multe accidente de circulatie se intimpla in primul an de la obtinerea permisului. Tocmai de aceea, aici se cere acea perioada de un an de zile in care nu ai voie sa conduci de unul singur.
Scuzati-mi extrema seriozitate, mie mi se pare un subiect foarte important si cind am vazut cu cita caldura se recomanda iesirea in trafic de unul singur numai dupa examenul de conducere si doar de citeva ori insotita (asa cum spune Tora), nu m-am putut abtine. Nu este vorba despre numai despre siguranta ta personala, ci si a celor din jurul tau.
Kefi
Cricor spune:
Fetele de la Canada, credeti voi ca-i pasa Torei cum e carnetele in Canada?
Eu zic sa-l lasi pe sot acasa si sa conduci la inceput cu o prietena cu experienta si nepanicabila usor. Mergeti la inceput la ore cand nu e trafic si in zone unde nu sunt multi pietoni. Cu timpul vine obisnuinta si capacitatea de a-ti ignora sotul nervos. Eu si acum, desi conduc singura 60 km zilnic pe autostrada, cand e sotul in dreapta, asa o stare de tensiune imi transmite ca fac niste greseli de ma minunez singura.
Bafta la condus!
Eu una urasc condusul, dar ce sa faci e un rau necesar
Corina
anacami spune:
http://www.incepator.ro/default.asp
forum: http://www.incepator.ro/forum/default.asp
Eu zic sa te obisnuiesti si sa cunoasti intai f. bine masina, sa pleci in trafic incepand cu zilele mai putin aglomerate (intai duminica,apoi sambata- daca nu te simti inca sigura dupa primul weekend, mai exerseaza inca unul-doua), ca treptat-treptat sa intri in traficul intens. Primele zile sunt cele mai grele- daca intri in traficul cel mai aglomerat de la inceput si te sperii, o sa-ti fie foarte greu sa-ti infrangi frica-iar daca renunti la un momene dat pt. o anumita perioada, chiar ca o sa-ti fie greu sa reincepi. Ar fi bine sa conduci zilnic, sa nu fii doar "sofer de weekend", ca altfel o sa ramai incepator forever.
Conduceam in weekend la tara si pe autostrada (uneori cu pauze de o saptamana-doua), de fiecare data aveam la inceput emotii, ca dupa 15-30 minute sa ma relaxez. Intr-o zi am plecat de la tara, am continuat pe autostrada, ca apoi sa intru direct in Bucuresti (cand deja eram relaxata si mai sigura pe mine).
Bafta, sa nu ai nici un eveniment neplacut!
Camelia si Sebastian (26 mai 2004)
tora97 spune:
YUHUUUUUUU!!! Ieri am iesit singurica!!!! Pe traseul Foisor-Cora pantelimon Se pune ca atunci cind am coborit la Cora imi tremurau labele? Ca si cind am coborit in curte? Nu se pune nu i asa?
Am gresit (ce am bagat eu de seama) cind am iesit din curte.. ca am apasat prea tare pe acc si era sa ma infig pe contrasens... si mi s a oprit motorul la o intersectie..
altfeeeel... am mers si cu 60!!!
Au fost draguti colegii de trafic!!!
Voi mai incerca!!! Is tare mindra de mine ce sa va spun... parca parca dracu nu i chiar atit de negru!
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
"da aripi unui copil, dar lasa l sa invete singur sa zboare" Marquez