Mamici de iulie-august 2007 (35)
Raspunsuri - Pagina 25
claucia spune:
Perfect de acord Otim.
De fapt nu cred ca se cearta, si mie imi pare ilogica o epiziotomie inainte de expulzie, mai ales ca ma gandesc ce vaci cu taietura perioada de travaliu pana la dilatatie completa. Pentru ca sigur cusatura vine dupa expulzie.
In fine, fetele au auzit diverse pareri si opinii, eu cred ca ceea ce vrea sa spuna Carla este sa discutam cu medicul despre tot ce ne trece prin cap - iar medicul propriu ne va da cele mai bune raspunsuri - in legatura cu ceea ce va face in cazul fiecareia.
O
pentru toate cucuietele
Clau
23+ 
bb mic
estecri spune:
alina.a multumesc mult. Astept pana saptamana viitoare raspunsul tau.
sorina
22+ 
poze1
poza2
Anya20 spune:
da, claucia, ai dreptate. nu este o cearta. eu cer niste lamuriri, tocmai pentru a beneficia de informatii corecte.
cel mai bine este sa consulti medicul, e normal, sa te sfatuiesti cu el si sa iasa totul cat mai bine.
Alina
Arina Ilinca si Anya Ioana
Luna1 spune:
Nu este vorba de cearta fetelor, nu vreau sa se supere nimeni insa dupa afirmatiile Carlei am vazut cateva fete speriate fara rost consider eu. Asa cum zice si Anya nu contesta nimeni epiziotomia, avantaje si dezavantaje insa e bine cand facem o afirmatie atat de categorica de genul "stiu eu sigur" e bine sa venim si cu dovada concreta. Iar asta cu taierea in timpul travaliului nu poate fi adevarata insa am si spus ca daca se vine cu un caz concret eu imi retrag spusele.
Si tocmai ca suntem aici sa ne informam nu sa ne dezinformam de aceea am cerut dovezi la acea afirmatie. Eu nu pot crede ca cineva poate face asa ceva, nu am auzit in viata mea, am trecut prin asta personal, am n prietene care au trecut prin asta si am citit povesti de nastere plus am intrebat cum se face inainte de nastere. E normal sa avem confuzii, mai ales cand n-am trecut prin asa ceva, e normal sa credem anumite chestii gresite insa e bine sa intreb inainte sa facem afirmatii categorice si sa speriem pe toata lumea.

tuturor fetelor
Luna
20 sapt+ Cosmin 30 iulie 2001
www.alina-jaime.co.uk/main.php?g2_itemId=2623" target="_blank">uite cum cresc
CarlaV spune:
Exact, nu ne certam, e doar o discutie, constructiva sau nu. Claucia, exact asta voiam, ai intuit bine. Si am mai spus ca nu vreau sa sperii pe cineva.
Anya, ma bucur ca esti de acord cu mine. Ca sa-ti raspund fix la intrebari, dupa cum am mai spus, nu am vazut cazuri concrete in Romania, am citit doar multe forumuri si am beneficiat de experienta colegelor de liceu si de facultate care au nascut inaintea mea. Tocmai pentru ca nu mi se pare nici mie normal sa se taie "pe parcurs" am ramas surprinsa cand am auzit de Polizu. Nu inseamna ca toti fac asa ceva. Nici nu ma apuc sa cercetez acum sa fac lucrari de diploma cu toate cazurile in care s-a taiat aiurea, am altceva mai bun de facut. Cand ma lovesc de problema reactionez, atat. Daca n-am vazut nasteri in Romania nu inseamna ca nu am auzit zeci de povesti despre cum decurg. Am inteles citatele la care te referi si nu e nimic de comentat la ele, imi mentin parerea. Cand o sa am nume si date o sa le scriu.
Evident ca e aiurea rau sa taie inainte de expulzie si sa sangereze rana, prefer sa cred ca nu se intampla pentru ca eu nu voi pati asta.
Probabil ca "in timpul travaliului" taie cand se stie sigur ca nu se ajunge la cezariana, oricum nu trebuie sa explic asta eu, ci doctorii care adopta aceasta metoda. Chiar sunt curioasa daca si la Giulesti se practica si sub ce motivatie.
Carla,
25+ 
Simo78 spune:
Sa nu ziceti ca dau si fug...![]()
Despre episiotomie...nu cred ca ar trebui sa blamam o intreaga societate de medici si sa generalizam ca "in Romania..." (desi daca ati citit pana acum postarile mele, sunt prima care arata cu degetul in ceea ce priveste tara asta si cat de putred e totul).
So, idea este ca sunt medici care DA, asa cum sunt si medici care BA! Deci dupa mine scopul acestui forum este sa ne informam si sa mergem pregatite la medic, sa stim cum sa ne alegem medicul si sa ne cerem cu capul sus drepturile, nu in soapta....Dar sa nu spunem ca TOTI sunt la fel, sper spre binele nostru al tuturor ca nu e asa!
Deci fete iubite, cititi si bagati bine la cap ce scriu fetele care s-au confruntat cu o problema sau alta, si nu putem decat sa speram ca o sa invatam din experientele lor.
maine...
....
...
Simona
21+
Matei Hisham
Nunta_2005 Dubai_2006 Burtica_2007
CarlaV spune:
Niste exemple de "asa nu":
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=93270&whichpage=1 :
"Apropos de epiziotomie - in Romania si peste hotare... Acum aproape 5 ani, cand am nascut-o pe Daria mi s-a facut epizio preventiva... Desi Daria avea 950 g... M-au taiat asa, de florile marului si vreo saptamana numai eu stiu cum am stat pe scaun... Ca sa nu mai spun ca de la vata aceea sterila din spital m-am oparit grupa mare, mi s-a dus un rand de piele..."
Aiurea, nu?
------------------------
http://reclama mascata//avertizare/nastere/dupa-nastere/perineul-o-recuperare-dificila.html
"Pe masura ce bebelusul isi croieste drum prin "canalul de nastere", perineul se intinde peste limitele sale obisnuite. In cazul multor femei acest lucru este posibil, dar se intampla, nu de putine ori, ca tesutul perineal sa cedeze sub presiune.
De aceea, pentru a preveni eventualele rupturi ale acestuia, majoritatea medicilor obstetricieni opteaza pentru epiziotomia profilactica (taierea lui, printr-o mica manevra chirurgicala)."
---------------------
"in elias unde am nascut eu se practica epiziotomia profilactica.adica te taie oricum, preventiv ca sa nu te rupi.pentru ca eu am ajuns cu dilatatie mare 9,5cm nu mi s-a mai facut epidurala si m-amchinuit cam40 min.
am avut o fata in salon care ,desi a taiat-o,s-a rupt in partea cealalta a taieturii.asa ca...depinde de noroc "
(Ancutza, 31 ani, medic stomatolog, Pitesti)
-------------------------------------
"Sunt cazuri, foarte rare ce-i drept, cand este necesara epiziotomia, da' la noi se face cu mult timp inainte sa se vada macar capul copilului, te urci pe masa, intai te taie, si dupa aia iti spun sa impingi. Sunt foarte rar doctorii care asteapta pana in ultimul moment, unii chiar zic ca nu pot astepta pana se vede capul copilului pt ca atunci nu mai au ce sa faca, dar nu este adevarat."
(Mihaela, 27 ani, Bucuresti, 10 iun. 1979)
------------------------------------------
"Eu am nascut cu epiziotomie dar raspund si eu la subiect ca sa spun cum a fost. Problema este ca in Romania nu prea aceepta sa nu te taie. Poate la Euroclinic sau la vreun dispensar satesc. Deci ori dai mii de euro ori nasti cu moasa sateasca. Dar in orase, la maternitati te taie 99%. Nu este atat de sadic pe cat pare. Taietura nici n-o simti dar cusatura eu am simtit-o din plin. Oricum difera pt ca poate n-am reactionat eu la Xilina. Intrebati si voi daca nu e vreun anestezic local mai puternic.
Dar sa revin la indobitocirea medicilor romani. Am nascut la CFR2 cu o doctorita de 30 si ceva, deci tanara. Si mai mult decat atat fetita a fost mica si scunda la nastere si eu facusem exercitii kegel si chiar yoga in timpul sarcinii. Degeaba. M-a ajutat si ea dar cand a venit momentul... harsht... Asta este. Am inteles ca si in Franta se face epiziotomie pe banda deci nu suntem singurii barbari."
(ElizaStoica, Bucuresti, http://www.victorstoica.ro/elizanews.html)
Carla,
25+ 
otim spune:
Bine spus Simo78 .
si somn usor tuturor , mai ales tie ca doar te trezesti devreme , nu ??? VACANTA PLACUTA
21 saptamani
Laurentiu
jeni71 spune:
Buna seara !
Observ ca exista discutii aprinse referitoare la epiziotomie. Pot sa va spun un lucru din experienta proprie ! Am mai spus fetita mea a fost f mare la nastere, si cum medicul vine doar la sfarsit, nu m-au taiat si m-au lasat sa ma rup. Pot sa va spun ca a durat mai mult cusatura decat nasterea, amortisem de spate in pozitia aia nefireasca, plus ca mi-au facut un adevarat goblen la cusatura respectiva, pt ca m-am rupt mult si aiurea si intins din fata pana in spate. Ani de zile am simtit cusatura aia cand ma spalam, sau cand aveam contact sexual si nu eram f atenti. Deci, sincer eu prefer epiziotomia. E foarte usor de povestit acum daca sa ne taie sau nu, insa ramane la latitudinea doctorului la momentul respectuiv daca o face sau nu. Insa in nici un caz nu am auzit sa te taie in timpul travaliului, e aberant, pt ca travaliul poate dura ore in sir, ce faci? Stai si sangerezi toata perioada asta ? Eu nu am auzit asa ceva si am trecut prin ceva spitale cu problemele mele ginceologice.
Eu sincer prefer sa nasc normal desi e putin mai greu, si sa ma taie decat sa patesc ca data trecuta.Ca imi aduc aminte ca pana mi-a scos firele mergeam in reluare si ma durea cumplit, apoi in cateva zile dupa scosul firelor am fost ca noua.
Jeni
20+