A doua casatorie religioasa - Sfaturi

A doua casatorie religioasa - Sfaturi | Autor: anca74

Link direct la acest mesaj

Bine v-am gasit pe toti!

As avea o rugaminte la adresa celor ce cunosc mai bine decat mine cele bisericesti: ma casatoresc anul acesta in toamna-iarna si sunt la a doua casatorie. Am fost maritata in Romania acum aproape 7 ani, iar divortul l-am obtinut in afara tarii in martie 2002.
Datorita faptului ca nu locuiesc in Romania si ca nu mi-am inchipuit vreodata ca ma voi recasatori, nu am facut nimic pentru mine din punct de vedere religios. Mai mult, din ce am mai intrebat prietenii si cunostintele aici se pare ca inca figurez ca femeie maritata cu primul sot in tara si ar trebui sa cer invoire la preot sa radieze prima casatorie.
Trebuie sa vin in Romania, la biserica unde m-am casatorit religios prima oara pentru asta? Ce demersuri/slujbe se fac pentru cei care-s la al doilea mariaj?
Si care-s perioadele in an cand nu se oficializeaza casatorii religioase? (post, sarbatorile sfintilor, etc.) Nu gasesc de nici un fel un calendar ortodox aici.

Toate sfaturile sunt binevenite.

Anca, aspiranta si viitoare ... curand, sper

============
How wrong it is for a woman to expect the man to build the world she wants, rather than to create it herself.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Anca, cel mai bine ar fi sa vorbesti cu un preot ortodox de pe-acolo de pe la tine, sigur gasesti.
cat despre perioade, cred ca de la 15 aprilie e liber la casatorii, ca se termina Pastele plus Saptamana luminata.
Bafta!!

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

La a doua casatorie iti face preotul care va oficia noua cununie o slujba speciala. Vorbeste cu preotul care te va cununa acum.
casa de piatra
(era un subiect despre a doua casatorie si slujba care se face cand il gasesc iti dau un link).

Uite aici: Divortul si viata crestina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Te poti recasatori religios la orice biserica ortodoxa, cu hotararea de divort in mana, cand faci programarea. Nu este obligatoriu sa mergi la primul preot, orice alt preot iti va face rugaciunile speciale pentru cei ce se recasatoresc. Prima casatorie nu se radiaza, se fac rugaciuni de dezlegare, insa ea ramane singura Sfanta Taina a Nuntii din viata ta. A doua oara va fi o altfel de slujba, o ierurgie, ca un pogoramant fata de dorinta ta de a avea o familie cu binecuvantarea lui Dumnezeu si a bisericii dupa o casnicie esuata.
Sa va ajute Dumnezeu sa aveti o viata frumoasa!

MARILENA SI ANNA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Multumesc din suflet fetelor!

Marilena, am nevoie de precizare daca se poate: a doua slujba de casatorie... daca viitorul meu sot nu a mai fost insurat niciodata... cum merge treaba asta? Fiindca eu nu as vrea ca el sa suporte asemenea consecinte din cauza mea. El nu are nici o vina in povestea asta si mi-as dori sa aiba parte de o casatorie religioasa cum au toti ceilalti barbati care se casatoresc cu femei nedivortate.

Fetelor, stie careva in ce zile nu se fac casatorii din septembrie pana in decembrie? Ma gandesc ca de Sfanta Maria Mica si de Craciun nu se oficializeaza casatorii religioase, dar in afara de aceste zile mai sunt si altele?

============
How wrong it is for a woman to expect the man to build the world she wants, rather than to create it herself.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Anca, eu cred ca ar fi bine sa citesti topicul pe care ti l-a indicat Papadie.
Vei capata si o alta viziune asupra primei casatorii si, mai ales, asupra validitatii acesteia in fata lui Dumnezeu. Ca sa te incurajez in a-l citi, iti spun dinainte: e de bine!

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Anca, nunta este una singura ca taina pentru doi oameni aflati la prima casatorie, si ca ierurgie pentru situatiile in care unul sau poate ambii parteneri sunt la a doua casatorie. Casatoria a doua se face la fel si pentru vaduvi. Viitorul tau sot stie ca se casatoreste cu o femeie careia i s-a savarsit deja in chip de Taina unirea cu un alt barbat. Cand pleci la un asemenea drum alaturi de cineva, iti asumi si bagajul vietii persoanei in cauza.
Nu se pot face slujbe separate pentru fiecare sot in parte, deoarece, la casatorie se primeste binecuvantarea lui Dumnezeu pentru ca cei doi sa devine "un singur trup", o familie, un intreg.
Nu-ti face griji, Dumnezeu este milostiv si va binecuvata casnicia voastra daca veti trai frumos impreuna si mai ales, daca veti dori sa incepeti aceasta viata avandu-l aproape!
Pe 8 septembrie, de Nasterea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mica, cum ai spus tu, se pot face nunti, este sarbatoare cu prilej de bucurie.
Nunti nu se fac in zile de post, respectiv miercuri si vineri, pe 14 sept - Inaltarea Sfintei Cruci, zi de post, In rest se poate face nunta in orice zi din septembrie.
In octombrie asemenea, este cam cea mai plina luna la capitolul nunti.
In noiembrie, de pe 14 cand este lasatul secului pt postul Nasterii Domnului, nu se mai fac nunti pana dupa Botezul Domnului (ianuarie anul urmator). Daca te mai pot ajuta cu ceva informatii, sa nu eziti sa ma intrebi.

MARILENA SI ANNA

Mergi la inceput

Multumesc mult de tot!
Voi citi topicul indicat Papadie. Daca voi mai avea intrebari si dupa aceea imi permit sa vi le adresez aici.

============

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

calendar ortodox:http://www.credo.ro/calendar-ortodox.phpIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucis spune:

anca,cred ca marilena ti-a explicat f frumos ce trebuie facut, dar as vrea sa fac o precizare. Daca doar unul dintre soti a fost recasatorit, cununia viitoare a celor doi nu are de suferit si se va oficia intocmai ca si cand cei doi ar fi la prima casatorie. Dar daca ambii sunt la a doua casatorie se face doar ierugie; am vorbit recent cu un parinte despre tema asta. Numai bine!

Mergi la inceput

ralucis, mi-ai inseninat ziua cu vestea asta! Merci mult!
Irina, in sfarsit am calendar. Daca ai sti de cand il caut!

============

Mergi la inceput