probleme gradi
buna,
fetita mea de 3 ani si 10 luni, merge la gradi din octombrie.
cu suisuri si coborasuri, plansete, raceli, varicela eu, dar am trecut peste toate.
din februarie, mergea aproape constant, se simtea f. bine, la pranz o ia soacra mea cu greu dintre copii. asta pana saptamana trecuta.
pe 8 martie dimineata, cand s-a sculat avea 39 febra. am stat acasa joi, vineri, am fost la dr. - viroza.
miercurea urmatoare, hai sa mergem la gradi.
Am lasat-o cu ochii cam inlacrimati, dar la masuta intre copii.
In schimb la 1 cand a luat-o bunica, era rosie si umflata de plans, educatoarea i-a spus ca a plans toata ziua. seara am ajuns cu ea la grigore Alexandrescu fiindca o durea ba capul ba o ureche si ne-am speriat.
Nu avea nimic, mi-au zis sa ii dau un calmant, pe care nu i l-am dat.
Dar nu imi explic ce se putea intampla.
Aseara, am facut ghizdanelul, si-a pus rochita, bluza boua.... dimineata plansete si jale, nu merg, stau cu mama, cu tata, cu bunica... cred ca si cu vecina ar fi stat numai sa nu plece.
Am lasat-o azi acasa.
Dar as vrea sa o duc pt ca era atat de incantata, mi-a facut felicitari de 1 martie, 8 martie, povestea de copii, cantece, poezii era mult mai comunicativa.
O intreb ce s-a intamplat.... spune ca a suparat-o un copil. ce copil? un baiat. Cum a suparat-o? cu iepurele.
educatoarea nu i-a spus soacrei nimic atunci miercuri.
dati-mi va rog un sfat. Cum sa procedez? sa ii mai spun din seara asta ca mergem maine?sau nu? cu ce sa o mai incant?
vi s-a intamplat sa treceti de la o extrema la alta?
Multumesc,
Monica,
mama lu'Gabi
Raspunsuri
aurelia1278 spune:
Monica, nu am avut inca nicio problema asa grava cu fetita mea in legatura cu gradinita, dar parerea mea este ca s-a intamplat totusi ceva, ultima zi cand a fost inainte de febra 39 (7 martie din inteleg). Din cate am vazut eu la fie-mea, astia micii sunt foarte sensibili, pot chiar sa exagereze anumite incidente, care noua adultilor (si probabil si educatoarelor) ni s-ar parea lipsite de importanta. E posibil sa se fi intamplat si ceva mai serios, care sa o fi speriat sau socat, educatoarea sa nu fi vazut sau sa nu fi crezut important.
Ar trebui sa o mai intrebi pe educatoare, poate isi aminteste totusi (sperand ca nu e ceva de care sa se simta vinovata/rusinata si sa nu recunoasca).
Nu cred ca e o idee buna sa o fortezi sa mearga la gradinita inainte de a afla ce s-a intamplat cu adevarat si daca nu s-a intamplat ceva grav sa-i explici ca nu are motive sa fie suparata etc.
Nu stiu cum e fetita ta in general, dar, dupa cum o cunosc eu pe a mea, daca ar refuza categoric sa mearga la gradinita, cu plansete (si mai rau, daca as afla ca a plans la gradinita toata ziua) mi-ar fi clar ca s-a intamplat ceva serios (cel putin din punctul ei de vedere).
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> un baietel diabetic
LYADA spune:
Chiar atat de mare schimbare in comportament nu, insa mai avem episoade de sculat din somn dimineata ca nu merge la gradi ca ia bulina neagra.
Mie nu mi se pare nimic spectaculos la bulina neagra, pe fi-meu insa il bantuie ca un cosmar. Am si discutat cu directoarea gradinitei, insa am sesizat ca aplica metoda in continuare.
O fetita asa mititica nu iti va povesti daca o intrebi direct, cred ca as incerca abordarea cu scaunele in cerc ca la gradi, pus animalute pe scaune=copiii si jucat un mic teatru: 5 foi de hartie colorate pe care pui niste animale. Vezi ca explica Simali parca f bine la un alt subiect (da un click pe numele ei
ca nu mai stiu cum se numea).
Cu intrebari si imitarea situatiei de atunci, poate reusesti sa afle, incearca insa sa nu pari f curioasa sau tensionata (stiu ca e greu
) insa la Tudor a tinut treaba asta.
3 ani si 10 luni, hmm... crezi ca i-ar placea sa o intrebi direct: Gabi, vrei sa mergem la gradi sa vorbim cu...sa fie atenta la iepuras/baietel sa nu te mai supere?
Si totusi sa planga TOATA ziua si sa nu-ti dea nimeni de la gradi nicio explicatie, nu mi se pare prea ok..
simali spune:
quote:
Am lasat-o azi acasa.
quote:
Daca esti sigura ca la gradinita nu i se intampla cine stie ce ai gresit ca ai cedat la rugaminti si ai lasat-o acasa. Smecheria este sa faci astfel incat copilului nici prin cap sa nu-i treaca ca se poate face si optiunea asta.
Adica plecarea la gardi trebuie sa fie ceva de genul:
"uite, toata lumea pleaca la treaba ei, mami si tati la serviciu, tu la gradi, casa ramane goala. Daca ramane bunica explici ca bunica pelaca si ea la treburile ei in oras (cumparaturi, etc.). Toti membrii familiei pleaca dimineata la treaba lor."
alice
monjum06 spune:
buna dimineata,
ce sa mai zic.
Ieri am dus-o dimineata vesela pe drum, cand am trecut la dezbracat.... au inceput lacrimile. am stat pe acolo mai bine de 1/2 de ora, mai plangea, mai facea gimnastica.
educatoarea mi-a spus ca asa a facut toata ziua, la pranz soacra mea a gasit-o plansa toata.
Seara, era foarte vesela, mi-a spus ca au fost afara, ca a colorat flori pe foi portocalii si albastre, etc, dar ca a plans.
Am intrebat-o de ce ai plans? sa vina mama sa stea acolo.
Azi la fel. A mers bine pana acolo, la dezbracat.... mami sta pe hol.
I-am spus ca nu ma lasa d-na directoare sa stau pe hol, ca ma duc repede pana la servici sa aduc niste desene... nimic. am intrat in clasa, am asezat-o langa prietena ei, de cate ori se deschidea usa se intorcea sa vada daca intra mama. La un moment dat nu mai plangea, dar m-a zarit si a inceput iar. asa ca am plecat cu inima rupta.
Acum abia astepta sa sun la 1 sa vad cum a gasit-o.
nu cred ca i s-a intamplat ceva anume, pur si simplu stand 1 saptamana acasa, desi a stat cu soacra mea ziua nu cu mine.
dar ma socheaza trecerea brusca. acum 2 saptamani zbura de langa noi dimineata nici la revedere nu mai zicea, la pranz abia o lua din clasa iar acum... zice ca merge cu mine la servici, la tata, oriunde.
va pup
simali spune:
Este posibil sa fi fost bruscata de vre-un copil sau doamna sa i se fi parut ca nu se poarta frumos... Copiilor sensibili nu este obligatoriu sa li se intample in mod direct ceva. Chiar daca ALT COPIL a fost certat de doamna asta poate produce in copilul tau o adevarata furtuna emotionala.
Este foarte greu ca parinte sa-ti dai seama ce s-a intamplat. E foarte ciudat ca ea mergea pana acum cu placere la gradi si brusc nu mai vrea. Clar ca ceva s-a intamplat.
Incearca si cu teatrul de papusi. Iei mai multe papusi si le pui in linie "la gradinita". Si incepi impreuna cu fetita sa reconstitui activitti de la gradinita.
- ajung copiii rand pe rand in clasa;
- vine doamna - o papusa sa fie cu orice pret doamna;
- incep activitatile;
- copii se joaca;
- unul face o prostie - intrebare pentru fetita: "ce facem noi acum". Ea o sa sugereze. O intrebi: asa face doamna la gradi?
- alt copil este lovit de un coleg - cum facem?
- altui copil vine cineva si-i ia o jucarie - cum facem?
- vin parintii sa-i ia acasa pe copii. Pune-o pe fetita sa se ocupe de asta. Crede ea ca acei copii care nu au fost cuminti nu vor mai fi luati acasa de parinti? (baiatul meu asta credea la 3 ani).
Poti sa scoti multe de la un copil cu un teatru de papusi condus cu rabdare si tact.
alice
clyo spune:
Alice, super idee 
functioneaza garantat; am o prietena care a procedat la fel cu fetita ei.
lavi02 spune:
A mea se joaca singura de-a gradi cu papusile, nici nu trebuie sa o provoc. ![]()
Am aflat destule asa. ![]()
aurelia1278 spune:
A mea fetita de 3 ani se joaca punandu-ne pe noi sa fim copiii, iar ea face pe educatoarea. Tot asa aflam si noi ce se mai intampla pe la gradinita. Plus ca ne spune din proprie initiativa cand a facut ceva rau sau n-a fost cuminte, n-a fost atenta, nu a vrut sa cante, ce i-a zis/facut educatoarea in asemenea situatii etc. Sper sa o tina cat mai mult acest auto-parat. Cat despre incidentele cu alti copii sau cazaturi/lovituri involuntare... se lamenteaza cat e ziulica de lunga si informeaza in detaliu toti membrii familiei, ba chiar exagereaza.
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> un baietel diabetic