Scoala de muzica versus scoala normala
Am mai deschis subiecte despre baietelul meu talentat... bun... dar am ajuns sa ne inscriem la scoala. Profesoara de la Scoala Populara de Arta, care a dovedit inca odata ca merita toata increderea, insista sa-l inscriem la scoala de muzica. De fapt i-a facut si dosar si ne-a anuntat ca in mai este examenul.
Si iata-ma iar in ceata... eu am inscris copilul la o soala de cartier, foarte buna de altfel, gandind ca nu va face cariera in muzica. Nu pot insa sa nu ma intreb daca nu cumva gresesc.
Si pentru fetele de specialitate... poate da la conservator la canto chiar daca nu face un liceu de muzica?
Raspunsuri
monica-elizabet spune:
scoala de muzica presupune in plus fata de o scoala normala 2 ore de instrument(pian, vioara...in clasele mici) incepand din cls 3-a si a 5 a poate trece si la alte instrumente si 2 ore de teoria muzicii...pe saptamana.... orele de instrument se realizeaza individual cu profesor de specialitate iar orele de teorica muzicii se realizeaza pe grupe(de maxim 10 elevi) cu profesor de specialitate.
cursurile de cultura generala(rom, matematica, etc) sunt la fel ca la scoala normala.
pe langa aceste cursuri de instrument si teorica muzicii de la scoala, alegerea scolii de muzica mai presupune si un studiu individual intens la instrumentul respectiv acasa....acest studiu de acasa poate sa fie sau nu supravegheat de un profesor(meditator) sau daca copilashul se descurca numai ajutat de parinti sau chiar singurel...depinde de fiecare in parte.
la sfarsitul fiecarui semestru la scoala de muzica se da o verificare(examen)care presupune interpretarea din memorie a 2-3 piese.
pe parcursul anului mai poate avea auditii(sa cante in fatza unui public), concursuri,etc...acestea numai la dorintza elevului si/sau a profesorului de instrument.
la intrarea in scoala de muzica se da un test pentru a observa daca copilul are aptitudini muzicale.
i se cere sa "bata" un ritm pe care-l bate profesorul inainte, sa cante un cantecel de la gradinita, sa imite cu vocea sunetele pe care le aude cantate de profesor la pian, daca stie chiar sa cante un cantecel la pian si alte metode dar care pentru un copilash care deja spui ca a facut cursuri la scoala populara de arta si este talentat deja sunt floare la ureche![]()
eu sunt deja de 2 ani si un picutz cam pe dinafara de cand am nascut-o pe ruxi asa ca poate fetele sabina si angy intra si te mai lamuresc ele ce si cum![]()
numai bine si multe, multe succese
Edit, ca uitasem sa raspund la intrebarea daca poate sa dea la conservator urmand cursurile unei scoli normale...evident ca poate sa dea dar trebuie in paralel sa ia cursuri de teoria muzicii(pentru ca nu se poate recupera materia chiar atat de repede fiind destul de multa "teorie" si "practica"...trebuie sa faca mult exercitiu de solfegiu si dictat) si cursuri de canto(acesta din urma se incepe putin mai tarziu...adica prin clasa a 9 a din cate stiu eu) mai ales la baieti care au vocea in schimbare.
monica
mami de alex(7 iunie 2001)
si ruxi(16 dec 2004)
filofteia spune:
Multumesc mult pentru raspuns Monica....
M-am uitat si eu pe site-ul ministerului si am vazut cam ce materii au, dar mi se pare munca foarte multa. Si iar ma intreb oare merita, avand in vedere ce salarii au profesorii nostrii...
Cu intratul chiar nu ar fi o problema, pentru ca deja poate canta catecele mici (gen Marsul lui Princhindel) fara ajutor, are si voce.
In plus vorbind cu alte mamici, imi spun ca, cel putin aici in Pitesti, nu prea fac scoala (de cealalta) la scoala de muzica. Aproape ca as fi preferat sa-l dau la scoala de cartier si dupa amiaza la scoala de muzica....
Mi se pare tare complicata problema...
monica-elizabet spune:
filofteia, cu multa placere(nu stiu insa cat de exacte sunt informatiile mele fiindca nu am mai avut tangentza cam de multicel)![]()
in bucuresti, (acum nu stiu daca mai exista asa ceva fiindca se vorbea de mult sa se scoata aceasta optiune, chiar de vreo 4-5 ani)...existau elevi care mergeau la o scoala normala(de cartier sau licee cu predare in limba straina) si veneau ca "externi" doar pentru cursurile de instrument si teorie muzicala.
eu tot ce ti-am spus se intampla la liceele de muzica din bucuresti(cele 2 care exista
) insa aici in bucuresti mai sunt si alte optiuni "scolile de muzica" care au exact "numai" aceasta optiune...elevi invatza in scoli normale si vin la aceste scoli doar pentru cursurile de specialitate(singurul inconvenient este ca aceste scoli sunt numai pana in clasa a 8-a)
este mult de munca dar aceasta munca aduce multe satisfactii...
nu neaparat trebuie sa fi profesor daca termini conservatorul, poti sa termini la sectia dirijat(si sa fi dirijor de cor sau orch)sectia compozitie(vezi sabina
) muzicologie,canto, poti sa canti intr-un cor sau orch depinde de instrumentul pe care-l studiezi...sunt multe optiuni...
acum depinde f mult si de ce vrea cel mic...adevarul este ca la scoala de muzica vacantele copilashilor nu prea mai sunt vacante...trebuie sa studieze si in vacantza, nu prea mai este timp liber...dar repet daca asta nu este un chin pentru copil si-i place sa cante atunci se transforma in placere.
bafta si numai bine
monica
si ruxi(16 dec 2004)
filofteia spune:
Multumesc mult Monica, chiar nu ma gandisem sa am o discutie mai serioasa cu el, gandind de altfel ca oricum nu prea stie el ...
Asa ca l-am intrebat, i-am explicat cum este cu scoala de muzica, cum este cu cea din cartier. Adi mi-a spus ca el doreste sa faca scoala aici, langa noi, pentru Maria,Teodora, Darie, Vlad vor merge aici, fara sa amintesc eu de acesti prieteni. I-am explicat ca nu vor fi in aceeasi clasa, iar el a insistat sa faca scoala de langa noi.
Mai ramane sa vad daca primesc si exclusiv pentru orele de muzica dupa-amiaza. Atunci probabil ca il voi inscrie si acolo.
Multumesc inca odata. Totusi se munceste foarte mult!
monica-elizabet spune:
filofteia, mult succes, ma bucur ca respecti dorintza copilashului tau
monica
si ruxi(16 dec 2004)
onix spune:
Salut!
Ma bucur cand vad ca mai sunt copilasi interesati de muzica. Alex al meu (clasa I), face pian de la 5 ani. Am inceput in joaca iar ulterior vazand ca se descurca fara efort prea mare am continuat, i-am cumparat un pian electric din anul II de studiu si mergem inainte cu muzica.
Acum sa te lamuresc eu il duc la Scoala Populara de Arta. Face o ora pe saptamana pian si o ora pe saptamana teorie muzicala (incepand din anul II de studiu) si sunt foarte multumita. In plus exersam acasa, ar trebui zilnic dar se mai intampla sa nu ajungem zilnic sa repetam. Diferenta fata de o scoala de muzica este ca piciul meu nu e stresat de ideea ca a doua zi va primi nota pe ceea ce canta. In plus am avut posibilitatea sa-l duc la scoala de langa casa unde are o invatatoare foarte buna.
A avansat foarte mult la pian ceea ce ne bucura pe toti.
Multa bafta prichindelului!