Sa-ti cumperi casa pe firma?

Sa-ti cumperi casa pe firma? | Autor: dana d

Link direct la acest mesaj

Am aflat astazi dintr-un ziar financiar http://www.sfin.ro/articol_8133/cat_de_avantajos_este_sa_ti_cumperi_casa_pe_firma_.html, ca am facut cea mai mare prostie a vietii noastre, si anume am contractat un apartament pe firma incantati de avantajul neplatii TVA-ului.
Parca am luat una in moalele capului cand am citit articolul respectiv, se pare ca ne-am bagat intr-un mare...., nu putem avea domiciliul stabil acolo, trebuie sa platim chirie "la pretul pietei" iar la aia vom plati si TVA, impozitul este de cca 10 ori mai mare decat la persoane fizice....si mai sunt dezavantaje.
Citisem pe aici pe undeva ca mai sunt persoane in situatia asta, as vrea sa le dau de stire daca nu stiau si sa cautam impreuna solutii de iesit cat mai putin in pierdere din situatie.

Fetele mele

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dana d spune:

Mai bine il stergeti de tot! Nu va dati seama ca e o problema grava? Aveam si eu nevoie de cateva raspunsuri, sfaturi, idei. Aici nu intra nimeni si nici nu are legatura cu topicul, poate mai degraba la legislative dar am vrut sa fie vazut de mai multa lume.
Cum incerc sa spun si eu ceva, hop vine cineva si imi pune pumnul in gura. Daca aici nu pot gasi intelegere si ajutor,
atunci unde sa ma duc?

Fetele mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

De ce nu-l vinzi la un pret mai mic? De la pers. juridica catre fizica, vreau sa zic...

Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alex2 spune:

Da, solutia este sa vinzi casa la pretul ei minim catre voi, ca persoane fizice. Ramane de vazut unde va fi pe viitor sediul firmei.

Alexandru

Am risipit timpul sau timpul m-a risipit pe mine?Daca am ochii deschisi de ce pasesc in intuneric?M-am contopit cu el si m-am pierdut in abisul gandurilor infinite.Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu.Cand voi inceta sa exist am o armata de ingeri in suflet si una de demoni in sange.Si totusi,sunt doar o fiinta asteptand...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

Dana...exista solutie...fa transfer de contract. Sigur exista intelegere. In fond putine sunt lucrurile iremediabile. Fruntea sus! Si noi vroiam sa luam o garsoniera pe firma dar nu m-au convins insa sa risc ca un investitor si sa o iau pe coaja ca un cumparator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BraveGirl spune:

Si noi am luat casa pe firma. Impozitul este de 1,5% din valoarea casei. Noi o vom folosi ca locuinta de serviciu, deci nu vom plati chirie. Decat sa dau acum 19% tva, prefer sa platesc 1,5% impozit.

==========
Corina
Albumul meu

Mergi la inceput

Ne-am gandit si noi la solutia transferarii contractului. Blocul e inca in constructie, am platit doar 35%, daca ar trebui platit un comision acum ar fi momentu ca ar fi probabil mai mic.
Daca ar fi sa vindem apartamentul de pe firma pe persoana fizica ar fi o pierdere foarte mara, in primul rand TVA-ul care este peste 30 mii euro + taxele notariale care si alea sunt foarte mari.
Nu se poate vinde la un pret mai mic decat cel real si nici chiria nu poate fi simbolica.

BraveGirl, am citit in articolul respectiv o evaluare cum ca in 5 ani pierzi ce ai castigat neplatind TVA-ul.
Si daca o folosesti ca locuinta de serviciu, unde ai domiciliul in acte? Iar daca platesti chirie nu poti avea decat domiciliu flotant.
Ramane sa ne mai gandim si sa vedem in ce conditii se poate transfera contractul pe persoana fizica. Marirea cu 19% a pretului apartamentului ne da si asta o mare bataie de cap, abia reusisem sa o scoatem la capat cu actualul pret.
Of, se pare ca nu ne este dat sa stam in casa visurilor, piedicile vin una dupa alta.

Fetele mele

Mergi la inceput

E exagerata faza cu 5 ani....impozitul de 1,5% se calculeaza din valoarea contabila a imobilului...deci de la an la an este mai mica. Asa ca in cazul nostru, folosind-o ca locuinta de serviciu, nu avem de platit decat impozitul...iar contractul pt lumina si gaze il faci o singura data si chiar daca e mai scump, tot nu ajungi la aceleasi costuri ca in cazul in care ai plati TVA.
Noi avem si un apartament unde am eu facut buletinul...sotul are buletinul pe ap. parintilor. Asa ca nu ma afecteaza cu nimic faptul ca nu-mi pot stabili resedinta la respectiva casa.

==========
Corina
Albumul meu

Mergi la inceput

BraveGirl, spunea sotul tau pe celalalt forum ca impozitul e 0,5%. Cum e pana la urma?

Fetele mele

Mergi la inceput

La casa a fost 1,5% , iar la teren mult mai mic. Nu stiu exact ce procent...

==========
Corina
Albumul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

Adevarul e undeva la mijloc, ca intotdeauna, dar un contabil ar trebui sa stie artificiile. Doar nu era sa publice un articol care sa spuna nu fiti fraieri sa platiti tva la stat!! Acum depinde si in ce conditii s-a facut plata locuintei si cum a fost creata firma. Eu am infiintat o firma special pentru acest scop, firma care nu are activitate si , logic , nici bani sa cumpere ceva. Asa ca eu, ca administrator creditez firma cu suma necesara achitarii apartamentului, printr-un contract de imprumut. Valoarea ap. are o perioada de amortizare de N ani (nu mai stiu exact cati) ideea e ca in tot acest timp imi bag pe firma toate cheltuielile neamului cu consumabile si benzine, telefoane, etc. In acest fel, dupa un anumit nr de ani (nu ma grabeste nimeni)voi putea fie sa imi vand mie apartamentul, care intre timp va avea o valoare mai mica, datorita amortizarii, si din cauza cheltuielilor bagate pe firma ( care contin tva de plata) tva de plata ptr apartament va fi relativ compensat de valoarea acelor cheltuieli efectuate de firma cu bani imprumutati ( si care trebuie sa fie recuperati). Deci ce dau cu dreapta iau cu stanga. Sau pot sa declar faliment si sa inchid pur si simlu firma, si la fel, va trebui sa imi recuperez banii imprumutati.
Cele care ati cumparat pe firma, la ce agentii imobiliare ati apelat? Pentru ca pe mine m-au sfatuit chiar cei de la agentie; chiar platisem rezervarea ca pers. fiz. si am reziliat contractul si l-am trecut apoi pe firma. Nu aveau nici un motiv sa ma minta, ca ei iau aceeasi bani.

Mergi la inceput