Deficit de atentie sau ce?

Deficit de atentie sau ce? | Autor: nnadiaa

Link direct la acest mesaj

Dragi mamici,sunt si eu intr`o mare dilema cu al meu baietel in varsta de 2 ani.In primul rand,nu vorbeste deloc,exceptand pasareasca lui si,in al doilea rand mi se pare ca sufera si de deficit de atentie.De exemplu,daca il strig,daca altceva ii capteaza atentia(o jucarie,o melodie preferata,o reclama),nu ma baga in seama nici daca ma pun in cap,vine bona la el dimineata,il striga pe nume,nici nu se uita la ea,daca vreau sa vorbesc ceva cu el,sta maxim cateva secunde atent apoi ma lasa"cu ochii in soare",isi cauta de treaba....ce credeti,ce ma indrumati sa fac?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inestorescu spune:

nnadiaa,
cred ca e prea mult spus "deficit de atentie" mai ales din exemplele pe care le-ai data tu. La 2 ani ceea ce povestesti tu ca se intampla, este absoult normal, dupa parerea mea. Baietelul este la varsta la care orice altceva cu care nu este obisnuit (reclame, sunete, culori) ii atrage atentia.
Poate este si putin incapatanat din fire, daca spui ca il strigi si apoi "nu ma baga in seama nici daca ma pun in cap".
Baietelul meu are 7 ani si am crezut ca are aceeasi problema de care vorbesti tu. Cu toate ca are toate simptomele deficitului de atentie, doi medici pediatri si alti doi nutritionisti m-au linistit. Nu are. Cu baiatul meu este o alta poveste, este si mai mare ca varsta, insa inainte de a "diagnostica" acasa incearca sa-i faci cateva "teste" sa vezi daca ii poti capta totusi atentia, in conditiile in care el are numai 2 anisori.
Eu am cateva carticele pentru... parinti, incearca sa cauti in librarii, sau pe google. Daca gasesc ceva despre "atentia copilului la 2 ani" (eu sunt la capitolul 7 ani acum ) in cartile pe care le am eu negresit iti voi da de veste!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

In primul rand, baietelul Nadiei a mers la 1,9 luni, deci mai tarziu oleaca si asta ma face sa o sfatuiesc sa investigheze problema. Nadia, toti copiii,cred eu, au momente de inatentie. diferenta intre normal si patologic o face frecventa inatentiei. din cate spui tu, copilul este MAJORITAR inatent. deci.... daca de fapt esti doar tu putin panicata si si exagerezi inconstient din acest motiv, iar copilul are doar momente, sa zicem un 10-20% din situatii de inatentie, eventual in momentele in care e absorit de o anumita preocupare(se joaca cu ceva interesant) asta numai tu o poti sti.

daca totusi in majoritatea cazurilor cand e solicitat nu raspunde,nu verbal, ci atat cat sa iti dea de inteles ca e pe receptie, atunci e vorba de deficit de atentie, care poate sa apara simplu sau sa fie doar o parte a unui complex de manifestari ADHD, AUTISM .

so..tu sti mai bine cum sta situatia si trebuie sa o cantaresti bine.

Acum Nistorescu, nu stiu cum sa spun fara sa supar sau sa contrazic, insa la 2 ani copilul e majoritar atent. cu mama reclamelor care-i capteaza atentia, raspunde cand il chemi, asculta o comanda simpla si o executa. intelege, poate fi antrenat cu usurinta in activitati. A,ca se mai intampla sa nu fie atent cand il strigi ca se uita la tv, aia da, dar, de regula, daca repeti de doua trei ori apelul, copilul va raspunde. ori Nadia spune ca poate sa se puna si in cap si tot nu ii capteaza atentia. crede-ma am o prietena cu un asa copil si lupta din greu pt recuperare. e inatent in asa masura incat poti sa incerci 30 minute sa-l faci sa priveasca o poza, sau sa-i spui sa-ti dea o jucarie si tot nu obtii nici un rezultat, parca nici nu te aude,desi cu auzul sta foarte bine.
sper sa nu fie asta situatia Nadiei

ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nnadiaa spune:

da,intradevar,greu ii captez atentia...de multe ori,am impresia ca depinde si de dispozitia in care se afla...daca e mofturos nu ma baga mai deloc in seama,pe cand...cand e bine dispus...pare mai cooperant,e mai atent.Executa comenzi simple(mai greu-ce`i drept,trebuie sa insist un pic),cand ii dau sa mananc imi ia lingurita si imi da si el mie,daca ma spal pe dinti,tot asa...imi ia periuta de dinti si vrea sa ma spele el,sau vrea sa bage in gurita la el,sa se spele el...
El,la nastere,a avut o dubla circulara de cordon,cu o usoara hipoxie si cred ca de la asta i sa trage lui acest retard psihomotor.A tinut capul abia pe la 4 luni,a stat in fundulet la 9 luni,de mers...la 1,9 ani,doctorii la care am fost mi`au zis ca sa am rabdare,evolutia lui psihomotorie e mai lenta,dar este si va fi un copil perfect normal,nu va ramane cu sechele.I`am facut si analize,ecografii,electroencefalograma,au iesit perfect.Nici nu stiu,ma gandeam sa incep sa ii repet toate acestea,dar mi`e groaza...iar prin spitale,dar cred ca alta varianta nu am

Mergi la inceput

Imita, e bine ca imita. ce inseamna executa comenzi simple mai greu? ii spui "arata-mi nasucul" sau alte asemenea lucruri simplute si in 60 % din cazuri se conformeaza? daca da, atunci problema e doar la tine,el n-are nik. daca insa iti trebuie zece minute si aceesi intrebare pusa de 10 ori " arata-mi nasul" atunci nu cred ca e tocmai bine.

ALEXIA,02.mai.2004

Mergi la inceput

cu rusine iti zic,el inca nu stie sa arate nici nasuc,nici gurita...nimic.E drept,primul an nu m`am ocupat asa cum ar fi trebuit de el,sotul meu a fost plecat in strainatate...a trebuit sa ma ocup de afacerea noastra singura,eram de dimineata pana seara tarziu plecata...bona ca bona...multumita ca piticul tace si e cuminte,nu si`a dat interesul...Am incercat sa il tot invat dar dupa cum vad,nu am reusit pana acum,mai trebuie insistat.Cand vrea ceva,isi ia singur,daca nu poate imi arata sa ii dau eu,inca nu vrea sa faca pa cu manuta(iar o chestie care ma nelinisteste),cu toate ca pana pe la un an facea,mananca singur...ce ma ma enerveaza pe minee ca nu prea reusesc sa comunic cu el,sa ii captez atentia pt a`l invata tot felul de lucruri.Dar stiti care e chestia tare ciudata,seamana leit cu tat`su din toate p.d.v.,si el e mereu neatent,de multe ori vorbesc singura...spun cate si mai cate si la un momentdat,ma intreaba..."ce ai zis?",mi`a zis soacra mea ca de mers,a mers pe la 2 ani,de vorbit,la 2,6 ani...sa fie ceva genetic..?

Mergi la inceput

io nu stiu ce sa-ti zic de genetica..eu iti zic doar ca dupa cum bine ai intuit nu are achizitiile necesare varstei. citeste ce am scris la subiectul celalat "nu vorbeste la 3 ani..." . instaleaza-ti acrobat reader si mai discutam. ai net acasa? daca nu ,baga-l !

ALEXIA,02.mai.2004

Mergi la inceput

da Flaviutza,am net acasa,am sa instalez si acel programam sa fac si acele teste cand voi fi pregatita,ca parca mi`e si frica de ce ar putea sa iasa..multumesc mult

Mergi la inceput

Nadia cand vei fi pregatita...mai am eu o prietena,draga rau,de fapt in momentul asta cea mai buna pretena care ma lua cu "cand voi fi pregatita intru in portage" si-am tras de ea si i-am tras sapuneli virtuale pana s-a simtit brusc pregatita..

mai io nu inteleg un lucru, dar se pare ca eu sunt dusa raaaaau cu pluta, pt ca majoritatea fac tocmai contrariul.

io cand am avut banuiala micuta ca e posibil sa(desi copilul se integra in limitele pt varsta lui la limbaj) am mancat pe paine tot ce am putut..nu cand am fost pregatita ci la primul semn de intrebare.ca sa am macar constiinta impacata ca am facut tot ce, omeneste se poate, in secunda in care am banuit doar. kit ca am banuit degeaba, ca la noi a fost(si nici asta nu e sigur c-ar fi fost ceva) cea mai lejera forma a celui mai lejer diagnostic cu putinta. o mica problema de..redare a cuvintelor.

da sa vezi ca in mod clar copilul nu se incadreaza in limitele largi ale graficelor si sa astepti sa fii pregatita pt un eventual adevar, asta total in defavoarea copilului mi se pare o nedreptate facuta copilului din dorinta de a te proteja pe tine.

uite iau exemplul tau cu aratatul nasului. daca nu stie doar asta,nu-i bai,poate fi invatat,dar cumulat cu nu face papa, etc, achizitii ce apar cam in jur de 14 luni, inseamna "nu se incadreaza in limitele largi"

ALEXIA,02.mai.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magnolia spune:

Multumesc , Flaviutza,, mai lipsea doar sa-mi dai numele...Acum te iert , ca ma consideri asa cum nu merit..., dar acum sunt cam terminata de oboseala dupa noaptea nedormita , Mihai e in continuare cu febra mare, asa ca am sa raspund ff. pe scurt. Tocmai de aceea e dureros si se evita efectuarea testului , pt. ca in sine , stii foarte bine ca ceva nu e in regula , de aceea ceri si parerea altor persoane , chiar daca ar fi frumos sa fie adevarat ca sunt mari sanse sa nu existe probleme , eu cred ca cele care-si pun asemenea intrebari , sau deschid asemenea subiecte , asteapta mai degraba informatii despre ce sa faca sau unde sa mearga pt. a afla asemenea date , nu cred ca le incalzeste pe nici una ( si nici pe mine), asigurarile de genul"copilul vecinei , a verisoarei , Blaga sau Einstein-care, sa nu mai scriu aici , ca sa nu sperii si eu pe careva- a vorbit la 3 ,4,5,6,7 ani .Eu una cred ca pana si mamele acestor personaje au trecut prin frustrarile si temerile noastre.

Mergi la inceput

Flaviutza,Magnolia,amandoua aveti mare dreptate.Merit sapuneala Flaviutzei cu varf si indesat,recunosc.Promit ca maine am sa fac acele teste sa ma lamuresc odata pt totdeauna.Cum zicea si Magnolia,sunt 90% sigura ca ceva nu e in ordine cu al meu pitic si cred ca ar trebui sa iau unele masuri,sa merg la medic cu el.Fetelor,indrumati`ma incotro sa o apuc,cu ce analize sa incep,la ce medici sa il duc...?Chiar nu stiu incotro sa o apuc,mi`e groaza!

Mergi la inceput