Dati copilului o inteligenta superioara-cartea.
Raspunsuri - Pagina 9
flaviutza spune:
Ei, uite ca aici suntem de acord. asta ma luptam si eu sa explic la alte subiecte. copilul trebuie lasat sa faca ce vrea, cum vrea, cand vrea. sa nu ii sufle nimeni in ceafa la teme. sa nu vina nimic ca o obligatie, ci ca o placere. asta e ideea pe care ma lupt s-o spun.
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
sinzi_ana spune:
Nu e vorba ca nu m-am ridicat la nivelul asteptarilor lor...dar am fot altfel decat se asteptau...DIFERIT...dar nu in rau sau bine...pur si simplu DIFERIT....
Ei credeau ca au un geniu la usa...si nu a fost asa...probabil ca e ca si atunci cand vrei un copil blond, dar iese brunet...asta nu inseamna ca ai gresit ca ti-ai dorit un copil blond, sau ca nu iti iubesti copilul brunet la fel de mult cum ai fi iubit un copil blond
Fiecare parinte isi face vise in ceea ce ii priveste pe copiii lui...e normal...
De cele mai multe ori, copiii au personalitatea lor si nu isi urmeaza parintii, ba merg in sens opus...asta nu inseamna nimic, daca parintii sunt deschisi la minte si il iubesc oricum...(chiar daca nu este ca in visul lor)...
Cat despre montessori... am o experienta de un an aici, si 2 ani in Romania la o gradi normala...
Si am vazut muuuuuuuuult mai multe chestii uimitoare cu copiii care merg la montessori, decat am vazut in Romania la gradinita unde am fost educatoare...
Deci, da...sunt fan montessori...
Mi se pare ca e cea mai buna metoda prin care poti sa faci un copil fericit si sa isi imbratiseze pasiunea!!!!
Si crede-ma, avem copii autisti, cu deficit de antentie, probleme de vorbire si cu down...te-ai mira cate progrese au facut, cat de mult lucreaza si cat de mult au evoluat...pur si simplu pe cont propriu...din proprie initiativa!!!!!
TOTI copiii lucreaza...
Ramai cu gura cascata (ca si mine de altfel) cat de ambitiosi si insetati de cunoastere devin copiii cand sunt lasati liberi..cand nu ii mai tine nimeni in lesa!!!!!
Cred ca am mentionat ca scoala noastra are gradinita plus clasele 1-8...
Toti copiii de la noi ies pe primele locuri, mereu fruntasi, mereu deosebiti, originali si merg la cele mai bune licee si universitati!!!! Sunt niste copii superbi...si nu imi doresc decat ca si David sa fie asa echilibrat, original si dornic de cunoastere...(au niste proiecte la scoala extraordinare...nici nu imi puteam imagina ce pot sa faca!!!)
Si asta cu parinti mediocrii, care de multe ori nu au timp de ei...au doar foarte multi bani sa isi perimita o astfel de scoala si o astfel de educatie...
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
: varsta, poze, D-ale lui David
sinzi_ana spune:
De aseara tot incerc sa deschid cartea, dar desi am adobe reader nu merge....
gata...merge...o sa incerc sa o citesc azi
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
flaviutza spune:
da mai, asta am vrut sa zic si eu...libertatea de expresie, de a opta, e esentiala. nu lesa. dar de ce chestia asta nu poate fi aplicata si in cadrul unor activitati precum aritmetica elementara, litere, eu stiu..dinozauri si planete nu inteleg.
hai sa lasam literele. ce e gresit in a-i arata unuia de 15 luni cum poti afla o informatie prin intermediul punerii intrebarii "ce-i asta" ? i-ai deschis o cale,nu? daca se conformeaza bine, daca nu, nu.
sau cand ii arati unuia de un an zeci de poze denumindu-le si vezi ca e interesat si-i face placere?
sau cum spunea Ramona ii vorbesti copilului din burta si ajunge sa spuna mama la 6 luni?? cand de fapt el la 6 luni teoretic nu e pregatit sa o faca? totusi,majoritatea copiilor care au fost stimulati prenatal vorbesc mult mai devreme.
uite eu asta nu inteleg. cand spui "nu e pregatit, e fortare" faci comparatie cu un grafic de dezvoltare. care spune ca un copil de 6 luni nu e suficient dezvoltat sa vorbeasca cu adresa. asa cum unul de 3 nu e suficient dezvoltat sa silabiseasca.
insa cine stie cu precizie care sunt etapele si procesele? stie cineva cand e creierul pregatit sa vorbeasca sau sa citeasca?
ps. stiu din ce am citit cat evolueaza copiii autisti sau cu alte probleme in acest mediu. insa nu de capul lor, in ritmul lor, pt ca ritmul lor...e altul
si normal ca toti copiii sunt fericiti si deschisi sa invete atunci cand sunt cu totul liberi...din pacate foarte putini parinti realizeaza asta..regulile frate..limitele,pedepsele..tinutul in frau sa nu-si ia libertatea in cap...
Nici eu nu m-am facut inteleasa. nu-i arati doar mere si pere. ii arati toate fructele, uite mami, alege tu.cititul e numai unul dintre fructe.
ii pui in fata notiuni, Sanzi. ii facilitezi accesul la ele. daca le vrea, bine, daca nu, nu.
ALEXIA,02.mai.2004
sinzi_ana spune:
Flaviuta...am 5 min ca tre sa trezesc copilul sa fugim la inot...
Copiii sunt diferiti e normal...dar toti au un "numitor comun"...
Oricat de avansat pot fi, exista niste limite la care trebuie familializati cu anuminte concepte...si trebuie sa fii sigur ca le intelege si le compileaza prin propriile puteri...
Si nu vorbesc doar de citire, ci de orice in general...
Si mai trebuie sa fii sigur ca ii face placere, ca vrea sa invete, ca e capabil sa o faca...
Nu doar de dragul unei faime trecatoare...
Creierul lor este extrem de capabil dar si extrem de fragil...
Tu trebuie sa faci ordine dar in functie de el...nu poti sa inmagazinezi in el in orice ordine ai vrea tu, pentru ca daca in loc sa invete ceva la nivelul lui va asimila ceva pentru care inca nu e pregatit va trebui sa il intorci inapoi sa invete din urma, si e foarte greu...
E foarte usor sa inveti un copil ceva...dar daca invata gresit, e foarte greu sa il deveti si sa il inveti corect...
De fapt la varsta asta e vital sa il inveti sa gandeasca...sa stie ce intrebari sa puna, si cum...
Si nu ce sa gandeasca...doar cum...
Iar copiii , chiar si cei autisti, sunt liberi sa invete ce vor in ritmul lor, dar cu materialele noastre...
Deci nu il pun la Elmo toata ziua sa invete alfabetul (de exemplu...) ca l-ar invata probabil dupa 3 vizionari...
magnolia spune:
Ia sa va certe mama , care va iubeste pe amandoua , pe voi , cele 2 fete cucuiete , Flaviutza si Sanziana. Ia cititi voi , fiecare , filosofia educationala a celeilalte din cartile de specialitate de pe aici , si abia apoi sa discutati.Sunt sigura ca fiecare va gasi ceva foarte bun si util , la care nu s-a gandit , in metoda celeilalte. De ce credeti ca nu putem lua cate ceva din fiecare metoda?La noi nu sunt gradi Montessori decat in Slobozia , si nu ne putem muta cu totii acolo , asa ca e fireasca tendinta multor mame de a-si educa puiutii dupa alte metode, eventual agreate de institutiile de invatamant existente. Iar la faza cu progresele copiilor autisti , SD deficit de atentie etc, mentionat de Sanziana , inclin sa cred ca , inainte chiar de beneficiile metodei Montessori (pe care nu o contest , doar o coroborez si cu alti factori adjuvanti), copiii respectivi au avut norocul integrarii intr-un grup de copii neurotipici , ca sa nu mai mentionam atitudinea societatii , mult mai intelegatoare cu astfel de situatii. Ia incercati sa va inscrieti aici copilul cu probleme de orice fel intr-o gradinita obisnuita...Sa nu mai vorbesc de atitudinea cunostintelor , "prietenilor" sau chiar si a rudelor cand te confrunti cu astfel de situatii care sunt greu de gestionat , oricum , de catre parinti...Si , daca vreti sa cunoasteti ( desi nu e relevanta)atitudinea mea , eu aplic ceea ce mi se potriveste si li se potriveste copiilor mei din ambele metode ( si inca vreo cateva pe deasupra...)Iese o metoda cu totul si cu totul inedita, e drept...eu o numesc educatie personalizata
flaviutza spune:
si io la fel o numesc..un amalgam din ce-am citit..acusi ma cultiv din montessori si-mi plac jucariile..fusese mai demult un subiect, citisem cate ceva..
pai eu si Sanzi spunem cam acelasi lucru, cu mici diferente.
pai daca nu e pregatit pt cutare achizitie nu o face, ca nu are bazele, cum spune Sanzi. normal ca ii cunosc limitele si pragul, numai ca limitele unuia nu sunt si ale altuia.
haha..pai logic ca nu inveti un copil autist alfabetul ..ca nu asta ii lipseste lui.
iar materialele Montessori sunt speciale..jucarii speciale care prin ele insele ajuta : imaginatia, intelectul si altele. deci nu e de capul lui ci e pus in fata farfuriei cu fructe.sa aleaga. este ajutat in felul Montessori
la fel e si ce fac eu. ajutor in felul Karl Witte
ALEXIA,02.mai.2004
sinzi_ana spune:
Flaviuta, nu le punem un platou cu fructe, le punem un platou cu fructe, legume, lactate, cereale si carnuri...daca tot suntem la gastronomie!!!!!
Adica nu avem ore de...matematica, geografie sau citire...
Daca un copil alege ca o saptamana sa faca doar o singura lectie intr-un anumit sector, e alegerea lui...
Lectiile le sunt prezentate doar cand o cer ei (fie ca vad la alti copii si ii intereseaza, fie ca le vad pe raft, fie ca vor sa invete ceva despre un anumit lucru...)...noi nu le sugeram ce sa invete...
Dar uite...o colega de-a mea spune ca nu toti copiii sunt facuti pt montessori...sunt unii copii care profita de asta si nu fac nimic, le place sa evite lectiile...dar sunt copii care au inceput la o gradinita normala si apoi mutati la montessori...si nu sunt invatati sa ia decizii de unii singuri...Daca petrec mult timp cu noi, se schimba...
Mangolia, da...copiii au avantajul ca sunt in clasa cu copii de diferite varste in primul rand, copii "normali" (desi eu nu ii cataloghez ca anormali...ci doar diferiti) si mentalitati diferite...
Avem o fetita autista in clasa, care era tare salbatica la inceput, facea crize de nervi daca o atingea cineva, era pierduta in spatiu...acum e atat de dulce si atenta cu toata lumea, ne imbratiseaza, ne saluta pe toti si a devenit tare atenta cu sentimentele celor din jur...
Eu acasa...nu prea aplic nici o metoda anume, desi incerc sa ii cumpar jucarii "montessori", pur si simplu sunt cat mai "supportive", comunicam cate in luna si in stele, ii raspund la orice intrebare cat mai cuprinzator si adaptat nivelului lui de intelegere...ma ghidez dupa instinct...
Si incerc sa il duc prin cat mai multe locuri...ii place sa calatoreasca, ii place sportul, si ii place...normal...sa se joace!!!!
Azi i-am facut o pusculitza...si am pus 2 monede de 5 centi si una de 1 cent...si mi-a spus: 2 monede de 5 centi fac 10 plus unul fac 11...Habar nu aveam ca poate sa adune...a fost o surpriza pt mine...Si asta nu pentru ca sunt ignoranta si pt ca nu fac cu el adunari si scaderi...ci pt ca nu s-a aratat interesat pana acum...
marimar spune:
Sinzi,
ce carti recomanzi despre abordarea montessori?
Copilul me de 7 ani e in clasa a 3-a aici in NZ si mereu trebuie sa ne luptam sa facem lectiile.
In primii 2 ani lectiile se reduceau la o carticica pe care sa o citeasca, ( alta in fiecare zi) acum au de facut putin din fiecare: matematica, scris, citit, spelling... Nu reusesc sa-l mobilizez, nu are rabdare, mereu ar face altceva....si o tema de 20 de minute ( in cit timp ar trebui sa faca tot) se tot lungeste...
E interesat in masini de curse si sport: e foarte bun la fotbal, tenis si inot si le practica cu cea mai mare placere si oricind, de fapt asta ar face toata ziua...daca ar fi dupa el. Se plinge ca la scoala nu se joaca destul si daca nici aici n-au timp de joaca la scoala....
As vrea sa stiu mai multe despre cum sa il ajut sa invete...
Am incercat de descarc cartea de care zicea flaviuta dar nu pot, desi am acrobat reader, nu recunoaste extensia .rar..
-------
Life's a journey, enjoy the trip !
flaviutza spune:
Sanzi, Marimar,mi-ati luat ideea din gura...si daca bebe nu vrea ?
ALEXIA,02.mai.2004