Dati copilului o inteligenta superioara-cartea.
Raspunsuri - Pagina 7
filofteia spune:
Magnolia . Uneori imi pare rau ca nu este interesata si soacra-mea de disctutiile astea pe forum. De multe ori ma uimeste cum poate fi o profesoara atat de buna de matematica si totusi atat de "inapoiata" in unele gandiri.
Simali iti dau si eu dreptate... poate ca de fapt ne-am cam abatut de la subiect.
flaviutza spune:
Pt Sanziana. am recitit mesajul tau,ti-am mai spus-o ,te admir si citesc cu interes ce scrii.
Se pare ca noi am fost educate in acelasi stil, si eu stiam multe pt varsta mea, se ocupa tata sa stiu. DAR, diferenta majora e ca eu nu percep si nu am perceput asta ca pe o obligatie, ceva cu care se mandresc parintii. copilul nu este un trofeu sa-l prezinti cu mandrie la cunostiinte. cand ai facut asta ai facut cea mai mare greseala posibila. copilul va ajunge, poate sa refuze sa cunoasca, sau in cel mai fericit caz va ajunge sa traga tare si poate si in sila ca sa se ridice la asteptarile parintilor.
Tu vezi ceea ce eu aprob ca pe o "indopare " cu informatie, si ai dreptate daca erai pusa la doi ani jumate sa reciti in fata auditoriului. banuiesc ca realizai ce mare inteligenta esti catalogata si ce asteapta parintii de la tine.
Pe cand mie nu mi s-a cerut niciodata nimic, nu m-a pus nimeni sa recit poezii sau sa citesc. nu mi s-a pretins nici macar subtil "invata sa fi prima, ia examenul la liceu" din contra, am inteles ca nu se asteapta la nimic extra din partea mea ,daca am gresit si am fost sub asteptari singurii suparati au fost profesorii, aia care vor rezultate la olimpiade.
Nu stiu daca ai citit cumva subiectul ala "uratel frumusel" o sa vezi ca am fost printre singurele care am spus ca recunosc deschis faptul ca exista copii mai frumosi si mai destepti ca al meu, deci cade din picioare din start teoria ca m-as lauda,fie si virtual, cu copilul.
Am vazut situatii clasice, copilasi de trei patru ani prin parc pusi sa recite, sa citeasca literele etc ,fiecare se lauda cu ce stie praslea...si sincer, mi se pare cea mai mare prostie. copilul vede ca parintele asteapta ceva de la el, si devine anxios, uneori face eforturi uriase sa fie la inaltime si clacheaza..increderea in sine scade. iar cand ajunge adult, asa ca tine spune "eu nu-l voi forta pe al meu", fara sa realizeze ca exista si alta posibilitate decat fortarea.
Din contra, copilul trebuie sa inteleaga de la tine ca invatatul, cunoasterea sunt normale, incitante, trebuie sa aiba incredere oarba in fortele proprii sa gandeasca "pot, ca sunt istet", nu "pot ca altfel nu sunt in stare sa recit poezia la serbare si o fac de ras pe mami" .
Indopare este asta : "recita , Andrei, hai, te rog, un vers" eventual "ca primesti o ora in plus de stat la desene" "hai mai citeste odata cuvantul asta, Marius de la trei poate deja" " nu. ai gresit, corect era asa"- spus frecvent.
invatatul-placere este asta:
-Andrei, ce facem acum , ne jucam cu litere?
-Daaaaaa
- scriem pe foaie sau ne jucam cu magneticele pe frigider?
-la foaie.
- hai sa recapitulam .literei a mare ii corespunde sunetul...
-aaaa, la fel ca la litera a mic.
-bravo...vezi ca poti?
-ia zi un cuvant care incepe cu a
-!??!?!
- avion...zici cu mine?
-a-vi-on
-bravo! acum hai sa iti arat cum faci: hai sa punem sunete dupa A. vrei bomboane?
-daaaaaaa
- ia pune pe "da" dupa a
- A- DA! ADA, velisoala meaa...
-vezi ce frumos e sa te joci cu cuvintele? hai mai incercam?
copilul incepe sa se uite frecvent in alta directie, apoi in timpul explicatiilor cere apa. e semn ca a obosit si lectia e gata.
in "lectii " nu spui "nu, ai gresit " ci "matei, am spus ca luna are 30 zile, deci nu 7 cum ai spus tu, pt ca nu-i asa, am invatat, saptamana are 7 zile"
aceste lucruri sunt perfect explicate in carte, te rog citeste-o.
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by filofteia
Tocmai Flavia... nu spun ca o fortezi... ti-am mai spus asta (la alt subiect) si te cred, ce nu cred este ca ce povestesti tu se poate aplica la toti copii...
Magnolia... mai rau este ca la mine in familie profesoara este soacra, ce spune ca il duc la prea multe activitati extra, iar Adi a dovedit ca se descurca de minune si ca-i place... si tot ea spune ca la anul, in clasa I, trebuie sa nu mai faca nimic din toate astea, ca sa invete, iar cand i-am spus ca vom continua, mai sa lesine. Asa ca iti dai seama ce lupta tactica trebuie sa duc. Noroc ca sotul este de partea mea si chiar cumnata...
Filofteia, si ce amestec are soacra in educatia copilului tau??? spune-i scurt si pe tonul frumos ca e exclusiv optiunea ta cum iti educi ce-ai nascut!!
In legatura cu prima parte a mesajului, citeste cartea, chiar te rog, daca n-ai facut-o inca...ce spun eu se poate face CU ORICE COPIL cu o inteligenta normala, medie.daca este indreptat in directia aia,stimulat. dar nu te apuci brusc la 3 ani sa-i predai alfabetul ca iti pleaca dupa primele 2 minute.
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
Ramona J spune:
quote:
Originally posted by flaviutzaquote:
Originally posted by Ramona J
Eu sint de acord cu Sanzi. Am invatat devreme sa scriu si sa citesc si cind am inceput scoala ma plictiseam de moarte. Pentru ca am inceput cu stingul ca sa zic asa, cred ca nu i-am mai dat suficienta atentie nici mai tirziu.
Pe fiul meu l-am lasat in pace, am facut totul dupa ritmul lui. Cind a inceput scoala nu stia sa citeasca, decit cite un cuvint razlet. Sase luni mai tirziu citeste carticele de zeci de pagini, foarte cursiv, scrie bine si merge cu mare placere la scoala.
Nu sint convinsa ca daca un copil invata sa citeasca la patru ani ajunge neaparat mai departe decit unul care incepe sa citeasca la sase ani
Asa cum nici fiica mea daca a inceput sa mearga inainte de noua luni nu cred ca are sanse mai mari decit fiul meu (care a mers dupa un an), sa ajunga campioana olimpica la atletism (desi momentan ne da sperante - mai ales la proba de garduri).
The best thing you can do for your children is to love your wife.
si eu am invatat sa citesc de mica si nu m-am plictisit la scoala. nu cred ca are legatura cu cititul plictisul ci mai curand copilul nu mai gaseste motivatia de a invata.
daca parintele ii insufla placerea de a sti, de a afla permanent lucruri noi, nu se va plictisi la scoala.
iar asta mi se pare chiar culmea..sa-i aduci pe toti la acelasi nivel. daca se invata citittul /socotitul la 7 ani trebuie toti sa o faca la fel? aia care pot mai mult trebuie lasati sa lancezeasca pe langa cei care inca nu pot? de ce? nu ma refer aici la copiii de 2-3-4 ani si cititul ci in general, la scoala. fiecare dupa cum il duce capsorul. daca unul e capabil la 8 ani sa extraga radicali si sa discute politica se va plictisi la scoala? si atunci ce-i faci, ii franezi interesul ?
apropo, eu stiu destui copii care intra la scoala cu un avans considerabil in toate domeniile . si de regula , tocmai ei nu lancezesc, pt ca, tot de regula, profesorii se ocupa si lucreaza cu cei buni.
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
Pai eu in clasa intii am cam stat dupa ceilalti. Invatatoarea nu mi-a dat altceva de facut. Am asteptat sa invete si ceilalti sa scrie si sa citeasca. Si intre timp m-am plictisit.
Or fi si dintre cele care se ocupa in mod special de copiii avansati, dar atunci cine se ocupa de ceilalti? Sau ramin in urma si gata?
The best thing you can do for your children is to love your wife.
Ramona J spune:
quote:
Originally posted by magnolia
Cel putin , asa e in Romania , cum zice Flavia , profii lucreaza mai mult si cu mai mare placere cu cei buni . Iar profesorii sau invatatorii cu adevarat pasionati de meserie , lucreaza , intr-adevar , cu toti copiii in mod egal , dar diferentiat, la clasa , cu anumite ex. pt. cei la un nivel mediu , si cu alt gen de exercitii pt. elevii cu nivel peste mediu . Iar dintre elevii avansati se selecteaza si olimpicii , cu care , de asemenea , profesorii lucreaza peste program , in mod gratuit, ceea ce , deja , constituie un mare avantaj pt. un copil , dar si pt. familia lui , care nu mai plateste meditatii (in caz ca isi permite).Ca sa nu mai vorbesc ca nu toti parintii pot face fata de la un anumit nivel in sus, la artificiile anumitor materii , asa ca , daca ii da copilului o baza solida la inceputul vietii , copilul se va descurca mai bine la scoala , profu' de specialitatea x va lucra mai mult cu el , nu inteleg cine ce are de pierdut.
Cu asta sint de acord, daca facea la fel si invatatoarea mea poate ca mi-ar fi placut mai mult la scoala.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
flaviutza spune:
Ramona, te-ai plictisit in alea 4 ore de scoala, sa zicem, desi eu gaseam ocupatii...sa imi ajut colegul ca-mi daduse unu codasu clasei tocmai d-aia sa nu ma plictisesc. si mai erau copii in situatia mea, chiar era un baiat genial.
si hai chestia asta dureaza clasa 1. ca dupa, vin culegerile de probleme, etc. cum se face ca in toate clasele exista premianti si totusi nu lancezesc, se mentin.
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
Ramona J spune:
Am avut si eu unul de-asta, dar m-am ferit de el. Oi fi stiut eu ceva, ca intr-o zi a venit cu o hirtie de la dr. ca avea riie.
Eu am dat exemplul meu, ca m-am plictisit in clasa intii. Fiul meu (cel necititor inainte de scoala) e in clasa intii acum si ii place la nebunie. A fost printre putinii care nu stiau sa citeasca si acum e printre primii in clasa la toate cele. Totul din placere! Dimineata se grabeste sa ajunga primul.
Sa nu se inteleaga acum ca sint total impotriva cititului la copiii mici. Cred doar ca trebuie mers dupa ritmul si aptitudinile copilului. E mai important sa aiba baza celor "sapte ani de acasa". Fiecare lucru la timpul lui.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
lorelaim spune:
Cineva spunea (parca) la acest subiect ca, copiii care invata sa citeasca f devreme nu-si dezvolta vocabularul... pai e normal! Ca daca sunt invatati sa citeasca nu vor mai avea un adult langa ei care sa le explice cuvintele si expresiile noi pe care le intalnesc de-alungul lecturii (asa cum se intampla atunci cand un adult le citeste o poveste si cel mic curios intrerupe: ce-i aia?, de ce?, cum vine asta?, etc - si este stabilit un dialog f benefic pt cel mic).
Cititul singur este f bun atunci cand micutul are un vocabular f vast, cand are la dispozitie diverse carti/dictionare explicative pt copii si cand stie sa caute anumite explicatii la sursa (daca nu are un adult la dispozitie).
Fiecare lucru la timpul sau! Cu dragoste un parinte/bunic face mult mai mult decat o carte (cartile isi au rostul lor - dar nu pot niciodata inlocui interactiunea copilului cu mama/tata/bunicii)
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
flaviutza spune:
mai...dar cine spune ca il inveti sa citeasca pt a-si citi copilul cartile? doamne...pai n-o sa pui copilu de 4 ani sa citesca singur povesti.
Nu ,cititul asta este inca o caramida la temelie. ii dezvolta multe abilitati necesare in viata de zi cu zi, in modul de abordare a problemelor.. apropo, se formeaza inclusiv centrul cititului,la 4 ,la 7 ani...depinde de momentul achizitiei.
Lorelai, limbajul nu este achizitionat doar cand ii citesti o poveste si ii explici ce nu intelege. se formeaza din momentul in care se naste copilul si pana la moarte. iar in copilarie fiecare cuvant auzit din orice fel de sursa inseamna un plus pentru vocabular.
n-are nici o treaba cititul, aritmetica, etc cu vocabularul...a, daca copilul a fost lasat mult timp singur si si-a facut din citit o ocupatie ,poate ...desi ma indoiesc,pt ca hai sa fim seriosi un copil care citeste si ii place sa o faca, are un vocabular impresionant
luai exemplul cititului si ne putem razboi in idei pana poimarti..da sincer nu inteleg ce deranjaza acest citit. banuiesc ca si aritmetica elementara de genul forme geometrice, adunari cu numere pana la 5 sunt considerate prohibite.
cine fixeaza aceste reguli? cititul la 7 ani, culorile la 3? cine stie exact varsta la care e pregatit copilul sa o faca? numai copilul singur, pt ca daca poate o face cu succes, daca nu, inseamna ca inca nu e gata pentru asta.
ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
lorelaim spune:
Flaviutza - eu am facut haptonomie cat am fost insarcinata si atat eu cat si sotzul am "vorbit" cu boboaca de pe vremea cand inca nu venise pe lume. Primul cuvant cu adresa "mama" l-a spus la 6 luni si jumatate si la 18-20 de luni facea micute propozitii de 5 cuvinte (ma intrebau mamele in parc daca sunt sigura ca are doar 20 de luni :-)... ma tratau de parca eu eram nanny... nu mami :-)). Nu ma apuc sa insir aici "achizitiile" pruncei ca nu asta e scopul subiectului - si apoi sed toata ziua acasa cu ea - ar fii si mai mare pacatul sa nu deseneze, danseze, trancaneasca, cante, sa spuna poezii adecvate varstei (pe care le intelege) in 2 limbi (engl, ro). Asta nu inseamna absolut nimic - nu ma asigura ca la scoala se va descurca bine, ca in viata totul va fii OK. Inseamna ca este un copil deschis sa achizitioneze. Simplu atat.
Ma rog - nu stiu de ce s-a luat exemplul cititului - dar daca asta se discuta - eu am scris pe marginea lui... Chiar si la varsta cand copilul citeste zilnic - cu placere - este deosebit de placut ca parintii/bunicii sa mai citeasca cate o poveste inainte de culcare :-)
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."