Comunicarea nonviolenta
Buna!
Ati citit cartile despre Comunicarea nonviolenta ale lui Marshall Rosenberg? Eu le-am desoperit abia recent desi sunt de cativa ani pe piata romaneasca si mi se par super pentru educatia copiilor. In principiu, metoda te invata cum sa comunici in mod eficient cu ceilalti in patru pasi:
- spui ce actiuni concrete observi fara sa faci vre-o evaluare
- spui ce simti in relatie cu ceea ce observi
- exprimi care nevoie neimplinita a dat nastere starii tale afective
- si faci o cerere catre cealalta persoana, precizand actiunile concrete care ti-ar satisface nevoia.
De exemplu, o mama catre fiul ei: "Felix, cand vad doua sosete murdare facute ghemotoc sub masuta de cafea si alte trei sub televizor, ma simt iritata, pentru ca am nevoie de mai multa ordine in camerele pe care le folosim in comun. Vrei sa-ti pui sosetele in camera ta sau in masina de spalat?"
Cum vi se pare asta fata de stilul comun, gen "De cate ori ti-am spus sa nu-ti mai lasi sosetele murdare in camera? Niciodata nu esti in stare sa le pui in masina de spalat!" ?
Mie mi se pare intr-adevar o solutie eficienta de educatie care ar produce schimbari majore daca ar fi aplicata.
Raspunsuri
lorelaim spune:
LindaZ - ai putea cumva, te rog frumos, sa scanezi aceste carti si sa ni le pui si noua la dispozitie? Nu de alta... dar de comunicare NONVIOLENTA avem nevoie si noi adultii in a gestiona situatiile de tipul celor descrise la "un suvenir spart"
Multzumesc frumos,
Lorelai
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
simali spune:
Fraza e foarte lunga. Pana o termini, Felix de 4 ani nu mai stie despre ce a fost vorba in propozitie.
Plus ca descrierea starii mamei seamana mai degraba a victimizare. "Ma simt iritata" se poate interpreta si ca "nu sunt foarte stabila emotional si o pereche de sosete aruncata sub masa imi pot schimba dispozitia. Daca maine vecinul ma inunda sau imi ia foc casa o sa fac infart si o sa mor, pentru ca nu pot gestiona atata suferinta".
Cererile adresate copiilor micii trebuie sa fie formulate in fraze cat mai scurte si mai sugestive.
Sigur ca nici varianta 2 nu e mai breaza. Frustrarea mamei e pe primul plan si solicitarea e secundara. Este foarte probabil ca Felix sa inteleaga ca mama are o problema dar sa nu inteleaga exact care este.
Unui copil sub 6 ani nu-i dai foarte multe explicatii cand ceri sa faca ceva.
Spui mai degraba:
- Vaaaai de labutele si de mustatile mele, ce dezordine ! (Copilul este acum amuzat).
- Felix, aduna-ti te rog sosetele.
alice
LindaZ spune:
Mai rapid va trimit linkul http://efpublishing.ro/index.php?t=20&l=ro si va recomand Comunicarea nonviolenta - un limbaj al vietii.
Cu doi copii mici din care unul e alaptat, nu cred ca apuc prea curand sa scanez 260 de pagini. Am sa revin cu niste citate pana atunci. Aaaa, si linkul asta http://cnvc.org/ Mai erau undeva niste inregistrari video, cand le gasesc le trimit.
lorelaim spune:
LindaZ - multumesc frumos!
Spor la alaptat :-) Am trecut prin asta si nu e usor :-)
Multa sanatate si numai bine-ti doresc,
Lorelai
P.S. Simali - cartea de mai sus de fapt eu o cerusem pt a ajuta comunicarea intre adulti
O carte f faina - care ne invata sa vorbim cu copiii cu fraze scurte si la obiect este "How to talk So kids will Listen & Listen So Kids Will Talk" de Adele Faber si Elaine Mazlish. Din acate nu am scaner... ca as fii pus-o pe 4share.com.
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
LindaZ spune:
Este si in Romania Comunicarea eficienta cu copiii - Adele Faber, Elaine Mazlish la editura Curtea Veche http://www.curteaveche.ro/bookdescription.php?book=42
Si o recomand din tot sufletul alaturi de celelalte.