Bona, implicare in educatia copilului?!
Buna,
Abia m-am inscris si eu aici, si am o intrebare. Cat se implica o bona in educatia unui copil? A celui pe care il supravegheaza.
Am avut o bona, dar vb asa de urat, nu injura, dar folosea cuvinte....nepotrivite si copii inevitabil au copiat-o. Dar am scapat repede de ea. Am cautata alta, care avea studii superioare, dar cand se enerva.... vb urat. In cele din urma am apelat la ajutorul parintilor, chiar daca ei stau departe si le e greu sa aj la mine, dar pt binele copiilor am preferat asta. Si ma mai ajuta si soacra, care si ea le are cu vb urate, dar cu ea am discutat si sper sa nu am probleme.
Voi ati trecut prin situatii asemanatoare? Cat se poate implica o bona in educatia unui copil?
Multumiri si astept raspunsurile voastre.
Raspunsuri
tatiantudor spune:
Buna kariguld,
Eu am avut o bona timp de aproape 1 an, dar copilul fiind mic 3 luni, nu puteam sa am pretentii referitoare la educatia lui. Am observat in schimb cum vorbea cu el, cum se juca cu el, de cand era mic. N-am apucat sa o mai tin, pentru ca a inceput sa isi insuseasca obiecte din casa si am dat-o afara.
La agentii daca te duci, o sa iti spuna ca:
- daca bona are studii superioare - adica facultate - trebuie sa ii dai salariu mai mare.
De ce? nu am inteles. Mie mi se pare ca nu pune in practica cu copilul meu ce a invatat ea la facultatea de politehnica de exemplu. Dar ma rog. sa zicem ca daca are facultatea de limbi straine trebuie sa ii dai mai mult pentru ca iti invata copilul engleza.
Dar se pare ca asa e moda. Are facultate e mai scumpa. Nu conteaza ce facultate are. Si asta ma cam irita.
Cand am intervievat o doamna cu studii superioare m-a intrebat foarte senina: Dar, copilului cine ii face de mancare cand Dvs. sunteti la servici?"
Eu am cateva criterii pe care le urmaresc la o bona care are in ingrijire de exemplu un copil mai mare de 2 ani:
- sa nu injure
- sa nu vorbeasca agramat
- sa nu ii vorbeasca pe altii de rau in fata copilului
- sa nu se enerveze
- sa aiba rabdare
- sa citeasca o poveste cu copilul sau sa ii cante un cantecel
- sa coloreze cu copilul
- sa picteze cu copilul
Plus ca avand net acasa si la servici nelimitat...camera web merge in continuu....si cum a mea e cu microfon aud tot ce se intampla acasa si vad ...cat pot.
Acum sunt si eu in cautare de bona.
Sper sa gasesc ceva
Cu drag
Liana
http://community.webshots.com/user/TudorAnastasiaDiana
http://community.webshots.com/user/tudorrobertalexandru
kariguld spune:
Buna ziua
Vad ca nu se inghesuie nimeni sa raspund aici......??!!! Bonele despre care vb in deschiderea subietului le-am avut anul trecut, cam acum un an de fapt. Dar am avut si bona de treaba, o doamna super, despre care am scris la alt topic.
Zilele trecute am organizat o intalnire cu cunostinte, prietene care au bone sau au avut, ori vor avea mai tarziu. Eram cam 15 mamici, singure, fara copii!!! Am deschis discutia despre implicarea bonei in educatia copilului. M-am mirat sa aud pareri de la persoane pe care le stiam destupate la minte, ca nu sunt de acord ca bona sa se implice in educatia copilului lor!!!! Cum sa creada cineva asta si sa o ceara persoanei care are grija de copilul ei???? Inevitabil bona isi va pune amprenta , ca sa zic asa, asupra unui copil, mai ales daca petrece multe ore in compania lui. Un copil care sta 10, 11 ore pe zi cu bona si doar 2, 3 ore seara cu parintii.... care de cele mai multe ori sunt obositi si se uita la TV sau stau la PC, cine se ocupa de educatia copilului???
Si ma intreb atunci si va intreb si pe voi in acelasi timp, se implica bona in educatia copilului??
Kari
Mmmaria spune:
Draga mea, NORMAL ca se implica.
Exact cum ai spus si tu, femeia aia sta cu copilul majoritatea timpului. Acum depinde ce inseamna pentru anumite mamici educatie, dar pentru mine asta inseamna si cum a invatzat-o sa manance, sa se spele, sa mearga pe strada, sa spuna "Pa", sa arate cat de mult o iubeshte pe mami, sa spuna cum o cheama pe ea, pe mami, pe tati si pe bona...
Educatie se face in fiecare secunda cu copiii si atunci, cum sa nu se implice bona?
adriana spune:
DA!
In mod clar, ea isi lasa amprenta asupra copilului. Doua motive imi vin acum in cap:
1. pentru ca sta cel mai mult cu copilul, adica 8,9 10, ore
si
2. pentru ca pana la 7 copilul e la varsta cand absoarbe tot, si o face face discernamant.
Deci mare grija la ce bona alegeti, si daca vreti sa regasiti in copil miscari, cuvinte, patimi (nu glumesc, o stiu pe pielea mea) pe care le are femeie care are grija de copilul vostru.
Mami de Codrin, Olguta si Cornelie mica
LYADA spune:
Kariguld,
Sa raspund si eu...avem aceeasi bona de multi ani, 5. Este o tipa tare de treaba, cu multe calitati fata de ce am vazut sau citesc pe forum, dar si cu cateva lucruri cu care nu ma pot impaca dupa atata timp.
A facut fata f bine pana la 3 ani ai baietelului, in sensul ca l-a invatat de la bunele maniere pana la mici poezii. Pe masura ce copilul creste, vorbeste si are un punct de vedere, copilaresc sau poate enervant
, bona face fata mai greu. Nu e interesata de metodele moderne de educatie, se "oftica" pe anumite reactii/replici ale baiatului, neintelegand ca acest copil face parte dintr-o generatie noua, expusa la TV, calculator (oricat incercam sa limitam accesul), vede la gradinita comportamente pe care le copiaza, etc.
In plus, vorbeste f tare si asa s-a obisnuit si copilul.
Este maniaca cu curatenia si asa e si copilul![]()
Vorbeste nu neaparat urat, desi mai scapa expresii care ma deranjeaza, insa are un fel personal de a "stalci" cuvinte. De ex, povesteste geva si spune "asteptam tramcavaiul" in loc de tramvaiul. Pare o nimica toata, stiu
, insa cand vin seara obosita de la munca prefer sa aud cuvintele asa cum le stiu.
In fine, una peste alta, este ok, se implica in tot ceea ce priveste copilul, deci si in educatie. Nu exista ca nu se implica, copilul oricum preia din gesturile si actiunile persoanei cu care sta 6-10 ore pe zi in primii ani, cum spunea cineva mai sus.
kariguld spune:
Buna ziua
As vrea sa las un mesaj pt tatiantudor.
Te rog mult sa ma contactezi pe email. Eu am incercat sa te contactez si mi-a venit inapoi emailul. Vreau sa te intreb despre sistemul de supraveghere despre care spuneai mai sus. Am intrebat la "casa noastra, dulce casa", dar nu imi da nimeni un saft! Vreau sa stiu daca e posibil asta, ca am calculator bun, camera WEB si microfon.
Multumesc si astept un raspuns de la tine!
Kari
monaraus spune:
Da, si pe mine ma intereseaza; bona stie sau nu ca o vezi zilnic pe webcam? si noi avem internet nelimitat, webcam cu microfon, dar pe skype de exemplu trebuie sa suni si sa iti raspunda cineva ca sa poti vedea ceva....tu cum faci? vreau si eu un raspuns si multumesc anticipat.
Sabina spune:
si eu credca isi pune amprenta asupra copilului.Este motivul pt care noi n-am luat bona niciodata.
Si dacaas avea multi bani, as prefera menajera cateva ore pe zi, dar nu bona la copii, se imprima mult din felul de a fi al bonei, si oricat de buna/draguta ar fi, lucrul asta ma deranjeaza, poate ca suntem noi mai fitzosi, dar......
Sabina si
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia GalagiaCea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
tatiantudor spune:
Buna fetelor,
Eu am considerat ca e mai sanatos pentru copilul meu ca bona sa stie ca este supravegheata.
De ce?
Pentru ca daca stie ca e o camera video in camera tot timpul se va comporta bine (iar daca nu o face e clar ca e atat de nervoasa ca nu se poate abtine).
Plus ca eu vreau sa vad ce face copilul si sa aud ce spune si cum se comporta, nu pun camera video ca sa fac pe politistul bonei.
Dar in primul rand m-am gandit la sanatatea si siguranta copilului. Daca bona nu stie ca e filmata si Doamne Fereste se intampla ceva cu copilul si ea nu vede sau si mai rau, tipa la el sau il bate, cu ce ma incanta ca pe bona am dat-o afara a doua zi, copilul meu deja a fost afectat de cele intamplate.
Asa ca ..eu am considerat ca e mai bine sa stie ca in camera de zi exista o camera cu microfon cu care mami vede ce se intampla.
Ca dotari tehnice am acasa:
- calculator
- camera web cu microfon
- yahoo messenger
La servici:
- calculator
- casti
- yahoo messenger
Dimineata dau drumul la yahoo messenger si plec la servici.
Cand ajung la servici, o sun pe bona care conecteaza camera web prin yahoo messenger, eu dau accept de la servici si vad imaginea.
Ca sa si aud ce se intampla, din fereasta de pe yahoo, bona face un call, eu dau accept de la servici, imi pun castile in urechi si aud ce se petrece in casa.
Metoda nu e de o calitate extraordinara, pentru ca daca crapa net-ul in una din parti s-a dus toata conexiunea si apoi aceasta trebuie reluata, dar oricum nu pot sa stau non stop cu camera web pe ecran la servici ca mai am si treaba ...asa ca....pentru mine e suficienta.
Mai exista si alte metode cu camera video ascunsa de bona(daca vreti sa nu stie ca sunt filmate) dar va trebuie ceva mai multe dotari si nu ma pricep sa vi le spun.
Cu drag
Liana
http://community.webshots.com/user/TudorAnastasiaDiana
http://community.webshots.com/user/tudorrobertalexandru
kariguld spune:
Buna ziua
Am reusit in cele din urma sa pun in functie sistemul de supraveghere, dar nu pe bona vroiam sa o urmaresc, pe menajera!
Sabina si eu am fost de parere ca nu trebuie sa am bona, eu oricum am stat acasa cu copii 2 ani si jumate, apoi am avut sansa sa gasesc o bona buna, care evident ca si-a pus amprenta asupra copiilor, dar o amprenta buna, din fericire pt mine.
Cred ca sunt mai multe criterii, dupa care o bona isi lasa amprenta asupra copilului pe care il are in grija. In primul rand sa fie OM, sa aiba suflet, sa existe o buna colaborare intre ea si parinti si nu in ultimul rand salariul pe care il dam. Eu am spus mereu si altora, ca atat cat ne pretuim copii, atat o platim pe bona!
Tatiantudor, din pacate eu la servici nu am prea mult timp de uramrire, dar am reusit sa o urmaresc pe menajera, bine ca vine numai cateva ore intr-o zi, pe saptamana! Si pe bona nu am urmarit-o niciodata, am lasat copii cu bona cand erau maricei, aveau peste 2,6 ani, vorbeau clar de la 1 an si 5 luni, si-mi spuneau TOT ce faceau. Plus ca o mai trimeteam si pe mama in primele saptamani, in verificare, sub diferite pretexte. Dar nu am avut niciodata o cat de mica nemultumire, nici suspiciuni asupra ei.
Acum am gasit o bona , tanara are 30 de ani, care vine doar sambata sau duminica, cand avem nevoie si care se pare ca e de treaba, copii o plac, acum sunt la scoala si deci nu-mi fac probleme ca nu s-ar intelege bona cu ei.
Kari