termen de prescriere -denunt calomnios

termen de prescriere -denunt calomnios | Autor: RUXMAX

Link direct la acest mesaj

Stie cineva ( drept penal) care este termenul de prescriere pt un denunt calomnios?
Speta: x a facut un denunt calomnios impotriva lui y.
Cit timp are dreptul Y sa dea in judecata pe x?

Merci!!! E urgent!!

www.photos.yahoo.com/ph//my_photos" target="_blank">pozele mele
Ruxmax cu bebe Tudor- 08.12.06

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Initial creeata de RUXMAX

Stie cineva ( drept penal) care este termenul de prescriere pt un denunt calomnios?
Speta: x a facut un denunt calomnios impotriva lui y.
Cit timp are dreptul Y sa dea in judecata pe x?

Merci!!! E urgent!!

Nu exista termen clar indicat, pentru simplul fapt ca intre producerea infractiunii (invinuirea mincinoasa) si momentul dovedirii ei curge un alt termen (cercetare, judecare)care nu poate fi estimat.
Exista vreo hotarare a instantei sau o concluzie a cercetarii penale referitoare la netemeinicia denuntului?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RUXMAX spune:

Politia a facut cercetari si nu a gasit dovezi contra lui Y. Intre timp x a retras reclamatia catre politie (sursa denuntului calmnios). Nu s-a facut cercetare penala propriu zisa. Nu exista nici o hotarire a instantei deoarece nu a fist sesizata instanta.

Multam de raspuns

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Originally posted by RUXMAX

Politia a facut cercetari si nu a gasit dovezi contra lui Y. Intre timp x a retras reclamatia catre politie (sursa denuntului calmnios). Nu s-a facut cercetare penala propriu zisa. Nu exista nici o hotarire a instantei deoarece nu a fist sesizata instanta.

Multam de raspuns

Nu se incadreaza la denunt calomnios.
Caracterul mincinos al invinuirii poate fi retinut doar in cazul in care fapta care constituie obiectul invinuirii a fost cercetata in fond. Ceea ce nu e cazul aici.
Mai mult decat atat, daca denuntatorul a fost intr-o eroare evidenta a situatiei de fapt (deci nu cu rea-credinta, obligatorie pentru denunt calomnios) cand a facut denuntul, nu se considera temei pentru tragerea la raspundere penala. El a demonstrat buna credinta cand si-a retras plangerea.

Mergi la inceput