Nume copil cuplu necasatorit

Nume copil cuplu necasatorit | Autor: tzitziri

Link direct la acest mesaj

As avea si eu o intrebare de principiu: ce nume(de familie, evident) primeste un copil nascut din parinti necasatoriti.
Presupunand situatia in care cei doi parinti nu sunt casatoriti, dar tatal isi recunoaste copilul, copilul ce nume de familie va avea?Al mamei sau al tatalui?

Stiu un cuplu care pentru a fi in regula dpdv legal s-au casatorit cu putin inainte de nastere, pentru ca altfel (stiau ei), tatal, chiar daca isi recunostea copilul, ar fi trebuit sa il adopte fiind el si mama nu aveau acelasi nume.

Va rog sa imi spuneti care e procedura legala in astfel de cazuri si, daca aveti, vreo referire la legea respectiva.
Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alex2 spune:

Daca mama si tata copilului nu sunt casatoriti, dar tatal doreste sa recunoasca copilul, copilul va purta numele de familie al tatalui.
Cuplul de care amintesti poate s-au casatorit ca pe certif de nastere sa aibe ambii parinti acelasi nume. Treaba cu adoptia nu o cunosc, si nici nu am auzit asa ceva.
(Cauta www.dsclex.ro/coduri/c_fam.htm" target="_blank">"Codul Familiei-Art 62..)
Art. 62. - Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor.
Daca parintii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. In acest caz, numele copilului se va stabili prin invoiala parintilor si se va declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila. In lipsa unei asemenea invoieli, autoritatea tutelara de la domiciliul copilului va hotari, ascultand pe parinti, daca copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite.

Art. 63. - Copilul din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca are, fata de parinte si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie.

Art. 64. - Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da incuviintarea copilului sa poarte numele acestuia din urma.
In cazul in care copilul a fost recunoscut in acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile art. 62 alin. 2.

Art. 65. - Daca filiatia copilului din afara casatoriei este stabilita fata de ambii parinti, incredintarea lui, precum si contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala, se vor hotari potrivit dispozitiilor art. 42-44 inclusiv, care se aplica prin asemanare.
(Art. 56. - Filiatia fata de tata se stabileste,prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.)

Alexandru

Am risipit timpul sau timpul m-a risipit pe mine?Daca am ochii deschisi de ce pasesc in intuneric?M-am contopit cu el si m-am pierdut in abisul gandurilor infinite.Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu.Cand voi inceta sa exist am o armata de ingeri in suflet si una de demoni in sange.Si totusi,sunt doar o fiinta asteptand...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annasibebica spune:

nici noi nu suntem casatoriti dar tatal si-a recunoscut copiii si acestia ii poarta numele. nu a fost nevoie de nimic decat de prezenta tatalui la starea civila unde am facut certificatele. si o taxa de platit in plus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tzitziri spune:

Multumesc frumos pentru raspunsuri

Mergi la inceput