scoala de la 5 ani?
Raspunsuri - Pagina 9
dodo spune:
Pt sistemul de invatamint din State sau Commonwealth, este perfect normal ca scoala sa inceapa la 5 ani, "baza" este creata de multi ani si sistemul s-a slefuit cu trecerea timpului, insa in RO nu se potriveste, invatatorii nu sint scoliti sa lucreze cu copii de 5 ani, programa nu este adecvata virstei, infrastructura deasemenea nu este adecvata, presupune grupe de elevi mai mici, deci clase mai multe..Nu e imposibil, insa nu poti impune un stil de lucru "heirupist" unor copii de 5 ani, trebuie intii experimentat sistemul si pe urma data legea, parerea mea...Al meu a mers la scoala la 5 ani fara 3 luni, insa aici treaba este lina, ma refer trecerea de la gradi la prep si la cls I-a..
viviana spune:
Cea mai mare greseala pe care o putem face intr-un schimb de opinii este aceea de a ne raporta la noi insine, la cei dragi de langa noi sau la alte sisteme de invatamant din alte tari. Aceste raportari nu ar trebui luate ca exemplu pentru ca schimba radical obiectivitatea unui raspuns pertinent.
In Romania sistemul de invatamant este in permanenta schimbare de 17 ani.
Nu putem lua exemple alte tari pentru ca avem niveluri de trai diferite, culturi diferite iar societatea noastra are o cu totul abordare a fenomenelor.
Putem cel mult sa invatam din experienta altora si sa avem acele capete luminate care pot aplica anumite “puncte” la cerintele societatii noastre.
Vorbiti de cultura generala. Scoala trebuie sa-ti dea elementele de cultura generala. Dar, aprofundarea lor tine strict de fiecare persoana in parte. Scoala iti vorbeste de un scriitor si de opera lui si iti da fragmente dar daca vrei sa aprofundezi citesti singur toata opera. Asta este valabil la toate disciplinile. Scoala doar te orienteaza.
Si nu trimite nimeni copiii la scoala la 5 ani.
Invatamantul prescolar incepe la 3 ani si se incheie la 6 cand copilul incepe scoala.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
bird70 spune:
quote:
Originally posted by elena.ioana
In ce priveste faptul ca sunt de parere ca romanii sunt "mai". Mi se pare normal ca fiecare sa isi respecte si sa aiba incredere in tara si neamul sau, asta cred si americanii si nemtii si orice natie.
Eu cred ca respectul e una si a te incapatana sa crezi ca romanii sunt cei mai destepti, culti, frumosi, sanatosi si descurcareti de pe planeta asta e cu totul altceva...poate neputinta de-a accepta realitatea.
O alta problema pe care am observat-o la cei care se plang de lipsa de educatie a strainilor este esantionul pe care il compara, in Romania au trait probabil intr-un mediu de intelectuali, oameni educati si ii compara pe acestia cu mediul in care ajung in strainatate, cel mai des (mai ales la inceput) mediu sau sub-mediu. Adica faci comparatie intre fostii tai colegi absolventi de facultate cu un IQ peste medie si intre actualii colegi de munca cu 6-8 clase cu care lucrezi in strainatate.
quote:
Probabil ca sunt radacinile pe care unii si le uita dar nu isi dau seama ca altele nu vor gasi nicodata.
Asta sa fie toata paguba mea, radacinile
Luna1 spune:
Cred ca faptul ca ne aflam aici si impartasim din experientele noastre pozitive sperand ca Romania mai poate inca schimba ceva denota faptul ce nu ne-am uitat radacinile, altfel citeam, ma amuzam ca iar se schimba invatamantul pt a suta oara in 17 ani si imi vedeam de treaba mea.
Cat despre a sustine ca tara mea e mai cu motz in orice conditii doar pt ca sunt roman, n-am sa o fac niciodata, am sa fiu mereu constienta de ralitate, mandra cand facem ceva pozitiv si am sa ma supar si am sa sufar (poate mai mult decat cei din tara care s-au obisnuit cu situatia de acolo) de cate ori aud la stiri lucruri negative.
Off-topic Acum cateva zile a fost pe un post aici o emisiune filmata in Romania care avea legatura cu misticismul tarii (Dracula, Castele, spirite etc) Most Haunted pt cine stie emisiunea. Desi nu o urmaresc m-am uitat special pentru ca era filmata in castelul Corvin. In fine, desi ma deranjeaza reclama asta gen Dracula, totusi atat de frumos a vorbit prezentatorul ala de Romania ca-mi venea sa-l pup, de frumusetea tarii, de cat de primitori sunt oamenii, de cat de prietenosi, de cat de multa istorie avem etc. Normal ca sunt mandra dar ca o mama cu copilul ei, desi mai inchid ochii la greseli nu am sa fiu totusi oarba cand toate merg anapoda doar ca sunt roman.
Luna
16 sapt +Cosmin
elena.ioana spune:
Nu am fost in tara timp de 6 ani pentru ca dintr-un motiv sau altul nu am putut. Am fost acum de sarbatori si am stat 2 luni timp in care am putut vedea cat de mult s-a schimbat tara in acest timp in directia buna. Nu sunt oarba si nu spun ca nu sunt lucruri rele in Romania . Dar nici nu sunt dintre cei care spun ca nu se poate schimba nimic si ca la noi nu este decat corputie, copii strazii etc. Sa imi spuna cineva o tara sau un loc in lume unde nu exista coruptie. Nu sustin nici ca romanii sunt cei mai destepti dar nici nu cred ca sunt cei mai prosti. Sunt de destul de mult timp aici si am cunoscut profesori, ingineri, asistente medicale etc. Raportand la persoane din acelasi domeniu din tara consider ca nivelul romanilor este mai inalt, umila mea parere. Dar exact cum spuneam si inainte, cate dintre voi au parintii sau bunici analfabeti. Aici sunt multi. Raportand nivelul cultural si aici ma refer la cultura generala minima, notiuni minime mai bine spus, eud va romanii mult mai bine. Cum am spus, am calatorit mult in interes de serviciu si in interes personal, am cunoscut multe persoane din occident din diferite niveluri sociale si nu am fost foarte impresionata. Asta este, acum poate ca judecam fiecare situatia dupa nivelul pe care l-am avut sau il avem. Dar eu raman la parerea mea, scoala in Romania(cel putin cea pe care am cunoscut-o eu) este mai buna decat ceea ce am vazut pe unde am umblat.In ce priveste a incepe scoala la 5 ani mie nu mi se pare bine, altceva este daca vrem sa schimbam numele ultimului an de gradinita in primul an de scoala.
viviana spune:
Art.16 (1)Învatamântul preuniversitar este organizat pe niveluri, tipuri si forme care asigura
dobândirea competentelor cheie si profesionalizarea progresiva în conformitate cu
dezvoltarile în domeniu .
(2) Sistemul de învatamânt preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri:
a) educatia timpurie
b) învatamântul prescolar, care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare;
c) învatamântul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I -V;
d) învatamântul secundar, care cuprinde:
1. învatamântul secundar inferior: gimnaziu, care cuprinde clasele VI - IX:
2. învatamântul secundar superior: - învatamânt profesional - clasele X - XI/XII
- învatamânt liceal – clasele X - XII/XIII
e) învatamântul tertiar non-universitar, care cuprinde învatamântul postliceal;
Învatamântul prescolar
Art.19 Învatamântul prescolar se organizeaza pentru copiii în vârsta de 3 – 6 ani, în gradinite
cu program normal, prelungit sau saptamânal. Se pot organiza grupe de gradinita si în cadrul
altor unitati de învatamânt preuniversitar.
Art.20 (1)Gradinitele de stat se înfiinteaza de catre autoritatile locale, cu avizul directiilor
judetene pentru învatamânt preuniversitar.
5
(2) Gradinitele pot functiona ca unitati independente sau în cadrul unor unitati scolare, cu
aprobarea directiei judetene pentru învatamânt preuniversitar.
(3) Autoritatile publice locale si directiile judetene pentru învatamântul preuniversitar asigura
conditiile pentru generalizarea treptata a învatamântului prescolar.
Învatamântul primar
Art.21 Învatamântul primar este învatamânt de zi si se desfasoara în program de dimineata.
Art.22 (1) În clasa pregatitoare sunt înscrisi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani pâna la
data începerii anului scolar.
(2) La cererea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi înscrisi în clasa
pregatitoare si copiii care împlinesc vârsta de 6 ani pâna la sfârsitul anului calendaristic,
daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.
Repet: conform cu ce scrie in legea supusa dezbaterii nu trimite nimeni copilul in clasa pregatitoare sau clasa 0 cum mai spun unii, la 5 ani.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
elena.ioana spune:
In sfarsit ne-am lamurit, scoala propriuzisa incepe la 7 ani iar de la 6 ani incepe anul pregatitor.
XIO spune:
Bird , pt. ca eu am dat exemplul cu "incultii" , de la taica-miu de la lucru tin sa precizez ca sunt ingineri la o companie internationala , nu muncitori care bat cuie in tablouri![]()
bird70 spune:
quote:
Originally posted by XIO
Bird , pt. ca eu am dat exemplul cu "incultii" , de la taica-miu de la lucru tin sa precizez ca sunt ingineri la o companie internationala , nu muncitori care bat cuie in tablouri
Daaa, toti inginerii romani sunt toba de cultura generala. Eu cunosc ingineri si alti oameni cu facultate care desi buni profesional habar n-au despre tarile lumii
motanik spune:
Luna, cred totusi ca experienta ta este una fericita si esti norocoasa sa ai un copil bun. Chiar tu ai zis ca nu ai fost f multumita de o scoala (nu mai retin daca aia la care a fost inainte Cosmin), deci depinde f tare de asta, altfel iti pot prezenta cazuri pe care le stiu unde invatatul in joaca e mai putin invatat si mai multa joaca si nu in clasa pregatitoare ci in year 2 si chiar 3.
Eu nu acord asa mare credit invatamantului de aici si as zice ca in .ro dracul nu e asa negru, sunt cu adevarat materii la care informatia e multa si inutila dar si materii unde se invata prin jocuri, cantece, proiecte individuale si de grup, explorare samd si te asigur ca am cunoscut (si chiar am predat unora) copii f incantati de scoala, cu o sete extraordinara pt informatie.
Desigur, asta nu inseamna ca idealul e acolo sau aici sau oriunde in alta parte. Orice sistem are mici "crapaturi", sa zic asa si cred ca schimbarile dese din invatamantul .ro au venit tocmai din dorinta de a repara ce nu mergea bine.
Si as mai mentiona, ca s-a discutat mai inainte, invatamantul de azi nu e la fel cu acela de acum 20-30 de ani, de acord, nici nu ar avea cum, acum 20-30 de ani copiii nu intrerupeau orele ca sa raspunda la mobile sau ca sa iasa la toaleta sa isi improspateze machiajul, ca sa nu mai zic de droguri si plimbari cu masinile personale din curtea liceului.
--------------------
Andra